Mijn Communities
Help

Afschriftregels verwerken voor een onbekende relatie en/of restitutie

22-07-2021 11:58 (Bijgewerkt op 04-08-2021)
  • 4 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 1602 Weergaven

Bij het verwerken van de afschriftregels kan het voorkomen dat het niet direct bekend is voor welke relatie de uitgave/ontvangst bestemd is. Een andere situatie is de terugbetaling van een crediteur, waarvoor nog geen debetcorrectie bestaat en omgekeerd een betaling aan een debiteur, waarvoor nog geen creditnota bestaat. In al deze situaties is het niet direct mogelijk om de afschriftregel te verwerken. Een methode die uitkomst kan bieden is het gebruik van het herindelen van de betalingen. In dit bericht een uitwerking van deze werkwijze.

Invoersoort herindelen

Voor het kunnen herindelen moet een invoersoort beschikbaar zijn voor zowel de ontvangsten als de uitgaven. In deze invoersoort is de optie Betalingen herindelen gemarkeerd. Daarnaast is een tussenrekening gekoppeld die gebruikt zal worden om tijdelijk het bedrag vanuit de afschriftregel te parkeren. Let op: de tussenrekening die hier gebruikt kan worden moet een grootboekrekening zijn die is gedefinieerd als Bank-/kasrekening

image.png

Afschriftregel verwerken naar herindelen

Een afschriftregel kan nu als bank/kas transactie geboekt worden naar de tussenrekening voor betalingen herindelen door de zojuist aangemaakte invoersoort te koppelen. 

In dit voorbeeld verwerk ik de ontvangst van een crediteur (terugbetaling), waarvoor ik nog geen debetcorrectie beschikbaar heb. 

image.pngBetalingen opnieuw indelen

In het venster Betalingen opnieuw indelen verschijnen alle transacties die vanuit de afschriftregels naar deze tussenrekening zijn verwerkt. Vanuit dit venster kan vervolgens gekozen worden naar welk deelproces de betaling verder verwerkt moet worden. 

In ons voorbeeld kiezen we voor de module Crediteuren en vervolgens de crediteur waarop de restitutie aangemaakt moet worden. 

image.png

 

Na het verwerken hiervan is in het onderdeel Crediteuren een Crediteurbetaling aangemaakt van het type Restitutie. Wanneer de debetcorrectie verwerkt is kan deze vervolgens vereffend worden met de open Crediteurbetaling

image.png

Opmerkingen
Martijn Erkens
CONTRIBUTOR ***
door Martijn Erkens

Wij krijgen in de crediteurbetaling 'restitutie crediteur' de debetnota niet gekoppeld. We kiezen onder 'te koppelen documenten' voor de plus en dan voeren we betreffende debetnota op. Het betaald bedrag kunnen we niet invullen, want hij zet hem telkens terug op nul. Wat is hier de oplossing voor?

door sanderdercksen

Staat er wellicht een rood kruisje voor de gekoppelde debetcorrectie, waarin een melding getoond? Ik zou me kunnen voorstellen dat de debetcorrectie al aan een andere betaling is gekoppeld die nog niet is vrijgegeven. 

Martijn Erkens
CONTRIBUTOR ***
door Martijn Erkens

Er staat geen melding bij de debetcorrectie, maar je voorstelling is wel goed. Ik zie dat er al inkoopfacturen gekoppeld zijn aan de debetcorrectie.

door Michiel Broek - Arch-IT

Kan het zijn dat het scherm betalingen opnieuw indelen niet kan omgaan met gesloten financiële perioden? Ik krijg hier wel een foutmelding op, maar ik wil dat hij de volgende open periode gebruikt. Ook de kolom periode is niet wijzigbaar. Mis ik hier iets?

Medewerkers