Mijn Communities
Help

Betaaldatum, Vervaldatum en Kortingsdatum

31-03-2021 14:30
  • 0 Antwoorden
  • 2 kudos
  • 713 Weergaven

Voor het betalen van inkoopfacturen zijn drie datums beschikbaar op de factuur. Deze datums zijn ook beschikbaar als selectie in het venster Betalingen verwerken

Hoe worden deze datums eigenlijk bepaald en op welke manier kunt u deze gebruiken bij het betalen van de facturen?

Toelichting datums

Vervaldatum

De vervaldatum in een inkoopfactuur wordt berekend op basis van de factuurdatum plus het aantal dagen van de vervaltermijn zoals is vastgelegd in de betalingsvoorwaarde. 

Kortingsdatum

De kortingsdatum in een inkoopfactuur wordt berekend op basis van de factuurdatum plus het aantal dagen van de kortingstermijn, zoals is vastgelegd in de betalingsvoorwaarde. 

image.png

Betaaldatum

De betaaldatum in een inkoopfactuur (tabblad Financiële gegevens) wordt bepaald aan de hand van de instelling Betalen op in het venster Crediteuren:

  • Kortingsdatum; betaaldatum is de kortingsdatum
  • Vervaldatum; betaaldatum is de vervaldatum

Daarnaast heb je nog te maken met de doorlooptijd voor betalingen in het venster Crediteuren. De doorlooptijd is een aantal extra dagen die nodig zijn om de betalingen daadwerkelijk uitgevoerd te hebben. Normaal gesproken is de doorlooptijd ingesteld op 0 dagen; in die situatie is de betaaldatum dus hetzelfde als de korting- of vervaldatum. 

Voorbeeld:

De doorlooptijd betalingen is voor een crediteur ingesteld op 1 dag en het betalen op is ingesteld op de Vervaldatum. De betalingsvoorwaarde voor deze crediteur is ingesteld op 30 dagen vervaltermijn. Voor een inkoopfactuur die wordt ingeboekt op datum 10-04-2021 is het gevolg:

  • Vervaldatum staat op 10-05-2021 
  • Betaaldatum staat op 09-05-2021

image.png

Betalingen verwerken

In het venster Betalingen verwerken kunnen de inkoopfacturen geselecteerd worden die betaald moeten worden. In dit venster hebt u de mogelijkheid om facturen te selecteren op basis van de verschillende datums. Over het algemeen kan hier volstaan worden met een selectie op de Betaaldatum. Deze datum is immers op de juiste manier ingesteld volgens bovenstaande criteria. Je filtert hiermee alle facturen op de datum waarop de betaling uitgevoerd moet gaan worden. 

Wil je facturen meenemen die pas volgende week betaald hoeven te worden, is het dus voldoende om de Betaaldatum op volgende week in te stellen. In theorie is een aanvullende filtering mogelijk op de Verval- en Kortingsdatum, maar bij een juiste inrichting zal deze in de praktijk nooit nodig zijn. 

 

Let op: in het venster Betalingen verwerken is naast een filter op Betaaldatum ook de mogelijkheid aanwezig alle facturen op dezelfde Betaaldatum uit te voeren. Dit betreft de optie Eén betaaldatum. Deze datum staat dus los van de selectie op Betaaldatum!

 

image.png

Medewerkers