Visste du at du risikerer å gi cyberkriminelle direkte tilgang til sensitiv informasjon, passord og annen innloggingsinformasjon ved å ikke være forsiktig nok når du klikker på lenker eller laster ned programvare?
En vanlig måte å få datamaskinen infisert med skadelig programvare, eller såkalte "infostealers", er når man søker etter programvare å laste ned gjennom en søkemotor eller en annen kilde man stoler på. Du tror du laster ned legitim programvare, men det er i virkeligheten skadelig programvare som blir lastet ned.
Cyberkriminelle opererer ved å legge ut "agn" – falske annonser eller nettsider forkledd som programvaren du leter etter – og venter til du klikker. Det kan se ut til at du har fått den faktiske programvaren, men i tillegg er den pakket med skadelig programvare. Det som er enda mer bekymringsfullt er at de falske resultatene kan vises øverst i søkeresultatene dine på Google, for eksempel, merket som "annonser". Denne metoden kalles "malvertising".
Hvordan kan du beskytte deg?
Når du leter etter programvare å laste ned, er det viktig å forsikre deg om at du er på den legitime, offisielle nettsiden. En enkel måte å sjekke dette på er ved å holde markøren over nedlastingsknappen.
Hvis et annet domene dukker opp - hold deg unna!
Unngå også å klikke på annonser som vises som de første søkeresultatene i Google. Du vet ikke hvem som står bak disse annonsene, så ikke stol på dem. Det er lettere for angripere å betale for annonser øverst i søkeresultatene enn å rangere først organisk.
En god tommelfingerregel er å unngå å bruke jobbkontoer til å gjøre personlige ting på nettet eller å gjøre jobbrelaterte ting på personlige enheter. I slike tilfeller mister sikkerhetsteamet til selskapet oversikten de trenger for å ta handling og hjelpe deg i tilfelle en hendelse.
Les mer på Visma Bloggen
... View more