Mijn Communities
Help

Jaarverwerking in Visma eAccounting

06-01-2021 12:02 (Bijgewerkt op 08-01-2024)
  • 1 Antwoorden
  • 2 kudos
  • 10658 Weergaven

Op deze pagina treft u een overzicht aan van de meest gestelde vragen welke naar voren kunnen komen bij het afsluiten van een boekjaar in Visma eAccounting

 

Jaarafsluiting

 

De jaarafsluiting in Visma eAccounting bestaat uit twee stappen: het aanmaken van een nieuw boekjaar (1) en het overboeken van het resultaat uit het oude boekjaar (2). Stap 2 hoeft niet direct na stap 1 te worden uitgevoerd.

Meer informatie over de jaarafsluiting vindt u in het Help Center van Visma eAccounting

 

Bent u Visma eAccounting gestart met een eigen rekeningschema vanuit een Auditfile-import, en gaat u voor het eerst een jaarafsluiting uitvoeren? Bekijk dan deze video over het boeken van het resultaat.

 

Btw privé

 

Gebruikt u goederen of diensten van uw bedrijf ook privé, bijvoorbeeld voor uzelf of uw personeel? Dan mag u soms voor dat privégebruik geen btw aftrekken. In andere gevallen trekt u de btw wel af, maar betaalt u ook btw voor het privégebruik. In dit artikel leest u hoe u dat kunt boeken in Visma eAccounting.

Meer informatie aangaande het btw privégebruik vindt u op de site van de Belastingdienst.

 

Suppletieaangifte

 

Wanneer u een btw-aangifte aanmaakt, kan het voorkomen dat er bovenaan de pagina een bericht verschijnt waarin staat dat er datumafwijkingen zijn aangetroffen. Dat gebeurt wanneer u nieuwe boekstukken heeft geregistreerd in een periode nadat de btw-aangifte over die periode al is voltooid en geboekt. Als u op de link in het bericht klikt, dan kunt u een suppletieaangifte voor die specifieke periode aanmaken en van daaruit de afwijkingen direct corrigeren. Meer informatie over de suppletieaangifte vindt u in dit artikel en in deze video.

 

Nieuw boekjaar

 

Voor de correcte en doorlopende verwerking van de scanservice voor inkoopfacturen (Autoinvoice), het inladen van banktransacties met een bankkoppeling en het verzenden periodieke facturen, is het noodzakelijk een nieuw boekjaar aan te maken in eAccounting. Heeft u dit nog niet gedaan, kunt u dit controleren in eAccounting via instellingen > boekjaren en openingsbalans > nieuw boekjaar. Houd ook rekening met de juiste begin- en einddatum bij het aanmaken van het nieuwe boekjaar.

 

Nummerreeks facturen aanpassen/wijzigen

 

Het is alleen mogelijk om de nummerreeks te wijzigen voordat u uw eerste factuur, order of offerte heeft gemaakt. U geeft het beginnummer op in de wizard bij het instellen van uw bedrijfsgegevens. U vindt de nummerreeks onder Instellingen - Bedrijf - Facturering.  De nummers lopen vervolgens op en kunnen na de eerste boeking niet meer worden gewijzigd.

 

Als u de module Offertes en Orders heeft gekocht, dan geeft u het beginnummer op bij aankoop.

 

Visma Financial Overview

 

Een nog betere periodevergelijkingen maken, duidelijker inzicht de resultatenrekening of voor het komende jaar budgetten, prognoses en kpi’s vaststellen? Dat gaat heel makkelijk met de aanvullende module Visma Financial Overview. Meer informatie is via deze link te vinden of via Apps in het menu eAccounting. 

Opmerkingen
JacVermulst59
CONTRIBUTOR *
door JacVermulst59

Kan ik een suppletieaangifte maken voor het afgelopen boekjaar?