Minun alueeni
Apu

Laskutuksen brutto-tapa ja mahdolliset senttierot laskulla

09-09-2020 13:29 (Päivitetty 10-05-2023)
  • 0 Vastaukset
  • 4 kehut
  • 3301 Näytöt

Hei,

 

Olemme saaneet paljon kysymyksiä etenkin kuluttajakaupasta, joissa halutaan tietää minkä takia brutto-tavalla laskuriveillä näkyvät verolliset summat eivät sentilleen täsmää laskun verollisen loppusumman kanssa. Suosittelemme nettotavan käyttöä jos se on mahdollista.

Esimerkki

Tehdään lasku, jossa on 3 riviä samaa tuotetta, 1 kpl per rivi. Annetaan bruttosummaksi (ALV sisältyy) jokaiselle riville 15€.

1. Jos lasketaan verollinen summa riveiltä, saadaan tässä vaiheessa 45,00€, joka voitaisiin olettaa myös laskun loppusummaksi

2. Koska laskulle vaaditaan myös veroton summa, lasketaan 15€:sta jokaisen rivin veroton, joka muodostuu monella desimaalilla 

BruttoLasku1.png

3. Seuraavaksi verottomat summat tulee pyöristää 2 desimaaliin, eli jokaisen rivin veroton summa on 12,10€. Nyt kun meillä on verottomat summat olemassa, voidaan laskea laskun ALV.

BruttoLasku2.png

4. Lasketaan laskun loppusumma. Saadaan veroton 24% summa 36,30€

5. Lasketaan laskun veron määrä: veroton 36,30€ * 24% = 8,712 joka täytyy pyöristää 2 desimaaliin, saadaan 8,71

6. Laskun loppusummaksi tulee 45,01, mikä ei ole sama kuin riveiltä jos laskettaisiin verollisen summat yhteensä. Tärkein syy tähän on se, että arvonlisäveron lopullinen summa lasketaan vasta laskun verottomasta loppusummasta, ja se pyöristetään 2 desimaaliin per verokanta.BruttoLasku3.png

 

Vinkkejä pyöristykseen

A/ Pyöristys joka laskulla: Jos haluttaisiin että esimerkissä loppusummaksi tulee 45,00€, voidaan käyttää ohjelman tekemää pyöristystä Novan päänäkymä | Ohjaustiedot | Ominaisuudet | Ei pyöristyksiä laskulla -valinta pois päältä, eli ohjelma alkaa pyöristämään loppusummia. Tällöin ohjelma pyöristää aina eikä sitä voi muuttaa laskukohtaisesti.

BruttoLasku4.png

 

B/ Pyöristys oletuksena pois, mutta saa päälle laskukohtaisesti tarpeen mukaan:
Ohjaustiedoissa | Omnaisuudet | Ei pyöristyksiä laskuilla

LaskuPyöristys1.png
Jos yksittäiseltä laskulta halutaan pyöristys päälle, se voidaan tehdä Lasku | Näytä | Laskun muut tiedot | Pyöristetään -option avulla -> Lasku muokkaustilaan -> Tallennus

BruttoLasku5.png

 

C/ Vaihtoehtona on joissain tilanteissa käyttää laskulla pyöristysriviä. Pyöristysrivillä käytetään tiliä, jonka verokanta on 0% (esim. pyörityserot-tili).
HanneleGrnfors_0-1683697165116.png

Kirjanpidossa esimerkkilaskun tiliöinnit ovat seuraavanlaiset.

HanneleGrnfors_0-1683697505320.png

Kirjanpidossa voidaan kuukausittain muistiotositteella oikaista myyntejä pyöristyseroilla. Toimintatapa tulee tarkastaa kirjanpitäjänne/tilintarkastajanne kanssa.

 

Osanottajat,
Nostettu aihe
Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.