avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Helseforsikring/behandlingsforsikring

av Karianne Robøle-Sørensen (Oppdatert ‎25-04-2019 14:50 av Karianne Robøle-Sørensen VISMA )

Det er ikke uvanlig at arbeidsgiver ønsker å dekke ansattes utgifter til medisinsk eller fysikalsk behandling. Både arbeidsgiver og den ansatte vil som regel oppleve det som en god ordning hvis ansatte raskt blir frisk. Men hvilke regler for beskatning gjelder da?

Hovedregel

Hvis arbeidsgiver dekker ansattes utgifter til behandling av sykdom eller skade, så er dette i utgangspunktet skattepliktig for den ansatte. Så hvis arbeidsgiver dekker ansattes behandling hos lege, fysioteapeut eller psykolog mv., så må den ansatte betale forskuddstrekk av dekningen. Arbeidsgiver må betale arbeidsgiveravgift og plikter å rapportere dekningen i a-meldingen.

Unntak

Arbeidstakers fordel ved å delta i bedriftshelsetjeneste/bedriftslegeordning er imidlertid ikke ansett å være skattepliktig hvis ordningen hovedsakelig omfatter forebyggende helseundersøkelser og ikke behandling av sykdom. Mindre tiltak, som f eks reseptutstedelse som ledd i en ellers vanlig forebyggende bedriftshelsetjeneste, vil også være skattefrie.

 

Arbeidsgiver kan også dekke medisinsk behandling knyttet til yrkesskade uten at dette utløser skatteplikt.

Behandlingsforsikring/Helseforsikring

Mange arbeidsgivere som ønsker å dekke medisinsk behandling for ansatte gjør dette via en behandlingsforsikring eller helseforsikring. En slik forsikring fungerer slik at arbeidsgiver innbetaler en avtalt premie til forsikringsselskap mot at selskapet betaler nødvendige behandlingsutgifter ved private helseinstitusjoner hvis arbeidstaker får behov for medisinsk behandling.

 

Da er det arbeidsgivers dekning av premie til helse-/ behandlingsforsikring anses som skattepliktig inntekt. Det er ikke skattepliktig å motta behandling.

 

Arbeidsgivers dekning skal inngå i grunnlaget for forskuddstrekk, arbeidsgiveravgift og rapporteres i a-meldingen.

 

I a-meldingen rapporteres den skattepliktige delen av helse-/ behandlingsforsikring slik:

"Naturalytelse-skattepliktig del av visse typer forsikringspremie". AGA: Ja. Forskuddstrekk: Ja.

 

A-meldingsnummer i Visma lønn: 8100

 

Ønsker du å lære mer?  Se vårt digitale kurstilbud.