for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
Det er ingen lov eller forskrift som regulerer hva som kan kreves i bilgodtgjørelse til arbeidstakere som bruker egen bil på reise for arbeidsgiver.
Arbeidstakers krav på utgiftsdekning må derfor som hovedregel være regulert i avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Ofte er det derfor sagt noe om utgiftsdekning i den ansattes arbeidsavtale, gjerne med henvisning til bedriftens personalhåndbok.
For virksomheter som er tariffbundet så kan tariffavtalen ha bestemmelser om bilgodtgjørelse.
Ansattes krav på bilgodtgjørelse vil derfor avhenge av hvilken forpliktelse arbeidsgiver har påtatt seg i de tilfeller man ikke er bundet av en tariffavtale.
2-sporet system
Dekning av utgifter til bruke av egen bil følger et 2-sporet system:
Det er forskjell på hvilke reiser arbeidstaker kan kreve bilgodtgjørelse for og hvilke reiser det kan utbetales skattefri bilgodtgjørelse for. Det er også forskjell på hvilken sats som kan kreves etter statens reiseregulativ og hvilken sats som er skattefri.
Statens særavtaler
Statens særavtaler (eller statens reiseregulativ), regulerer hvilken utgiftsdekning de ansatte i staten har krav på ved reiser for staten som arbeidsgiver. Satsene i særavtalene betegnes som «statens satser».
Mange private arbeidsgivere har forpliktet seg gjennom avtaler med de ansatte å følge reglene og/eller satsene i statens særavtaler.
Type reiser etter særavtalen det gis bilgodtgjørelse for:
Skatteregler
Ett av vilkårene for at bilgodtgjørelse kan utbetales skattefritt er at arbeidstaker er på yrkesreise.
Yrkesreise er:
Fast arbeidssted
Sted hvor arbeidstaker normalt utfører sitt arbeid. Dersom det i samme arbeidsforhold arbeides på flere arbeidssteder, anses bare det arbeidsstedet hvor det meste av arbeidstiden tilbringes i den enkelte kalendermåned som stedet hvor arbeidstaker normalt utfører sitt arbeid i kalendermåneden.
Eksempel:
Sted hvor arbeidstaker ikke normalt utfører sitt arbeid, for eksempel ute hos kunde, men som likevel er det samme i en periode på mer enn to uker. Mer enn 3 dager ferie/sykefravær o.l. avbryter “2-ukers-regelen”. Det samme gjør fysisk arbeid et annet sted 1 arbeidsdag.
Eksempel:
Kombinert arbeids- og yrkesreise
Ved reise til eller fra fast arbeidssted via ikke fast arbeidssted, regnes merreisen utover avstanden mellom bolig og fast arbeidssted som yrkesreise.
Eksempel:
Satser for bruk av egen bil
Hvis arbeidstaker etter avtale i bedriften skal ha statens sats, vil differansen mellom den avtalte satsen og den trekkfrie satsen være trekkpliktig.
Reiseregning
Reiseregningen skal minst ha følgende innhold for å kunne utbetales trekkfritt:
Følg RegelPOD - hold deg oppdatert
Følg gjerne vår RegelPOD for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor Lønn og personal.
Hør RegelPOD her
Visma Software AS
Karenslyst allé 56
0277 Oslo, Norge
Tlf: 09101