om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
Deze release notes voor het nieuwe jaar worden relatief vroeg in december gemaakt. Op deze wijze bent u, mede gezien de feestdagen, tijdig op de hoogte van veranderingen in Payroll Gemal. Het komt echter voor dat wijzigingen in wet- en regelgeving laat in december of zelfs pas in januari definitief vastgesteld worden. Wij adviseren u dan ook regelmatig onze portal Youforce te raadplegen voor nagekomen nieuwsberichten.
Per januari 2020 zijn zoals elk jaar in januari veel bedragen en percentages gewijzigd. Als deze wijzigingen tijdig bekend zijn dan worden deze voor de januari-productie door ons aangepast.
U moet hierbij denken aan:
Het kan zijn dat in de loop van januari nog wijzigingen voor percentages en bedragen door de regelgevers zoals de pensioenfondsen, de werkgeversverenigingen en de Belastingdienst gepubliceerd worden.
Wijzigingen die uiterlijk 4 januari bij ons bekend zijn, kunnen we nog in de januari-versie van Payroll Gemal opnemen. Wijzigingen die ons na deze datum bereiken, zullen we op zijn vroegst in de februari-versie met terugwerkende kracht opnemen, waarover wij u dan in de release notes informeren.
De inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) en de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) heeft tot gevolg dat in de loon- of personeelsadministratie en in de loonaangifte nieuwe indicaties moeten worden ingevoerd en in voorkomende gevallen bestaande coderingen moeten worden aangepast. Afhankelijk van de aard van de dienstverlening worden de aanpassingen door Visma I Raet verzorgd of moeten deze door u zelf worden uitgevoerd.
Voor klanten die niet met HR Core Beaufort werken worden hieronder de betrokken Payroll Gemal invoercodes benoemd die door u beoordeeld moeten worden in het kader van de WAB. Dit is uitgebreid beschreven in de release notes van december 2019.
Voor de WNRA geldt dat onderstaande codes door u moet worden beoordeeld.
Voor deze invoercodes geldt dat uw HR-systeem leidend hierin is, Payroll Gemal voert geen conversie uit.
De aansturing van deze rubrieken gebeurt vanuit HR Core. In de release van HR Core Beaufort van december zijn de waarden naar een standaard omgezet (lees er hier meer over). Controleer of de juiste waarden zijn gevuld en pas deze eventueel aan (dit kan ook via collectief muteren). Controleer daarnaast of er nog toekomstmutaties klaar staan bij indirect muteren. Zorg ervoor dat de rubrieken bij het doorvoeren van deze mutaties alsnog worden aangepast. Indien Self Service gebruikt wordt om nieuwe medewerkers op te voeren en dienstverbanden aan te passen, controleer dan ook de inrichting in de desbetreffende Self Service processen. Voor meer informatie zie de release notes van HR Core Beaufort voor periode 2020-01.
Uitvoercode 01991 factor gewerkt is een uitvoercode die belangrijk is om bedragen na te kunnen rekenen. In het verleden werd deze uitvoercode op nul gesteld als er een blokkade voor de bezetting was opgegeven (invoercode 02890 Code niet in bezetting waarde 2 of 3).
Vanaf periode 2020-01 wordt uitvoercode 01991 in het geval van deze blokkade niet meer op nul gesteld. De nieuwe uitvoercode 02301 blok factor bezet is in gebruik genomen om de factoren ten behoeve van de bezetting bij te kunnen stellen. Uitvoercode 02301 wordt gevuld bij medewerkers bij wie invoercode 02890 op 2 of op 3 is gezet.
Voor de bezetting kunt u voortaan de factor gewerkt corrigeren met de geblokkeerde factor (uitvoercode 01991 -/- uitvoercode 02301). U kunt desgewenst dit in uw eigen cumulatie vastleggen.
Voor wachtgelders (invoercode 02332 Code soortloner < 5 en invoercode 02345 Speciale werknemer = 6) werd in de berekening invoercode 02890 met waarde 3 behandeld als zijnde waarde 1, dit is verwijderd. Omdat uitvoercode 01991 niet op nul wordt gesteld, wordt ook bij het opgeven van invoercode 02890 met waarde 2 of 3 de minimum VT bepaald en vindt het omrekenen van invoercodes met de factor gewerkt (werkgevercode 57001 waarde 6) wel plaats.
Onderstaande wijziging betreft het toepassen van de korting van vakantietoeslag, eenmalige uitkeringen en eindejaarsuitkeringen bij langdurig ziek en bij de verlofregelingen.
In Payroll Gemal is voor langdurig ziek en de verlofregelingen de werkwijze voor toepassing van korting vakantietoeslag en eenmalige/eindejaarsuitkeringen opgenomen via de werkgevercodes 13001 t/m 13006 en 13016/13017. Dit is afwijkend van de standaard werkwijze waarbij betreffende uitvoercodes in de grondslagen worden vastgelegd. Dit is in het verleden zo opgenomen om de doorwerking naar o.a. pensioen, uurlonen en eventuele aanvulling van minimum vakantietoeslag en minimum eindejaarsuitkeringen goed te kunnen berekenen.
Deze afwijkende werkwijze heeft echter altijd veel vragen en misverstanden opgeleverd. De programmatuur van Payroll Gemal is inmiddels op diverse onderdelen gemoderniseerd waardoor het mogelijk is om met enige aanpassing af te stappen van deze afwijkende methodiek en ook voor deze situatie eventuele kortingen te laten berekenen door deze in de betreffende grondslag vast te leggen.
Per 2020-01 is niet alleen de programmatuur van Payroll Gemal hierop aangepast, maar heeft er ook een automatische omzetting plaatsgevonden. Daar waar bij een verlofregeling een korting (waarde 1) aanwezig is hebben we de betreffende uitvoercode opgenomen in de betreffende grondslag met de waarde 1.
De korting voor vakantietoeslag/eenmalige/eindejaarsuitkeringen werd tot nu toe apart gepresenteerd. Ook na de omzetting blijft dit het geval echter met dit verschil dat de korting VT en korting EJU voortaan direct het recht verlagen. De aparte presentatie is voortaan alleen nog voor management en boekhouding van belang.
Let op: in de huidige situatie heeft u mogelijk de korting VT/EJU extra opgenomen. Voor 2020 moet u dat dan wijzigen omdat het recht VT en EJU dan automatisch al zijn verlaagd met de korting VT/EJU.
Het betreft hier de volgende uitvoercodes 01652 korting vt, 02852 cumulatie korting vt en 01801 t/m 01807 korting eju 1/2/3/4/5/6/7 en in geval van peildatummethode zijn het uitvoercodes 01617, 02817, 01811 t/m 01815 / 02041 en 02042.
Bij ouderschapsverlof (volgnummer verlofregeling 3) staat werkgevercode 13002 op 1, dus korten van de eindejaarsuitkering bij ouderschapsverlof. De actie die is doorgevoerd is dat de werkgevercode 13002 is vervallen en dat bij de grondslag eindejaarsuitkering (werkgevercode 55135) uitvoercode 01071 met waarde 1 (= tellen in de grondslag) is toegevoegd.
U hoeft geen actie te ondernemen, behalve dat het wel goed is als u zelf op uw overzicht specificatie werkgevergegevens controleert of alle omzettingen goed en volledig zijn opgenomen. Het bleek dat in de oude systematiek de berekening in sommige uitzonderlijke situaties gebrekkig was. Deze hebben wij direct aangepast. Hierbij valt te denken aan een situatie met meerdere verlofregelingen tegelijkertijd en toepassing van een minimum tijdens een verlofregeling. In deze situaties kunt u (kleine) verschillen ervaren ten opzichte van de oude berekening.
Enkele klanten hebben zelf bij werkgevercodes 13001 t/m 13006 / 13016 / 13017 de waarde 2 vastgelegd. Deze waarde was specifiek bedoeld bij peildatummethode. Voor de CAO ziekenhuizen was in het verleden op CAO-niveau de waarde 2 opgenomen. Dit is in 2018 omgezet naar waarde 1. We hebben u hierover destijds geïnformeerd, zie release notes 2018-04/18.
Per 2020-01 is ook voor deze situatie de uitvoercode automatisch in de betreffende grondslag gezet op (W) niveau.
Let op: voor deze situatie kunnen wel verschillen (vorderingen) ontstaan.
Het CBS geeft een lijst uit met numerieke codes voor (subonderdelen van) CAO's. Grote bedrijven krijgen soms een geheel eigen code. Deze code moet doorgegeven worden in de loonaangifte en wordt gebruikt voor statistische doeleinden. De lijst wordt jaarlijks vernieuwd.
In Payroll Gemal wordt deze code vastgelegd op werkgevercode 07005 Code CAO CBS/LA en afwijkend op invoercode 02842. Deze code kent een vast waardebereik omdat een ongeldige code tot vervelende foutmeldingen in de loonaangifte kan leiden die lastig te herstellen zijn. Om deze reden is het waardebereik beperkt tot CAO codes die voor u relevant kunnen zijn.
Bij CAO-onderhandelingen worden vaak eenmalige uitkeringen afgesproken bijvoorbeeld 'ter compensatie' voor het feit dat de CAO al verstreken was. Met enige regelmaat wordt als specificatie van een dergelijke uitkering gesteld dat het nominale fulltime bedrag gemaximeerd is. Met andere woorden: de uitkering is naar rato van de deeltijdfactor maar bij een deeltijdpercentage van meer dan 100%, wordt het bedrag niet hoger dan 100%. Deze specificatie is aanstuurbaar in Gemal Direct Inrichting bij de definitie van (eindejaars-)uitkeringen Werkgevergegevens > Eindejaarsuitkeringen > Definitie uitkeringen > Uitkering X - deeltijdfactor boven 100%).
Daarnaast wordt ook met enige regelmaat gesteld dat de uitkering bij meerdere dienstverbanden totaal ook niet meer dan 100% van het fulltime bedrag mag zijn. Deze specificatie was echter nog niet aanstuurbaar maar moesten we telkens in de programmatuur aanpassen.
Met ingang van periode 2020-01 hebben we deze specificatie ook aanstuurbaar gemaakt voor ons op CAO of Algemeen niveau en voor u op Wergeverniveau [1].
We hebben een nieuwe waarde 2 (= maximeren over dienstverbanden heen) toegevoegd aan de bestaande aansturing van werkgevercode 25018 (25218, 25418 etc.) Deeltijdfactor boven 100% waarmee u al kon maximeren op deeltijdfactor bij één dienstverband.
Fulltime bedrag uitkering zoals vastgelegd met werkgevercode 25019 is € 750,00. Medewerker heeft dienstverband-1 van 60% en een dienstverband-2 van 50%.
[1] U vindt de aansturing terug op de schermen van de definitie uitkeringen bij Uitkering X - maximeren over dienstverband met werkgevercodes 25018 / 25218 / 25418 / 25618 / 25818 / 25868 / 25918.
Sinds release 2019-11 kan Payroll Gemal automatisch een indicatie berekenen van de transitievergoeding die u aan uw medewerker verschuldigd bent als u deze medewerker op basis van de huidige data zou ontslaan. Uit nagekomen rekenvoorbeelden van de Belastingdienst bleek dat deze berekening nog niet geheel juist werd uitgevoerd als de dienstbetrekking korter dan een maand heeft geduurd.
Voor de berekening van de transitievergoeding in deze situatie neemt u het werkelijk betaalde salaris en het werkelijk betaalde bedrag aan vaste en/of variabele componenten over de periode dat de medewerker wel in-dienst was. Dit is het maandsalaris van de medewerker. De medewerker krijgt 1/3 maandsalaris per jaar. Voor 1 maand is dat 1/12 van 1/3 maandsalaris.
Voorbeeld: een medewerker verdient € 3000 bruto per maand en was van 1 april t/m 20 april in-dienst. De medewerker krijgt daarom € 2000 uitbetaald. Dat is het maandsalaris voor de periode in-dienst. De transitievergoeding bedraagt € 2000 x 1/3 x 1/12 = € 55,56.
In de oude situatie werd het werkelijk betaalde salaris ook nog eens omgerekend met de factor salarisdagen. Hierdoor werd de transitievergoeding te laag berekend. Dit is met ingang van periode 2020-01 aangepast.
Let op: omdat officieel altijd met het laatste stand salaris van een volledige maand moet worden gerekend, presenteert Payroll Gemal op uitvoercode 01658 grsl transv sal het salaris voor een volledige maand. Op uitvoercodes 01659 grsl transv vast en 01660 grsl transv hdjr wordt altijd al het werkelijk betaalde bedrag getoond. Daarom wordt bij de berekening van het bedrag transitievergoeding (uitvoercode 01555) uitvoercode 01658 grsl transv sal wel omgerekend met de factor kalenderdagen, uitvoercodes 01659 grsl transv vast en 01660 grsl transv hdjr niet.
De bedragen van het wettelijk minimumloon zijn aangepast. Het wettelijk minimumloon (werkgevercode 03451) per 1 januari 2020 is € 1653,60 per maand. Bedragen in salarisregelingen zijn soms gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Als het minimumloon verandert, veranderen deze bedragen dus ook. De salarisbedragen worden echter pas aangepast op het moment dat de betrokken werkgeversvereniging deze nieuwe bedragen heeft gepubliceerd. Als dit niet is gebeurd, vindt automatisch aanvulling tot het minimumloon plaats, tenzij u dit heeft geblokkeerd [1].
Informatie over het gewijzigde minimumloon voor uw CAO vindt u bij het betreffende onderwerp in deze release notes.
[1] Handleiding onderwerp Salarisregeling, algemeen bij 3.4.
De per 2020 ingevoerde Wet arbeidsmarkt in balans heeft onder andere tot gevolg dat de regels voor transitievergoedingen veranderen. U moet dan een transitievergoeding betalen aan alle medewerkers van wie de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever wordt beëindigd of van wie de tijdelijke arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. In de oude situatie was u dit alleen verplicht wanneer de arbeidsovereenkomst minimaal 2 jaar had geduurd. Naar verwachting zullen er vanaf dit jaar dus veel meer transitievergoedingen worden betaald.
Een transitievergoeding of een andere vorm van ontslagvergoeding moet van de Belastingdienst worden betaald op een aparte inkomstenverhouding (IKV) en er zijn andere fiscale regels van toepassing dan op regulier loon. Om die reden moest u tot op heden een nieuw registratienummer aanmaken apart voor de uitbetaling van de transitievergoeding of ontslagvergoeding. In Payroll Gemal kwam één registratienummer altijd overeen met één IKV. Het IKVnr werd vastgelegd op invoercode 02322.
De oude werkwijze wordt erg arbeidsintensief wanneer u regelmatig transitievergoedingen moet verwerken. Wij hebben de programmatuur aangepast, waardoor het nu mogelijk is op één registratienummer meerdere IKV’s vast te leggen. U kunt daardoor de transitievergoeding of ontslagvergoeding volgens de juiste fiscale regels uitbetalen, zonder dat u een nieuw registratienummer hoeft aan te maken. De functionaliteit voor meerdere IKV’s werkt alleen specifiek voor transitievergoedingen en ontslagvergoedingen.
De transitievergoeding of ontslagvergoeding werd in de oude situatie betaald op een door uzelf ingerichte code voor bruto diversen. Met ingang van periode 2020-01 hebben wij een invoercode benoemd op basis waarvan de nieuwe programmatuur wordt aangestuurd.
U kunt de transitievergoeding of ontslagvergoeding boeken op het dienstverband dat uit-dienst gaat. U hoeft dus geen nieuw dienstverband meer op te voeren. Als u de nieuwe wijze van vastleggen gebruikt, maakt Gemal automatisch een nieuwe IKV aan, waarop de transitievergoeding of ontslagvergoeding wordt verantwoord.
U gebruikt de volgende nieuwe invoercodes:
Gegeven: transitievergoeding.
Vastleggen: invoercode 00699.
Op deze invoercode boekt u het bedrag transitievergoeding.
Gegeven: ontslagvergoeding.
Vastleggen: invoercode 00694.
Op deze invoercode boekt u het bedrag ontslagvergoeding. Deze code kan gebruikt worden voor ontslagvergoedingen die u apart wilt administreren buiten de post transitievergoeding.
Gegeven: code gelijktijdig IKV.
Vastleggen: invoercode 02378.
Op deze invoercode legt u een getal vast tussen 0001 en 9999.
Deze invoercode is specifiek bedoeld om een IKV aan te maken naast de bestaande IKV. Momenteel is dat alleen het geval voor transitievergoedingen.
Wanneer u een transitievergoeding wilt betalen, geeft u in dezelfde periode en met dezelfde ingangsdatum zowel invoercode 00699 als invoercode 02378 op. Voor invoercode 02378 moet u een waarde kiezen die nog niet eerder is vastgelegd op invoercode 02378 Code gelijktijdig IKV of invoercode 02322 Nummer inkomstenverhouding voor deze persoon.
Er vindt in Payroll Gemal een controle plaats op de combinatie BSN-IKV nummer zoals dat ook bij de Belastingdienst gebeurt. U dient hiervoor zelf een administratie bij te houden. Een ongeldige waarde wordt door Payroll Gemal afgekeurd met foutcode 112 - Opgegeven waarde niet toegestaan.
Payroll Gemal maakt onder het bestaande registratienummer een nieuwe IKV aan voor de transitievergoeding. Op deze IKV worden alle persoonsgegevens gekopieerd en tevens alle gegevens die van belang zijn voor de loonaangifte. Bovendien worden invoercodes die een afwijkende waarde dienen te hebben voor een transitievergoeding automatisch door Payroll Gemal gegenereerd.
Invoercodes 02122 Code WW, 02123 Code WIA en 02124 Code ZW worden voor deze IKV bijvoorbeeld automatisch op 0 gezet.
De output van Payroll Gemal wordt als volgt samengesteld:
In de loonaangifte wordt een aparte aangifte gemaakt per IKV. Er wordt dus aangifte gedaan voor de ‘reguliere’ betaling en een aparte aangifte voor de transitievergoeding, elk met de eigen bijbehorende waarden. U vindt deze aangiften terug in uw loonaangifteportaal.
In uw betalingsbestand merkt u niets van deze splitsing. De betaling aan uw medewerker wordt afgehandeld volgens de betalingsgegevens die u op het betreffende registratienummer heeft vastgelegd.
U kunt vanaf periode 2020-01 kiezen hoe u een transitievergoeding wilt vastleggen. De oude wijze, waarbij u een nieuw registratienummer aanmaakt voor de uitbetaling van de transitievergoeding, kunt u desgewenst gewoon blijven gebruiken. Ook kunt u nu kiezen voor de nieuwe wijze van vastleggen. Denkt u er daarbij aan dat u altijd invoercode 02378 Code gelijktijdig IKV in dezelfde periode moet opgeven wanneer u invoercode 00694 Ontslagvergoeding en/of 00699 Transitievergoeding gebruikt voor het betalen van een transitie- of ontslagvergoeding op hetzelfde registratienummer.
De Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB) heeft onder andere tot gevolg dat de berekening van WW-premies grondig herzien wordt. Er komt een hoog, een laag en een herzien premietarief. Dit is uitgebreid beschreven in de release notes van release 2019-12.
Een van de nieuwe regels is dat aan het einde van het jaar getoetst moet worden of de verloonde uren van een medewerker 30% of meer boven de vaste contracturen liggen. Als dat het geval is én er was tijdens het jaar lage premie berekend én het contract was kleiner dan 35 uur, dan moet de premie voor het gehele jaar herrekend worden tegen het herziene tarief.
Dit tarief is qua percentage gelijk aan het hoge tarief, maar wordt in de loonaangifte apart verantwoord. Om deze toets correct te kunnen uitvoeren is het voor de Belastingdienst van groot belang dat de contracturen en de verloonde uren correct worden doorgegeven in de loonaangifte. Ook in Payroll Gemal zal in 2020 functionaliteit worden toegevoegd ter ondersteuning van deze toets. In praktijk bleek echter dat niet in alle situaties de contracturen juist konden worden vastgelegd.
Dit is het geval als een medewerker met vaste uren tijdelijk meer uren gaat werken ter vervanging van een collega of vanwege extra werkzaamheden. Als u die uitbreiding vastlegt door het percentage deelbetrekking (invoercode 02404) te verhogen, dan heeft dit tot gevolg dat zowel de contracturen (uitvoercode 02139) als de verloonde uren (uitvoercode 01832) worden verhoogd.
Eigenlijk mogen de contracturen in deze situatie niet worden verhoogd, omdat de omvang van het onderliggende vaste contract gelijk blijft.
Let op: het is ook mogelijk dat u tijdelijke uitbreidingen vastlegt door een nieuw, tijdelijk dienstverband op te voeren. In dat geval werden de contracturen in de oude situatie al correct vastgelegd. U mag in deze situatie wel alle contracturen doorgeven, omdat door invoercode 02259 Code bepaalde/onbepaalde tijd vast te leggen met waarde 1 reeds aangeeft bij de Belastingdienst dat dit tijdelijke uren betreft.
In de onderwijsmarkt werken invalkrachten in een poule waarbij ze veel kortdurende aanstellingen krijgen bij de scholen waar ze invallen. Administratief is het een enorme klus om al die aanstellingen op te voeren als apart dienstverband. Om die reden is de pragmatische oplossing gekozen om alle aanstellingen in het HR-systeem vast te leggen op 1 registratienummer.
Het HR-systeem berekent een gemiddeld parttimepercentage over de maand en levert dat aan Payroll Gemal op invoercode 02404. Ook dit heeft tot gevolg dat de invaluren als contracturen worden verantwoord, terwijl dat eigenlijk niet mag.
Met ingang van periode 01 hebben we een nieuwe invoercode aangemaakt, waarmee u in bovengenoemde situaties het vaste deeltijdpercentage kunt vastleggen ten behoeve van de loonaangifte.
Gegeven: percentage vaste contracturen.
Vastleggen: invoercode 02511.
Dit gegeven is alleen bedoeld om uitvoercode 02139 uren contractloon afwijkend te berekenen en heeft geen enkele invloed op uitvoercode 01991 factor gewerkt of de salarisberekening. Als invoercode 02511 niet is opgegeven, dan wordt de reguliere berekeningswijze gebruikt.
Normaal gesproken berekent Payroll Gemal uitvoercode 02139 uren contractloon door de fulltime normuren per week voor uw CAO (werkgevercode 03319) te vermenigvuldigen met invoercode 02404 Percentage deelbetrekking. Wanneer invoercode 02511 is vastgelegd, dan rekent Payroll Gemal met deze invoercode in plaats van met invoercode 02404.
Als u:
- tijdelijke uitbreidingen registreert door het percentage deelbetrekking van het lopende contract te verhogen,
- of als u gebruik maakt van onze functionaliteit voor invallers in het onderwijs om reeksen van kortlopende aanstellingen vast te leggen op één registratienummer,
dan dient u bij de betreffende medewerkers het deeltijdpercentage van het vaste onderliggende contract vast te leggen op invoercode 02511. Wij kunnen deze situatie niet onderscheiden van een reguliere wijziging in de contractomvang en kunnen derhalve geen conversie uitvoeren.
Let op: dit geldt zowel voor nieuwe situaties als voor bestaande situaties die in 2019 zijn begonnen en in 2020 voortduren.
De overheid wil het aantrekkelijker maken om per fiets naar het werk te reizen. Om die reden komt er per 2020 een nieuwe regeling voor fietsen van de zaak. Deze regeling is bedoeld voor alle fietsen die deels door spierkracht worden aangedreven: u kunt de regeling dus toepassen voor normale fietsen, maar ook voor elektrische fietsen en speed pedelecs. De regeling is niet bedoeld voor bromfietsen of motorfietsen.
U kunt vanaf 2020 net als bij auto’s van de zaak een forfaitaire bijtelling toepassen voor een fiets van de zaak. De regeling is veel eenvoudiger dan voor auto’s.
Wij hebben nieuwe invoercodes geïntroduceerd, waarmee u de nieuwprijs van de fiets, het percentage bijtellingen eventueel een eigen bijdrage kunt vastleggen. De vastlegging en verwerking is vrijwel identiek aan die van de auto van de zaak.
Een overzicht van de nieuwe codes en rekenvoorbeelden kunt u vinden in de Payroll Gemal handleiding onderwerp 'Reiskosten, auto/fiets van de zaak'.
Vanaf 2020 gaat het bijtellingspercentage voor nieuwe volledig elektrische auto's stapsgewijs omhoog. Het bijtellingspercentage wordt 8% (was in 2019 4%) over de eerste € 45.000 (was in 2019 € 50.000). Over het meerdere is het standaard bijtellingspercentage van 22% van toepassing.
In de inrichting van de fiscale bijtellingspercentage is bij werkgevercode 03517 Percentage fiscale bijtelling volgnummer 4 toegevoegd met waarde 8,00 (8%). Om dit bijtellingspercentage per werknemer toe te kennen is volgnummer 04 toegevoegd aan invoercode 02257 Keuze percentage auto 1 en invoercode 02321 Keuze percentage auto 2.
Met ingang van 2020 wordt in de werkkostenregeling de vrije ruimte vergroot. Hiervoor komt er een tweeschijvenstelsel in de berekening van de vrije ruimte: onder de grens van 400.000 geldt per 2020 een vrije ruimte van 1,7%, boven de 400.000 blijft het percentage 1,2%.
Voor deze wijziging hebben we de omschrijving van een werkgevercode aangepast en een drietal nieuwe werkgevercodes in gebruik genomen.
Gegeven: percentage forfait schijf 1 WKR.
Vastleggen: werkgevercode 03330.
Gegeven: percentage forfait schijf 2 WKR.
Vastleggen: werkgevercode 03331.
Gegeven: grensbedrag forfait schijf 2 WKR.
Vastleggen: werkgevercode 03337
Gegeven: percentage forfait WKR ten behoeve van werknemerberekening.
Vastleggen: werkgevercode 03338.
Voor de berekening van uitvoercode 01515 eindh. werkkosten per medewerker, wordt voor het berekenen van het forfait per medewerker gebruik gemaakt van een apart percentage (werkgevercode 03338). Deze wordt op algemeen niveau ingericht op 1,7%. Bij het toepassen van de concernregeling (werkgevercode 03350 WKR concern = 1) wordt de grenswaarde voor de 1e staffel toegepast per concern.
Voor een werkgever is het loon voor de loonheffing (werkgevercode 98037 Cumulatief loon loonheffing deze periode deze instelling) berekend op € 500.000. Het forfait wordt: € 400.000 * 1,7 + € 100.000 * 1,2 = € 6.800 + € 1.200 = € 8.000. Een medewerker heeft een loon loonheffing van € 1.000. Er zijn voor de medewerker geen werkkosten opgevoerd. Uitvoercode 01515 wordt: Loon v Loonheffing * perc forfait * percentage eindheffing: € 1.000 * 1,7 * 0,8 *-1 = € -13,60. Als voor medewerker € 25 aan werkkosten zijn opgegeven, wordt uitvoercode 01515: ( € 1.000 * 1,7 - 25) * 0,8 *-1 = € - 6,40.
Een ceanummer heeft twee loonheffingennummers in twee instellingen. De concernregeling staat aan (werkgevercode 03350 = 1). De som van de loonheffing van instelling 1 = € 200.000 en van instelling 2 € 1.000.000. De totale loon voor de loonheffing = € 1.200.000. De vrije ruimte is dan 1,7 % van € 400.000 en 1,2% van € 800.000 = € 16.400.
In de loonaangifte 2020 is een nieuwe rubriek geïntroduceerd: Code reden einde arbeidsovereenkomst. Ook de definitieve versie van de Uniforme Pensioenaangifte (UPA) 2020 bevat deze nieuwe rubriek.
Er is in Payroll Gemal voor gekozen om een nieuwe invoercode te introduceren voor deze rubriek: invoercode 02846 Reden Einde Arb O.
Voor HR Core Education en HR Core Beaufort is het vooralsnog niet mogelijk deze nieuwe invoercode op te geven. Daarom wordt voorlopig de vastlegging van de Code reden uit-dienst via invoercode 02850 gedaan. In Payroll Gemal zal op basis van mutaties op invoercode 02850 invoercode 02846 gegenereerd worden. Beide codes worden gepresenteerd op het overzicht vaste gegevens en beide mutaties zijn zichtbaar op het mutatieverslag.
Invoercode 02846 zal in uw salarisproductie van 2020-01 in Payroll Gemal automatisch gegenereerd worden U hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen.
Op het mutatieverslag zal de afleiding van invoercode 02846 zichtbaar zijn voor alle medewerkers met een datum-uit-dienst later dan 1 januari 2020. Voor een datum uit-dienst vóór 2020 wordt invoercode 02846 wel afgeleid, maar er is voor gekozen deze mutaties niet te presenteren op het mutatieverslag vanwege de overzichtelijkheid. Invoercode 02846 wordt ook gepresenteerd op het overzicht vaste gegevens. Als u in 2020 een mutatie vastlegt op invoercode 02850, zal een gegenereerde mutatie op invoercode 02846 ontstaan.
Wanneer u gebruik maakt van gegevensuitwisseling UPA, dan zult u voorlopig de bestaande invoercode 02850 blijven vastleggen, deze is in 2019 al in gebruik is als reden uit-dienst UPA, het waardebereik van deze invoercode is uitgebreid.
Invoercode 02846 zal in uw salarisproductie van 2020-01 in Payroll Gemal afgeleid worden op basis van de inhoud van invoercode 02850 in combinatie met een opgegeven datum-uit-dienst (invoercode 02924). U hoeft hier geen actie voor te ondernemen.
Wanneer u gebruik maakt van gegevensuitwisseling APG, dan moet u vooralsnog invoercode 02861 Reden van uittreden blijven vastleggen ten behoeve van het pensioenfonds. Daarnaast moet u ten behoeve van de loonaangifte met ingang van 2020 wanneer u een datum uit-dienst (invoercode 02924) vastlegt, ook de invoercode 02850 vastleggen. Voor medewerkers waarbij de datum uit-dienst al eerder is vastgelegd, zal de nieuwe invoercode 02846 worden gegenereerd.
In dit geval moet u ten behoeve van de loonaangifte met ingang van 2020 wanneer u een datum uit-dienst (invoercode 02924) vastlegt, ook de invoercode 02850 vastleggen. Met deze mutatie zal invoercode 02846 voor de medewerker gegenereerd worden. Voor medewerkers met een al vastgelegde datum uit-dienst, zal de nieuwe invoercode 02846 worden gegenereerd met waarde 99. Als u geen invoercode 02850 hebt opgegeven bij het beëindigen van een dienstverband, zal dit resulteren in een waarschuwing op het mutatieverslag - Foutcode L2023 - zie hiervoor ook onderwerp Nieuwe controles loonaangifte 2020 in deze release notes.
In het kader van de kwaliteitsverhoging van de gegevens in de loonaangifte worden er jaarlijks nieuwe controles toegevoegd aan de set van controles die de Belastingdienst uitvoert op de aangiftes. Als uw loonaangifte is aanvaard door de Belastingdienst, maar er zijn wel fouten die niet leiden tot weigering van de loonaangifte, dan ontvangt u hiervan een foutenrapport 'Meldingen werknemersgegevens'.
Dit rapport bevat informatie over het type fout met een korte omschrijving en een instructie om de fout te herstellen en in het vervolg te voorkomen. Ieder halfjaar wordt er door de Belastingdienst een toelichting foutmeldingen werknemersgegevens gepubliceerd, waarin u meer informatie vindt over de meldingen en de wijze waarop u kunt/moet herstellen. Om foutmeldingen te voorkomen en/of in een vroegtijdig stadium te constateren, worden diverse controles al in Payroll Gemal uitgevoerd en ziet u op het mutatieverslag deze meldingen terug.
Vanaf 2020 zijn er een aantal nieuwe controles in Payroll Gemal opgenomen:
Foutcode L2026 heeft de volgende omschrijving: L2026 - Code CAO verplicht wanneer Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode gelijk is aan 11, 13, 15 of 17.
Deze nieuwe controle werkt als volgt: Indien een registratienummer op invoercode 02893 Soort inkomen de waarde 11,13, 15 of 17 heeft, dan dient de Code CAO (werkgevercode 07005 en/of invoercode 02842) verplicht te worden ingevuld.
Foutcode L2027 heeft de volgende omschrijving: L2027 - Code CAO inlener verplicht wanneer Code aard arbeidsverhouding gelijk is aan 82.
Deze nieuwe controle werkt als volgt: Indien een registratienummer op invoercode 02268 Code aard arbeidsverhouding de waarde 82 heeft, dan dient de CAO code payrolling (werkgevercode 07006) verplicht te worden ingevuld.
Foutcode L2020 heeft de volgende omschrijving: L2020 - Datum aanvang inkomstenverhouding moet kleiner of gelijk zijn aan de Datum einde van het eerste aangiftetijdvak dat is aangeleverd voor deze inkomstenverhouding.
De nieuwe controle werkt als volgt: Indien de einddatum loonaangifte (invoercode 02941) vóór de datum in-dienst (invoercode 02922) ligt óf de startdatum loonaangifte (invoercode 02942) ligt na de datum uit-dienst (invoercode 02924), dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.
Foutcode L2021 heeft de volgende omschrijving: L2021 - Als de Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode gelijk is aan 11, 13 of 15 én de de Code aard arbeidsverhouding = 1, 10, 11, 82 of 83 én de Code reden einde arbeidsovereenkomst is gevuld, dan moet de Datum einde inkomstenverhouding gevuld zijn.
Payroll Gemal controleert of de datum uit-dienst (invoercode 02924) of de datum uit-dienst loonaangifte (invoercode 02941) gevuld is, als de Code soort inkomstenverhouding (invoercode 02893) de waarde heeft gelijk aan 11, 13 of 15:
én de Code aard arbeidsverhouding (invoercode 02268) de waarde heeft gelijk aan 1, 10, 11, 82 of 83
én de Reden einde arbeidsovereenkomst (invoercode 02850 of invoercode 02846) een geldige waarde heeft.
Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.
Foutcode L2023 heeft de volgende omschrijving: L2023 - Als de Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode gelijk is aan 11, 13 of 15 én de de Code aard arbeidsverhouding = 1, 10, 11, 82 of 83 én de Datum einde inkomstenverhouding is gevuld, dan moet de Code reden einde arbeidsovereenkomst gevuld zijn.
Payroll Gemal controleert of de Reden einde arbeidsovereenkomst (invoercode 02850 of invoercode 02846) gevuld is, als:
de Code soort inkomstenverhouding (invoercode 02893) de waarde heeft gelijk aan 11, 13 of 15
én de Code aard arbeidsverhouding (invoercode 02268) de waarde heeft gelijk aan 1, 10, 11, 82 of 83
én de Datum uit-dienst (invoercode 02924) of de datum uit-dienst loonaangifte (invoercode 02941) gevuld is.
Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.
Foutcode L2024 heeft de volgende omschrijving: L2024 - Als de Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode ongelijk is aan 11, 13 of 15, dan mag de Code reden einde arbeidsovereenkomst niet aangeleverd worden.
Payroll Gemal controleert of de Reden einde arbeidsovereenkomst (invoercode 02850 of invoercode 02846) niet gevuld is, als de Code soort inkomstenverhouding (invoercode 02893) niet gelijk is aan 11, 13 of 15. Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.
Foutcode L2041 heeft de volgende omschrijving: L2041 - Als het aantal contracturen per week gelijk is aan 0 en de Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode is gelijk aan 11, 13 of 15, dan moet de Indicatie oproepovereenkomst gelijk zijn aan “J“.
Payroll Gemal controleert of de indicatie oproepovereenkomst gelijk is aan 'J als uitvoercode 02139 uren contractloon gelijk is aan 0 en de Code soort inkomstenverhouding (invoercode 02893) gelijk is aan 11, 13 of 15.
Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.
Foutcode L2047 heeft de volgende omschrijving: L2047 - Als de Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode is ongelijk aan 11, 13, 15, 17 of 54, dan mag de Code incidentele inkomstenvermindering niet worden aangeleverd.
Payroll Gemal controleert of invoercode 02263 gelijk is aan 'O', 'S' of 'Z', of dat de totale waarde van de bij werkgevercode 55181 vastgelegde uitvoercodes ongelijk is aan nul als invoercode 02893 gelijk is aan 11, 13, 15, 17 of 54.
Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.
Foutcode L2048 heeft de volgende omschrijving: L2048 - Als de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag ongelijk is aan € 0 óf de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf hoog ongelijk is aan € 0 óf de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien ongelijk is aan € 0 óf de Aanwas in het cumulatieve premieloon Ufo ongelijk is aan € 0 dan moet Loon SV ongelijk aan € 0 zijn.
Payroll Gemal controleer of het Loon SV ongelijk is aan 0 als:
uitvoercode 02341, de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag, ongelijk is aan € 0 óf
uitvoercode 02339, de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf hoog, ongelijk is aan € 0 óf
uitvoercode 02343, de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien, ongelijk is aan € 0 óf
uitvoercode 01675, de Aanwas in het cumulatieve premieloon Ufo, ongelijk is aan € 0.
Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.
Foutcode L2053 heeft de volgende omschrijving: L2053 - Als de Code aard arbeidsverhouding gelijk is aan 7, dan is de Aanwas in het cumulatieve premieloon Ufo gelijk aan € 0 én is de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag gelijk aan € 0 én is de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf hoog gelijk aan € 0 én is de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien gelijk aan € 0.
Payroll Gemal zal controleren of:
uitvoercode 01675, de Aanwas in het cumulatieve premieloon Ufo,
uitvoercode 02341, de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag,
uitvoercode 02339, de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf hoog en
uitvoercode 02343 de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien
gelijk zijn aan € 0 als de Code aard arbeidsverhouding gelijk is aan 7 (Stagiair).
Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.
Het waardebereik van de Code aard arbeidsverhouding is in de loonaangifte 2020 uitgebreid met de Beroepspraktijkopleiding van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).
Payroll Gemal kent een aparte invoercode hiervoor: invoercode 03183 met waarde 1 = BBL.
Vanaf 2020 wordt het waardebereik van invoercode 02268 Code aard arbeidsverhouding uitgebreid met waarde 83 - Beroepspraktijkopleiding van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Daarmee is invoercode 03183 overbodig geworden en vervalt dan ook per 2020-01. Payroll Gemal zal per 2020-01 invoercode 03183 waarde 1 automatisch converteren naar invoercode 02268 waarde 83.
Jaarlijks wordt er een bestand met geanonimiseerde loonkostengegevens uit Payroll Gemal aangeleverd aan de werkgeversverenigingen voor de onderstaande CAO’s. Uw gegevens worden alleen aangeleverd, indien u daarvoor een machtiging heeft afgegeven. U doet dat door werkgevercode 10106 vast te leggen met waarde 0. De gegevens zijn volledig anoniem en conform de privacywetgeving. Uw werkgeversorganisatie gebruikt deze gegevens om beleid te kunnen voeren ten aanzien van wijzigingen in uw CAO.
DHD houdt een eigen machtigingensysteem bij. Als u uw data laat analyseren door DHD dan dient u dus zowel Visma | Raet als DHD te machtigen om de LKM data te verwerken. Het blijkt dat onder de UMC’s (code CAO 20) dusdanig weinig machtigingen zijn afgegeven dat voor deze CAO geen LKM bestand meer wordt aangeleverd.
Dit jaar zijn er rubrieken toegevoegd voor monitoring van het LKV en om de impact van de WAB te kunnen inschatten. Wij hebben diverse malen feedback ontvangen over de Payroll Gemal handleiding betreffende dit onderwerp. Naar aanleiding van deze feedback is het hoofdstuk 'Loonkostengegevens, gegevensuitwisseling - 4 - Presentatie' geheel vernieuwd. Er is gepoogd om duidelijker weer te geven welke rubrieken zijn opgenomen in het gegevensbestand en wat deze rubrieken weergeven.
Als u betalingen verricht aan personeel niet in loondienst en dit betreft geen vrijwilligersvergoeding, dan worden deze betalingen niet doorgegeven in de loonaangifte. In plaats daarvan moet u een ‘Opgave uitbetaalde bedragen aan derden’ ofwel IB-47 aangifte doen bij de Belastingdienst.
Payroll Gemal kan automatisch een IB-47 aangiftebestand voor u genereren. Dit kunt u doen in het nieuwe jaarwerkscherm in Gemal Direct Inrichting, of via een speciale productie waarin u lijstnummer 3902 afroept. U kunt het bestand vervolgens downloaden bij Zenden & Ontvangen.
Voor meer informatie over personeel niet in loondienst, zie het betreffende onderwerp in de Payroll Gemal handleiding.
Jaarlijks wijzigt de Belastingdienst de specificaties van de IB-47 aangifte. Wij hebben het bestand geactualiseerd, zodat u ook over 2019 weer een automatische aangifte kunt aanmaken.
Door invoercode 02876 vast te leggen met waarde 1, kunt u medewerkers handmatig toevoegen aan het IB-47 bestand. Wij adviseren u om deze invoercode in het nieuwe jaar te schonen. Pas als u weer een betaling aan deze persoon verricht, geeft u invoercode 02876 opnieuw op. Het blijkt dat deze code in praktijk regelmatig ten onrechte op waarde 1 blijft staan. Dat zorgt ervoor dat u medewerkers aangeeft zonder dat u aan hen betalingen heeft verricht. In onze programmatuur worden betalingen van € 0 in principe uit het bestand gefilterd, maar onterechte aangiften die op deze manier zijn aangemaakt kunnen tot foutmeldingen leiden.
De fiscale rekenregels van 2020 geven aan dat de loonheffing van werknemers wonende in België, Suriname of Aruba via nieuwe belastingtabellen gaat lopen. Dit kan aangestuurd worden met invoercode 02323 Indicatie fiscaal woonland:
waarde invoercode 02252 |
op te geven waarde voor invoercode 02323 |
BE |
4 (nieuwe waarde) = België |
SR |
5 (nieuwe waarde) = Suriname en Aruba |
AW |
5 (nieuwe waarde) = Suriname en Aruba |
Voor werknemers die al in Payroll Gemal opgevoerd zijn, zullen we een conversie uitvoeren in de salarisproductie van 2020-01. In deze conversie wordt de waarde van invoercode 02323 (conform bovenstaande tabel) opgevoerd via een automatische mutatie als deze waarde in 2019 correspondeert met de waarde van invoercode 02252 Landcode ISO. Voor medewerkers die in 2018 of 2019 uit-dienst zijn gegaan, zal deze mutatie niet op het mutatieverslag gepresenteerd worden voor de overzichtelijkheid.
Voor nieuwe werknemers in-dienst per 2020-01 dient u uiteraard de correcte waarde voor invoercode 02323 zelf op te geven.
NB. in tegenstelling tot wat eerder gepubliceerd is (release notes 2019-11/8 en 2019-12/13) zal er voor medewerkers wonend in Groot-Brittannië niets veranderen.
De AOW leeftijd is in de wetgeving gekoppeld aan de levensverwachting. Jaarlijks stelt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de definitieve AOW leeftijd 5 jaar in de toekomst vast. Eind 2019 is bepaald dat in 2025 de AOW leeftijd op 67 jaar zal blijven staan. Payroll Gemal is op dit besluit aangepast en zal de nieuwe AOW datum gebruiken bij begrotingsproducties.
Op grond van fiscale wetgeving dient op de loonstrook die aan werknemers verplicht (Burgerlijk Wetboek) wordt verstrekt, een aantal gegevens te worden vermeld. Deze gegevens staan vermeld in Hoofdstuk 10 van het Handboek loonheffingen van de Belastingdienst.
Tot de publicatie van de voorlaatste versie bevatte het Handboek ook een overzicht met gegevens waarvan werd geadviseerd deze op de loonstrook te vermelden. Een van deze gegevens was het BSN. Juristen van het Ministerie van Financiën hebben nu echter geconcludeerd dat privacywetgeving onvoldoende basis biedt voor vermelding van het BSN op de loonstrook.
Daarnaast is vastgesteld dat het advies om bepaalde gegevens te vermelden op de loonstrook geen grond vindt in de fiscale wetgeving. Om die reden is de hele alinea met 'aan te raden' gegevens uit het Handboek (versie oktober 2019) geschrapt. Werkgevers/inhoudingsplichtigen mogen zelf bepalen - binnen de wettelijke kaders - of en zo ja, welke gegevens, naast de verplichte, op de loonstrook worden vermeld.
Ten aanzien van het BSN is al meerdere jaren in de standaard inrichting van Payroll Gemal de vermelding van het BSN uitgeschakeld. Op werkgeverniveau kan u hierop afwijken. Ons advies is om uw eigen inrichting te controleren en indien van toepassing de BSN niet meer te tonen op de loonstrook.
N.B. De Belastingdienst staat toe dat de laatste loonstrook van het jaar als jaaropgaaf wordt gebruikt. In dat geval dient op deze laatste loonstrook verplicht het BSN wél te worden vermeld.
In de grondslag voor het bepalen van de bezoldiging Wet normering topinkomens (uitvoercode 02261 bezoldiging WNT) werd ten onrechte uitvoercode 01554 te ontvangen UWV negatief meegeteld. Hierdoor werden ten onrechte medewerkers niet gepresenteerd op signaleringsoverzicht 1805 overzicht norm topinkomen.
Met ingang van 2020-01 is Payroll Gemal hierop aangepast.
Als in een speciale productie flex-bestanden worden afgeroepen, ontbreken de kopteksten.Dit is in release 2020-01 opgelost.
Gebleken dat in de oktoberproductie invoercode 02893 Code soort inkomstenverhouding ten onrecht in Payroll Gemal is geschoond daar waar de waarde 39 of 40 van toepassing was. Het gevolg hiervan is dat een foutieve waarde is aangeleverd naar de Belastingdienst en/of PFZW.
Begin januari 2020 zullen we voor de betreffende werknemers een automatische herstelactie doorvoeren en vervolgens ook automatisch een synchronisatie loonaangifte/UPA opstarten. Het resultaat hiervan ziet u terug in de Payroll Manager, het Loonaangifte portaal en/of UPA portaal.
U dient de aangemaakte correctieberichten te controleren en in te zenden. De correctieberichten zullen alleen effect hebben op de waarde van 'Soort inkomen'.
In de berekening van Payroll Gemal werd de fiscale waarde (uitvoercode 01530) en de bijtelling (uitvoercode 01531) voor een auto van de zaak altijd naar beneden afgerond. Uit het handboek loonheffingen blijkt dat dat niet juist is.
Om die reden hebben we de berekening met ingang van periode 2020-01 aangepast. We hebben deze aanpassing niet met terugwerkende kracht doorgevoerd, omdat dit vorderingen van 1 ct tot gevolg zou kunnen hebben in voorliggende perioden.
Voorbeeld: de auto heeft een cataloguswaarde van € 25.000 en er geldt een bijtelling van 20%. De fiscale waarde van de terbeschikkingstelling van de auto is dan per maand (€ 25000 x 20%) / 12 = € 416,666. In de oude situatie werd dit afgerond naar € 416,66. In de nieuwe situatie naar € 416,67.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
2 december 2019 - In de release notes 2019-12/8 hebben we vermeld dat premieherziening nooit in de actuele periode vastgelegd mag worden. Uit nieuwe documentatie vanuit de Belastingdienst blijkt dat dit wel het geval is. Het gaat om de situaties:
Als u een medewerker bij wie u WW laag tarief toepast, ontslaat in de proeftijd, dan legt u direct met terugwerkende kracht tot de datum in-dienst het herziene tarief vast.
Of een medewerker 30% meer verloonde uren dan contracturen heeft, toetst u pas aan het einde van het jaar, nadat u alle betalingen over het oude jaar heeft verricht. U geeft daarna met terugwerkende kracht tot 1 januari van dat jaar het herziene tarief op en past dit ook in december toe.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
3 december 2019 - Veel schermen in Gemal Direct Inrichting bevatten met ingang van 3 december 2019 één of meer linkjes met toegang tot de inhoudsopgave van de relevante hoofdstukken in de Payroll Gemal Handleiding. Na een klik rechtsonder in het scherm opent zich in een nieuw venster de inhoudsopgave van het gekozen onderwerp in de handleiding. Het kan zijn dat u de linkjes rechts onderin het scherm niet te zien krijgt, of dat bij het selecteren van werkgever / productie het productiejaar en periode niet te zien is. U kunt dat oplossen door de geschiedenis (history / cache) van uw browser te wissen. U doet dat als volgt:
Open Google Chrome en klik in de rechterbovenhoek op het logo met de drie horizontale streepjes. Klik op Geschiedenis en in het menu dat verschijnt nogmaals op Geschiedenis. Kies voor Browsegegevens wissen om de hele zoekgeschiedenis te verwijderen. Of selecteer specifieke pagina's en kies dan Geselecteerde items verwijderen.
Open Mozilla Firefox en klik in de rechterbovenhoek op het logo met de drie horizontale streepjes. Kies voor Geschiedenis en vervolgens voor Recente geschiedenis wissen. In het menu dat verschijnt heeft u de optie om de geschiedenis van een bepaalde tijdsperiode te verwijderen. Onder het kopje details kiest u welke soorten informatie worden gewist.
Open Internet Explorer, klik in de rechterbovenhoek op het tandwieltje en selecteer Internetopties. In het tabblad Algemeen kiest u voor Browsegeschiedenis. Klik op Verwijder en kies de onderdelen die u wilt verwijderen.
Open Microsoft Edge, klik in de rechterbovenhoek op de drie zwarte bolletjes. Klik op het menu dat uitklapt op 'Instellingen'. Klik onder 'Browsegegevens wissen' op de button met 'Kies wat u wilt wissen'. In dit menu kiest u zelf de gegevens die u wilt wissen. Vink de opties naar keuze aan en druk op de button met 'Wissen'.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
6 december 2019 - Met ingang van 2020 is voor de loonaangifte een nieuwe rubriek geïntroduceerd: de Code reden einde arbeidsovereenkomst. Ook de definitieve versie van de Uniforme Pensioenaangifte (UPA) 2020 bevat deze nieuwe rubriek. Er is voor gekozen om een nieuwe invoercode te gaan introduceren voor deze rubriek - dit zal worden de nieuwe invoercode 02846 - Reden Einde Arb O. De bestaande invoercode 02850 krijgt een nieuw waardebereik. In productie 2019-12 kan dit nieuwe waardebereik mogelijk al worden vastgelegd in uw HR-systeem.
Wanneer u gebruik maakt van gegevensuitwisseling UPA dan kunt u voorlopig gebruik blijven maken van de bestaande invoercode 02850 die in 2019 al in gebruik is als reden uit-dienst UPA.
Invoercode 02846 zal in uw salarisproductie van 2020-01 in Payroll Gemal afgeleid worden op basis van de inhoud van invoercode 02850 en een opgegeven datum-uit-dienst (invoercode 02924). U hoeft hier geen actie voor te ondernemen.
Op het mutatieverslag zal de afleiding van invoercode 02846 zichtbaar zijn voor alle medewerkers met een datum-uit-dienst groter dan 1 januari 2020. Voor een datum uit dienst vóór 2020 wordt invoercode 02846 wel afgeleid, maar er is voor gekozen deze mutaties niet te presenteren op het mutatieverslag vanwege de massaliteit. De invoercode 02846 wordt ook gepresenteerd op het overzicht ‘vaste gegevens’.
Wanneer u gebruik maakt van gegevensuitwisseling APG, dan moet u vooralsnog gebruik blijven maken van invoercode 02861 Reden van uittreden ten behoeve van het pensioenfonds. Daarnaast moet u ten behoeve van de loonaangifte met ingang van 2020 wanneer u een datum uit-dienst (invoercode 02924) vastlegt, ook de invoercode 02850 vastleggen. Voor medewerkers met een al vastgelegde datum uit dienst, zal de nieuwe invoercode 02846 worden gegenereerd.
In de volgende release notes zullen we u verder informeren.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
13 december 2019 - Wij verwijzen u naar onderwerp 2019-12/12 van de release notes waarin is beschreven dat het waardebereik van invoercode 02268 Code aard arbeidsverhouding volgend jaar (2020) met waarde 83 wordt uitgebreid.
Waarde 83 mag in december 2019 nog niet worden gebruikt omdat de loonaangiftespecificaties pas in 2020 daarop van toepassing zijn.
Dit resulteert in een foute salarisproductie waarna u de decemberproductie helaas opnieuw moet laten vervaardigen.
(waarde 83 betreft Beroepspraktijkopleiding van de beroepsbegeleidende leerweg, BBL)
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
6 december 2019 - In onze release notes voor 2019-12 hebben we u geïnformeerd over de invoering van de PAB per 2020 [1]. We hebben in de bijbehorende bijlage ook vermeld dat wanneer uw organisatie er nog niet klaar voor is, u de invoering mag uitstellen tot uiterlijk januari 2021.
In onze GEO-klantengroep blijken zowel werkgevers te zijn die overgaan tot invoering, als werkgevers die uitstellen. Onze inrichting per 2020-01 is aangepast op de invoering van het PAB.
Wanneer u de invoering uitstelt, dan hoeft u dus niet de acties uit te voeren die vermeld zijn in de bijlage. U moet per 2020-01 echter wel diverse aansturingen aanpassen op W(erkgever)-niveau om uw huidige werkwijze te kunnen blijven volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aansturing van grondslagen of van de vakantietoeslag die we aanpassen per 2020-01.
U kunt bijvoorbeeld als leidraad hiervoor uw specificatie productiegegevens van december 2019 vergelijken met die van een proefproductie die u begin januari uitvoert. Zie ook de inrichtingstabel voor de invoering van het PAB. Hiervan zullen we te zijner tijd nog een nieuwe versie publiceren.
[1] 2019-12/22 Sector GEO: Invoering PAB 2020.
Voor de salarisregeling GGZ [1] zijn de bedragen bij schaal 1100, inpasnummers 0416 t/m 0421 en schaal PWWB, inpasnummers 9430 t/m 9434 aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.
Ook de bedragen voor leerlingen (inpasnummers 0541, 0542, 0551 t/m 0554) zijn aangepast. De inpasnummers 0422 en 0423 (bij schaal 1100), 9301 t/m 9310 (schalen 0101 en 0102) zijn vervallen.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code CAO = 40 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 40 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Dit bericht is op u van toepassing als u de IZZ-premies berekent door invoercodes in Payroll Gemal vast te leggen. Als u gebruik maakt van het importbestand van IZZ, dan kunt u dit bericht negeren.
In het nieuwe CAO akkoord is afgesproken dat de IZZ-werkgeversbijdrage vervalt voor nieuwe verzekerden. Momenteel berekent Payroll Gemal automatisch de werkgeversbijdrage op het moment dat u invoercode 02287 Aantal verzekerden Zorg voor de Zorg vastlegt. Wanneer uw medewerker conform het nieuwe akkoord géén recht heeft op de werkgeversbijdrage, dan blokkeert u de bijdrage door tevens invoercode 01075 Werkgeversbijdrage Zorg voor de Zorg vast te leggen met waarde 0,01.
Wij werken momenteel aan een structurele aanpassing, waardoor u minder mutaties hoeft vast te leggen voor deze groep. Wij zullen u via de release notes informeren wanneer deze functionaliteit gereed is.
Voor de salarisregeling gehandicaptenzorg [1] zijn de bedragen voor stagevergoeding, inpasnummer 0400 en voor leerlingen, inpasnummers 0551 t/m 0554 gewijzigd zoals aangegeven in de CAO.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code CAO = 38 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 38 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
In 2019-12 is er een eenmalige uitkering betaald van 1,25% van het uitbetaalde salaris in 2019. In het nieuwe CAO-akkoord is reeds afgesproken dat in 2020-12 opnieuw een eenmalige uitkering wordt betaald van 1,5% van het uitbetaalde salaris in 2020. We hebben de inrichting van de eenmalige uitkering laten staan en werkgevercode 25411 Percentage uitkering aangepast naar 1,5%. Dit houdt niet in dat uw medewerker per definitie deze uitkering krijgt uitbetaald. Hiervoor moet de medewerker op 1 december 2020 in-dienst zijn. We zullen te zijner tijd wederom een aanpassing doorvoeren, waardoor de uitkering wordt verstrekt op alle registratienummers als één van de registratienummers in-dienst is op 1 december 2020.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
6 december 2019 - De aangekondigde wijzigingen zijn doorgevoerd. U kunt uw salarisproductie voor december afroepen.
4 december 2019 - In de release notes 2019-12/25 hebben we u bericht over de eenmalige uitkering voor de CAO gehandicaptenzorg. In aanvulling op dit bericht zullen wij twee aanpassingen doorvoeren via een tussentijdse wijziging.
Let op: er wordt op dit moment aan deze aanpassingen gewerkt. Wij laten u weten wanneer deze zijn doorgevoerd. U kunt daarna uw salarisproductie voor december laten vervaardigen.
1. In de release notes 2019-12/25 is aangegeven dat de eenmalige uitkering pensioengevend is. Nader overleg tussen VGN en PFZW heeft uitgewezen dat dit toch niet het geval is. Daarom hebben wij de opbouw recht eenmalige uitkering (uitvoercode 01644) verwijderd uit de jaargrondslag voor PFZW (werkgevercode 55051).
2. Uit een klantmelding bleek dat de eenmalige uitkering niet werd berekend bij gekoppelde dienstverbanden, indien bij één van de dienstverbanden een datum uit-dienst was opgegeven, ook als deze in de toekomst lag. Dit probleem wordt met de genoemde aanpassing verholpen.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
11 december 2019 - In tegenstelling tot het eerdere bericht van 9 december moeten uitvoercodes 00974 Opslag PLB uurloner en 00975 Opslag PLB parttimer wel worden opgenomen in de grondslag van de eenmalige uitkering.
De uitleg hierbij is als volgt: De eenmalige uitkering moet conform het onderhandelaarsakkoord worden berekend over het salaris volgens de definitie in artikel 1:1 van de CAO. Dit salaris is exclusief de vergoedingen genoemd in H8 van de CAO. VGN geeft aan dat hoofdstuk 8A (PLB) toch als een ander hoofdstuk moet worden gezien dan hoofdstuk 8. Om deze reden wordt wel eenmalige uitkering opgebouwd over afkoop PLB rechten.
Onze excuses voor de tegenstrijdige berichtgeving.
9 december 2019 - In de release notes onderwerp 2019-12/25 hebben wij u bericht over het nieuwe akkoord voor de CAO gehandicaptenzorg en de eenmalige uitkering die in dit akkoord is opgenomen. Het blijkt dat in de grondslag waarover deze uitkering wordt berekend ten onrechte uitvoercodes 00974 Opslag PLB uurloner en 00975 Opslag PLB parttimer zijn opgenomen. De eenmalige uitkering moet conform het onderhandelaarsakkoord worden berekend over het salaris volgens de definitie in artikel 1:1 van de CAO. Dit salaris is exclusief de vergoedingen genoemd in H8 van de CAO (PLB). Omdat de eerste salarisproducties voor december reeds vervaardigd worden, is het te laat om met een tussentijdse aanpassing de grondslag in de CAO ondersteuning te wijzigen.
Als u de eenmalige uitkering niet wilt berekenen over de genoemde uitvoercodes, dan kunt u ze zelf verwijderen uit grondslag eindejaarsuitkering 3 (werkgevercode 55137) door ze vast te leggen met waarde 8 (niet tellen).
In de januari release zullen wij de grondslag op CAO niveau aanpassen, ter voorbereiding op de eenmalige uitkering die in december 2020 wordt uitbetaald.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
17 december 2019 - Het onderhandelaarsakkoord CAO gehandicaptenzorg schrijft voor dat de eenmalige uitkering alleen betaald mag worden als de medewerker in-dienst is op 01-12-2019. Regelmatig worden dienstverbanden echter om administratieve redenen afgesloten (functiewijziging, locatiewijziging) terwijl de medewerker feitelijk in-dienst blijft. Voor deze situatie is in de programmatuur van Payroll Gemal aangegeven dat de eenmalige uitkering ook betaald wordt als het dienstverband zelf uit-dienst is op 01-12-2019, maar er wel een gekoppeld dienstverband is dat op 1-12-2019 in-dienst is.
Nu blijkt dat de eenmalige uitkering in sommige gevallen ook betaald wordt aan medewerkers die geheel uit-dienst zijn.
U kunt de eenmalige uitkering bij deze medewerkers blokkeren door invoercode 01099 vast te leggen met waarde 0,01. Om zeker te zijn dat u de uitkering blokkeert, legt u genoemde invoercode vast met terugwerkende kracht tot 01-2019.
In het kader van de WNRA heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten besloten dat organisaties niet zijnde gemeentes die de CAR-UWO volgen, met ingang van 2020 niet langer aangesloten kunnen zijn bij de VNG. Dit met uitzondering van veiligheidsregio's, voor hen wordt de CAR-UWO in 2020 nog in stand gehouden. Het VNG bestuur gaat voor overige organisaties een werkgeversvereniging voor gemeentelijke gemeenschappelijke regelingen oprichten. De VNG is voor zijn leden, de gemeenten, de werkgeversvereniging. De nieuwe werkgeversvereniging is de vereniging voor de gemeentelijke gemeenschappelijke regelingen met als doel om in een aparte CAO dezelfde arbeidsvoorwaarden vast te stellen als in de CAO gemeenten.
De nieuwe werkgeversvereniging zal dus ook CAO's afsluiten die we zullen ondersteunen. De officiële naam is Werkgeversvereniging samenwerkende gemeentelijke organisaties, afgekort WSGO. De cao gaat 'collectieve arbeidsovereenkomst samenwerkende gemeentelijke organisaties' heten, met als afkorting 'CAO SGO'.
In Payroll Gemal zullen we de arbeidsvoorwaardelijke aansturingen die nu gekoppeld zijn aan code CAO 27 Gemeenten kopiëren voor de nieuwe CAO 83 SGO. Vooralsnog handhaven we de bestaande salarisregeling voor Gemeenten (code salarisregeling 34). Mocht daar aanleiding toe zijn, dan zullen we uiteraard ook een nieuwe salarisregeling voor de CAO SGO aanmaken.
Berichtgeving zoals in de release notes voor de nieuwe CAO zullen we vooralsnog publiceren onder het kopje CAO gemeenten in afwachting van verdere ontwikkelingen in de nieuwe CAO.
In Payroll Gemal nemen we de nieuwe code CAO 83 op voor de nieuwe CAO SGO. Wanneer deze CAO voor u van toepassing is, kunt u deze code vastleggen met de code CAO op werkgeverniveau (werkgevercode 03002) of op werknemerniveau (invoercode 02317).
Bij de medewerker wordt voor de Loonaangifte in de verantwoording aangegeven welke CAO van toepassing is. Het CBS die deze lijst beheert heeft nu nog niet de beschikking over de nieuwe code CAO voor de CAO SGO omdat ze nog geen melding van het Ministerie SZW hebben ontvangen. Tot de nieuwe code bekend is, moet met werkgevercode 07005 Code CAO CBS/LA vooralsnog de oude code 1630 voor de sector gemeenten gehandhaafd blijven.
De percentages AAOP zoals gepubliceerd op het premie-overzicht worden door ABP op sector/CAO-niveau vastgesteld. Totdat ABP hiervoor iets nieuws publiceert, zullen we in Payroll Gemal voor de nieuwe CAO SGO dezelfde percentages hanteren als voor de sector/CAO gemeenten.
In de laatste CAO was onder andere een salariswijziging afgesproken met ingang van 2020-01. Deze salariswijziging geldt voor salarisregeling 34 en voor salarisregeling 02 (onderwijzend personeel in de kunsteducatie). Bij de invoering van de nieuwe CAO hadden we beide salarisaanpassingen al opgenomen [1]. Salarisafspraken in het kader van gemeentelijke CAO werken ook door voor vrijwilligers bij de gemeentelijke brandweer. Voor de vergoedingentabel voor deze vrijwilligers is dan ook sprake van wijzigingen maar deze tabel wordt niet door ons onderhouden. U vindt de betreffende bedragen terug in de publicaties van de VNG.
De salariswijziging werkt niet door in overige bedragen zoals minimum vakantietoeslag, minimum eindejaarsuitkering of minimum levensloopbijdrage. In Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Diversen is onder het kopje Toelagen bij (CAO 27) Toeslag salaris bij invoercode 02402 (werkgevercode 03538) een bedrag opgenomen. Dit bedrag wijzigt per 2020-01 naar € 67,00.
Participatieschaal A ten behoeve van de banenafspraak is aangepast aan de wijziging van het minimumloon per 2020-01. Ook de salarisaanpassingen voor 2020-07 en 2020-10 zijn aangepast aan het minimumloon.
Bent u uitvoerder van bovenwettelijke uitkeringen in verband met ontslag en werkloosheid, dan attenderen wij u op de nadere informatie in de ledenbrief LOGA over de doorwerking van de salarismaatregelen in de uitkeringen.
Het grensbedrag voor toekenning van het hoge of lage bedrag tegemoetkoming is verhoogd naar aanleiding van de salariswijziging.
[1] Release notes 2019-10 onderwerp 12 Nieuwe CAO 2019-2021.
Voor werknemers met CAO rijkspersoneel geldt per 2020-01 een salariswijziging conform afspraak in de CAO 2018-2020, zie het betreffende onderwerp in deze release notes. In de regel wijzigt de bezoldiging van de burgemeester en wethouders overeenkomstig de wijziging van de bezoldiging van het personeel in de sector Rijk [1].
Voor B&W heeft u daarom waarschijnlijk de code salarisregeling 13 (rijkspersoneel, invoercode 02314) vastgelegd met een betreffend inpasnummer [2]. We hebben de gewijzigde salarisregeling per 2020-01 opgenomen in de programmatuur.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Zie ook circulaire BZK 2019-0000594775.
[2] Zie de handleiding onderdeel CAO-inrichting bij CAO rijkspersoneel bij 1.1.
De komende 3 jaren worden levensloopgelden uitbetaald aan de Veiligheidsregio's die dit moeten uitbetalen aan de deelnemers (via een correctieproductie van iedere decembermaand). Deze uitbetaling loopt van 2019 t/m 2021. Bij de uitbetaling moet u een (aanvullende) correctieproductie gebruiken zonder uitbetaling van andere looncomponenten (zoals reiskostenbetaling of uitruil e.d.) conform instructie van de VNG.
Het moet daarnaast mogelijk zijn om een extra inhouding loonheffing te doen als blijkt dat uit de rekentool van Deloitte (die bij u beschikbaar is) dit nodig is om een te betalen heffing bij IB-aangifte te voorkomen in mei van ieder volgend jaar.
Ook is het vereist dat de betreffende medewerkers een nieuw banknummer voor dit doel hebben aangevraagd, die ook in Payroll Gemal vastgelegd moet worden (in de instructie hebben we hiervoor Iban10 gekozen).
Hiervoor stellen we onderstaand mutatieadvies voor, die u in run 13 / 14 of 15 in HR Core Beaufort kunt opvoeren; in Payroll Gemal kennen we run 13 t/m 15 niet (meer) en worden de mutaties verwerkt als een aanvullende correctieproductie periode 12 (ACP 12).
U moet in Gemal Direct Inrichting een aanvullende correctieproductie afroepen (ACP 12) als in HR Core Beaufort een HR-bestand uit run 13 t/m 15 is aangemaakt. Verdere uitleg over deze nieuwe aanvullende correctie productie periode 12 (ACP 12 ) die de jaarwerkproducties vervangt, vindt u beschreven in Speciale release notes (zie de Community Release information > Release notes 2019-12 > Payroll Gemal 2019-12).
Vast te leggen invoercodes:
Ten aanzien van werkgevercode 09060 Verdeling deelbetalingen waarde 2 of invoercode 02208 Verdeling deelbetalingen (rubriek P08208); indien afstortingen al mogelijk zijn omdat werkgevercode 09060 al eerder is vastgelegd, zijn de mutaties voor werkgevercode 09060 of invoercode 02208 niet nodig.
Het Bijzonder Tarief moet beschikbaar zijn, wanneer dit niet correct is of niet beschikbaar is, moet u dit 'aanzetten' met invoercode 02450 Jaarloon bijzondere beloningen. Het afgeleide percentage Bijzonder Tarief geldt dan voor alle variabele betalingen van 2019 (graag aandacht hiervoor).
invoercode | rubriek | S/V |
---|---|---|
01158 | P00158 correctie loonheffing (met een min-teken opgeven) | variabel |
01336 | P01336 opname levensloop | variabel |
02450 | P00450 jaarloon bijzondere beloningen | stam |
02840 | (geen BO4 rubriek) IBAN rekeningnummer 10 (mag ook een ander rekeningnummer zijn) | stam |
03059 | P03059 procentuele verdeling deelbetaling 10 (100% doorstorten) | variabel |
U moet er zelf voor zorgen dat er geen andere looncomponenten op deze salarisspecificatie in berekening komen. Bij bovenstaande vastlegging in een ACP 12 (in HR Core Beaufort jaarwerkproductie) zal alleen deze berekening ontstaan.
Voor de salarisregeling jeugdzorg [1] zijn de bedragen aangepast zoals afgesproken in de CAO. Ook zijn de bedragen met betrekking tot het gewijzigd minimumloon per 1 januari aangepast. Het bedrag minimum vakantietoeslag bij werkgevercode 03206 is ook aangepast. Bij schaal 0201 zijn de inpasnummers 9118 en 9119 vervallen. De grondslag van de eenmalige uitkering die in 2019-01 van toepassing was (eindejaarsuitkeringsregeling 3) is geschoond per 2020-01.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 37 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
6 december 2019 – De wijzigingen zijn doorgevoerd, maar enigszins afwijkend van het eerdere bericht van 5 december. Hieronder vindt u deze beschreven. Ook hebben we een instructie voor min-maxers samengesteld. Lees dit goed door, daarna kunt u de salarisproductie voor december afroepen.
Voor min-maxers (maandloners bij wie invoercode 03182 Min-maxer is vastgelegd met waarde 1) wordt de uitkering berekend naar rato van de deeltijdfactor (invoercode 02404) en de meeruren (uitvoercode 01505) in 12-2019. Jeugdzorg Nederland heeft echter aangegeven dat de referteperiode 10-2019 t/m 12-2019 zou moeten bedragen.
De gewenste berekening voor min-maxers bleek in de programmatuur niet op korte termijn uit te voeren. Uit ons onderzoek blijkt dat in de CAO jeugdzorg slechts zeer weinig min-maxers verloond worden. Om toch de eenmalige uitkering in december uit te kunnen betalen, hebben we er voor gekozen om de uitkering zo te implementeren, dat de uitkering voor min-maxers wordt berekend naar rato in-dienst 04-2019 t/m 11-2019 en naar rato deelbetrekking in alleen 12-2019.
In de deelbetrekking van december wordt zowel het vaste parttime percentage (invoercode 02404) als de meeruren (uitvoercode 01505) geteld. Jeugdzorg Nederland heeft aangegeven dat eigenlijk gerekend zou moeten worden met de gemiddelde deelbetrekking over 10-2019 t/m 12-2019. U kunt het correcte bedrag als volgt berekenen:
- werkgevercode 25624 Code verschoven referteperiode = 3 (geen verschoven referteperiode).
- werkgevercode 25631 In loonaangifte = 1 (niet doorgeven als extra periode salaris).
Voor uurloners wordt gerekend de gemiddelde deeltijdfactor op basis van de uitbetaalde uren in de periode 10-2019 t/m 12-2019.
Om de uitkering correct te kunnen berekenen, zullen wij in periode 12 een automatische herrekening uitvoeren. Deze herrekening is alleen nodig voor uurloners, omdat bij hen de referteperiode ook perioden vóór 12-2019 betreft. U herkent deze herrekening op uw mutatieverslag aan reden 11.
5 december 2019 - Onlangs is er een definitief akkoord gesloten voor de CAO jeugdzorg. In dit akkoord zijn onder andere afspraken gemaakt over een eenmalige uitkering van € 800 naar rato. Ten tijde van release 2019-12 waren nog niet alle parameters duidelijk voor de uitbetaling van deze uitkering. Inmiddels is dat wel het geval. Daarom zal deze eenmalige uitkering via een tussentijdse aanpassing in de CAO ondersteuning worden toegevoegd.
Let op 1: Er wordt momenteel aan deze aanpassing gewerkt. Wij geven u bericht op het moment dat de aanpassing is doorgevoerd.
U kunt daarna uw salarisproductie voor december laten vervaardigen.
Let op 2: Er is berichtgeving in omloop die aangeeft dat de eenmalige uitkering niet betaald wordt totdat de CAO algemeen verbindend verklaard is. Dit is onjuist. Zoals hierboven gesteld wordt de eenmalige uitkering wel degelijk in december betaald
Het gaat om een uitkering van € 800 euro dat wordt uitbetaald:
Indien de medewerker bij u in-dienst is gekomen in de periode 04-2019 t/m 11-2019 en daarvoor in-dienst was bij een andere organisatie die ook onder de CAO jeugdzorg valt, dan dient u de eenmalige uitkering ook te berekenen over de dienstbetrekking die uw medewerker in genoemde periode bij de andere organisatie had. In dat geval dient u zelf de eenmalige uitkering te berekenen.
U kunt het juiste bedrag in 12-2019 vastleggen met invoercode 01055. Dit bedrag overschrijft dan de eenmalige uitkering die door ons wordt berekend.
Indien u de uitkering bij een medewerker wilt blokkeren, dan doet u dat door invoercode 01055 vast te leggen met waarde 0,01.
De uitkering is op de volgende wijze ingericht als eindejaarsuitkeringsregeling 4:
- werkgevercode 25601 Methode berekenen = 2 (peildatummethode).
- werkgevercode 25606 Code categorie soortloner = 3 (uitsluiten wachtgelders en doorbetaling uitkering).
- werkgevercode 25607 Code categorie schalen = 4 (stagiaires uitsluiten).
- werkgevercode 25613 Periode uitbetaling = 12.
- werkgevercode 25614 Peildatum in-dienst vanaf = 1201 (1 december 2019).
- werkgevercode 25615 Peildatum in-dienst t/m = 1201 (1 december 2019).
- werkgevercode 25618 Deeltijdfactor boven 100% = 0 (maximeren op 100%).
- werkgevercode 25619 Vast fulltime bedrag 1 = € 800.
- werkgevercode 25621 Factor diensttijd = 1 (periode in-dienst).
- werkgevercode 25622 Factor deeltijd = 5 (percentage deelbetrekking. Alleen voor min-maxers tellen meeruren).
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
18 december 2019 - Ook blijkt in sommige gevallen de eenmalige uitkering berekend te worden als de medewerker in-dienst treedt op 01-12-2019. Deze medewerkers hebben echter geen recht op de uitkering omdat in het onderhandelaarsakkoord de referteperiode is gesteld op 1 april tot 1 december 2019. U kunt de eenmalige uitkering bij deze medewerkers blokkeren door invoercode 01055 vast te leggen met waarde 0,01.
17 december 2019 - In december wordt de eenmalige uitkering voor CAO jeugdzorg uitbetaald. Vanwege de afwijkende specificaties van deze uitkering is hiervoor maatwerk in Payroll Gemal geprogrammeerd. Het blijkt dat door een fout in dit maatwerk een vordering wordt berekend als het een gekoppeld dienstverband betreft en het hogere registratienummer een uurloner is.
Als deze situatie zich bij u voordoet kunt u het correcte bedrag bij de uurloner zelf berekenen en opgeven met invoercode 01055.
U berekent het bedrag als volgt:
Voorbeeld: een uurloner is 01-07-2019 in-dienst gekomen. In 10-2019 en 11-2019 heeft de medewerker 40 uren gewerkt, in 12-2019 50 uren. Dit komt overeen met uitvoercode 01991 factor gewerkt = 40/156 = 25,64 en 50/156 = 32,05.
Onze welgemeende excuses voor het ongemak.
Voor de salarisregeling kraamzorg [1] zijn de bedragen bij schaal 1005, inpasnummers 5116 t/m 5121 aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon. Inpasnummer 5122 is hiermee vervallen.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 81 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
De oude gegevenslevering, het flexbestand met het bestandsnummer 98, is per 2020-01 opgeschoond.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
2 december 2019 - Per 1 januari 2020 wordt de AOW-gerechtigde leeftijd bijgesteld. Dit is voor de Vereniging van Hogescholen aanleiding geweest om de interpretatie van het toepassen van de AOW-gerechtigde leeftijd in het kader van de WS-regeling (Werktijdvermindering Seniorenregeling) bij te stellen.
Nu wordt de AOW-leeftijd vastgesteld op het moment dat een werknemer start met deelname aan de WS-regeling en is het kortingspercentage daarvan afhankelijk. Voortaan zal het kortingspercentage afhankelijk zijn van de maximaal wettelijk bekende AOW-gerechtigde leeftijd. Wij zijn voornemens deze wijziging in de release van 2020-02 op te nemen en dit toe te passen met TWK naar 2020-01.
Conform de CAO-afspraken is in periode 2020-01 sprake van een eenmalige uitkering. Deze uitkering is in 2019 gelijksoortig ingericht aan de eenmalige uitkering van 2019-01. Zie de release notes onderwerp 2019-06/17. Voor deze uitkering gelden onder andere de volgende specificaties:
U kunt voor een medewerker de uitkering blokkeren door invoercode 01166 met de waarde 0,01 vast te leggen in periode 2020-01, de betaalbaarstelling wordt dan geblokkeerd. Denk aan het deblokkeren als u in het verleden een vorige uitkering voor een werknemer heeft geblokkeerd met invoercode 01166. Denk aan het eventueel opnemen van uitvoercode 01166 in uw journaalposten, comprimeertotalen en/of eigen cumulaties.
Het bedrag voor EHBO en de Werkgeversbijdrage ziektekostenverzekering zijn per 01-2020 geïndexeerd.
De premiepercentages voor het Vervangingsfonds (Vf) en Participatiefonds (Pf) zijn per 1 januari 2020 als volgt gewijzigd:
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
16 december 2019 - Op 11 december is een onderhandelaarsakkoord voor de sector Primair Onderwijs afgesloten. Die voorziet in een salarisverhoging van 4,5%, een eenmalige uitkering van 33% van het januari maandloon (na de salarisverhoging te hebben toegepast) en een eenmalige uitkering van 875,- euro naar rato van januari 2020. De salarisverhoging voeren we na overleg met de PO-Raad door in januari 2020, ook al is de status nog een onderhandelaarsakkoord. De verwachting is dat rond 10 januari deze definitief zal worden. De eenmalige uitkeringen vinden plaats in februari 2020.
Partijen hebben een onderhandelingsakkoord gesloten voor een nieuwe CAO PO met een looptijd van 1 maart 2019 tot 1 november 2020. Dit onderhandelingsakkoord betreft op salarisgebied onder andere salariswijzigingen per januari 2020. Er zijn ook eenmalige uitkeringen in januari 2020 afgesproken maar hierover zullen we u in de volgende release notes nader informeren.
Voor de directeuren en adjunct-directeuren zijn per 1 januari nieuwe loonschalen beschikbaar. De oude schalen vervallen op 1 augustus 2020. U dient zelf de nieuwe schalen op te geven.
De schalen A10 t/m A13 en D11 t/m D15 zijn in salaristabel 68 opgenomen per 01-01-2020. De schalen DA, DB, DC, DCU, DD, DE, AB, AC, AD en AE in salaristabel 68 vervallen per 01-08-2020. De salaristabel 69 vervalt in zijn geheel per 01-08-2020.
De bedragen in de salaristabellen 66, 67, 68 en 69 worden per 01-01-2020 aangepast.
- De inkomenstoelage vervalt per 01-01-2020.
- De toelage directeur vervalt per 01-08-2020.
- De inrichting van de bindingstoelage is geschoond.
De bedragen voor de minimum vakantietoeslag, de inkomenstoelage, de eindejaarsuitkering OOP, de toelage directeur en de uitlooptoeslag worden verhoogd. De uitkering Dag van de leraar blijft ongewijzigd.
De toelage directeur is niet meer van toepassing bij de nieuwe schalen A10 t/m A13. Bij de betreffende medewerkers kunt u invoercode 02624 Code toelagenregeling 04 vastleggen met de waarde 0. Denk aan het aanpassen van uw inrichting in verband met de vervallen toelages.
Na contact met de VO-raad blijkt dat de bindingstoelage (EJU3 en EJU4) en OOP-EJU (EJU5) gekort moeten worden als er sprake is van het extra aanvullend verlofbudget (verlofregeling 10). Dit is nu niet zo ingericht. Per de release van 2020-01 nemen we de korting (uitvoercode 01445 inv.aanv.verlbud) in de desbetreffende grondslagen (werkgevercodes 55137 t/m 55139) op.
Als u de korting niet wilt toepassen, kunt u zelf de uitvoercodes verwijderen uit de desbetreffende grondslagen. Indien u ook de betreffende eindejaarsuitkeringen over vorig jaar wilt korten, kunt u de betreffende grondslagen aanpassen in 2019 (dit heeft dan wel een vordering tot gevolg).
Let op: als u gebruik maakt van de Teller/Noemer methodiek moet u zelf uitvoercode 01445 in de Teller opnemen van de betreffen de eindejaarsuitkeringen.
Voor de sector Politie is een speciale afbouwregeling in gebruik [1]. Hierbij moet onder andere de hoogte van het afbouwbedrag gerelateerd worden aan specifieke componenten die eventueel in de actuele maand verdiend worden.
We constateren dat het afbouwbedrag onafhankelijk hiervan als vaste component in het jaarinkomen ABP telt. Dit is niet gewenst.
Met ingang van 2020-01 zullen we een aanpassing doorvoeren. In vervolg wordt het uiteindelijk berekende afbouwbedrag als variabele post meegenomen in de opbouw variabele ABP voor de vaststelling van het jaarinkomen van het volgend jaar.
[1] Handleiding Payroll Gemal bij onderwerp Politie, Afbouwregeling OT.
Voor de diverse politiebonden zijn, voor zover van toepassing, met ingang van periode 2020-01 de gewijzigde percentages en bedragen opgenomen [1], zie Gemal Direct Inrichting Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Vakbondscontributie onder het kopje Politie.
Conform het Arbeidsvoorwaardenakkoord sector Politie 2018-2020 hebben we de kilometervergoeding woon-werkverkeer verhoogd van € 0,18 naar € 0,19, zie Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Reiskosten/auto > Algemeen bij Bedrag reiskosten per eenheid.
[1] Code CAO = 25 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
6 december 2019 - In periode 2019-07 hadden we voor de sector Politie een aanpassing doorgevoerd. We constateren dat hierdoor ten onrechte de factor waarmee de componenten TBF, iTBF en Algemene Levensloopbijdrage worden berekend, dynamisch is geworden terwijl deze statisch, ongewijzigd moest blijven [1]. Dit leidde bij een wijziging van één van die componenten tot onjuiste bedragen.
In verband hiermee worden in overleg met de sector Politie In periode 2019-12 per 6 december enkele aanpassingen doorgevoerd. Hierbij wordt de oorspronkelijke factor weer toegepast. Voor een selectie van registratienummers is ook een aanpassing gedaan zodat in 2019-12 de vastlegging van invoercode 02407 bij hen niet leidt tot herziening van de factor.
Voor deze situatie gaan we in 2019-12 een automatische herrekening uitvoeren. U vindt deze herrekening terug op uw mutatieverslag als reden 10. Hieraan zijn voor u geen kosten verbonden. Los van deze wijziging wordt tegelijkertijd ook de grondslag voor de transitievergoeding geblokkeerd omdat deze niet van toepassing is voor de sector Politie.
[1] Dit betreft uitvoercodes 01389 (TBF), 01390 (iTBF) en 01393 (Algemene Levensloopbijdrage).
Met ingang van januari 2020 hebben we conform CAO de salariswijziging doorgevoerd. Naar aanleiding van de wijziging minimumloon hebben we ook het bedrag van de Participatieschaal voor arbeidsbeperkten aangepast. Ook het bedrag minimum vakantietoeslag hebben we aangepast conform regelgeving.
De medewerker ontvangt een maandelijkse tegemoetkoming in de ziektekosten. Voor medewerkers in schaal 7 of hoger passen wij dit bedrag voor u aan met ingang van periode 2020-01 naar € 17,86, zie Werkgevergegevens > Zorgverzekering > Werkgeversbijdrage bij Werkgeversbijdrage ZKV, werkgevercode 07407. Zie bij Uw actie voor overige schalen.
Zoals eerder geschreven hebben we de bedragen voor medewerkers met BHV-taken nu in Payroll Gemal opgenomen (zie het onderwerp CAO provincies - Harmonisatie in de bijlage van release notes Payroll Gemal 2019-07). De bedragen voor allround-, specialistische en leidinggevende BHV’ers hebben we aangepast [1].
[1] resp.Toelagenregeling volgnr 1 werkgevercodes 14001, 14002, 14004.
Voor werknemers met CAO rijkspersoneel geldt per 2020-01 een salariswijziging conform afspraak in de CAO 2018-2020, zie het betreffende onderwerp in deze release notes. In de regel wijzigt de bezoldiging van de Commissaris van de Koning en Leden Gedeputeerde Staten overeenkomstig de wijziging van de bezoldiging van het personeel in de sector Rijk [1]. Voor deze medewerkers heeft u daarom waarschijnlijk de code salarisregeling 13 (rijkspersoneel, invoercode 02314) vastgelegd met een betreffend inpasnummer.
We hebben de gewijzigde salarisregeling per 2020-01 opgenomen in de programmatuur.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Zie ook circulaire BZK 2019-0000643278.
Voor werknemers met CAO rijkspersoneel geldt per 2020-01 een salariswijziging conform afspraak in de CAO 2018-2020, zie het betreffende onderwerp in deze release notes. In de regel wijzigt de bezoldiging van de burgemeester en wethouders overeenkomstig de wijziging van de bezoldiging van het personeel in de sector Rijk [1]. Voor B&W heeft u daarom waarschijnlijk de code salarisregeling 13 (rijkspersoneel, invoercode 02314) vastgelegd met een betreffend inpasnummer [2].
We hebben de gewijzigde salarisregeling per 2020-01 opgenomen in de programmatuur.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Zie ook circulaire BZK 2019-0000594775.
[2] Zie de handleiding onderdeel CAO-inrichting bij CAO rijkspersoneel bij 1.1.
In de Arbeidsvoorwaardenovereenkomst sector Rijk 2018-2020 is onder andere een salariswijziging per januari 2020 afgesproken. CAO rijkspersoneel heeft in Payroll Gemal code salarisregeling 13. Alle bedragen van de regeling worden met ingang van 2020-01 met 2% verhoogd. Daarnaast wordt de Participatieschaal PART naar aanleiding van de wijziging minimumloon per januari aangepast. Gerelateerd aan de salariswijziging, hebben we ook het bedrag minimum vakantietoeslag aangepast [1].
Er is geconstateerd dat het loongebouw aanpassing behoeft. Daarom is afgesproken:
Deze omzettng moet door de werkgever zelf uitgevoerd worden. De medewerker in de schalen 0003 zal dus een trede (anciënniteit) zakken maar qua salaris wel stijgen.
Voorbeeld: medewerker in schaal 0003 met anciënniteit invoercode 02326 = 02: in de oude schaalstructuur hoort hierbij inpasnummer 9008 met bedrag € 1910,81. In de nieuwe schaalstructuur moet hij omgezet worden naar invoercode 02326 = 01 met bijbehorend inpasnummer 9008 met bedrag € 1910,81. Na de salarisverhoging wordt dit bedrag € 1949,03.
[1] Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Vakantietoeslag > Div vakantietoeslag, bij Minimum vakantietoeslag (werkgevercode 03206).
Op 12 december hebben wij in een portaalbericht gemeld dat de eenmalige uitkering van december 2018 ten onrechte niet geschoond was in de CAO ondersteuning. Wij hebben de gehele inrichting voor eindejaarsuitkering 3 met ingang van periode 2020-01 alsnog geschoond.
Als u in productie 2019-12 de eenmalige uitkering heeft geblokkeerd door werkgevercode 25401 en/of werkgevercode 25411 afwijkend vast te leggen, dan adviseren wij u om in productie 2020-01 de aansturing op werkgeverniveau weer te verwijderen. Hiermee voorkomt u dat u in de toekomst ongewild een andere eenmalige uitkering ook blokkeert.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
12 december 2019 - Het blijkt dat de inrichting van de eenmalige uitkering van december 2018 / januari 2019 ten onrechte niet geschoond is uit de CAO ondersteuning. Hierdoor zal Payroll Gemal in december 2019 ten onrechte nogmaals de eenmalige uitkering berekenen. Omdat u waarschijnlijk op korte termijn uw salarisproductie zult afroepen, kunnen wij niet meer op tijd de juiste aanpassingen doorvoeren om dit te voorkomen.
U kunt zelf werkgevercode 25401 Methode berekenen vastleggen met waarde 3 (geen uitkering) en/of werkgevercode 25411 Percentage opbouw verwijderen. Hiermee wordt de opbouw van de gehele uitkering geblokkeerd. In release 2020-01 zullen wij de gehele eenmalige uitkering schonen op CAO-niveau. Denkt u eraan om in productie 2020-01 werkgevercode 25401 en/of werkgevercode 25411 terug te zetten naar C-niveau, zodat u niet per ongeluk ook toekomstige eenmalige uitkeringen blokkeert.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
16 december 2019 - In de release notes onderwerp 2018-09/30 hebben wij functionaliteit geïntroduceerd waarmee u het loopbaanbudget conform CAO sociaal werk kunt administreren. In deze functionaliteit wordt per kalendermaand een apart saldo bijgehouden dat 36 maanden kan blijven bestaan. In de 37e maand vervalt het saldo uit de 1e maand enz. Als er opnames uit het budget plaatsvinden, dan vinden die automatisch plaats van oud naar nieuw.
Bij de introductie van deze functionaliteit bestond het loopbaanbudget reeds enkele jaren. Om die reden is een herrekening uitgevoerd over 2017 en 2018, waarbij het eindsaldo van 2016 is overgezet in de nieuwe functionaliteit.
Destijds is gemeld dat het saldo per eind 2016 geplaatst zou worden in periode 2017-01 samen met de opbouw over 2017-01 zelf. Dit zou betekenen dat het saldo van eind 2016 zou verjaren per 2020-01. Het is op dat moment immers 37 maanden oud.
Vervolgens bleek het technisch mogelijk te zijn om het saldo van eind 2016 in periode 2016-12 terug te plaatsen. Deze oplossing werd mooier geacht, omdat het saldo dan getoond kan worden apart van de opbouw over 2017-01 en omdat het saldo dan verjaart op het moment dat dat volgens de CAO zou moeten: namelijk in 2019-12.
Uit enkele klantvragen blijkt dat de berichtgeving van destijds tot verwarring heeft geleid. Als u afspraken heeft gemaakt met uw medewerkers dat zij het saldo van eind 2016 nog mogen opnemen in 2019-12, dan kunt u als volgt te werk gaan:
Als het saldo niet wordt opgenomen, dan vervalt het alsnog per 2020-01.
Met ingang van 1 januari 2020 zijn de bedragen voor de WSW [1] aangepast naar aanleiding van de aanpassing minimumloon.
Met ingang van 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code CAO = 08 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 06 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor de CAO UMC [1] zijn de bedragen bij inpasnummers 9150 t/m 9158 aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code CAO = 20 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 33 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
19 december 2019 - In de CAO VVT was tot 2019 bepaald dat alleen voor uurloners en min-maxers de eindejaarsuitkering wordt betaald over oproepuren en meeruren. In periode 09 hebben wij op verzoek van de werkgevers de programmatuur zo aangepast dat over de oproepuren en meeruren in november nog eindejaarsuitkering wordt nabetaald in december, zie de release notes onderwerp 2018-09/35.
Per 2019 is de definitie van de eindejaarsuitkering in de CAO aangepast, zodat ook meeruren voor vaste maandloners nu meetellen voor de eindejaarsuitkering. Volgens de bovenstaande systematiek wordt ook over meeruren die deze medewerkers in november hebben gewerkt de eindejaarsuitkering in december nabetaald.
Actiz heeft onlangs aangegeven dat de nabetaling in december toch niet gewenst is. Wij kunnen die niet meer aanpassen voor 2019, omdat u allen al salarisproducties heeft gedraaid. Er zouden dan massaal vorderingen ontstaan op de nabetaalde eindejaarsuitkering. Dit achten wij ongewenst.
Als u echt in periode 2019-12 de nabetaling eindejaarsuitkering wilt blokkeren, dan kunt u dat doen door invoercode 01006 vast te leggen met waarde 0,01 in 2019-12 en weer te verwijderen per 2020-01. Hiermee blokkeert u echter ook de opbouw van het recht over deze maand (uitvoercode 01611). U kunt dan in 2020-11 deze invoercode met terugwerkende kracht tot 2019-12 weer verwijderen.
Doordat het recht wordt geblokkeerd, ontbreekt de opbouw over 2019-12 dan ook op de strook van uw medewerker.
Daarnaast blijkt bij een enkele medewerker geen nabetaling eindejaarsuitkering over oproepuren of meeruren uitgevoerd te zijn. Dit komt voor bij medewerkers die aangevuld worden tot de minimum eindejaarsuitkering. Wij werken aan een oplossing voor dit probleem. Het is nog niet bekend of we dit in januari of in februari kunnen opleveren.
De bedragen voor de salarisregeling waterbedrijven zijn per januari 2020 gewijzigd zoals afgesproken in de CAO [1]. Over de nieuwe Participatieschaal zullen wij u op een later tijdstip informeren.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code CAO = 18 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 22 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
In de CAO Werken voor Waterschappen is voor januari 2020 onder andere een salariswijziging afgesproken.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisbedragen downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Code salarisregeling = 29 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Voor werknemers met CAO rijkspersoneel geldt per 2020-01 een salariswijziging conform afspraak in de CAO 2018-2020, zie het betreffende onderwerp in deze release notes. In de regel wijzigt de bezoldiging van de Voorzitter en leden Dagelijks bestuur overeenkomstig de wijziging van de bezoldiging van het personeel in de sector Rijk [1]. Voor deze medewerkers heeft u daarom waarschijnlijk de code salarisregeling 13 (rijkspersoneel, invoercode 02314) vastgelegd met een betreffend inpasnummer.
We hebben de gewijzigde salarisregeling per 2020-01 opgenomen in de programmatuur.
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
[1] Zie ook circulaire BZK 2019-0000643281.
In het verleden werd in Payroll Gemal de CAO zorgverzekeraars (CAO code 13) ondersteund. Die ondersteuning is in 2010 gestopt omdat er te weinig klanten waren die gebruik maakten van deze ondersteuning. De volgende stap naar die ondersteuning is de herintroductie van de salarisregeling Zorgverzekeraars. U kunt vanaf periode 01-2020 weer gebruikmaken van de salarisregeling Zorgverzekeraars.
U kunt werkgevercode 03003 Code salarisregeling vastleggen met waarde 18 - Zorgverzekeraars. Ook kunt u op werknemerniveau invoercode 02314 vastleggen met waarde 18.
Let op 1: de code salarisregeling 18 is een andere waarde dan de code CAO 13. Deze keuze is gemaakt omdat salarisregeling 13 reeds in gebruik is voor Rijkspersoneel en salarisregeling 18 in het verleden ook werd gebruikt voor de Zorgverzekeraars.
De schaal (invoercode 02351) en anciënniteit (invoercode 02326) zijn exact overgenomen uit de bijlage van de CAO zorgverzekeraars. Ook de Adviesschalen boven CAO 11 t/m 16 worden ondersteund. Voor deze schalen zijn er uitloopperiodieken vastgesteld. Deze legt u vast door de anciënniteit door te nummeren. Trede T1 is dus anciënniteit 09 enz. Op de salarisspecificatie wordt de anciënniteit weergegeven als T1, T2 enz.
Let op 2: als u een adviesschaal boven CAO vastlegt en u kent automatisch periodieken toe vanuit uw HR-systeem, dan gaat de medewerker van anciënniteit 08 automatisch over op uitlooptrede T1. Als u dit niet wilt, dan dient u de periodieken voor deze medewerker te blokkeren in uw HR-systeem.
Voor de salarisregeling tandartsassistenten [1] zijn de bedragen aangepast zoals aangegeven in de CAO. Bij de wijziging van de bedragen per 2018 zijn in Payroll Gemal op verzoek van klanten de bedragen voor de salarisschalen 0001 t/m 0005 niet aangepast. De reden hiervoor was dat het om een advies gaat. Werkgevers zijn dus vrij om hiervan af te wijken. Wij hebben per 2018 en 2019 dezelfde salarisschalen met de verhoogde bedragen toegevoegd. Deze salarisschalen zijn in Payroll Gemal opgenomen met nummer 0101 t/m 0105.
Per 2020-01 zijn de bedragen bij de schalen 0001 opnieuw niet aangepast, maar die voor 0101 t/m 0105 wel.
Per 2019 zijn nieuwe salarisschalen toegevoegd, schaal 0005 en schaal 0105 (zie ook de release notes 2019-01/50). Per 2020-01 is een extra trede toegevoegd aan deze schalen 0005 en 0105 (deze hebben nu 11 treden).
Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling en salarisbedragen downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen. Omdat er dus ook een wijziging is bij de salarisschalen moet u zowel de tabel salarisregeling als de tabel met bedragen overhalen.
[1] Code salarisregeling = 47 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).
Naar aanleiding van ingediende wensen voor Payroll Gemal gaan we met ingang van periode 01 een uitbreiding op het controle-overzicht Pensioenaangifte doorvoeren. Op het controle-overzicht Loonaangifte vindt u op één van de laatste bladzijden een overzicht onder het kopje CONTROLESTAAT. Dit geeft op LH-nummerniveau de 12 periodes weer met daarbij de resultaten van de periode zelf en de resultaten van de herrekende periodes.
Dit overzicht gaan we ook bieden op het controle-overzicht Pensioenaangifte met hierbij de volgende opmerkingen:
Het controle-overzicht Pensioenaangifte wordt automatisch aangemaakt wanneer u van één van de pensioenfondsen / verzekeraars gebruik maakt. De uitbreiding vindt u als laatste bladzijde(n) op het overzicht terug. Er zijn verder geen extra kosten verbonden aan deze uitbreiding.
Per 2020-01 is het percentage voor de OP-premie gelijk gebleven aan dat van 2019. Voor het arbeidsongeschiktheid is het percentage gewijzigd. Dat geldt ook voor de franchise voor zowel OP als AP. Ook het bedrag maximum premie en de percentages voor korting bij vrijwillige voortzetting bij verlof zijn gewijzigd.
Zie vanaf 3 januari Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Pensioen en overige > PF PFZW, werkgevercodes 04141 t/m 04148.
Naar aanleiding van ingediende wensen voor Payroll Gemal gaan we met ingang van periode 01 een uitbreiding op het controle-overzicht Pensioenaangifte doorvoeren. Op het controle-overzicht Loonaangifte vindt u op één van de laatste bladzijden een overzicht onder het kopje CONTROLESTAAT. Dit geeft op LH-nummerniveau de 12 periodes weer met daarbij de resultaten van de periode zelf en de resultaten van de herrekende periodes.
Dit overzicht gaan we ook bieden op het controle-overzicht Pensioenaangifte met hierbij de volgende opmerkingen:
Het controle-overzicht Pensioenaangifte wordt automatisch aangemaakt wanneer u van één van de pensioenfondsen / verzekeraars gebruik maakt. De uitbreiding vindt u als laatste bladzijde(n) op het overzicht terug. Er zijn verder geen extra kosten verbonden aan deze uitbreiding.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.
11 december 2019 - In verband met het komende jaarwerk hebben wij de informatie en instructies over de jaarovergang opgenomen in de community:
- 2019-2020 Jaarovergang Pensioen en Uitkeringen
Op uw mutatieverslag vindt u de volgende volgnummers van herrekeningsredenen die wij voor u uitvoeren:
reden | onderwerp |
---|---|
10 | CAO politie - Enkele aanpassingen 2019-12 (change 1824926) |
11 | CAO jeugdzorg - Aanvulling op release 2019-12 |
invoercode | omschrijving |
---|---|
00694 | ontslagvergoeding |
00699 | transitievergoeding |
00987 | werknemersbijdrage privégebruik fiets |
00988 | werknemersbijdrage niet-privégebruik fiets |
02041 | nieuwprijs fiets |
02042 | keuze percentage fiets |
02378 | code gelijktijdig IKV |
02511 | percentage vaste contracturen |
02846 | reden einde arbeidsovereenkomst |
invoercode | omschrijving |
---|---|
03183 | BBL |
uitvoercode | omschrijving |
---|---|
00987 | bijdr fiets prive |
00988 | bijdr fiets n/prv |
01591 | wrd prv gbr fiets |
01592 | belast bdr fiets |
02301 | blok factor bezet |
werkgevercode | omschrijving |
---|---|
03331 | percentage forfait schijf 2 WKR |
03337 | grensbedrag forfait schijf 2 WKR |
03338 | percentage forfait WKR ten behoeve van werknemerberekening |
werkgevercode | nieuwe omschrijving |
---|---|
03330 | percentage forfait schijf 1 WKR |
03517 | percentage fiscale bijtelling privé-gebruik auto/fiets |
werkgevercode | omschrijving |
---|---|
13001 | korting vakantietoeslag |
13002 | EJU-1 korting uitkering |
13003 | EJU-2 korting uitkering |
13004 | EJU-3 korting uitkering |
13005 | EJU-4 korting uitkering |
13006 | EJU-5 korting uitkering |
13016 | EJU-6 korting uitkering |
13017 | EJU-7 korting uitkering |
Publishing Date : 12/20/2019
Copyright 2019 Visma Community. All right reserved.