om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
Deze release notes voor het nieuwe jaar worden relatief vroeg in december gemaakt. Op deze wijze bent u, mede gezien de feestdagen, tijdig op de hoogte van veranderingen in Payroll Gemal. Het komt echter voor dat wijzigingen in wet- en regelgeving laat in december of zelfs pas in januari definitief vastgesteld worden. Wij adviseren u dan ook regelmatig onze portal Youforce te raadplegen voor nagekomen nieuwsberichten.
Per januari 2019 zijn zoals elk jaar in januari veel bedragen en percentages gewijzigd. Als deze wijzigingen tijdig bekend zijn dan worden deze voor de januari-productie door ons aangepast. U moet hierbij denken aan:
Het kan zijn dat in de loop van januari nog wijzigingen voor percentages en bedragen door de regelgevers zoals de pensioenfondsen, de werkgeversverenigingen en de Belastingdienst gepubliceerd worden. Wijzigingen die uiterlijk 4 januari bij ons bekend zijn, kunnen we nog in de januari-versie van Payroll Gemal opnemen. Wijzigingen die ons na deze datum bereiken, zullen we op zijn vroegst in de februari-versie met terugwerkende kracht opnemen, waarover wij u dan in de Release notes informeren.
Zie ook onderwerp Afwijkende normuren per week (change 991832) verder in deze release notes.
In release 2018-01 hebben we werkgevercode 03319 Normuren per week geïntroduceerd in combinatie met de (afwijkende) invoercode 02670. Deze codes werden aanvankelijk alleen gebruikt voor de berekening van het minimum uurloon, maar later ook om de opgave van verlofregelingen in uren mogelijk te maken. Uit onderzoek blijkt dat op andere plekken in de programmatuur van Payroll Gemal ook uren per week worden gebruikt. De normuren per week zijn daar gevuld met waarden uit het verleden van reeds vervallen codes en deze kunnen dus niet meer gewijzigd of gecontroleerd worden. Deze situatie is onwenselijk.
Met ingang van periode 01 hebben we in de salarisberekening op alle plekken waar gerekend wordt met normuren per week een koppeling gemaakt met werkgevercode 03319 en invoercode 02670. U kunt nu alle berekeningen die verlopen op basis van normuren per week weer narekenen en aanpassen met werkgevercode 03319 en invoercode 02670.
Naar aanleiding van de wijziging kan een verschil optreden in periode 01-2019 ten opzichte van 2018 op uitvoercode 02139 uren contractloon. Deze code bleek te worden aangestuurd door de oude programmatuur. De uitvoercode wordt niet gebruikt in de salarisberekening, maar wordt allen voor statistische doeleinden in de loonaangifte verwerkt.
U zult dit verschil aantreffen indien u valt onder CAO 17 gezondheidscentra / 18 waterbedrijven / 19 MBO / 36 HBO / 41 PO / 49 Energie- en Nutsbedrijven sector Kabel en Telecom of geen CAO heeft vastgelegd. Daarnaast kan het verschil zich voordoen indien u werkgevercode 03319 op W-niveau (werkgeverniveau) hebt aangepast.
Ook kunnen er verschillen optreden als u invoercode 02340 Contract-uren per week bij afwijkende norm gebruikt. Met deze invoercode wordt het deeltijdpercentage berekend door het aantal uur per week op invoercode 02340 te delen door de normuren per week van werkgevercode 03319 (in de oude situatie werd gedeeld door de niet meer bestaande werkgevercode 03465). De laatste mogelijkheid is dat u weliswaar onder een andere CAO valt dan hier genoemd, maar dat u in het verleden de reeds lange tijd vervallen werkgevercode 03465 heeft vastgelegd.
Wanneer uw medewerker gebruik maakt van een verlofregeling of langdurig ziek is, wordt er een korting op het salaris toegepast. U kunt een minimumgrens vastleggen, waar het salaris niet onder mag komen ten gevolge van deze korting. Het is mogelijk om aan te vullen tot het minimumloon, een minimum inpasnummer of een minimumbedrag. Tot op heden werd een aanvulling tot het minimumloon bij verlof gepresenteerd op uitvoercode 01111 aanv min ln uitk, terwijl een aanvulling tot een bedrag of inpasnummer werd gepresenteerd op uitvoercode 01185 aanv minimumbedr.
In praktijk kan slechts tot één minimum worden aangevuld: u kiest altijd tussen het minimumloon, een bedrag of een inpasnummer. Om de werking eenvoudiger te maken hebben wij beide uitvoercodes samengevoegd. De omschrijving van uitvoercode 01111 hebben we aangepast naar aanv bij vrlf. Met ingang van periode 01 wordt zowel de aanvulling tot het minimumloon bij verlof als een aanvulling tot een minimumbedrag of inpasnummer bij verlof gepresenteerd op uitvoercode 01111.
Logischerwijs kan er slechts één norm van toepassing zijn: u vult aan tot het minimumloon of tot een bedrag of tot een inpasnummer. Welke aanvulling is toegepast kunt u dus eenvoudig afleiden uit uw inrichting op werkgeverniveau. Zowel invoercode als uitvoercode 01185 komen hiermee te vervallen.
Ook bleek de berekening van de aanvulling niet geheel correct te werken wanneer meerdere verlofregelingen tegelijkertijd werden vastgelegd en bij deze regelingen bovendien allemaal gebruik werd gemaakt van de aanvullingsregeling. Daarnaast bleek de berekening van de aanvulling tot een percentage van een inpasnummer specifiek bij kortdurend zorgverlof (werkgevercode 13012 en 13014 volgnr 6 tegelijkertijd vastgelegd) niet goed te werken. Beide problemen zijn met ingang van periode 01 verholpen. Beide situaties zijn zeer uitzonderlijk. De kans dat u ten gevolge van deze aanpassing verschillen opmerkt is daardoor zeer klein.
U kunt met werkgevercodes 13011 t/m 13015 per verlofregeling aangeven of en hoe u het loon wilt aanvullen tijdens het toepassen van de betreffende regeling. Er is niets gewijzigd in de aansturing op werkgeverniveau [1].
De aanvulling tot een minimum bedrag bij verlof werd alleen toegepast wanneer u ook op werknemerniveau Code minimumloon, invoercode 02339 waarde 3 (= afwijkend bedrag) heeft toegepast. Uitvoercode 01111 werd altijd bepaald als u tevens de reguliere aanvulling minimumloon toepaste (invoercode 02339 met waarde 0 of 2). Deze werking blijft bestaan, maar alle resultaten komen op uitvoercode 01111 dus:
Let op: als u werkgevercode 13015 Presentatie kortingsbedrag opgeeft met waarde 1, wordt de aanvulling met de korting wegens verlof verrekend. In dat geval wordt uitvoercode 01111 dus niet berekend.
U kon het bedrag op uitvoercode 01185 ook handmatig opgeven met invoercode 01185. Wij hebben de waarde van invoercode 01185 overgezet naar invoercode 01111, zodat het door u vastgelegde bedrag gepresenteerd wordt op uitvoercode 01111. In het uitzonderlijke geval dat u zowel invoercode 01111 als 01185 had vastgelegd, hebben we de waarden opgeteld en op invoercode 01111 geplaatst.
[1] Handleiding onderwerp Verlofregelingen bij 2.15.
U kunt op werkgeverniveau aangeven met welke minimum/maximum uurlonen Payroll Gemal rekening moet houden voor het berekenen van Onregelmatigheidstoeslag, Bereikbaarheidstoeslag, Overwerk en Piketdiensten. Op werknemerniveau kunt u hiervan afwijken met invoercode 02461 voor ORT/BRD en met invoercode 02464 voor OVW/Piket [1].
Voor diverse invoercodes is in Payroll Gemal opgenomen dat het opgeven waarde 0,01 werkt als een blokkade. Bij invoercode 02461 en 02464 werkt opgave van 0,01 nu als uitbetaling van een cent. Omdat dit soms tot verwarring leidt, is per periode 01 opgenomen dat ook voor deze invoercodes vastlegging met waarde 0,01 als blokkade werkt.
Voor invoercode 02461 geldt dat ten aanzien van:
Voor invoercode 02464 geldt dat ten aanzien van:
[1] Handleiding onderwerp Onregelmatige dienst bij 5.1 en Overwerk bij 5.2.
Wanneer u betalingen verricht aan personeel dat niet bij u in loondienst is, moet u een zogenaamde IB-47 aangifte doen voor deze betalingen. Payroll Gemal genereert deze aangifte automatisch als u bij een registratienummer:
De IB-47 aangifte kunt u downloaden in de Youforce portaal bij Zenden en Ontvangen. Wij kunnen deze niet direct voor u indienen bij de Belastingdienst, zoals dat voor de reguliere loonaangifte wel mag. U kunt het bestand zelf aanleveren bij de Belastingdienst met het softwareprogramma IDU. Voor meer informatie kunt u de website van de Belastingdienst raadplegen.
De Belastingdienst heeft aangegeven dat er geen wettelijke grond is waarop een opdrachtgever van personeel niet in loondienst het BSN kan opvragen. Het is daarom ook niet gerechtvaardigd het BSN in de IB-47 aangifte op te nemen. Met ingang van periode 01 is het BSN uit het IB-47 bestand dat Payroll Gemal genereert, verwijderd. U kunt de IB-47 aangifte zoals gebruikelijk afroepen bij het jaarwerk.
Reeds vanaf 2008 werkt Payroll Gemal met een nieuwe methode berekening ziekengeld. Deze methode is geïntroduceerd om op correcte wijze componenten als meerwerk, overwerk, ORT en bereikbaarheidsdiensten te kunnen doorbetalen tijdens ziekte. De oude methode is vanaf 2013 uitgefaseerd en wordt inmiddels niet meer ondersteund in Payroll Gemal.
Er blijken echter nog invoercodes, uitvoercodes en werkgevercodes te bestaan die gebruikt werden voor de oude methode. De oude invoercodes worden bovendien nog aangeleverd door HR-systemen, terwijl ze in Payroll Gemal geen werking meer hebben. Omdat deze codes verwarrend kunnen werken, hebben we besloten alles te schonen wat geen functie meer heeft in de nieuwe ziekengeldmethode.
Onderstaande codes waren niet meer in gebruik en zijn per direct geschoond.
werkgevercode |
omschrijving |
08020 |
Max. aantal uren OVW bij ziekte |
08026 |
ORT uitkering ao bij gedeeltelijk ziek |
invoercode |
omschrijving |
02433 |
Zwng dgn ber uitk |
02474 |
Zg ORT deel ziek |
02500 |
Dgn berek zg 70% |
02501 |
Awf ziektedgn 70% |
uitvoercode |
omschrijving |
01558 |
Loon zwngrs.verlof |
01602 |
Loon ziekengeld |
01607 |
Dgn.berekening zg |
01893 |
Wedde ziek |
01933 |
Zg tgv zwangerschap |
02753 |
***.ziekengeld.ORT |
02898 |
***.factor ziek |
02900 |
*** wedde ziek |
Onderstaande codes waren nog wel in gebruik, maar vervallen per 2019. U kunt deze codes niet meer aanleveren aan Payroll Gemal.
werkgevercode |
omschrijving |
07831 |
Ziekte code berekening uren of dagen |
invoercode |
omschrijving |
02454 |
Conv. ziekengeld |
02482 |
Afw uitkeringsdagen |
uitvoercode |
omschrijving |
01560 |
Dgn ber.zwngrs.zg |
01561 |
Dgn zwngrs.verlof |
Voor het uitvoeren van de werkkostenregeling moet u alle door u aangewezen vergoedingen en verstrekkingen toetsen aan het beschikbare forfait. Voor een deel zullen deze vergoedingen en verstrekkingen via de salarisspecificatie aan de werknemer worden verrekend, maar er zijn ook vergoedingen en vooral verstrekkingen die niet via de salarisspecificatie worden verrekend. Dit kunnen posten zoals personeelsfeesten, geschenken en lidmaatschappen zijn. Veelal zijn de facturen hiervan in de financiële administratie opgenomen.
Voor een juiste uitvoering van de werkkostenregeling is het van belang dat u deze posten ook in de forfaittoetsing betrekt. U kunt dit doen door de posten op indicatieve invoercodes en indicatieve werkgevercodes te boeken. De Werkkosten Importfunctie Gemal (WIG) biedt u de mogelijkheid om deze posten te importeren in Gemal Direct. De WIG is een onderdeel van de module Integratie. U kunt het importbestand aanmaken vanuit uw eigen applicatie, maar ook vanuit bijvoorbeeld Microsoft Excel ©.
WIG is ooit opgezet voor de Werkkostenregeling, maar kan algemeen worden ingezet in de module Integratie. Via onze Ideas portal is de wens geuit om in het hetzelfde WIG-bestand meerdere cea-nummers op te kunnen nemen. Met ingang van periode 01 hebben we dit mogelijk gemaakt. Eén van die cea-nummers moet ook in de bestandsnaam vermeld staan. Om te kunnen converteren moet u voor cea-nummers geautoriseerd zijn. Elk cea-nummer waarvoor u niet geautoriseerd bent, wordt geweigerd en niet geconverteerd.
Zie ook de handleiding bij onderwerp Gemal Direct Integratie en onderwerp Werkkostenregeling, importfunctie.
De bedragen van het wettelijk minimumloon zijn aangepast. Het wettelijk minimumloon (werkgevercode 03451) per 1 januari 2019 is € 1615,80 per maand. Bedragen in salarisregelingen zijn soms gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Als het minimumloon verandert, veranderen deze bedragen dus ook. De salarisbedragen worden echter pas aangepast op het moment dat de betrokken werkgeversvereniging deze nieuwe bedragen heeft gepubliceerd. Als dit niet is gebeurd, vindt automatisch aanvulling tot het minimumloon plaats, tenzij u dit heeft geblokkeerd [1]. Informatie over het gewijzigde minimumloon voor uw CAO vindt u bij het betreffende onderwerp in deze release notes.
[1] Handleiding onderwerp Salarisregeling, algemeen bij 3.4.
Vanaf 2019 zijn de regels voor de fiscale bijtelling privégebruik auto in sommige situaties gewijzigd. Deze wijzigingen komen voort uit de Wet uitwerking Autobrief II. Het gaat om de volgende aanpassingen:
Er wordt hiermee voor het eerst geen uniform bijtellingstarief voor dezelfde auto gehanteerd. Om de nieuwe bijtelling in twee schijven te faciliteren, hebben wij de functionaliteit van Payroll Gemal uitgebreid.
Omdat het 0% bijtellingstarief niet meer mag worden toegepast, komt invoercode 02255 Code reden geen bijtelling auto, waarde 6 te vervallen. Wanneer u in het verleden deze invoercode met waarde 6 heeft vastgelegd, dan wordt deze met ingang van periode 01 omgezet naar waarde 0.
Let op: door deze wijziging zal er bijtelling gaan plaatsvinden, terwijl dit bij waarde 6 niet het geval was. Indien u een andere reden heeft om bij deze medewerker geen bijtelling toe te passen, dan moet u deze zelf opgeven in periode 01.
Er zijn nieuwe invoercodes aangemaakt, waarmee u de grenswaarde voor de tweede schijf en het percentage van de tweede schijf kunt vastleggen. Wij hebben deze waarde aan een invoercode gekoppeld, omdat het aannemelijk is dat in de toekomst meer van dergelijke regelingen volgen of de grensbedragen worden geïndexeerd. U kunt deze dan gemakkelijk aanpassen.
Voor auto’s goedkoper dan € 50.000 of auto’s die niet onder de nieuwe regelgeving vallen, blijft de werking gelijk. Voor de auto’s die onder de nieuwe regelgeving vallen, hebben we de volgende invoercodes aangemaakt.
Gegeven: grens bijtelling auto.
Vastleggen: invoercode 02191.
Met dit gegeven kunt u aangeven vanaf welk bedrag de 2e schijf bijtelling geldt.
Daarnaast is er een nieuwe invoercode aangemaakt, waarmee het tarief van de tweede schijf vastgelegd kan worden.
Gegeven: keuze percentage auto 2.
Vastleggen: invoercode 02321.
Waarde 1 (of niet vastgelegd) = het belast bedrag auto van de zaak wordt berekend met het percentage van werkgevercode 03517 met volgnummer 01. Waarde 2 t/m 11 = het belast bedrag auto van de zaak wordt berekend met het percentage van werkgevercode 03517 met volgnummer 02 t/m 11.
De omschrijving van de bestaande invoercode 02257 Keuze percentage fiscale bijtelling is aangepast naar Keuze percentage auto 1 en de werking is gelijk gemaakt aan die van invoercode 02321:
Gegeven: keuze percentage auto 1.
Vastleggen: invoercode 02257.
Waarde 1 (of niet vastgelegd) = het belast bedrag auto van de zaak wordt berekend met het percentage van werkgevercode 03517 met volgnummer 01. Waarde 2 t/m 11 = het belast bedrag auto van de zaak wordt berekend met het percentage van werkgevercode 03517 met volgnummer 02 t/m 11.
Een medewerker heeft een auto van € 70.000 met datum eerste toelating na 1 januari 2019. De auto heeft geen CO2-uitstoot en valt daarmee onder de nieuwe regeling dat de eerste € 50.000 wordt bijgeteld tegen 4% en het meerdere tegen 22%. Er wordt verloond per maand. U legt vast:
De berekening van de bijtelling is als volgt:
(cataloguswaarde tot grenswaarde x percentage fiscale bijtelling 1 + cataloguswaarde boven grenswaarde x percentage fiscale bijtelling 2) / 12 maanden of 13 periodes = waarde privé-gebruik auto.
waarde privé-gebruik auto - werknemersbijdrage privé-gebruik auto = belast bedrag auto van de zaak.
(€ 50.000 x 4% + € 20.000 x 22%) / 12 = (€ 2000 + € 4400) / 12 = € 533,33 = uitvoercode 01530 wrde privé gbrk.
€ 533,33 - € 100 = € 433,33 = uitvoercode 01531 belast bedr auto.
Wanneer u bij een medewerker invoercode 02255 Code reden geen bijtelling auto heeft vastgelegd met waarde 6, dan wordt deze automatisch omgezet naar waarde 0. Hierdoor zal bijtelling gaan plaatsvinden, terwijl dit voorheen niet het geval was. Als u een andere reden heeft om bij deze medewerker geen bijtelling toe te passen, dan dient u invoercode 02255 zelf met een andere waarde vast te leggen.
Wanneer een medewerker een auto heeft met een cataloguswaarde van € 50.000 of meer en de datum 1e toelating ligt vóór 1 januari 2017 en tevens is de termijn van 60 maanden sinds eerste tenaamstelling voorbij, dan legt u de volgende gegevens vast in aanvulling op de gegevens die u reeds had vastgelegd:
Nieuwe auto’s met een datum eerste tenaamstelling vanaf 1 januari 2019 en een cataloguswaarde van € 50.000 of meer legt u vast volgens het bovenstaande voorbeeld. Voor alle overige auto’s hoeft u geen actie te ondernemen
Uit diverse klantmeldingen bleek dat enkele uitvoercodes niet geheel correct werden meegenomen in de prognose van de bezoldiging WNT op jaarbasis, die wordt gepresenteerd op uitvoercode 02261 bezoldiging WNT.
Met ingang van periode 01 hebben we signaleringsoverzicht 05 - WNT (Wet Normering Topinkomens) aangepast. De aangepaste berekening moet zorgen voor een betere aansluiting tussen de resultaten op de uitvoercodes in de grondslag van werkgevercode 55121 en de prognose WNT op uitvoercode 02261. Alle uitvoercodes opgenomen in de grondslag norm topinkomen van werkgevercode 55121 worden als volgt geteld:
Uw medewerker had in januari en februari een vast salaris van € 2000,00 per maand. In maart wordt het salaris aangepast naar € 2400,00 per maand en er wordt eenmalig € 100,00 uitbetaald. De prognose in maart wordt dan:
Vaste gegevens: over januari, februari en maart de werkelijke waarde: 2 x € 2000,00 + € 2400,00 = € 6400,00.
Over april t/m december de situatie zoals die in maart is: 9 x € 2400,00 = € 21600,00.
Variabele gegevens in maart: € 100,00.
Jaartotaal dat in maart wordt gepresenteerd op uitvoercode 02261 = € 6400,00 + € 21600,00 + € 100,00 = € 28100,00.
Invoercode 02670 Normuren per week (afwijkend op werkgeverniveau) zou alleen gebruikt worden voor de berekening van het minimumloon en voor het omrekenen van verlofregelingen in uren per week naar uren per maand.
Deze invoercode bleek er ten onrechte ook voor te zorgen dat er met andere normuren per maand werd gerekend.
De programmatuur van Payroll Gemal is met ingang van periode 01 aangepast. Dit kan er voor zorgen dat medewerkers bij wie u in het verleden invoercode 02670 hebt vastgelegd een ander uurloon voor ORT of overwerk krijgen (uitvoercodes 01747 en 01748). Dit nieuwe uurloon is het juiste en wordt berekend door respectievelijk het resultaat van werkgevercode 55084 (grondslag maximum uurloon ORT) en werkgevercode 55087 (grondslag uurloon OVW) te delen door werkgevercode 03300 Normuren per maand.
Wanneer u op invoercode 02670 een hoger aantal normuren per week heeft vastgelegd dan op werkgevercode 03319, dan zal het uurloon van de medewerkers per 2019 hoger worden. Wanneer u op invoercode 02670 een lager aantal normuren per week heeft vastgelegd dan op werkgevercode 03319, dan zal het uurloon van de medewerkers per 2019 lager worden.
Op de nieuwe verzamelloonstaat wordt de startdatum en einddatum loontijdvak over het huidige kalenderjaar weergegeven. Wanneer de medewerker het hele jaar in-dienst is geweest, wordt hier dus van 0101 t/m (leeg) weergegeven. Een andere startdatum of einddatum betekent dat de medewerker gedurende het jaar in-dienst is gekomen of uit-dienst is gegaan.
Het bleek dat ook een andere datum werd weergegeven wanneer de medewerker in een vorig jaar in-dienst is gekomen of wanneer reeds een uit-dienstdatum in het volgende jaar was vastgelegd.
Wij hebben dit met ingang van periode 01 verholpen. In de situatie dat een medewerker het gehele jaar niet in-dienst is geweest, maar wel een nabetaling heeft gekregen, wordt de medewerker gepresenteerd zonder loontijdvak.
In periode 09-2018 hebben we een nieuwe methode voor het administreren van IKB's per maand geïntroduceerd: de opschuifmethode.
Deze methode is gebouwd voor de CAO sociaal werk, maar kan door iedereen worden toegepast. Een voorwaarde bij deze methode is dat negatief saldo nooit is toegestaan. Wanneer de opschuifmethode wordt toegepast, wordt een mutatie op werkgevercode 03603 / 03638 / 03639 / 03640 / 03641 Negatief saldo toestaan PB 1 t/m 5 naar een andere waarde dan 0 daarom afgekeurd. De reden hiervoor is als volgt: bij de reguliere opbouwmethode is er 1 saldo. Als dit saldo negatief wordt, zal er de volgende periode weer opbouw plaatsvinden en wordt het saldo minder negatief. Bij de opschuifmethode wordt elke maand een nieuw saldo voor de nieuwe maand aangemaakt. Een negatief saldo in een oude maand kan daardoor nooit meer worden aangevuld.
Het bleek dat wanneer u reeds vóór periode 09-2018 een negatief saldo toepaste en over bent gegaan op de opschuifmethode, het negatief saldo in incidentele gevallen toch werd toegepast.
Met ingang periode 01 is dit aangepast. Wanneer u een mutatie opgeeft waardoor het saldo negatief zou worden, wordt de uitbetaling beperkt tot het aanwezige saldo in het betreffende budget. Tevens wordt de volgende melding op het mutatieverslag getoond: NEGATIEF SALDO NIET TOEGESTAAN, MUTATIE MET INVCO ........ WAARDE (opgegeven bedrag) BEGRENSD OP (uitbetaald bedrag).
Wanneer deze situatie zich bij u heeft voorgedaan in 2018, dan kunt u de betreffende werknemer herrekenen door het opgeven van invoercode 02475 Beginperiode herrekening met waarde 1 en ingangsdatum 01-01-2017.
Let op: dit heeft een vordering tot gevolg. De opname saldo wordt namelijk beperkt tot het saldo in het budget, terwijl dit in de foutsituatie onder de nulgrens kon gaan.
[1] Release notes 2018-09/31.
In periode 10 hebben we de nieuwe grondslag verloonde uren LA geïntroduceerd. Hierbij wordt onder andere ook de nieuwe uitvoercode 02281 uren maandloner berekend. Deze uitvoercode is gebaseerd op uitvoercode 01991 factor gewerkt.
Als met invoercode 02890 Code niet in bezetting waarde 2 of 3 de factor gewerkt geblokkeerd is, moeten ook uitvoercode 02281 en 02282 uren opslag ADV geblokkeerd worden.
De berekening van uitvoercode 01832 verloonde uren LA en uitvoercode 02281 uren maandloner is correct. Deze uitvoercodes zijn berekend op basis van uitvoercode 01991 factor gewerkt alsof deze niet is nulgesteld.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
6 december 2018 - Nadat de release notes voor Payroll Gemal al definitief gemaakt waren, is een definitief akkoord bereikt tussen partijen over een nieuwe CAO Productie- en Leveringsbedrijven (PLb) voor 2018 - 2020 [1]. Hierbij geldt voor diverse punten uit het Onderhandelingsresultaat voor Payroll Gemal het volgende:
Voor de salariswijziging zult u zelf de bedragen moeten aanpassen en een collectieve herrekening vanaf 2018-10 moeten doorvoeren. U doet dit als volgt:
[1] Code CAO PLb (werkgevercode 03002 of invoercode 02317) = 47.
[2] Zie release notes 2018-04/14.
Voor de salarisregeling GGZ [1] zijn de bedragen bij de inpasnummers 0416 t/m 0422, 9301 t/m 9310 en 9430 t/m 0434 aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code CAO = 40 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 40 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor de salarisregeling gehandicaptenzorg [1] zijn de bedragen aangepast zoals aangegeven in de CAO.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code CAO = 38 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 38 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
14 december 2018 - Zoals eerder vermeld in de release notes onderwerp 2018-12/21 zouden we de beschrijving van de FLO-reparatie nog als nieuw onderwerp voor de handleiding aanbieden. In de bijlage treft u deze beschrijving aan:
- Handleiding - FLO-reparatie 2018.pdf (pdf).
Voor de CAO gezondheidscentra [1] is het percentage afbouw ORT (ORT 9, werkgevercode 08127) per 2019-01 verlaagd van 15,00% naar 7,50%.
[1] Code CAO = 17 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 10 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor de salarisregeling jeugdzorg [1] zijn de bedragen bij schaal 0201 (inpasnummers 9110 t/m 9119) en de garantieschaal GARB (inpasnummers 9800 t/m 9807) aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 37 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor de CAO jeugdzorg [1] is een eenmalige uitkering afgesproken die in januari 2019 uitbetaald wordt. Werknemers die in-dienst zijn op 1 januari 2019 hebben recht op een eenmalige uitkering van bruto 0,5% van 12 keer het voor hem geldende salaris op 1 januari 2019 inclusief vakantietoeslag en eindejaarsuitkering maar exclusief ORT.
Voor uurloners en de extra uren vastgelegd in periode 01 wordt de uitkering in periode 02 berekend en uitbetaald.
In periode 03 zullen we de inrichting van de uitkering op CAO-niveau nulstellen.
[1] Code CAO = 11 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
In release 2018-05/30 hebben wij voor de CAO jeugdzorg [1] de aansturing en berekening van vrijwillige voortzetting pensioenopbouw bij verlof aangepast. Wij hebben bij deze aanpassing op werkgeverniveau zichtbaar en stuurbaar gemaakt hoe de vrijwillige voortzetting ingericht is. Voor de CAO jeugdzorg is met betrekking tot ouderschapsverlof de bestaande situatie voortgezet. Dit betekent dat in navolging van artikel 9.7.1 g automatisch vrijwillige voortzetting van pensioenopbouw bij ouderschapsverlof plaatsvond.
Het feit dat deze aansturing zichtbaar werd heeft bij klanten tot vragen geleid of automatische vrijwillige pensioenopbouw bij ouderschapsverlof in dit geval wenselijk is. In overleg met Jeugdzorg Nederland hebben we per 01-2019 deze functionaliteit stopgezet: wij hebben werkgevercode 13008 Inhouding pensioenpremie volgnr. 3 vastgelegd met waarde 4 (= geen automatische voortzetting pensioenopbouw bij ouderschapsverlof), zie Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Verlof-/generatieregelingen > Definitie regelingen.
[1] Code CAO = 11 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
Voor de salarisregeling kinderopvang [1] zijn de bedragen aangepast zoals aangegeven in de CAO. Ook zijn de minimumloon gerelateerde bedragen aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 46 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor de salarisregeling kraamzorg [1] zijn de bedragen aangepast zoals aangegeven in de CAO. Ook zijn de minimumloon gerelateerde bedragen aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 81 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor de salarisregeling Nederlandse Universiteiten [1] zijn de bedragen bij de schalen INSB en PWET (inpasnummers 9800 t/m 9803, 9810 en 9811) aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code CAO = 03 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 03 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
19 december 2018 - Gisteravond hebben we de benodigde informatie (nieuwe salarisschalen en eenmalige uitkering) van de koepel (VTOI-NVTK) ontvangen. De wijzigingen zullen beschikbaar komen in een eindejaarsproductie die u in januari afroept. We zullen u hierover nog nader informeren.
11 december 2018 - Afgelopen vrijdag 7 december is er voor de Bestuurders VO een onderhandelaarsakkoord gesloten voor een nieuwe CAO. Als we de benodigde informatie (nieuwe salarisschalen en eenmalige uitkering) vóór 20 december ontvangen van de koepel (VTOI-NVTK), dan komen de wijzigingen beschikbaar in een eindejaarsproductie die u in januari afroept.
Voor de CAO HBO [1] zijn de minimumloonbedragen bij inpasnummers 9101, 9104, 9105 en 9106 aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.
[1] Code CAO = 36 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 36 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Let op: Dit is een onderwerp voor uw eindejaarsproductie die u laat vervaardigen in januari 2019.
In de release notes 2018-11/27 hebben we u geïnformeerd over de wijzigingen die we in Payroll Gemal hebben opgenomen naar aanleiding van de nieuwe CAO MBO 2018 - 2020. Voor 2019 gelden nog de volgende wijzigingen.
Het bedrag voor EHBO en de Werkgeversbijdrage ziektekostenverzekering zijn per 01-2019 geïndexeerd.
Conform CAO hebben we een eenmalige uitkering ingericht. U vindt de specificaties van deze uitkering in Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Eindejaarsuitkeringen > Definitie uitkeringen > Definitie uitkering 3.
Enkele bijzonderheden van deze uitkering:
Als u een eindejaarsproductie in januari afroept, vindt er een automatische herrekening plaats om de grondslag voor de eenmalige uitkering over 2018 op te bouwen. U vindt deze herrekening terug met reden 03 op uw mutatieverslag.
[1] Code CAO = 19 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 61 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor de CAO MBO [1] zijn de minimumloonbedragen bij inpasnummers 08401 t/m 08407 (participatieschaal) en inpasnummer 9610 aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari. Ook is per periode 01 het ID-schaalnummer verwijderd uit de salarisregeling. Voor uw begrotingen zijn de wijzigingen voor 2019-06 al in de salarisregeling opgenomen.
[1] Code CAO = 19 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 61 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Let op: Dit is een onderwerp voor uw eindejaarsproductie die u laat vervaardigen in januari 2019.
Bij werknemers die in oktober uit-dienst zijn gegaan, is geen VT berekend over de eenmalige uitkering oktober. Dit werd veroorzaakt doordat in de grondslag van de VT uitvoercode 01417 (eenmalige uitkering oktober) opgenomen was met ingangsdatum 01-11- 2018.
In een eindejaarsproductie die u laat vervaardigen in januari, wordt de aanpassing van de grondslag VT alsnog vanaf 2018-10 doorgevoerd. Hiervoor wordt ook een automatische herrekening uitgevoerd, zie reden 02 op uw mutatieverslag. Hieraan zijn voor u geen kosten verbonden.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
6 december 2018 - In 2015 hebben we uitvoercode 01075 (werkgeversbijdrage aanvullende verzekering) in de grondslag van werkgevercode 55186 (grondslag aanvullende seniorenregeling) opgenomen. Hierbij is verzuimd ook uitvoercode 01333 (werkgeversbijdrage verzekering) op te nemen. Hier zijn we onlangs op gewezen.
We gaan uitvoercode 01333 alsnog aan de grondslag toevoegen. Om vorderingen te voorkomen doen we dit met ingang van periode 01-2019. Als u deze grondslagwijziging ook over 2018 wilt effectueren, kunt u dit op werkgeverniveau zelf aanpassen bij Werkgevergegevens > Verlof-/generatieregelingen > Uc verlofregeling 10.
Per januari 2019 worden de bedragen voor de salarisregeling primair onderwijs [1] zoals aangegeven in de CAO verhoogd. Deze wijziging is al in periode 09 in Payroll Gemal opgenomen, zie de release notes 2018-09/25.
Ook hebben we diverse bedragen aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari. Het betreft:
voor salarisregeling 66 het bedrag bij inpasnummers 9001 en 9002.
voor salarisregeling 67 het bedrag bij inpasnummers 9001, 9002 en 9999.
voor salarisregeling 68 het bedrag bij inpasnummer 9999.
[1] Code CAO = 41 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 66 t/m 69 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Bij een aantal werknemers is in de herberekening van de eenmalige uitkering leraren in periode 10 een negatieve uitkering berekend. Dit deed zich voor bij medewerkers die geen recht hadden op de uitkering of door medewerkers die van een leraarsfunctie naar een directeursfunctie zijn overgegaan in combinatie met uitruil.
In een eindejaarsproductie die u laat vervaardigen in januari, zullen we voor de betreffende werknemers een automatische herrekening uitvoeren, zie reden 05 op uw mutatieverslag. Hieraan zijn voor u geen kosten verbonden.
De premiepercentages voor het Vervangingsfonds (Vf) en Participatiefonds (Pf) zijn per 1 januari 2019 als volgt gewijzigd:
[1] Code CAO (werkgevercode 03002 of invoercode 02317) = 41 (PO) en 31 (Bestuurders PO).
Naar aanleiding van het nieuwe CAO-akkoord 2018-2019 voor de CAO VO [1] zijn voor wat betreft de salarisberekening de volgende wijzigingen van belang:
[1] Code CAO = 26 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 63 en 64 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor periode 01-2019 is voor de CAO politie [1] sprake van een eenmalige uitkering. U vindt de specificaties van deze uitkering in Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Eindejaarsuitkeringen > Definitie uitkeringen > Definitie uitkering 3.
Enkele bijzonderheden van deze uitkering:
De aansturingen van de eenmalige uitkering van 11-2018 worden per 01-2019 verwijderd met uitzondering van de teksten bij de uitvoercodes (01004 / 01612) in verband met mogelijke herrekeningen over het jaar.
Denk aan het eventueel opnemen van uitvoercode 01004 in uw journaalposten, comprimeertotalen en/of eigen cumulaties.
[1] Code CAO = 25 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
Voor medewerkers met een arbeidsbeperking is in de CAP salarisschaal A opgenomen. Deze schaal is in de salarisregeling provincies [1] opgenomen als schaal PA-A met anciënniteit 00 en als bedrag 120% van het minimumloon met inpasnummer 8400. We hebben het bedrag per 1 januari aangepast naar aanleiding van wijziging van het minimumloon.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 28 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor de CAO rijkspersoneel is een eenmalige uitkering afgesproken die in periode 01 moet worden uitbetaald. Over de specificaties en inrichting van deze uitkering zullen wij u via een Nieuwsbericht op Youforce nader informeren.
Voor de CAO sociaal werk [1] zijn de bedragen die gerelateerd zijn aan het minimumloon (I/D-banen) aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 01 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor de CAO sociaal werk [1] is een eenmalige uitkering afgesproken die in januari 2019 uitbetaald wordt. Werknemers die in-dienst zijn op 1 januari 2019 hebben recht op een eenmalige uitkering van bruto 0,5% van 12 keer het voor hem geldende salaris op 1 januari 2019 inclusief vakantietoeslag en eindejaarsuitkering maar exclusief ORT.
Voor uurloners en de extra uren vastgelegd in periode 01 wordt de uitkering in periode 02 berekend en uitbetaald.
In periode 03 zullen we de inrichting van de uitkering op CAO-niveau nulstellen.
[1] Code CAO = 01 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
Door een inrichtingsfout in Payroll Gemal bleek voor de CAO sociaal werk [1] automatisch verval van het loopbaanbudget op de salarisstrook te worden gepresenteerd in het bruto-netto traject zonder verdere waarde.
Deze situatie is met ingang van periode 01 opgelost. Deze situatie heeft zich alleen voorgedaan als u ook het saldo van 2016 en 2015 handmatig aan de betreffende maanden heeft toegekend, omdat anders pas voor het eerst verval optreedt in 12-2019. Er zijn geen gevolgen voor de betaling aan uw medewerkers.
[1] Code CAO = 01 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
Conform de CAO UMC [1] zijn per 2019-01 de bedragen voor de salarisregeling gewijzigd. De bedragen voor de minimum vakantietoeslag (werkgevercode 03206), minimum eindejaarsuitkering (werkgevercode 25012) en TVO toelage (werkgevercode 08136) worden in de regel ook gewijzigd naar aanleiding van een salariswijziging, maar dat is dit keer niet het geval.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code CAO = 20 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 33 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
In de onlangs afgesloten CAO UMC [1] is afgesproken dat per 2019-01 te stoppen met verdere opbouw van Persoonlijk Budget. In plaats daarvan worden de salarisbedragen structureel verhoogd, zie het vorige onderwerp in deze release notes.
In Payroll Gemal is naar aanleiding hiervan de aansturing voor de opbouw van Persoonlijk Budget (en extra Persoonlijk Budget) op CAO-niveau verwijderd. Dit zijn de werkgevercodes 03600, 03601, 03612, 03613, 03621, 03622, 03638, 03639 en de grondslagen werkgevercodes 55145, 55146, 55175 en 55176.
Door de wijzigingen op CAO-niveau vindt er vanaf 2019-01 geen opbouw meer plaats. Werknemers hebben nog een bepaalde tijd voor opname (in tijd). De aansturing die u op werknemerniveau hebt vastgelegd moet u zelf op een door u te bepalen moment uit Payroll Gemal verwijderen.
[1] Code CAO = 20 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
Voor de CAO VVT [1] zijn de bedragen voor het wettelijk minimumloon (FWG schaal 5) aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregelingen downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 15 en 55 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
In de CAO VVT [1] is afgesproken dat voor de eindejaarsuitkering de extra gewerkte uren en de opslag daarover vanaf 2019-01 weer meetellen in de grondslag van de eindejaarsuitkering. Werkgevercode 55135 is hierop aangepast per 2019-01.
[1] Code CAO = 39 en 55 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
Werkgeversvereniging Actiz heeft aangegeven dat er een verschil bestaat tussen het aan-/verkopen van verlofuren tijdens in-dienst en bij uit-dienst. Voor de aan-/verkoop van verlofuren tijdens in-dienst wordt conform art. 1.1 lid 15 sub b gerekend met het kale uurloon. U kunt voor deze aan- of verkoop gebruik maken van onze functionaliteit Verlofuren (ver)kopen [1].
Voor de verkoop van verlofuren bij uit-diensttreding geldt, dat over de verkochte uren vakantiegeld, eindejaarsuitkering en ORT moet worden berekend conform artikel 7:639 uit het Burgerlijk Wetboek. Tot op heden kon u ook voor deze betaling gebruik maken van onze functionaliteit voor verlofuren (ver)kopen.
Omdat de inrichting vrij complex is, hebben we besloten de inrichting met ingang van 2019 op CAO-niveau te ondersteunen. Hiervoor hebben wij voor de CAO VVT [2] regeling 6 ingericht.
ORT over verlofuren wordt niet automatisch betaald op basis van deze inrichting. U dient zelf op werkgevercode 08063 een invoercode aan te merken als indicatieve invoercode voor ORT bij verlof indien u dit nog niet gedaan heeft. U kunt hier bijvoorbeeld invoercodes 02031 t/m 02035 voor gebruiken. Wanneer uw medewerker vervolgens verlofuren verkoopt bij uit-dienst, geeft u zowel op invoercode 01432 als de indicatieve invoercode het aantal verkochte verlofuren op.
Wij adviseren u een nieuwe indicatieve code in te richten speciaal voor de betaling ORT bij verkoop verlofuren. Waarschijnlijk heeft u reeds een indicatieve code in gebruik voor de reguliere betaling van ORT tijdens verlof. Als u dezelfde code gebruikt, dan loopt u het risico dat u mutaties vanuit uw roosterpakket overschrijft.
Het is mogelijk dat u de regeling (ver)kopen verlofuren 6 reeds gebruikte voor andere doeleinden. In dat geval adviseren wij om uw eigen inrichting van regeling 6 te verplaatsen naar een willekeurige andere regeling en op regeling 6 gebruik te maken van onze CAO-ondersteuning. Bij toekomstige wijzigingen wordt uw inrichting dan automatisch aangepast.
Wanneer u nog geen gebruik maakte van (ver)kopen verlofuren 6, denkt u er dan aan dat u de bijbehorende uitvoercodes opneemt in uw journaalposten, comprimeertotalen en/of eigen cumulaties.
[1] Handleiding onderwerp Verlofuren (ver)kopen.
[1] Code CAO = 39 en 55 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
Met ingang van 2019 zijn diverse wijzigingen van toepassing voor de sector Waterschappen:
Over deze wijzigingen zullen wij u binnenkort via een nieuwsbericht op Youforce nader informeren.
Voor de salarisregeling WIW [1] zijn de bedragen bij schaal 0001 en 0002 (inpasnummers 9001 t/m 9009) aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 08 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor de CAO ziekenhuizen [1] zijn de bedragen bij schaal 1100 (inpasnummers 0416 t/m 0422) aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 35 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor de salarisregeling tandartsassistenten [1] zijn de bedragen aangepast zoals aangegeven in de CAO.
Bij de wijziging van de bedragen per 2018 zijn in Payroll Gemal op verzoek van klanten de bedragen voor de salarisschalen 0001 t/m 0004 niet aangepast. De reden hiervoor was dat het om een advies gaat. Werkgevers zijn dus vrij om hiervan af te wijken. Wij hebben per 2018 dezelfde salarisschalen met de verhoogde bedragen toegevoegd. Deze salarisschalen zijn in Payroll Gemal opgenomen met nummer 0101 t/m 0104.
Per 2019-01 zijn de bedragen bij de schalen 0001 opnieuw niet aangepast, maar die voor 0101 t/m 0104 wel.
Salarisschaal 0004 en 0104 waren t/m 2018-12 bedoeld voor de Senior Mondhygiënist/Praktijkmanager. Per 2019-01 is voor beide functies een splitsing gemaakt. Schaal 0104 is vanaf 2019 bestemd voor de Praktijkmanager. Deze schaal is ten opzichte van 2018 alleen afwijkend voor wat betreft de bedragen. Voor de Senior Mondhygiënist(e) geldt vanaf 2019-01 schaal 0005 / 0105. Deze schaal is gelijk aan schaal 0004 / 0104 met uitzondering van het feit dat deze schaal 1 trede (10) extra heeft.
De Senior Mondhygiënist(e) moet u zelf omzetten van schaal 0004 naar 0005, als u de geadviseerde salarisverhoging niet volgt en van 0104 naar 0105 als u de voorgestelde salarisverhoging wel volgt
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 47 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
10 december 2018 - Vanuit uw salarisproductie wordt automatisch een APG-bestand aangemaakt met de gegevens voor uw Pensioenaangifte aan ABP. Daarnaast heeft u voor uitzonderingssituaties de mogelijkheid om via een speciale productie dit bestand af te roepen met overzicht/lijstnummer 6101 [1].
Wanneer u in periode 11 een verlofregeling heeft aangestuurd èn u heeft daarbij op werkgever- of werknemerniveau aangegeven dat sprake moet zijn van aangepaste meetelwaarde, dan wordt in uw Pensioenaangifte vanuit de salarisproductie bij de werknemer de 'verbijzondering inkomstenverhouding' gewijzigd in WGP. Dit is correct en conform regelgeving.
We constateren nu het volgende: wanneer u na uw salarisproductie van periode 11 via een speciale productie het APG-bestand met overzicht/lijstnummer 6101 laat vervaardigen, dan wordt hierin niet de waarde WGP vermeld maar bijvoorbeeld de oude waarde WNE. Met andere woorden: de waarde uit de speciale productie overschrijft dan de waarde zoals oorspronkelijk via de salarisproductie aangemaakt. Dit kan er vervolgens in resulteren dat u van APG een signaal krijgt voor de betreffende werknemer (bijvoorbeeld 305).
We zullen voor deze situatie een programma-aanpassing doorvoeren per 2019.
[1] Handleiding onderwerp APG, gegevensuitwisseling bij 5.2.6 Afroep APG-bestand via speciale productie.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
12 december 2018 - Om uw gegevens van 2018 voor de pensioenfondsen ABP, PWRI en verzekeraar Loyalis tijdens de jaarovergang tijdig te kunnen verzenden, willen we u over het volgende informeren. U dient zoals gebruikelijk uiterlijk de vijfde werkdag van de maand volgend op de productiemaand uw gegevens te verzenden naar APG. Uw gegevens van de decemberproductie dient u uiterlijk maandag 7 januari 2019 te verzenden. Voor uw eindejaarsproducties over 2018 geldt dat deze uiterlijk vrijdag 1 februari 2019 verzonden moeten zijn.
Latere inzendingen kunnen niet meer verwerkt worden.
Schematisch gelden de volgende datums
periode |
uiterste inzenddatum |
12-2018 |
07-01-2019 |
13-2018 |
01-02-2019 |
14-2018 |
01-02-2019 |
15-2018 |
01-02-2019 |
01-2019 |
07-02-2019 |
02-2019 |
07-03-2019 |
Met ingang van 2 februari 2019 zal, als u een productie laat vervaardigen, tijdelijk de APG-bestanden niet zichtbaar zijn in de module Pensioenaangifte APG. De bestanden van periode 01 die nog niet verzonden zijn, kunt u dan nog wel verzenden.
In een jaarwerkproductie wordt in de volgende twee situaties anders met de APG-bestanden omgegaan dan u wellicht verwacht:
In alle andere gevallen worden de APG-bestanden altijd aangemaakt.
De functionaliteit van verhuizingen van registratienummers in combinatie met de gegevenslevering naar PFZW (UPA) is aangescherpt per 2019:
Per 2019 wordt in de UPA-aanlevering ook de code 'WAP' doorgegeven voor wachtgelders in de zorgsector. Deze werknemers zijn in Payroll Gemal herkenbaar aan waarde 6 van invoercode 02345 Speciale werknemer. Voor de doorgifte van het gegeven 'reden einde dienstverband' is de waarde 6 (= vervroegde uittreding, overbruggingsuitkering of Flexpensioen) toegevoegd aan invoercode 02850.
De maandgrondslag PFZW is in principe bedoeld voor variabele bedragen, die dan geteld worden in uitvoercode 02326 variabelen PFZW. In bepaalde gevallen heeft PFZW bepaald dat vaste bedragen toch ook in deze grondslag geteld moeten worden, zoals vaste ORT. Om deze reden worden alle uitvoercodes in grondslag van werkgevercode 55052 Uitvoercodes in maandgrondslag PFZW geteld in uitvoercode 02326, ongeacht of ze vast of variabel zijn opgegeven.
Wanneer u korting toepast vanwege een verlofregeling, dan wordt deze alleen toegepast over de vaste/stam gegevens. Het bleek dat in Payroll Gemal programmatuur was opgenomen dat de vaste/stam gegevens in de grondslag van werkgevercode 55052 altijd werden gekort met het gezamenlijke percentage verlof dat u bij deze medewerker heeft vastgelegd op alle 10 verlofregelingen. Dit is terecht wanneer de uitvoercode is opgenomen in zowel grondslag van werkgevercode 55052 als in de grondslag voor de betreffende verlofregeling, maar anders niet. Door deze programmatuur werd dus in sommige gevallen onterecht korting toegepast op uitvoercode 02326.
Met ingang van periode 01 hebben we de werking aangepast. De korting wordt nu niet meer automatisch toegepast. Wij hebben op A(lgemeen) niveau de uitvoercodes behorende bij de 10 verlofregelingen, te weten uitvoercode 01110 / 01146 / 01071 / 01301 / 01302 / 01441 / 01442 / 01443 / 01444 / 01445 opgenomen in grondslag van werkgevercode 55052 met waarde 5. Dit betekent dat de betreffende verlofkorting wordt afgetrokken van uitvoercode 02326 voor zover de uitvoercodes waarover deze korting is berekend zelf ook zijn opgenomen in de grondslag.
Uw medewerker heeft in een periode de volgende gegevens:
Op uw loonstaat ziet u op uitvoercode 01301 onbetaald verlof een bedrag van € -1025,00 (50% van € 2000,00 + € 50,00).
In de variabelen PFZW wordt een korting geteld van € -25,00. Uitvoercode 01028 is de enige uitvoercode die zowel in de maandgrondslag als in de grondslag onbetaald verlof zit, dus alleen de korting over het vaste deel van deze uitvoercode wordt geteld.
Uit een klantmelding bleek dat uitvoercode 01015 toelage 2 (vastgelegd als bedrag) ten onrechte niet was opgenomen in de jaargrondslag PFZW (werkgevercode 55051).
Uitvoercode 01014 toelage 2 (vastgelegd als percentage) was op CAO-niveau vastgelegd voor CAO 01 sociaal werk / 11 jeugdzorg / 17 gezondheidscentra / 32 huisartsenzorg / 35 ziekenhuizen / 37 kunsteducatie / 38 gehandicaptenzorg / 39 VVT / 40 GGZ / 55 VVT vierwekenverloning / 81 kraamzorg, terwijl het gebruikelijk is om de grondslagen voor PFZW op Algemeen niveau te ondersteunen.
Voor de CAO kinderopvang (CAO code 02) was uitvoercode 01015 niet opgenomen in de jaargrondslag PFZW.
Met ingang van periode 01 is dit aangepast. Wij hebben uitvoercode 01014 en 01015 op Algemeen-niveau opgenomen in de jaargrondslag PFZW (werkgevercode 55051) met waarde 1. Hierdoor wordt uw jaargrondslag voor 2019 correct vastgesteld.
Zoals vermeld in release notes 2018-12/49 kunt u de situatie over 2018 zelf herstellen, maar zal dit wel vorderingen tot gevolg hebben.
Wanneer uw medewerker tijdens verlof of langdurige ziekte vrijwillig de pensioenopbouw voortzet, kunt u na toestemming van PFZW korting toepassen op de premie voor deze vrijwillige voortzetting. Deze korting activeert u met de invoercodes 03190 t/m 03199 Verlofpremie PFZW vrijwillige voortzetting voor de diverse verlofregelingen.
Het bleek dat deze codes op persoonsniveau waren ingedeeld. Hierdoor werd de invoercode na vastlegging bij 1 registratienummer automatisch gekopieerd naar alle registratienummers die onder dezelfde persoon vielen. Ook werd de invoercode direct met terugwerkende kracht tot 01-01-2018 geactiveerd. Dit had tot resultaat dat u in sommige gevallen een foutmelding kreeg op uw mutatieverslag, omdat u korting toepaste zonder dat er sprake was van verlof. De fout heeft geen invloed gehad op de premieberekening, omdat er zonder vrijwillige voortzetting nooit korting kan worden toegepast.
Met ingang van periode 01 hebben we dit probleem verholpen. U kunt de invoercodes nu vastleggen per registratienummer en ook met ingangsdatum. Wanneer de codes reeds waren vastgelegd, kunnen wij niet nagaan op welk registratienummer en per welke datum u de code had willen opgeven. Wij hebben daarom alle bestaande invoer laten staan. U kunt deze desgewenst met terugwerkende kracht over 2018 corrigeren.
In de release notes 2018-05/30 hebben wij u gemeld dat de aansturing van vrijwillige voortzetting pensioenopbouw PFZW bij verlof is aangepast. Als onderdeel van deze aanpassing zijn er nieuwe invoercodes geïntroduceerd en invoercodes aangepast [1]. Om technische redenen worden deze invoercodes met ingang van 2019 automatisch opnieuw gegenereerd, als ze reeds stam/vast waren vastgelegd in uw laatste productie van 2018. U zult dit op uw mutatieverslag zien als een automatische mutatie. Deze mutatie heeft geen aanpassing van de bestaande situatie tot gevolg. U hoeft dus ook geen actie te ondernemen.
Als u met het oog op het vorige onderwerp in deze release notes in periode 01-2019 zelf een mutatie vastlegt op de genoemde invoercodes, dan gaat deze voor op de automatisch gegenereerde mutaties.
[1] Nieuwe invoercodes: 03190 t/m 03199 Verlofpremie PFZW vrijwillige voortzetting. Aangepaste invoercodes: 02526 / 02529 / 02527 / 02533 / 02536 / 02556 / 02557 / 02558 / 02559 / 02560 Pensioenpremie verlofregeling 1 t/m 10.
Naar aanleiding van een melding, hebben wij geconstateerd dat bij het aanmaken van de gegevenslevering voor de UPA het aantal verloonde uren UPA (uitvoercode 02324) niet juist waren. Het verschil tussen het aantal verloonde uren (uitvoercode 01832) en het aantal verloonde uren UPA (uitvoercode 02324) kan alleen ontstaan als u bij een werknemer invoercode 02405 Afwijkend % PFZW hebt vastgelegd. Deze verloonde uren hebben geen gevolgen voor de berekening gehad, maar wordt door PFZW gebruikt voor controledoeleinden.
De programmatuur van Payroll Gemal is aangepast per periode 01.
Volgens voorschrift van PFZW moet het regelingloon voor de UPA (uitvoercode 02233) altijd afgerond worden op hele euro's naar boven. Het regelingloon wordt normaal gesproken afgeleid uit de jaargrondslag en ook deze is in hele euro's.
Bij kortdurend zorgverlof en langdurige ziekte wordt het regelingloon echter verlaagd met het percentage verlof of korting op het salaris. Door deze verlaging ontstaat een bedrag dat niet in hele euro's wordt uitgedrukt. In deze gevallen werd het bedrag onafgerond op de loonstaat gepresenteerd en in de UPA aangifte afgekapt. Dit zorgde voor verschillen tussen de output van Payroll Gemal en de UPA aangifte.
Wij hebben dit probleem met ingang van periode 01 hersteld. De aanpassing is doorgevoerd per 2019 omdat de verschillen per persoon maximaal 1 euro op jaarbasis bedragen. Herrekening zou daarom zorgen voor zeer kleine vorderingen op de pensioenpremie.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
13 december 2018 - Met invoercode 02397 UPA verloonde uren en invoercode 03156 UPA regelingloon kunt u in uitzonderlijke gevallen uw UPA-aangifte corrigeren.
Het is gebleken dat deze invoercodes niet worden doorgegeven in uw UPA-aangifte.
Wij zullen dit probleem verhelpen in periode 01-2019. In uw 13e productie die u in januari afroept, zullen we de betreffende werknemers automatisch herrekenen over 2018, zie reden 04 op uw mutatieverslag. We zullen dan automatisch een mutatie doorgeven aan PFZW via de UPA.
Als u voor medewerkers deze codes in 2017 heeft gemuteerd, moet u aanvullend deze medewerkers herrekenen vanaf 1 januari 2017 door invoercode 2475 Beginperiode herrekening met waarde 201701 op te geven.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
18 december 2018 - Uw UPA-aangiftebericht moet u zoals gebruikelijk insturen vóór de 10e van de maand. Waarschijnlijk heeft u op deze datum in januari nog niet al uw producties afgeroepen over het oude jaar. Het is echter voor de facturatie vanuit PFZW belangrijk dat u toch uw aangiftebericht voor deze deadline instuurt. Als u na het verzenden van het aangiftebericht nog producties afroept over het oude jaar, dan wordt er een correctie aangiftebericht aangemaakt over het oude jaar. In dit bericht worden de aanvullende mutaties opgenomen die na uw laatste zending zijn toegevoegd.
Wij adviseren u dit correctie aangiftebericht vervolgens zo spoedig mogelijk te versturen.
Let op: deze werkwijze is aanzienlijk anders dan die van de Loonaangifte. Omdat bij de Loonaangifte de deadline pas aan het eind van de maand januari ligt, kunt u eerst alle producties over het oude jaar afroepen voordat u het aangiftebericht verstuurt. De UPA-werkwijze met correctieberichten is daarom in de Loonaangifte niet van toepassing.
IZZ heeft per 2019 een nieuwe optie voor de basisverzekering geïntroduceerd: de IZZ Basisverzekering variant Bewuzt.
Net als voor de bestaande basisverzekeringen zijn ook voor deze nieuwe verzekering 6 keuzes voor eigen risico. Er zijn twee geautomatiseerde mogelijkheden voor het verwerken van de premies:
Verwerking via een bestand (DPIA100) dat u ontvangt van IZZ. Dit bestand leest u in uw HR-systeem in en stuurt deze mee met de overige maandelijkse mutaties. Deze werkwijze blijft ongewijzigd.
Dit is de 'oude' werkwijze waarbij op werkgeverniveau de bedragen per verzekeringsvariant zijn opgenomen en waarvoor u (in de regel met een vaste mutatie) aangeeft voor hoeveel personen de betreffende variant moet worden berekend. In Payroll Gemal zijn nieuwe werkgevercodes opgenomen met de bedragen en nieuwe invoercodes waarmee u het aantal verzekerden kunt vastleggen. Het resultaat dat Payroll Gemal op basis van deze vastlegging berekent is net als voor de andere opties voor de IZZ basisverzekering (Natura en Restitutie) uitvoercode 01181.
Op uw mutatieverslag vindt u de volgende volgnummers van herrekeningsredenen die wij voor u uitvoeren in deze periode:
reden | onderwerp |
---|---|
02 | CAO MBO: eenmalige uitkering oktober (change 1080922) |
03 | CAO MBO: nieuwe CAO 2018 - 2020 deel 2 |
04 | Pensioenfonds PFZW - Codes correctie UPA |
05 |
CAO PO: negatieve eenmalige uitkering leraren (change 1119926) |
De onderstaande invoercodes zullen in de volgende versie van de handleiding opgenomen zijn bij het betreffende onderwerp.
tabel invoercodes |
||||
onderwerp |
invoercode |
betekenis |
SVB |
uitvoercodes |
Reiskosten, auto van de zaak | 02191 | grens bijtelling auto | B | |
Reiskosten, auto van de zaak | 02321 | keuze percentage auto 2 | B |
uitvoercode | standaardtekst | betekenis | samenstelling invoercode |
---|---|---|---|
01111 | aanv bij vrlf | aanvulling bij verlof | berekend |
uitvoercode | standaardtekst | betekenis | samenstelling invoercode |
---|---|---|---|
01185 | aanv minimumbedr. | ||
01560 | dgn ber.zwngrs.zg | ||
01561 | dgn zwngrs.verlof |
De in deze release notes beschreven werkgevercode heeft de volgende specificaties:
werkgevercode |
NGV |
omschrijving |
min. |
max. |
TWK |
TWKVJ |
07831 |
V | ziekte code berekening uren of dagen | ||||
07260 07261 07262 07263 07264 07265 |
N | IZZ Basisverzekering variant Bewuzt regeling 1 (eigen risico 0) IZZ Basisverzekering variant Bewuzt regeling 2 (eigen risico 100) IZZ Basisverzekering variant Bewuzt regeling 3 (eigen risico 200) IZZ Basisverzekering variant Bewuzt regeling 4 (eigen risico 300) IZZ Basisverzekering variant Bewuzt regeling 5 (eigen risico 400) IZZ Basisverzekering variant Bewuzt regeling 6 (eigen risico 500) |
NGV = Nieuw, Gewijzigd of Vervallen.
min. = minimum waarde (0=geen).
max. = maximum waarde (0=geen).
TWK = met terugwerkende kracht vastleggen.
TWKVJ = vastleggen met terugwerkende kracht over vorig jaar.
De in deze release notes beschreven invoercode heeft de volgende specificaties:
invoercode |
N |
omschrijving |
verk. omschr. |
N |
min. |
max. |
T |
|
ID |
+/- |
S |
AP |
AD |
AW |
LVD |
01111 | G | aanvulling bij verlof | aanv bij vrlf | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
01185 | V | minimum loondoorbetaling bij verlof | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
02191 | N | grens bijtelling auto | grns bijtell auto | N | 0 | 0 | J | N | J | + | B | 7 | 2 | J | N |
02257 | G | keuze percentage auto 1 | keuze perc. auto 1 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
02321 | N | keuze percentage auto 2 | keuze perc. auto 2 | N | 0 | 11 | J | N | J | + | B | 2 | 0 | J | N |
02403 | G | extra uren | - | - | - | - | - | - | - | V | - | - | - | - | |
02454 |
V | conversie ziekengeld | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
02482 | V | afwijkende uitkeringsdagen | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
03260 / 03261 / 03262 / 03263 / 03264 / 03265 | N | aantal verzekerden IZZ Basis Bewuzt regeling 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 |
aant Zvw bewu r 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 |
N | 0 | 0 | J | J | J | + | B | 7 | 0 | J | N |
De specificaties van een invoercode zijn met werkgevercodes vastgelegd, zie Payroll Inrichting bij Werkgevergegevens > In- en uitvoercodes > Aansturing invoercodes en Overzicht invoercodes. De belangrijkste specificaties zijn in bovenstaande tabel weergegeven. Hierna volgt de verklaring van de gebruikte afkortingen in deze tabel:
NGV = Nieuw, Gewijzigd of Vervallen.
verk. omschr. = verkorte omschrijving.
NA = Numeriek of Alfanumeriek gegeven.
min. = minimum waarde (0=geen).
max. = maximum waarde (0=geen).
TWK = met terugwerkende kracht vastleggen.
TWKVJ = vastleggen met terugwerkende kracht over vorig jaar.
ID = vastleggen met afwijkende ingangsdatum.
+/- = positief/negatief vastleggen.
S/V/B = Stam, Variabel of Beide vastleggen.
AP = aantal posities voor de komma.
AD = aantal decimalen.
AW = afwijkende werking, zie onderwerp Invoercode, algemeen bij 1.3.
LVD = invoercode kan voor de speciale loonverdeling en de directe doorbelasting worden toegepast.
Publishing Date : 12/21/2018
Copyright 2019 Visma Community. All right reserved.