Mine områder
Hjelp

Syk før ferien starter – hva nå?

av Sven Ivar Lønneid

Reglene

Når arbeidstaker blir syk før den planlagte ferien, gir ferieloven § 9 (1) første ledd arbeidstaker rett til å utsette hele ferien til senere i ferieåret, så lenge vilkårene for utsettelsen er tilstede.

 

Kreve utsettelse

Dersom arbeidstaker ønsker å utsette ferien på grunn av sykdom skal arbeidstaker fremsette krav om dette seneste siste arbeidsdag vedkommende skulle hatt før ferien.

 

Kravet kan være skriftlig eller muntlig, men det anbefales at dette gjøres skriftlig i forhold til dokumentasjon. Dersom ferien ikke kreves utsatt, regnes den som avviklet etter denne bestemmelsen.

 

Kravet om utsettelse skal dokumenteres ved legeerklæring som skal fremlegges for arbeidsgiver senest innen arbeidstidens slutt siste arbeidsdag før ferien. Det er ikke nok for å kunne kreve ferien utsatt at arbeidsgiver mottar en legeerklæring. Legeerklæringen vil kun være en dokumentasjon på at arbeidstaker er syk. Vedkommende arbeidstaker må i tillegg fremsette krav om utsettelse av ferien.

 

Der arbeidstaker blir 100% arbeidsufør før ferien er det god rutine at arbeidsgiver tar kontakt med arbeidstaker for å avklare om han skal avvikle, eller utsette, den avtalte ferien.

 

Hel eller delvis sykmelding

Arbeidstaker kan kun kreve ferien utsatt etter ferieloven ved 100 % arbeidsuførhet dokumentert ved legeerklæring. Verken egenmelding eller gradert sykmelding kvalifiserer til å kreve ferie utsatt.

Ferieloven har ingen særregler for gradert sykmeldte. Dette innebærer at arbeidsgiver skal planlegge og påse at ferie avvikles på ordinær måte for disse. En gradert sykmeldt kan ikke kreve å ta feriedager kun på de dagene vedkommende skulle vært på arbeid. Ferieloven har heller ingen særregler for overføring av feriedager for gradert sykmeldte. 

 

Hele eller deler av ferien

Ferieloven løser ikke direkte spørsmålet om arbeidstaker kan kreve hele eller bare deler av ferien utsatt. Det er likevel sikker praksis for at arbeidstakere ved sykdom før ferien kun kan kreve hele ferien utsatt.  Arbeidsgiver og arbeidstaker kan avtale å utsette kun deler av ferien hvis begge partene er enige om det.

 

Tilbake på jobb

Arbeidstaker er forpliktet til å vende tilbake til jobb etter sykmeldingens utløp, selv om den opprinnelige avtalte ferieperioden ikke er avsluttet.

 

Eksempel: En arbeidstaker har avtalt 3 ukers sommerferie i uke 29, 30 og 31. Torsdag i uke 28 blir arbeidstaker 100% sykmeldt i 2 uker. Fredag i uke 28 kontakter arbeidstaker arbeidsgiver og krever hele sommerferien utsatt til senere i ferieåret. 

Arbeidstaker er arbeidsfør fra og med fredag i uke 30 og må da møte på arbeid. 

Arbeidstaker avvikler 3 uker ferie senere i ferieåret. Arbeidstaker kan ikke kreve å få ny ferie i hovedferieperioden, ved utsatt ferie er det arbeidsgiver som bestemmer tidspunkt for når den utsatte ferien avvikles.

 

Overføring av ferie til neste år ved sykdom

Dersom sykdom gjør det umulig å avvikle ferie innen ferieårets utløp, skal ferien overføres til det påfølgende ferieår, jf. fl. § 7 (3) annet ledd.

 

Rett til sykepenger ved utsatt ferie?

Når ferieloven § 9 (1) første ledd bruker uttrykkene «utsettelse» og «ny ferie», så er dette blant annet for å poengtere at den tiden som var avsatt til ferie, ikke skal regnes som ferie. Det vil si at det er et sykefravær – ikke et feriefravær. I slike perioder vil arbeidstaker kunne ha rett til sykepenger forutsatt at arbeidstakeren fyller vilkårene i folketrygdloven for rett til sykepenger, jf. ftrl. kapittel 8.  

 

Arbeidstaker kan ikke kreve å få utbetalt både feriepenger og sykepenger for samme periode. Arbeidstaker vil således ha krav på sykepenger for de utsatte feriedagene hvis vilkårene for sykepenger er oppfylt, og feriepenger når den utsatte ferien senere avvikles.

 

For en arbeidstaker som blir 100% arbeidsufør før ferien, og som krever ferien utsatt, vil den fastsatte ferien falle bort og vedkommende vil i stedet kunne ha rett til sykepenger. Arbeidsgiver vurderer om vilkårene for rett til sykepenger  er tilstede.

 

Arbeidsgiverperioden  starter på første sykefraværsdag og løper deretter sammenhengende i 16 kalenderdager. Etter arbeidsgiverperioden overtar NAV betalingsansvaret. Ferien avvikles senere.

EU/EØS-området

 

Les mer om beregning av arbeidsgiverperiode ved ferie her.

 

EØS-avtalen gir rett til sykepenger ved sykdom som inntreffer i Norge eller i et EU/EØS land (inkludert Sveits). Det betyr at dersom arbeidstaker blir syk under et ferieopphold innenfor EU/EØS, vil vedkommende ved utsettelse av ferie, ha rett til sykepenger dersom vilkårene  for øvrig er oppfylt.

Arbeidstaker må ha legeerklæring fra det landet vedkommende har oppholdt seg i. Denne må bekrefte at arbeidstaker er 100% arbeidsufør. Hvis arbeidstaker har en legeerklæring fra et land utenfor Norge, må arbeidstaker fylle ut Egenerklæring for utenlandske sykmeldinger- NAV 08-09.06 .

 

Arbeidsgivere anbefales å ta kontakt med NAV i forhold til eventuell ytterligere dokumentasjon ettersom dette varierer fra land til land.

 

Arbeidsgiver betaler sykepenger i arbeidsgiverperioden fra og med den dagen ferien blir utsatt når vilkårene for sykepenger er oppfylt. Hvis arbeidstaker er syk etter arbeidsgiverperioden, overtar NAV betalingsansvaret.

 

For månedslønnede med lønnsutbetaling i 11 måneder og feriepengeutbetaling for eksempel i juni, blir sykepengene vanligvis utbetalt på det tidspunkt hvor vedkommende avvikler utsatt ferie.

Utenfor EU/EØS-området.

 

Ved sykdom som inntreffer på ferie utenfor EU/EØS-området har arbeidstaker ikke krav på sykepenger. NAV gir ikke dispensasjon selv om arbeidstaker fremlegger sykmelding fra utenlandsk lege og er arbeidsufør ved tilbakekomsten. Dette fremgår blant annet av en kjennelse i Trygderetten med ankenummer 13/00912 som omtales i NAVs Rundskriv til § 8-9 

 

Om arbeidstaker utsetter ferien i slike tilfeller er det kun ferietiden som erstattes. Arbeidstaker har ikke krav på økonomisk kompensasjon.

 

Meldeplikt første fraværsdag

Etter folketrygdloven § 8-18 (3) skal arbeidstaker, for å ha krav på sykepenger, gi arbeidsgiver beskjed om arbeidsuførheten innen utgangen av første dag arbeidstaker er ufør. Hvis ikke slik melding blir gitt kan arbeidsgiver nekte å utbetale sykepenger. Det har blitt debattert hvor strenge arbeidsgivere skal være med denne regelen når arbeidstaker er på ferie.

RegelPOD

Følg gjerne vår RegelPOD for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor Lønn og personal. Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.

Du finner alle episoder av RegelPOD her.

 

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"