Mine områder
Hjelp

Nye regler fra 2023 - omsorgspenger og sykepenger

av Monica Bremtun-Olaussen -

Det er vedtatt endringer i folketrygdloven vedrørende sykepenger, omsorgspenger, opplæringspenger og pleiepenger som trer i kraft 1. januar 2023.

 

Sykepenger

Det innføres en unntaksmulighet fra plikten om at legeerklæring skal sendes til arbeidsgiver innen 14 dager etter at arbeidsgiver kan kreve slik erklæring. Unntaket gjelder situasjoner der det ikke har vært mulig for arbeidstaker å sende legeerklæringen til arbeidsgiver.

 

Omsorgspenger

Det er vedtatt en rekke endringer og presiseringer i reglene om omsorgspenger.

 

Det er blant annet vedtatt endringer som vil gi foreldre til barn som har en langvarig sykdom tilsvarende rettigheter foreldre som har kronisk syke, eller funksjonshemmede barn har etter dagens regler. Med langvarig, menes at sykdommen antas å ville ha en varighet på minst ett år. Det vil være en forutsetning at barnets helsetilstand gir markert høyere risiko for fravær, enten det skyldes tilstanden i seg selv, eller behovet for kontroller og oppfølging.

 

Her er oversikt over endringene som er vedtatt:

 

Kronisk, langvarig sykt eller funksjonshemmet barn
  • Utvidet rett til dager - ti ekstra dager med omsorgspenger per år ved langvarig sykdom.
  • Utvidet aldersgrense - Omsorgspersoner til barn med langvarig sykdom får rett til omsorgspenger fram til barnet fyller 18 år.
  • For å få utvidet rett kreves det at Arbeids- og velferdsetaten både har fattet vedtak hvor det godtas at barnet er kronisk eller langvarig sykt eller funksjonshemmet, og at dette fører til markert høyere risiko for fravær fra arbeidet for å ta seg av barnet.
  • Omsorgspenger til arbeidstakere som bare har omsorg for et langvarig sykt barn over 12 år refunderes fullt ut.
  • Frilansere og selvstendig næringsdrivende som bare har omsorg for et langvarig sykt barn over 12 år skal få rett til omsorgspenger fra og med første fraværsdag. 
  • Forskrift 25. mars 1997 nr. 263 om hvilke sykdommer og funksjonshemninger som skal gi utvidet rett til omsorgspenger etter folketrygdloven § 9-6 andre ledd oppheves, og erstattes med en tydeligere regulering i § 9-6 andre og fjerde ledd.
 
Alene om omsorgen
  • Det presiseres i lovteksten at en person anses som alene om omsorgen dersom den andre forelderen er i fengsel eller avtjener verneplikt.
  • Når en av foreldrene er alene om den daglige omsorgen, kan stønadsdagene fordeles mellom foreldrene etter avtale, uavhengig av eventuell samværsavtale. Foreldre skal ikke lenger sende skriftlig erklæring til Arbeids- og velferdsetaten om fordelingen.
 
Omsorgspenger - deler av en dag

Arbeidsgiver får plikt til å drøfte med de tillitsvalgte om det skal gis rett å ta ut omsorgspenger for kortere perioder enn hele arbeidsdager.

 

 
Skifte av arbeidsgiver - dokumentasjon på brukte dager

Ved skifte av arbeidsgiver kan ny arbeidsgiver be om en erklæring fra tidligere arbeidsgiver om forbruk av omsorgsdager av arbeidstakeren.

 

Dette er ikke ny praksis, men er i dag regulert i § 2 i "Forskrift om hvilke sykdommer og funksjonshemninger som skal gi utvidet rett til omsorgspenger etter folketrygdloven § 9-6 andre ledd". Da denne forskriften oppheves 1. januar 2023, blir dette nå lovfestet i folketrygdloven.

 

 
Dokumentasjon - NAV

Det særlige dokumentasjonskravet for de første tre kalenderdagene i hvert enkelt fraværstilfelle fjernes for arbeidstakere, frilansere og selvstendig næringsdrivende som mottar omsorgspenger fra Arbeids- og velferdsetaten. Det vil si at barn eller barnepassers sykdom kan dokumenteres med egenmelding de første tre stønadsdagene, og deretter med legeerklæring også når NAV yter omsorgspenger.

 

Pleiepenger

Det er vedtatt at to personer kan ta ut pleiepenger samtidig ved pleie i hjemmet av nærstående i livets sluttfase. Samme legeerklæring kan legges til grunn for alle som pleier en nærstående i hjemmet i livets sluttfase.

 

Opplæringspenger

Ordlyden i folketrydloven § 9-14 vedrørende hvem som har krav på opplæringspenger, endres fra ".... et medlem som har omsorg for barn med en funksjonshemning eller en langvarig sykdom" til "et medlem som trenger nødvendig opplæring for å ta seg av og behandle et barn med en funksjonshemning eller en langvarig sykdom". 

 

Formålet med endringen er å klargjøre at det ikke kun er barnets foreldre som vil kunne ha rett til opplæringspenger, men at også andre som har en rolle i omsorgen for barnet vil kunne ha rett til denne stønaden.

 

Arbeidsmiljøloven

Ordlyden i § 12-9 endres for å tydeliggjøre at en person anses for å være alene om omsorgen dersom den andre av foreldrene er i fengsel eller avtjener verneplikt.

 

Her, på samme måte som i folketrygdloven § 9-6, likestilles slike situasjoner med at den andre forelderen ikke kan ha omsorg for barnet fordi den har nedsatt funksjonsevne, er innlagt i helseinstitusjon som langtidspasient eller tilsvarende forhold.

 

Når trer de nye reglene i kraft?

De nye reglene trer i kraft 1. januar 2023.

Du kan lese mer om de vedtatte endringene her.

Følg RegelPOD - bli en Regel-LYTTER du også 

Følg gjerne vår RegelPOD  for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor lønn og personal. Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.

 

Hør Regelpod her: høre podcast

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"