om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
We willen je informeren dat Visma.net Payroll Release 259 gepland staat voor dinsdagavond 7 januari 2025.
Dit zijn de bijbehorende release notes. Hierin vind je een gedetailleerd overzicht van de wijzigingen, nieuwe functionaliteit en opgeloste meldingen die geïmplementeerd zullen worden. We moedigen gebruikers aan om deze documentatie te raadplegen om volledig op de hoogte te zijn van de veranderingen die deze nieuwe release met zich meebrengt.
Wil je deze release notes liever afdrukken? Geen probleem! Een printervriendelijke versie van deze notities is beschikbaar. Je kunt deze openen door naar boven te gaan en te klikken op de optieknop. Daar kun je een Printervriendelijke pagina openen.
Het is nu mogelijk om het WNT overzicht toe te voegen aan een salarisrun.
Actie: Open de salarisrun → stap Rapportages en betalen → Overige rapportages → klik op de knop Toevoegen rapportage → selecteer WNT overzicht → klik op de PDF of Excel link om het overzicht te downloaden
Wanneer je het overzicht uitvoert en downloadt vanuit een salarisrun, krijg je resultaten die op de sluitingsdatum van de run beschikbaar zijn. Dat betekent dat eventuele TWK-berekeningen uit latere runs worden genegeerd. Het overzicht wordt uitgevoerd voor het jaar waartoe de run behoort, en alleen voor werknemers met een WNT indicatie.
Wanneer je de resultaten van de laatste run opneemt in de jaarrekening, kun je dezelfde gegevens later opnieuw opvragen vanuit deze run. Eventuele TWK-berekeningen uit een later jaar worden genegeerd
Zie ook Release notes Visma.net Payroll v.255
Sinds 2 oktober is in Payroll de nieuwe rapportage Collectieve loonaangifte beschikbaar. Dit rapport biedt een vriendelijke weergave van de collectieve gegevens van een loonaangifte. Zie Nieuwe rapportage Collectieve loonaangifte
Wij ondersteunen nu de mogelijkheid om de collectieve gegevens van een loonaangiftebestand te downloaden in Excel-formaat.
Het formaat heeft de volgende kenmerken
Eerder werden contract- en werknemerdetails (Gegevens bovenaan de strook) weergegeven voor contracten die vóór de salarisperiode waren beëindigd, bijvoorbeeld bij nabetalingen zoals bonussen of vakantiegeld.
We hebben de weergave nu aangepast zodat alleen de details van contracten die in de huidige salarisperiode actief zijn, worden getoond.
De volgende voorwaarden gelden:
Bij nabetalingen werden voorheen geen regels samengevoegd als het contract beëindigd was vóór het begin van de salarisperiode. In het bruto-netto gedeelte van de loonstrook werd dan voor elk contract apart de resultaten getoond. Dus ook voor in het verleden beëindigde contracten. We hebben de weergave aangepast. Voor beëindigde contracten worden nu de berekende gegevens samengevoegd.
Het is nu mogelijk om de aanleveringsmethode van de SPAWW-levering op handmatig te zetten. Dit heeft als gevolg dat de SPAWW-levering gegenereerd wordt als een handmatige aangifte. De status van de levering wordt automatisch op Geaccepteerd gezet en kan niet meer worden ingezonden.
Dit kun je doen door in tabel 30500 PAWW bij parameter 200DeliveryMethod de keuze Handmatig te selecteren. Zet deze keuze dan per 01-01-2024.
Vanaf 01-01-2025 is een nieuwe rekenwijze Vaste premie toegevoegd aan onze pensioenregelingen. De rekenwijze is nu beschikbaar in de regelingen tabellen (60000 (+100)).
De introductie van deze rekenmethode introduceert een methode waarbij de pensioenregeling gebaseerd is op een vast premiebedrag. In de gerelateerde tabellen voor percentages, franchise, en maximale grondslagen (tabellen 60010 (+100) en 60020 (+100)) worden de premiebedragen rechtstreeks vastgesteld, in tegenstelling tot de gebruikelijke percentageberekeningen.
Om gebruik te maken van deze nieuwe optie, dien je de volgende stappen te volgen:
Navigeer in de regelingstabel (tabel 60000 (+100)) naar de parameter 'Rekenwijze' en selecteer daar 'Vaste Premie' als de gewenste rekenwijze.
Voer het vaste premiebedrag in binnen de tabellen 60010 (+100) of 60020 (+100) in de kolommen 'PercEmployee' en 'PercRemittance'.
Vanaf 2025 worden bedragen die meetellen in de pensioengrondslag bij de start van het jaar aangepast op basis van de deeltijdfactor van het contract, zodat ze worden meegenomen in de jaarpensioengrondslag in de volgende situaties:
Opmerking: Als er een factorscript is ingericht voor componenten die bij de start van het jaar in de jaarpensioengrondslag moeten worden meegenomen, dient dit in de regel een deeltijdfactorscript te zijn. |
Bij uurloners (of contracten waar een deeltijdfactor van 0 is ingericht) wordt simpelweg het bedrag vermenigvuldigd met het aantal periodes en toegevoegd aan de jaarpensioengrondslag.
Daarnaast worden variabele componenten gecorrigeerd op basis van de duur van het contract als het contract gedurende periode start of eindigt.
Hieronder volgen enkele voorbeelden ter verduidelijking:
Wanneer de pensioengrondslag gebaseerd is op het voltijd periode salaris (dus niet de optie “voltijd salaris bij start jaar”), wordt geen deeltijdfactor berekend. Dit betekent dat de gewogen voltijd pensioengrondslag niet correct tot stand komt, waardoor er geen pensioen berekend wordt voor uurloners tenzij component 10060 Gewerkte uren (uurloners) als grondslag is ingesteld voor pensioenberekening.
Om dit in overeenstemming te brengen met de pensioengrondslagberekening op basis van het voltijd salaris bij start jaar, hebben we ervoor gezorgd dat er nu wél een deeltijdfactor berekend wordt bij grondslagbepaling op basis van voltijd periode salaris.
Hierdoor is het belangrijk dat component 10060 Gewerkte uren (uurloners) niet meer als grondslag voor pensioenberekening wordt ingericht.
Voor de cao’s Groothandel in Groenten en Fruit en Partikuliere Kaaspakhuisbedrijf hebben we, vanaf 01-01-2025, ervoor gezorgd dat component 10060 niet langer als grondslag voor pensioenberekening fungeert.
Vanaf 01-01-2025 ondersteunen we de integratie met BPL-Keylane (Benefits-Plaza).
De integratie met BPL-Keylane (Benefits-Plaza), is specifiek ontworpen voor situaties waarin pensioen- en/of inkomensverzekeringen niet rechtstreeks bij een pensioenfonds zijn ondergebracht. Deze innovatieve verbinding maakt het mogelijk om dergelijke verzekeringen soepel te integreren, waardoor ze zonder complicaties kunnen worden ondersteund.
Toegankelijkheid van de Integratie:
Integratie is mogelijk voor onderstaande situaties:
Werkgevers met Adviseur/Intermediair:
De integratie staat open voor werkgevers die een relatie hebben met een adviseur of intermediair die over een geldige licentie bij Benefits-Plaza beschikt. In totaal hebben ongeveer 40 adviseurs/intermediairs zulke licenties.
Werkgevers zonder Adviseur/Intermediair:
Werkgevers die geen samenwerkingsverbanden met adviseurs of intermediairs hebben maar wel samenwerken met een verzekeringsmaatschappij die een Benefits-Plaza portaal biedt, kunnen ook van de integratie gebruikmaken. Deze verzekeringsmaatschappijen die zo'n portaal bieden, zijn:
Werkgevers zonder Adviseur/Intermediair en Verzekeraar met Portaal:
Werkgevers die noch een relatie met een gelicenseerde adviseur/intermediair bij Benefits-Plaza hebben noch een contract met een verzekeringsmaatschappij die een Benefits-Plaza portaal biedt, kunnen tegen vergoeding aan Benefits-Plaza alsnog profiteren van deze integratie.
Implementatieproces:
Voor een doeltreffende implementatie van de koppeling zijn specifieke stappen vereist, die noodzakelijkerwijs via consultancy moeten worden uitgevoerd. Om het integratieproces van een pensioen- en/of inkomensproduct te starten, is het vereist dat een formeel verzoek ingediend wordt. De implementatie van het product is vanaf 1 januari van elk jaar mogelijk, met de optie voor implementatie met terugwerkende kracht, indien noodzakelijk.
Tijdens de voorbereiding op een correcte implementatie door consultancy, is het noodzakelijk om gedetailleerde informatie te verzamelen. Deze informatie kan worden verkregen via een "productkaart" van de verzekeraar. Deze kaart moet inzicht geven in:
Wil je gebruik maken van de koppeling dan kun je contact opnemen met ons afdeling CSM om dit voor jou te gaan bewerkstelligen.
Het pensioenfonds Rijn- en Binnenvaart stopt per 1 januari 2025. Dit betekent dat de werkgevers die tot nu toe aangesloten zijn bij het pensioenfonds Rijn- en Binnenvaart, hun werknemers vanaf die datum ergens anders pensioen moeten laten opbouwen. Bij welke partij dit gebeurt, hangt af van de keuze van de werkgever.
Wil je weten of er voor jouw keuze een automatische koppeling is voor de pensioenaangifte? Neem dan contact op met de afdeling Support.
We hebben een aantal mogelijkheden toegevoegd waarmee je het verlof kopen en verkopen uurloon kunt bepalen. Dit verlofuurloon wordt gebruikt op componenten waarop het verlof kopen dan wel verkopen wordt gebruikt.
In tabel 50320 Uurlonen zijn een aantal nieuwe parameters toegevoegd waarmee je kunt instellen op welke wijze het uurloon ten behoeve van verlof kopen dan wel verkopen moet worden berekend.
Zo is het mogelijk gemaakt om een afwijkend aantal normuren in te geven waarmee het (ver)kopen verlof uurloon berekend kan worden. Dit kun je instellen bij parameter Periode normuren (ver)kopen verlof. In het veld Waarde kun je het aantal periode normuren ingeven waarmee gerekend moet worden. Indien je hier niets vult dan worden de periode normuren gebaseerd op de jaaruren uit de CAO tabel. Default is het veld Waarde leeg.
Daarnaast is het mogelijk om voor zowel het kopen als het verkopen uurloon een keuze te maken op welke wijze het uurloon moet worden berekend. Zo is het mogelijk geworden om het uurloon zelf te verhogen met vakantiegeld, extra uitkeringen, ort compensatie of een vaste percentage. Voor beide uurlonen zijn dezelfde keuzes beschikbaar en dienen afzonderlijk van elkaar ingesteld te worden. Dit kun je doen bij de parameters Uurloon kopen verlof methode en Uurloon verkopen verlof methode.
Default staat de keuze op Alleen percentage, maar zonder percentage opgegeven bij het veld Waarde. Hierdoor wordt er een kaal (ver)kopen uurloon berekend. Dit is gelijk aan wat het nu is.
Hier volgt een beschrijving van de keuzes die gemaakt kunnen worden bij de parameters Uurloon kopen verlof methode en Uurloon verkopen verlof methode in tabel 50320 Uurlonen:
Keuze
|
Beschrijving
|
VU |
Als je deze keuze selecteert dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon verhoogd met het percentage vakantiegeld.
Stel, een werknemer heeft een fulltime salaris van € 2.500,- met een bijbehorend uurloon van € 16,03 bij 156 normuren per periode, dan wordt het (ver)kopen uurloon als volgt berekend: € 16,03 * 1,08 = € 17,31
Heb je een toevoeging op het uurloon, bijvoorbeeld een persoonlijke toeslag waarop is aangegeven dat het grondslag is voor het uurloon, dan zal het uurloon eerst worden verhoogd met het toeslag deel. Vervolgens zal er vakantiegeld over het bedrag worden berekend. Stel, een werknemer heeft weer hetzelfde salaris, zelfde normuren, maar nu met een persoonlijke toeslag van € 200,-. Dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon inclusief VU als volgt berekend: (€ 16,03 + (€ 200,-/156)) * 1,08 = € 18,70
Tevens kun je daarboven op nog een extra vast percentage (0-100) invullen in het Waarde veld. Als je dat doet dan zal het uurloon worden verhoogd met het percentage naast de andere aangegeven toevoeging van het vakantiegeld.
Als je gebruik maakt van deze optie dan heb je een (ver)kopen uurloon inclusief vakantiegeld. Zorg er dan voor dat de componenten waarop het (ver)kopen verlof uurloon gebruikt worden zelf geen grondslag zijn voor het vakantiegeld. Wanneer dat wel het geval is zal de salarisrun worden geblokkeerd middels de E-CON-12 melding.
Er wordt in deze methode altijd gerekend met het percentage vakantiegeld. Er wordt hierin geen rekening gehouden met eventuele minimum bedragen. |
VU/EU |
Als je deze keuze selecteert dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon verhoogd met het percentage vakantiegeld en het percentage van de extra uitkering(en).
Stel, een werknemer heeft een fulltime salaris van € 2.500,- met een bijbehorend uurloon van € 16,03 bij 156 periode normuren. Het vakantiegeld percentage is 8% en de eindejaarsuitkering is 8,33%, dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon als volgt berekend: € 16,03 * 1,1633 = € 18,65
Heb je een toevoeging op het uurloon, bijvoorbeeld een persoonlijke toeslag waarop is aangegeven dat het grondslag is voor het uurloon, dan zal het uurloon eerst worden verhoogd met het toeslag deel. Vervolgens zal er vakantiegeld en het percentage van de extra uitkering(en) over het bedrag worden berekend. Stel, een werknemer heeft weer hetzelfde salaris, zelfde normuren, maar nu met een persoonlijke toeslag van € 200,-. Dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon inclusief VU/EU als volgt berekend: (€ 16,03 + (€ 200,-/156)) * 1,1633 = € 20,14
Tevens kun je daarboven op nog een extra vast percentage (0-100) invullen in het Waarde veld. Als je dat doet dan zal het uurloon worden verhoogd met het percentage naast de andere aangegeven toevoegingen van het vakantiegeld en extra uitkering.
Als je gebruik maakt van deze optie dan heb je een (ver)kopen uurloon inclusief vakantiegeld en extra uitkering. Zorg er dan voor dat de componenten waarop het (ver)kopen verlof uurloon gebruikt worden zelf geen grondslag zijn voor het vakantiegeld en extra uitkering. Wanneer dat wel het geval is zal de salarisrun worden geblokkeerd middels de E-CON-12 melding.
Er wordt in deze methode altijd gerekend met het percentage vakantiegeld en extra uitkering(en). Er wordt hierin geen rekening gehouden met eventuele minimum bedragen. |
VU/EU/ORT |
Als je deze keuze selecteert dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon verhoogd met het percentage vakantiegeld, het percentage van de extra uitkering(en) en een ORT compensatie bij verlof bedrag. Het bedrag per uur aan ORT compensatie bij verlof wordt berekend op basis van de configuratie in tabel 50300 ORT en meeruren. In die tabel staat aangegeven of er ORT compensatie bij verlof moet worden berekend en welke referte periode van toepassing is.
Stel, een werknemer heeft een fulltime salaris van € 2.500,- met een bijbehorend uurloon van € 16,03 bij 156 periode normuren. Het vakantiegeld percentage is 8% en de eindejaarsuitkering is 8,33%, en de ORT compensatie per uur is € 2,20, dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon als volgt berekend: (€ 16,03 * 1,1633) + € 2,20 = € 20,85
Heb je een toevoeging op het uurloon, bijvoorbeeld een persoonlijke toeslag waarop is aangegeven dat het grondslag is voor het uurloon, dan zal het uurloon eerst worden verhoogd met het toeslag deel. Vervolgens zal het percentage vakantiegeld, de extra uitkering(en) en de ORT compensatie per uur worden toegevoegd. Stel, een werknemer heeft weer hetzelfde salaris, zelfde normuren, maar nu met een persoonlijke toeslag van € 200,-. Dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon inclusief VU/EU/ORT als volgt berekend: (€ 16,03 + (€ 200,-/156)) * 1,1633 + € 2,38 = € 22,52 (de ORT compensatie is hier hoger aangezien het uurloon hoger is)
Tevens kun je daarboven op nog een extra vast percentage (0-100) invullen in het Waarde veld. Als je dat doet dan zal het uurloon worden verhoogd met het percentage naast de andere aangegeven toevoegingen van het vakantiegeld, extra uitkering en ORT compensatie.
Als je gebruik maakt van deze optie dan heb je een (ver)kopen uurloon inclusief vakantiegeld, extra uitkering en ORT compensatie. Zorg er dan voor dat de componenten waarop het (ver)kopen verlof uurloon gebruikt worden zelf geen grondslag zijn voor het vakantiegeld en extra uitkering. Wanneer dat wel het geval is zal de salarisrun worden geblokkeerd middels de E-CON-12 melding.
Er wordt in deze methode altijd gerekend met het percentage vakantiegeld en extra uitkering(en). Er wordt hierin geen rekening gehouden met eventuele minimum bedragen. |
VU/ORT |
Als je deze keuze selecteert dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon verhoogd met het percentage vakantiegeld en een ORT compensatie bij verlof bedrag. Het bedrag per uur aan ORT compensatie bij verlof wordt berekend op basis van de configuratie in tabel 50300 ORT en meeruren. In die tabel staat aangegeven of er ORT compensatie bij verlof moet worden berekend en welke referte periode van toepassing is.
Stel, een werknemer heeft een fulltime salaris van € 2.500,- met een bijbehorend uurloon van € 16,03 bij 156 periode normuren. Het vakantiegeld percentage is 8% en de ORT compensatie per uur is € 2,20, dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon als volgt berekend: (€ 16,03 * 1,08) + € 2,20 = € 19,51
Heb je een toevoeging op het uurloon, bijvoorbeeld een persoonlijke toeslag waarop is aangegeven dat het grondslag is voor het uurloon, dan zal het uurloon eerst worden verhoogd met het toeslag deel. Vervolgens zal het percentage vakantiegeld en de ORT compensatie per uur worden toegevoegd. Stel, een werknemer heeft weer hetzelfde salaris, zelfde normuren, maar nu met een persoonlijke toeslag van € 200,-. Dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon inclusief VU/ORT als volgt berekend: (€ 16,03 + (€ 200,-/156)) * 1,08 + € 2,38 = € 21,08 (de ORT compensatie is hier hoger aangezien het uurloon hoger is)
Tevens kun je daarboven op nog een extra vast percentage (0-100) invullen in het Waarde veld. Als je dat doet dan zal het uurloon worden verhoogd met het percentage naast de andere aangegeven toevoegingen van het vakantiegeld en ORT compensatie.
Als je gebruik maakt van deze optie dan heb je een (ver)kopen uurloon inclusief vakantiegeld en ORT compensatie. Zorg er dan voor dat de componenten waarop het (ver)kopen verlof uurloon gebruikt worden zelf geen grondslag is voor het vakantiegeld. Wanneer dat wel het geval is zal de salarisrun worden geblokkeerd middels de E-CON-12 melding.
Er wordt in deze methode altijd gerekend met het percentage vakantiegeld. Er wordt hierin geen rekening gehouden met eventuele minimum bedragen. |
ORT |
Als je deze keuze selecteert dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon verhoogd een ORT compensatie bij verlof bedrag. Het bedrag per uur aan ORT compensatie bij verlof wordt berekend op basis van de configuratie in tabel 50300 ORT en meeruren. In die tabel staat aangegeven of er ORT compensatie bij verlof moet worden berekend en welke referte periode van toepassing is.
Stel, een werknemer heeft een fulltime salaris van € 2.500,- met een bijbehorend uurloon van € 16,03 bij 156 periode normuren. De ORT compensatie per uur is € 2,20, dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon als volgt berekend: € 16,03 + € 2,20 = € 18,23
Heb je een toevoeging op het uurloon, bijvoorbeeld een persoonlijke toeslag waarop is aangegeven dat het grondslag is voor het uurloon, dan zal het uurloon eerst worden verhoogd met het toeslag deel. Vervolgens zal de ORT compensatie per uur worden toegevoegd. Stel, een werknemer heeft weer hetzelfde salaris, zelfde normuren, maar nu met een persoonlijke toeslag van € 200,-. Dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon inclusief ORT als volgt berekend: € 16,03 + (€ 200,-/156) + € 2,38 = € 19,69 (de ORT compensatie is hier hoger aangezien het uurloon hoger is)
Tevens kun je daarboven op nog een extra vast percentage (0-100) invullen in het Waarde veld. Als je dat doet dan zal het uurloon worden verhoogd met het percentage naast de andere aangegeven toevoeging van ORT compensatie. |
Alleen percentage (default) |
Default staat de keuze op Alleen percentage, maar het veld waarde is leeg gelaten. Het (ver)koop verlof uurloon is dan niet verhoogd. Wil je dat het (ver)koop verlof uurloon verhoogd wordt met een vast percentage dan kun je in het veld waarde een percentage (0-100) invoeren. Stel, een werknemer heeft een fulltime salaris van € 2.500,- met een bijbehorend uurloon van € 16,03 bij 156 periode normuren. Je heb als percentage 25 ingegeven, dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon als volgt berekend: € 16,03 * 1,25 = € 20,04
Heb je een toevoeging op het uurloon, bijvoorbeeld een persoonlijke toeslag waarop is aangegeven dat het grondslag is voor het uurloon, dan zal het uurloon eerst worden verhoogd met het toeslag deel. Vervolgens het uurloon verhoogd worden met het opgegeven percentage. Stel, een werknemer heeft weer hetzelfde salaris, zelfde normuren, maar nu met een persoonlijke toeslag van € 200,-. Dan wordt het (ver)kopen verlof uurloon als volgt berekend: (€ 16,03 + (€ 200,-/156)) * 1,25 = € 21,64 |
Als er verlof uren worden gekocht dan wel verkocht waarbij de ORT compensatie onderdeel is van het (ver)kopen verlof uurloon dan wordt automatisch component 144650 of 144660 ORT compensatie bij (ver)kopen verlof tbv correctie ORT grondslag berekend. Deze componenten worden niet in het bruto/netto traject van de salarisberekening gebruikt, maar worden berekend ten behoeve van de grondslag ORT compensatie. Beide componenten staan aangemerkt als Grondslag voor compensatie bij ziekte en verlof.
Welk van de 2 componenten wordt berekend is afhankelijk van of het ver(koop) verlof component meetelt in de pensioengrondslag. Is op het ver(koop) verlof component ingesteld dat het niet moet meetellen in de pensioen deeltijdfactor, dan wordt component 144650 berekend. Als het ver(koop) verlof component meetelt in de pensioen deeltijdfactor, dan wordt 144660 berekend. Hierdoor zal dan het ORT deel van het gekochte dan wel verkochte verlof worden meegenomen in de pensioen berekening.
In HRM heb je bij Persoonsgegevens → Contract → Periode salaris de mogelijkheid om handmatig een Verlof kopen en Verlof verkopen uurloon in te geven. Als er een uurloon is ingevuld dan is dat opgegeven uurloon leidend. Wel wordt het opgegeven uurloon verhoogd als er een toevoeging op het uurloon moet plaatsvinden. Bijvoorbeeld als bij een persoonlijke toeslag is aangegeven dat het grondslag is voor het uurloon.
Om onjuiste configuratie te voorkomen is er een nieuwe validatie geïntroduceerd.
Foutcode |
Beschrijving |
E-CON-12 | Het gebruikte uurloon voor (ver)kopen verlof bevat door de inrichting van de parameter (Ver)Kopen verlof methode in tabel 50320 Uurlonen al vakantiegeld en/of extra uitkering en daarom dient dit component niet ingericht te zijn als grondslag voor vakantiegeld dan wel extra uitkering. |
Hier volgt een overzicht van alle componenten waarop op Netherlands niveau het kopen dan wel verkopen verlof uurloon van toepassing is. Op Cao niveau kan hierop zijn afgeweken.
Nummer |
Naam |
Prijs |
42800 | Verkoop duurzame inzetbaarheids-uren 1 | Verkopen verlof uurloon |
42810 | Verkoop duurzame inzetbaarheids-uren 2 | Verkopen verlof uurloon |
42820 | Verkoop duurzame inzetbaarheids-uren 3 | Verkopen verlof uurloon |
42830 | Verkoop duurzame inzetbaarheids-uren 4 | Verkopen verlof uurloon |
42900 | Verlof verkopen | Verkopen verlof uurloon |
42910 | Afrekenen verlofsaldo | Verkopen verlof uurloon |
42920 | Afrekenen verlofsaldo negatief | Verkopen verlof uurloon |
42930 | Uitbetalen verlofrecht | Verkopen verlof uurloon |
42950 |
Verlof kopen (bron salaris)
LET OP! Met de introductie van de uitruil arbeidsvoorwaarden functionaliteit is het aan te raden die functionaliteit daarvoor in gebruik te gaan nemen. Zie voor meer informatie de beschrijving van de Uitruil arbeidsvoorwaarden functionaliteit. In dit geval Bron salaris t.b.v. verlof. |
Kopen verlof uurloon |
42960 |
Verlof kopen (bron eindejaarsuitkering)
LET OP! Met de introductie van de uitruil arbeidsvoorwaarden functionaliteit is het aan te raden die functionaliteit daarvoor in gebruik te gaan nemen. Zie voor meer informatie de beschrijving van de Uitruil arbeidsvoorwaarden functionaliteit. In dit geval Bron extra uitkering t.b.v. verlof. |
Kopen verlof uurloon |
42970 |
Verlof kopen (bron vakantiegeld)
LET OP! Met de introductie van de uitruil arbeidsvoorwaarden functionaliteit is het aan te raden die functionaliteit daarvoor in gebruik te gaan nemen. Zie voor meer informatie de beschrijving van de Uitruil arbeidsvoorwaarden functionaliteit. In dit geval Bron vakantiegeld t.b.v. verlof. |
Kopen verlof uurloon |
442500 | Balanscorrectie n.a.v. uurloonwijziging duurzame inzetbaarheidsuren 1 | Verkopen verlof uurloon |
442510 | Balanscorrectie n.a.v. uurloonwijziging duurzame inzetbaarheidsuren 2 | Verkopen verlof uurloon |
442520 | Balanscorrectie n.a.v. uurloonwijziging duurzame inzetbaarheidsuren 3 | Verkopen verlof uurloon |
442600 | Openingsstand duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 1 | Verkopen verlof uurloon |
442610 | Openingsstand duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 2 | Verkopen verlof uurloon |
442620 | Openingsstand duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 3 | Verkopen verlof uurloon |
442700 | Verplaatsen duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 1 | Verkopen verlof uurloon |
442710 | Verplaatsen duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 2 | Verkopen verlof uurloon |
442720 | Verplaatsen duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 3 | Verkopen verlof uurloon |
442800 | Opgebouwd duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 1 | Verkopen verlof uurloon |
442810 | Opgebouwd duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 2 | Verkopen verlof uurloon |
442820 | Opgebouwd duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 3 | Verkopen verlof uurloon |
442900 | Opgenomen duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 1 | Verkopen verlof uurloon |
442910 | Opgenomen duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 2 | Verkopen verlof uurloon |
442920 | Opgenomen duurzame inzetbaarheidsuren t.b.v. journalisering 3 | Verkopen verlof uurloon |
2000710 | Saldo verlof | Kopen verlof uurloon |
2000810 | Saldo verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2010710 | Bron salaris t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2010810 | Bron salaris t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2020710 | Bron vakantiegeld t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2020810 | Bron vakantiegeld t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2110710 | Bron extra uitkering 1 t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2110810 | Bron extra uitkering 1 t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2120710 | Bron extra uitkering 2 t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2120810 | Bron extra uitkering 2 t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2130710 | Bron extra uitkering 3 t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2130810 | Bron extra uitkering 3 t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2140710 | Bron extra uitkering 4 t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2140810 | Bron extra uitkering 4 t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2150710 | Bron extra uitkering 5 t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2150810 | Bron extra uitkering 5 t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2160710 | Bron extra uitkering 6 t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2160810 | Bron extra uitkering 6 t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2210710 | Bron persoonlijk budget 1 t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2210810 | Bron persoonlijk budget 1 t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2220710 | Bron persoonlijk budget 2 t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2220810 | Bron persoonlijk budget 2 t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2230710 | Bron persoonlijk budget 3 t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2230810 | Bron persoonlijk budget 3 t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2240710 | Bron persoonlijk budget 4 t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2240810 | Bron persoonlijk budget 4 t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
2250710 | Bron persoonlijk budget 5 t.b.v. verlof | Kopen verlof uurloon |
2250810 | Bron persoonlijk budget 5 t.b.v. verlof 2 | Kopen verlof uurloon |
Om het ver(kopen) verlof uurloon beschikbaar te maken in de payroll API zijn er twee nieuwe componenten geïntroduceerd waarop het uurloon wordt berekend.
Nummer |
Naam |
Beschrijving |
3150 | Verlof kopen uurloon | Op basis van de Uurloon kopen verlof methode en de Periode normuren (ver)kopen verlof instelling uit tabel 50320 Uurlonen wordt op dit component een verlof kopen uurloon berekend. De waarde van dit component kan in externe systemen worden gebruikt voor het te gebruiken uurloon bij aankoop van verlof. |
3160 | Verlof verkopen uurloon | Op basis van de Uurloon verkopen verlof methode en de Periode normuren (ver)kopen verlof instelling uit tabel 50320 Uurlonen wordt op dit component een verlof verkopen uurloon berekend. De waarde van dit component kan in externe systemen worden gebruikt voor het te gebruiken uurloon bij het verkopen van verlof. |
De manier waarop je kunt instellen dat er over opgenomen, gekochte dan wel verkochte verlof uren ORT gecompenseerd moet worden is aangepast. Als je wilt dat naast het aantal opgenomen, gekochte dan wel verkochte verlof uren, ORT wordt gecompenseerd, dan kun je dat nu op het component instellen. Je kunt dit doen in het onderhoud van het salariscomponent door op het tabblad Algemene informatie een vinkje te zetten bij ORT compensatie bij opnemen/(ver)kopen verlof.
Als op het component is aangegeven dat er ORT gecompenseerd moet worden dan zal automatisch component 44650 of 44660 ORT compensatie bij verlof worden opgestart. Welk van de 2 componenten wordt berekend is afhankelijk van of verlof component meetelt in de pensioengrondslag. Is op het verlof component ingesteld dat het niet moet meetellen in de pensioen deeltijdfactor, dan wordt component 44650 ORT compensatie bij verlof berekend. Als het verlof component meetelt in de pensioen deeltijdfactor, dan wordt 44660 ORT compensatie bij verlof berekend.
Wanneer de ORT compensatie onderdeel is van het ver(kopen) verlof uurloon is, dus een inclusief verlof uurloon, dan worden bij de (ver)koop van verlof, in plaats van componenten 44650 of 44660, de componenten 144650 en 144660 ORT compensatie bij (ver)kopen verlof tbv correctie ORT grondslag opgestart. Deze componenten worden niet in het bruto/netto traject van de salarisberekening gebruikt, maar worden berekend ten behoeve van de grondslag ORT compensatie. Beide componenten staan aangemerkt als Grondslag voor compensatie bij ziekte en verlof. Welk van de 2 componenten wordt berekend is afhankelijk van of het ver(kopen) verlof component meetelt in de pensioengrondslag. Is op het ver(koop) verlof component ingesteld dat het niet moet meetellen in de pensioen deeltijdfactor, dan wordt component 144650 ORT compensatie bij (ver)kopen verlof tbv correctie ORT grondslag berekend. Als het ver(koop) verlof component meetelt in de pensioen deeltijdfactor, dan wordt 144660 ORT compensatie bij (ver)kopen verlof tbv correctie ORT grondslag berekend. Hierdoor zal dan het ORT deel van het gekochte dan wel verkochte verlof worden meegenomen in de pensioen berekening.
Op de volgende componenten staat default ingesteld dat er ORT bij verlof gecompenseerd wordt.
Nummer
|
Naam
|
Niveau
|
10320 | Verlof uren | Netherlands |
42910 | Afrekenen verlofsaldo | Branche Zorg |
42910 | Afrekenen verlofsaldo | Cao Huisartsenzorg |
42910 | Afrekenen verlofsaldo | Cao GHZ |
42920 | Afrekenen verlofsaldo negatief | Cao Apotheken |
42920 | Afrekenen verlofsaldo negatief | Branche Zorg |
42920 | Afrekenen verlofsaldo negatief | Cao Huisartsenzorg |
42920 | Afrekenen verlofsaldo negatief | Cao GHZ |
42930 | Uitbetalen verlofrecht | Branche Zorg |
42930 | Uitbetalen verlofrecht | Cao Huisartsenzorg |
42930 | Uitbetalen verlofrecht | Cao VVT |
42930 | Uitbetalen verlofrecht | Cao GHZ |
Opmerkingen:
|
Met ingang van 01-01-2025 is een nieuwe rubriek Verlofuren voor regeling toegevoegd in de UPA-aangifte. Deze rubriek bevat het aantal uren verlof dat wordt gebruikt voor de berekening van de premie en/of grondslag voor de inkomstenverhouding wanneer de berekening gedurende de verlofperiode wordt voortgezet. Hiervoor hebben we componenten 140070 (+200) aangemaakt. Als gebruik wordt gemaakt van kortingscomponenten waarbij het pensioen en/of overige regelingen worden voortgezet, dan wordt het aantal uren verlof vastgelegd op deze componenten.
Met ingang van 01-01-2025 wordt de semi-collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering van Loyalis verantwoord in een UPA-aangifte. Dit houdt in dat met ingang van 01-01-2025 de aangifte plaats vindt via de uitvoerder Loyalis-Keylane (Benefits Plaza).
Deze semi-collectieve Loyalis verzekeringen zijn exclusief beschikbaar voor klanten die aangesloten zijn bij het pensioenfonds ABP.
De volgende producten zijn van toepassing op een werknemer en worden correct gerapporteerd in de UPA-aangifte wanneer je de juiste transactie gebruikt op component 541260 - AOV product keuze bij de medewerker:
Regelingkenmer
|
Regelingvariant
|
Omschrijving regeling
|
---|---|---|
AOVSC | 01 | AOV dekking bij gedeeltelijk AO (0-80) |
AOVSC | 02 | AOV dekking volledig AO (80-100) |
AOVSC | 03 | AOV dekking compleet (0-100) |
Om bovenstaande te kunnen bewerkstelligen hebben we een aantal wijzigingen in Payroll gedaan.:
De volgende standaard inrichting zijn van belang om ervoor te zorgen dat de juiste informatie voor de Loyalis verzekering gerapporteerd worden. De wijzigingen ten opzichte van vorig jaar zijn in blauw weergegeven.
Tabel 60300 - AOV premie:
Parameter |
Keuze / Waarde |
Regeling is in gebruik | Ja |
Maar niet voor | Pensioenfonds specifiek |
Meerdere varianten | AOV |
Rekenwijze | Grondslag*DTF en Periodefranchise * DTF |
VCR methode | Nee |
Factor in dienst | Kalenderdagen in dienst/vaste dagen |
Eindigen per AOW leeftijd | Ja |
Correctie maanden | AOV |
Bepalen einddatum | Laatste dag periode |
Factor uit dienst | Kalenderdagen in dienst/vaste dagen |
Berekeningsniveau | IKV |
Welke deeltijdfactor | Deeltijdfactor pensioen |
DTF invloed op max pensioengrondslag | Ja |
Product kenmerk | 20-ASR Loyalis: AOVSC |
Pensioenfonds | Loyalis |
Pensioen nummer | Let op: Je moet het contractnummer dat je hebt ontvangen van Loyalis zelf hier invullen! |
We hebben de standaardconfiguratie al ingesteld voor onderstaande sectoren. Vanaf 2025 zullen UPA-bestanden automatisch naar ASR-Loyalis verzonden worden via de Loyalis-Keylane koppeling (via Benefitsplaza) voor:
Vanaf nu wordt er bij het bevestigen van het betaalbestand geen APG-Loyalis (Handmatig) bestand meer gegenereerd onder het blok Levering pensioen APG-Loyalis- (Handmatig). In plaats daarvan creëren we UPA-aangiften in het blok Overige aangifte ASR Loyalis. Door op Goedkeuren en verzenden te klikken bij 'Overige aangifte ASR Loyalis', wordt het aangiftebestand naar ASR Loyalis verzonden.
Bij het bevestigen van het betaalbestand wordt vanaf heden geen APG-Loyalis (Handmatig) bestand meer aangemaakt onder het blok Levering pensioen APG-Loyalis- (Handmatig). Hiervoor in de plaats worden UPA-aangiftes aangemaakt in het blok Overige aangifte ASR Loyalis. Door op de knop Goedkeuren en verzenden bij het blok Overige aangifte ASR Loyalis wordt het gegenereerd aangiftebestand naar ASR Loyalis verstuurd.
Belangrijk te weten:
|
Vanaf januari 2025 kun je Loyalis-aangiftes naar ASR sturen in het UPA-formaat.
Hieronder vind je een toelichting op de functionaliteit rond de Loyalis-afdrachten die gewijzigd is om de nieuwe uitvoerder (ASR in plaats van APG) en formaat (UPA in plaats van APG) te kunnen ondersteunen.
Actie: Rapportages → Rapportages → Afdracht premies: kies het formaat UPA om de afdrachten voor ASR-Loyalis te zien.
Actie: Rapportages → Afdrachten
Wij ondersteunen nog steeds de betaling van afdrachten aan Loyalis. Wij ondersteunen geen afdracht betaling voor andere fondsen die het UPA-formaat hanteren.
Vóór 2024 werden Loyalis-gegevens samen met de ABP-gegevens aangegeven in één bestand in het APG-formaat, de zogenaamde Levering pensioen APG.
Vanaf januari 2024 generen we aparte bestanden voor ABP- en Loyalis-gegevens:
Levering pensioen APG
Levering pensioen APG-Loyalis
Tot en met juni 2024 kon de levering pensioen APG-Loyalis ingestuurd worden naar APG.
Vanaf juli 2024 is insturen van de APG-Loyalis levering niet meer mogelijk, zie ook de Release notes Visma.net Payroll v.246.
Wanneer je Loyalis-gegevens van 2024 corrigeert, dan genereren wij een correctieaangifte APG-Loyalis. Deze aangiftes bevatten uitsluitend Loyalis-gegevens. Deze aangiftes worden als handmatig aangemerkt en worden automatisch geaccepteerd. APG verwerkt deze gegevens niet meer.
De afdrachten behorende bij de aangifte kun je bekijken in de rapportage Afdracht premies. De afdrachten kun je zoals gewoonlijk betalen in het scherm Afdrachten.
Wanneer je Loyalis-gegevens van 2023 of eerder corrigeert, dan genereren wij een correctieaangifte APG. Deze aangifte kan zowel ABP als Loyalis gegevens bevatten en kan naar APG ingestuurd worden. APG verwerkt de Loyalis-gegevens echter niet.
De afdrachten behorende bij de aangifte kun je bekijken in de rapportage Afdracht premies. De afdrachten kun je zoals gewoonlijk betalen in het scherm Afdrachten.
Overeenkomstig de werkafspraken van Loyalis hanteren wij vanaf 1 januari 2025 een nieuwe betaalkenmerk LKN AOVEEJJMM. Het eerste cijfer (LKN) is het Loyalis klantnummer, dan volgt een spatie, dan het betaalkenmerk AOV en dan de periode (in het formaat EEJJMM) waarop de premieafdracht betrekking heeft
In de rapportage Afdracht premies ondersteunen wij voor UPA aangiftes nu afdrachten die voortkomen uit correcties over voorgaande jaren. Voor APG-aangiftes was deze functionaliteit al beschikbaar.
Deze functionaliteit is beschikbaar voor elk fonds (dus niet alleen Loyalis).
Bij een correctie over voorgaande jaren toont de Salaris-Wizard een blok Vorige jaren met daarin een correctieaangifte.
Wanneer je Afdracht premies pdf downloadt vanuit de Salaris-Wizard toont de rapportage het saldo van de afdracht voor het voorgaande jaar als volgt:
Het veld Correcties afkomstig uit periode geeft aan dat in dit geval de correcties zijn berekend in periode 2025-05
In het menu Rapportage geeft Afdracht premies voor de laatste periode van het jaar de volgende gegevens terug:
de afdrachten voor het laatste aangiftetijdvak zelf, bijvoorbeeld 2024-12
het saldo van de gecorrigeerde afdrachten, onder vermelding van de periode (te herkennen aan Correcties afkomstig uit periode. Deze verbetering is ook zichtbaar voor aangiftes in het APG-formaat (bijvoorbeeld voor pensioenfonds SPW of ABP)
Het rapport kun je genereren door te gaan naar Rapportage → Rapportage → Afdracht premies. Kies een laatste periode (bijv. 2024-12) bij Vanaf period of Tot en met periode en druk op Voorbeeld.
Het rapport is ook beschikbaar in het Pensioenaangifte menu. Hier is het rapport beschikbaar in de laatste periode van het jaar. Je kunt het vinden door te gaan naar Rapportage → Pensioenaangifte. Kies een laatste periode (bijv. 2024-12) en klik op de link Afdracht premies.
Het pensioenfonds PMT is met ingang van 01-01-2025 overgegaan naar het formaat UPA. De pensioenaangifte vindt plaats via de pensioenuitvoerder MN. Het pensioenfonds PMT geldt voor onderstaande cao's:
Het pensioenfonds onderkent onderstaande 3 producten:
1) Basispensioenregeling
De basisregeling voor pensioen in de Metaal en Techniek branche geldt vanaf het begin van de maand waarin een werknemer 18 jaar oud wordt tot de laatste dag van de maand voorafgaande aan de maand waarin de AOW-leeftijd bereikt wordt. Deze regeling is verplicht voor iedereen werkzaam binnen de sector, inclusief personen die vakantiewerk doen of een BBL-traject volgen. Uitzonderingen hierop zijn stagiaires, personen die deelnemen aan een BOL-programma (School en Stage), en Directeur-Grootaandeelhouders (DGA's) die meer dan 50% van de aandelen bezitten.
De regeling is vastgesteld onder tabel 60000 onder Branche Metaal en techniek.
Voor de pensioenberekening bij het fonds PMT worden bepaalde inkomstenverhoudingen standaard uitgesloten:
Belangrijk om te weten is dat een DGA standaard wordt meegenomen in de pensioenberekeningen. Indien je een DGA wil uitsluiten van deelname aan de pensioenregeling omdat deze persoon 50% of meer van de aandelen bezit, kan dit gerealiseerd worden door een specifieke transactie te registreren onder component 540620 - Uitsluiten van deelname aan regeling.
2) Excedentregeling
De excedentregeling is bedoeld voor werknemers die, inclusief provisie, een salaris ontvangen dat boven het plafond van de basisregeling ligt. Deze regeling is echter alleen te gebruiken indien de werkgever besluit deze aan te bieden. Hierbij kan de werkgever kiezen voor een regeling met een hoog of laag opbouwpercentage. Het meedoen met de Excedentregeling is op vrijwillige basis en de premie wordt vastgesteld aan de hand van de leeftijd van de werknemer aan het eind van het kalenderjaar.
Deze specifieke regeling vind je terug onder tabel 60100 - Regeling pensioen excedent onder Branche Metaal en techniek.
Standaard is deze regeling niet actief. Indien je een excedentregeling bij PMT hebt afgesloten, dien je deze te activeren onder tabel 60100 - Regeling pensioen excedent.
Standaard staat de waarde voor het hoog opbouwpercentage ingericht (onder de branche Metaal en techniek) in tabel 60110 - Pensioen excedent hoog premies. Mocht je echter een excedentregeling met een laag opbouwpercentage hebben afgesloten, dan dien je ervoor te zorgen dat de deelnemende werknemers onder de arbeidsvoorwaarden Payroll vallen, met als specifieke benaming 'Excedent pensioen opbouw laag'.
Voor iedere deelnemende werknemer is het vereist om een transactie te registreren bij component 540810 - Dwing deelname aan regeling-1 af.
3) ANW pensioen
Het ANW Pensioen biedt werknemers die een partner hebben de mogelijkheid om zich op vrijwillige basis te verzekeren. De hoogte van de premie die men betaalt, hangt af van de leeftijd van de werknemer op de laatste dag van het kalenderjaar.
Deze regeling is opgenomen in tabel 61000 - Regeling ANW pensioen onder Branche Metaal en techniek.
Standaard is ANW pensioen niet actief. Heb je als werkgever een ANW Pensioen geregeld bij PMT, dan moet je deze activeren onder tabel 61000 - Regeling ANW pensioen.
Binnen deze regeling kan gekozen worden uit drie verschillende verzekerde bedragen. Afhankelijk van het verzekerd bedrag dat een werknemer heeft gekozen, is het nodig om een transactie te doen bij component 542660 Variant keuze ANW pensioen. Hierbij moet de waarde die overeenkomt met het gekozen verzekerd bedrag worden opgegeven:
De premie is volgens een staffeltabel die afhankelijk is van de leeftijd. Deze staffeltabel hebben wij geconfigureerd in tabel 61020 - Premie ANW Pensioen met de volgende interpretatie:
De volgende wijzigingen zijn ingebracht in de pensioengevend componenten.
Onderstaande componenten tellen in pensioengrondslag bij start jaar in plaats van op periode grondslag:
Dus bij de berekening van het jaarlijkse pensioengevende salaris worden de dagvenstertoeslagen, de toeslag voor verschoven uren, en de ploegentoeslag die in januari zijn verdiend, omgerekend naar een jaarbedrag en vervolgens meegenomen in het pensioengevende salaris. Indien bovenstaande toeslagen op basis van de januari jaargrondslag, met uitzondering van component 43170 - Ploegentoeslag, hoger zijn dan wat dat jaar werkelijk is ontvangen, moet de jaarpensioengrondslag gebaseerd worden op de werkelijk genoten toeslagen. Meer hierover lees je in de paragraaf Herrekening van de pensioengrondslag bij hogere variabele componenten gedurende het jaar.
Opmerking:
De onderstaande componenten zijn ook pensioengevend:
De volgende variabele toeslagen moeten gedurende het jaar specifiek worden gecontroleerd om vast te stellen of de gemiddelde hoger is dan wat oorspronkelijk is opgenomen in de jaarpensioengrondslag:
Als blijkt dat de gemiddelde variabele toeslagen hoger zijn dan wat in de jaarpensioengrondslag is opgenomen, moet je de pensioengrondslag met terugwerkende kracht aanpassen aan het einde van het jaar of bij het einde van het dienstverband. Het bedrag dat moet worden aangepast (dus het bedrag dat te weinig is opgenomen in de jaargrondslag) wordt automatisch berekend en vastgelegd op component 49990 - PMT Berekende correctie bijtelling jaarpensioengrondslag bij einde van het contract of laatste periode van het jaar.
Onderstaande waarschuwing verschijnt, op het overzicht Fouten en waarschuwingen, bij het einde van het contract of bij de laatste periode van het jaar voor werknemers waarvoor acties verwacht worden:
Waarschuwing E-CON-11: Tijdens het jaar zijn de toeslagen die meetellen voor de jaarpensioengrondslag verhoogd. Er is een correctie nodig op component 49900, die moet plaatsvinden in de eerste periode van het jaar of in de periode waarin het contract/IKV begon. Deze correctie moet gebeuren met het bedrag dat is berekend op component 49990. Correctiebedrag: XXX Transactiedatum <YYYY-MM-DD>.
Het correctiebedrag en de betreffende correctieperiode wordt duidelijk vermeld bij waarschuwing E-CON-11.
Je kunt het overzicht benaderen vanuit het menu Rapportages, maar ook via de salarisrun wizard als je dit overzicht hebt toegevoegd in het onderhoudsscherm van de salarisdefinities of in de salarisrun-wizard bij de stap Rapportages en betalen.
Deze melding blijft zichtbaar voor de betreffende periode (de periode waarin het contract is beëindigd of de laatste periode van het jaar), totdat de correctie is uitgevoerd of het jaar is afgesloten.
Wat moet je doen:
Deze handmatige correctie is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de pensioengrondslag van werknemers, die eerder te laag was vastgesteld, correct wordt aangepast.
Voorbeeld ter illustratie:
Een contract wordt in maart 2025 beëindigd. De gemiddelde variabele toeslagen in 2025 zijn hoger dan wat aan het begin van het jaar in de pensioengrondslag is opgenomen. Wanneer het contract in maart eindigt, verschijnt de melding E-CON-11 voor periode 2025-03 in het overzicht Fouten en waarschuwingen.
Wil je zien welke gevallen in 2025 nog niet zijn gecorrigeerd, draai dan de rapportage Fouten en waarschuwingen met een rapportagedatum in de laatste periode van 2025.
Hieronder vind je een overzicht van de standaard inrichting in diverse tabellen:
Tabel 50000 - Cao
Parameter |
Keuze / Waarde |
Pensioenfonds levering | Pensioenfonds PMT |
Pensioen aansluitingsnummer | Door de werkgever in te vullen aansluitingsnummer van het pensioenfonds |
Grondslag type | Obv voltijd salaris start jaar (of contract) + toev. op salaris op start jaar (of contract) |
Grondslag berekening | Salaris + Vakantiegeld + Extra uitkering |
Grondslag aanpassing | Ja |
Afronding pensioengrondslag | Naar boven afgerond in hele euro's |
Max. DTF | 100 |
Factor methode DTF | Kalenderdagen in dienst/kalenderdagen periode |
Max. DTF overig | 100 |
Factor methode DTF overig | Kalenderdagen in dienst/kalenderdagen periode |
Tabellen 60000 - Pensioen
Hierin wordt de standaard inrichting voor de PMT basis pensioenregeling vastgelegd.
Parameter
|
Waarde
|
Regeling is in gebruik | Ja |
Maar niet voor | Pensioen fonds specifiek |
Rekenwijze | Grondslag*DTF en Periodefranchise * DTF |
VCR methode | Nee |
Minimum leeftijd | 18 |
Bepalen ingangsdatum | Laatste dag periode |
Factor in dienst | Kalenderdagen in dienst / kalenderdagen periode |
Eindigen per AOW leeftijd | Ja |
Bepalen einddatum | Laatste dag periode |
Factor uit dienst | Kalenderdagen in dienst / kalenderdagen periode |
Berekeningsniveau | IKV |
DTF invloed op max pensioengrondslag | ja |
Aantal decimalen DTF | 5 decimalen |
Product kenmerk | U0393-1001 |
Tabellen 60100 - Regeling pensioen excedent
Hierin wordt de standaard inrichting voor de PMT pensioen excedent regeling vastgelegd.
Parameter
|
Waarde
|
Regeling is in gebruik | Standaard staat deze regeling uit. Indien je een excedent regeling aan jouw werknemer aanbiedt dan zet je deze inrichting op Ja |
Alleen voor | Handmatig |
Maar niet voor | Pensioen fonds specifiek |
Meerdere varianten | n.v.t. |
Rekenwijze | Grondslag*DTF en Periodefranchise * DTF |
VCR methode | Nee |
Minimum leeftijd | 18 |
Bepalen ingangsdatum | Laatste dag periode |
Factor in dienst | Kalenderdagen in dienst / kalenderdagen periode |
Eindigen per AOW leeftijd | Ja |
Bepalen einddatum | Laatste dag periode |
Factor uit dienst | Kalenderdagen in dienst / kalenderdagen periode |
Berekeningsniveau | IKV |
Leeftijdbepaling voor waarden perc. etc | Laatste dag jaar |
Welke deeltijdfactor | Overige deeltijdfactor |
DTF invloed op max pensioengrondslag | ja |
Aantal decimalen DTF | 5 decimalen |
Product kenmerk | U0393-1002 |
Product variant |
|
Tabellen 61000 - Regeling ANW pensioen
Hierin wordt de standaard inrichting voor de PME ANW pensioen vastgelegd.
Parameter
|
Waarde
|
Regeling is in gebruik | Standaard staat deze regeling uit. Indien je een excedent regeling aan jouw werknemer aanbiedt dan zet je deze inrichting op Ja |
Maar niet voor | Pensioen fonds specifiek |
Meerdere varianten | Handmatig |
Rekenwijze | Vaste premie |
VCR methode | Nee |
Minimum leeftijd | |
Bepalen ingangsdatum | Laatste dag periode |
Factor in dienst | Kalenderdagen in dienst / kalenderdagen periode |
Eindigen per AOW leeftijd | Ja |
Bepalen einddatum | Laatste dag periode |
Factor uit dienst | Kalenderdagen in dienst / kalenderdagen periode |
Berekeningsniveau | IKV |
Leeftijdbepaling voor waarden perc. etc | Laatste dag jaar |
Welke deeltijdfactor | Niet gebruiken |
DTF invloed op max pensioengrondslag | ja |
Aantal decimalen DTF | 5 decimalen |
Product kenmerk | U0393-1003 |
Product variant |
|
Tabellen 61020 - Premie ANW Pensioen
Hierin wordt de bedragen van de premies voor de PMT ANW pensioen vastgelegd.
In de kolommen met percentages dienen de premiewaarden in plaats van percentages voor elke leeftijdsgroep en variant opgevoerd te worden:
Bij kolom ProductVariant wordt de corresponderende product variant ingevuld (BASIS, PLUS of EXTRA).
Voor het pensioenfonds PMT worden onderstaande validatie gedaan:
Validatie nummer, error code en omschrijving |
Verwachte actie |
PUO0005 / E-PENS-06: Pensioen aansluitingsnummer ontbreekt voor medewerker |
Vul het aansluitingsnummer in, in tabel 50000 bij parameter Pensioen aansluitingsnummer. Als het aansluitingsnummer al is ingevuld in tabel 50000 en je krijgt toch deze melding dan moet je de werknemer koppelen aan de juiste arbeidsvoorwaardenregeling in HRM. |
PUO0008 / E-PENS-09: U geeft een wijziging van het pensioen aansluitings- nummer van een lopende inkomstenverhouding door. De inkomsten- verhouding is eerder aangeleverd met een andere pensioen aansluitingsnummer |
Waarschijnlijk dien je een nieuwe IKV aan te maken |
PUO0014 / E-PENS-01: De normuren per week die u doorgeeft zijn te hoog of te laag. Het aantal normuren per week moet liggen tussen de 26 en 60 uur. |
Vul het juiste aantal normuren in. |
PUO0017 / E-PENS-07: Het pensioengevend salaris mag niet lager zijn dan 2875 voor het pensioenfonds PMT |
De werknemer hoort niet thuis in de pensioenaangifte met regelinggegevens. Dit wordt veroorzaakt doordat er sprake is van één van onderstaande situaties:
|
PUO0018 / E-PENS-13: Het pensioengevend salaris mag niet hoger zijn dan 5000000 (5 miljoen) voor het pensioenfonds PMT |
Splits het pensioengevend salaris van de werknemer in een deel dat pensioengevend is en een ander deel dat niet pensioengevend is zodat het pensioengevend deel maximaal 5 miljoen is |
PUO0030 / E-PENS-20: Het aantal contracturen per week mag niet hoger zijn dan het aantal normuren per week. |
|
Bij het bevestigen van het betaalbestand wordt vanaf heden een UPA-aangifte aangemaakt per loonheffingennummer in het blok Levering pensioen MN. Door op de knop Goedkeuren en verzenden te drukken bij het blok Levering pensioen MN wordt het gegenereerd aangiftebestand naar MN-PMT verstuurd.
Belangrijk te weten:
Uit te voeren stappen: De volgende handelingen zijn vereist:
|
Voer de stappen uit onder het kopje Belangrijk te weten.
De bedragen van het minimum uurloon zijn geactualiseerd per 1 januari 2025.
Leeftijd | % | Minimum uurloon | % BBL | BBL minimum uurloon |
21 | 100,00% | € 14,06 | 100,00% | € 14,06 |
20 | 80,00% | € 11,25 | 61,50% | € 8,65 |
19 | 60,00% | € 8,44 | 52,50% | € 7,38 |
18 | 50,00% | € 7,03 | 45,50% | € 6,40 |
17 | 39,50% | € 5,55 | 39,50% | € 5,55 |
16 | 34,50% | € 4,85 | 34,50% | € 4,85 |
15 | 30,00% | € 4,22 | 30,00% | € 4,22 |
In de payroll worden onder andere pro rata berekeningen toegepast op tijdsgevoelige componenten om te bepalen wat de waarde van een component moet zijn als deze niet de hele maand geldig is. In dit voorbeeld wordt uitgegaan van een maandelijkse periodiciteit.
Stel, er is een transactie met een waarde van € 100,- die ingaat op 8 juli 2024 en doorgaat tot het einde van de maand. Dan moet worden berekend wat het daadwerkelijke bedrag zou moeten zijn. De manier waarop dit wordt berekend, hangt af van de pro rata methode die op bedrijfsniveau is ingesteld. Meestal is dit een rooster, met een terugval naar werkdagen. Dit houdt in dat de pro rata berekening op basis van het rooster gebeurt, als dat er is. Zo niet, dan wordt het gebaseerd op de werkdagen (maandag tot en met vrijdag) in de maand.
Deze instelling worden bepaald tijdens de implementatie van Payroll en zijn exclusief toegankelijk voor consultants en support. Standaard staat deze methode ingesteld op Rooster met terugval naar werkdagen. In specifieke sectoren, zoals het onderwijs, staat normaliter de pro rata methode op Kalenderdagen ingesteld.
Beschikbare pro rata opties zijn:
Als de Werkdagen methode wordt gebruikt dan zou bovenstaande voorbeeld resulteren in een pro rata berekening van 18/23 * 100. Juli 2024 heeft namelijk 23 werkdagen en vanaf 8 juli zijn er dat 18.
Bij gebruik van de Kalenderdagen methode, zou het resultaat zijn 24/31 omdat er vanaf 8 juli nog 24 kalenderdagen in juli zitten van in totaal 31 kalenderdagen.
Deze beide methodes zijn niet gewijzigd.
Per 2025 is wel de Rooster methode gewijzigd. Deze zal hier verder worden toegelicht.
Een pro rata berekening wordt ook toegepast als in de berekening van een component gedurende de maand een parameter van waarde veranderd. Neem het salaris als voorbeeld. Wanneer iemand voltijd werkt en voltijd € 3.000,- verdient, maar het salaris wijzigt per 22 juli naar € 3.200,-, dan moet er een gemiddeld salaris worden berekend. Stel dat het contract op 8 juli start en de pro rata methode Werkdagen wordt gebruikt, dan wordt het salaris als volgt berekend:
DeeltijdFactor * VoltijdSalaris * ProrataFactor.
De DeeltijdFactor is in dit voorbeeld 1. Het salaris voor juli wordt nu: ((1 x 3000 x (10/23) + (1 x 3200 * (8/23)) = € 2.417,39
Elke dag berekenen we een Dagfactor. Of de berekening nu voor contract-, Ikv-, of werknemerniveau is, de basislogica blijft hetzelfde. Voor het Ikv-niveau worden alleen de contracten meegenomen die bij dat Ikv horen. Voor het werknemerniveau worden juist alle contracten meegeteld.
De Dagfactor wordt bepaald door alle daadwerkelijk gewerkte uren volgens het rooster op te tellen voor de relevante contracten. Dit totaal aantal gewerkte uren wordt vervolgens gedeeld door het totale aantal RoosterPeriodeUren van al die contracten. RoosterPeriodeUren zijn de uren die in deze periode volgens het rooster gewerkt zouden moeten worden, ongeacht de contractstart of -einddatum.
Dit voorbeeld speelt zich af in juli 2024.
Beide contracten behoren tot dezelfde Ikv.
Voor rooster R1 telt het totaal aantal RoosterPeriodeUren 60 uren, omdat er in de maand 15 maandagen, dinsdagen en woensdagen zijn, wat resulteert in 15 * 4 = 60 uur. Voor rooster R2 komen we uit op 52 uren en voor rooster R3 op 132 uren.
Op 8 juli is de DagFactor voor Contract 2.1 gelijk aan 4/60 = 0,0667. Deze factor geldt voor alle maandagen, dinsdagen en woensdagen tot 22 juli. Vanaf dan wordt de factor 4/52 = 0,0769 voor elke woensdag, donderdag, en vrijdag. Door al deze dagen bij elkaar op te tellen, komt de totale ProrataFactor voor Contract 2.1 uit op 0,7077.
Voor Contract 2.2 is de Dagfactor 8/132 = 0,0606 voor maandagen en dinsdagen, en 4/132 = 0,0303 voor woensdagen, waardoor de totale ProrataFactor voor Contract 2.2 0,1515 bedraagt.
Bij het berekenen van de Dagfactoren op Ikv-niveau delen we de som van de daadwerkelijk gewerkte uren van Contract 2.1 en Contract 2.2 door de som van de RoosterPeriodeUren. Tot de startdatum van Contract 2.2 zijn deze factoren gelijk aan die van Contract 2.1. Echter, vanaf 29 juli worden de Dagfactoren voor maandagen en dinsdagen (0+8)/(52+132) = 0,0435 en voor woensdagen (4+4)/(52+132) = 0,0435. De totale ProrataFactor voor het Ikv is 0,7612.
In juli 2024 hebben we een contract dat de hele maand actief is. Het werkrooster begint op R1: 4-4-4-0-0-0-0, wat betekent dat er wordt gewerkt op maandag, dinsdag, en woensdag. Vanaf 22 juli verandert het rooster naar R2: 0-0-4-4-4-0-0, dus de werkdagen verschuiven naar woensdag, donderdag, en vrijdag.
Op het eerste gezicht zou je verwachten dat de totale ProrataFactor 1 zou zijn, omdat de werknemer de hele maand werkt. Echter, de werkelijke ProrataFactor is 0,9077. Dit komt doordat er vanaf de 22e twee werkdagen "wegvallen", waardoor de werknemer binnen deze maand (en ook over het hele jaar) minder uren maakt dan wanneer het oorspronkelijke rooster de hele maand was gehandhaafd.
De ProrataFactor van 0,9077 is als volgt berekend: er zijn 9 dagen met een Dagfactor van 4/60 en 4 dagen met een Dagfactor van 4/52. Voor de eerste 9 dagen is de Dagfactor 4/60, omdat er in juli 15 maandagen, dinsdagen en woensdagen zijn, wat leidt tot 60 RoosterPeriodeUren bij 4 uur per dag. Vanaf de 22e wordt het rooster aangepast, en voor de resterende 4 dagen wordt de Dagfactor 4/52, omdat er in juli slechts 13 woensdagen, donderdagen, en vrijdagen zijn, dus 52 RoosterPeriodeUren.
Deze ProrataFactor van 0,9077 heeft direct invloed op het berekende salaris voor deze periode. Stel dat de normuren 40 zijn, dan is de deeltijdfactor voor de werknemer 12/40 = 0,3, wat onveranderd blijft na de roosterwijziging. Indien het fulltime salaris € 3.000,- is, wordt het berekende salaris 0,3 * 0,9077 * 3000 = € 816,92, en niet € 900,-, zoals in juni en augustus, waar respectievelijk R1 en R2 voor de hele maand van toepassing zijn.
Wanneer er meerdere contracten actief zijn op dezelfde dag, maar niet alle contracten een rooster hebben, wordt de Dagfactor op Ikv- of werknemerniveau bepaald door Werkdagen of Kalenderdagen methode, afhankelijk van de configuratie van het bedrijf. Als de terugvalmethode Werkdagen betreft, is de Dagfactor op een maandag tot en met vrijdag 1/23, uitgaande van 23 werkdagen in de maand. Echter, als het contract met een rooster roosteruren op een zaterdag of zondag heeft, wordt de Dagfactor voor die dagen gebaseerd op de roosteruren.
Wanneer een transactie uitsluitend niet-werkdagen (zoals zaterdagen en zondagen) omvat en er geen roosterdagen zijn, worden Kalenderdagen methode gebruikt om het bedrag over deze dagen te verdelen.
Wanneer je component 33200 Werkgeversbetaling a.g.v. WW, WAO/WIA, WAKONG, 33210 Werkgeversbetaling a.g.v. eigen risico ZW of 33220 Werkgeversbetaling a.g.v. eigen risico WW, WAO/WIA gebruikt, dan berekende het systeem, als er geen rooster dan wel vaste werkdagen zijn, bijzonder tarief. Dit is per 2025 aangepast. Als je nu gebruik maakt van deze componenten, dan zal er voor het berekenen van de loonheffing automatisch tabel tarief worden gebruikt. Ongeacht of er een rooster dan wel vaste werkdagen zijn.
Tot nu toe bepaalde de opgegeven Periode / Salarisperiode bij variabele transacties in het algemeen in welke Berekeningsperiode de transactie werd berekend. Als er geen Periode / Salarisperiode werd verstrekt, werd de Berekeningsperiode bepaald op basis van de transactiedaum en dan ofwel in die Berekeningsperiode geplaatst of, indien dat in het verleden zou zijn, in de eerstvolgende Berekeningsperiode.
I
n het algemeen is het functioneel niet toegestaan om transacties in een andere periode te berekenen dan waar ze thuishoren, omdat dat zou betekenen dat er twee methoden (Loon-in en Loon-over) in één systeem worden gecombineerd, wat niet is toegestaan.
Wat nu gaat veranderen is dat Payroll de Berekeningsperiode altijd bepaalt op basis van de transactiedatum.
Als de transactiedatum in een periode ligt waarvoor nog geen salarisrun is uitgevoerd, dan zal de transactie wachten om verwerkt te worden totdat de bijbehorende salarisrunperiode (en daarmee Berekeningsperiode) is bereikt.
Stel dat we nu de salarisrun van oktober 2025 uitvoeren en een transactie wordt ingevoerd met een transactiedatum van 1-11-2025. Dan wordt deze transactie niet verwerkt in deze loonrun. Zodra de salarisrun van november 2025 wordt uitgevoerd, wordt deze verwerkt in Berekeningsperiode 2025-11.
Wanneer een transactie met datum 15-10-2025 en een Periode / Salarisperiode van 2025-11 wordt aangemaakt, dan zullen we deze niet verwerken in de salarisrun oktober 2025, maar wachten op de eerste salarisrun van november. In die november salarisrun zal de transactie met TWK worden berekend in Berekeningsperiode 2025-10.
Wanneer een transactie wordt ingevoerd met een transactiedatum van 20-9-2025, dan zal deze verwerkt worden in de huidige oktober 2025 salarisrun en zal (met TWK worden berekend in Berekeningsperiode 2025-09.
Wanneer nu de salarisrun van oktober 2025 is betaald en daarna deze laatste transactie wordt gewijzigd van een transactiedatum van 20-9-2025 naar 20-12-2025 tijdens de november salarisrun, dan krijgen we in deze november salarisrun een TWK verwijdering van de transactie in Berekeningsperiode 2025-09. Omdat de nieuwe transactiedatum in de toekomst ligt, wordt deze nog niet verwerkt. Pas in de december salarisrun wordt de gewijzigde transactie verwerkt in Berekeningsperiode 2025-12.
Wanneer een transactie met datum 20-9-2025 wordt ingevoerd met Periode / Salarisperiode 2025-11 en we zijn momenteel in de oktober salarisrun, dan wordt deze transactie nog niet verwerkt. Als de transactie zou worden bijgewerkt naar een Periode / Salarisperiode 2025-10, dan wordt deze verwerkt in de oktober salarisrun. Stel dat dit gebeurt en de oktober salarisrun is betaald (en dus de actieve salarisrun is nu november). Stel dat je nu de Periode / Salarisperiode bijwerkt naar 2025-12. Dit betekent dat we de transactie met TWK verwijderen uit periode 2025-09 verwijderen in de november salarisrun. De transactie wordt opnieuw toegevoegd aan periode 2025-09 tijdens de december salarisrun.
Transacties die voor het eerst worden aangemaakt in (of voor) 2024 zullen het oude gedrag houden. Alleen transacties die worden aangemaakt in (of na) 2025 zullen het nieuwe gedrag hebben. Let op: dit is niet gebaseerd op de transactiedatum of dePeriode / Salarisperiode, maar wanneer de transactie voor het eerst daadwerkelijk wordt ontvangen in Payroll.
We hebben een wijziging doorgevoerd in de manier waarop het loontijdvak wordt toegepast. In HRM is het veld Tijdvak verplaatst van IKV belastingregel details naar Belastingregel werknemer algemeen. Dit is gedaan omdat binnen Payroll de loonheffing niet op IKV-niveau, maar over alle IKV's wordt bepaald.
Daarnaast hebben we de selectiekeuzes aangepast, aangezien de bestaande keuzes niet aansloten bij de mogelijkheden binnen de payroll.
De opties per 1 januari 2025 zijn als volgt:
Standaard zal de keuze staan op Automatisch bepalen. Wanneer deze optie is geselecteerd, wordt standaard de periodetabel gebruikt die hoort bij de periodiciteit van de verloning. Bij maandelijkse verloning wordt automatisch de maandtabel toegepast. Bij 4-wekelijkse verloning wordt automatisch de 4-wekentabel toegepast.
Bij een gebroken periode door in- of uitdiensttreding wordt, net als voorheen, automatisch bepaald of de dag- dan wel periodetabel van toepassing is. Dit gebeurt door te controleren of, op basis van het rooster, alle dagen dat het dienstverband actief is binnen de gebroken periode zijn gewerkt. Als dat niet het geval is, dan betreft het een parttimer (minder dan 5 dagen per week) en wordt de periodetabel (maand, 4-weken) gebruikt. Indien op basis van het rooster alle dagen binnen de gebroken periode zijn gewerkt, dan wordt de dagtabel toegepast. Van deze bepaling kon tot op heden niet worden afgeweken.
Als er binnen één periode gaten tussen dienstverbanden aanwezig zijn, zal er ook een automatische toewijzing van de te gebruiken tabel plaatsvinden. Voorheen werd in deze situatie altijd de dagtabel gebruikt. Dit is nu aangepast. De gebruikte logica is vergelijkbaar met die voor een gebroken periode door in- of uitdiensttreding. Als er, op basis van de roosters in de verschillende dienstverbanden, minder is gewerkt dan de werkdagen in de betreffende periode verminderd met de dagen tussen de dienstverbanden, dan wordt de periodetabel toegepast. In dat geval herkent het systeem dat het om een parttimer (werkzaam op minder dan vijf dagen per week) gaat. Als op basis van de roosters van de verschillende dienstverbanden alle dagen zijn gewerkt, dan wordt de dagtabel toegepast. In dat geval herkent het systeem dat het om een fulltimer (werkzaam op alle dagen) gaat. Mocht de specifieke situatie voor de werknemer toch anders zijn, dan kun je ervoor kiezen om specifiek de periode- of dagtabel te selecteren. Die keuze krijgt dan voorrang op de door het systeem vastgestelde tabel.
Wanneer je kiest voor Kwartaal, dan wordt de loonheffing berekend met de kwartaaltabel. Per periode wordt op basis van het kwartaalinkomen de loonheffing bepaald. Bij 4-weken verloning worden alle periodes waarvan de laatste dag binnen een kalenderkwartaal valt, tot dat kwartaal gerekend, met uitzondering van een periode 13 waarvan de einddatum in januari van het volgende jaar ligt. Deze periode behoort tot het vierde kwartaal.
Het is niet nodig om Kwartaal te selecteren wanneer je de Studenten- en Scholierenregeling hebt geselecteerd als afwijkende tabel. In dat geval wordt de kwartaaltabel al toegepast en kun je deze keuze op Automatisch bepalen laten staan.
Wanneer je kiest voor Periode, dan zal altijd de tabel behorende bij de periodiciteit worden toegepast. Bij maandelijkse verloning wordt de maandtabel toegepast. Bij 4-wekelijkse verloning wordt de 4-wekentabel toegepast.
Deze keuze heeft voorrang, zelfs wanneer het systeem heeft vastgesteld dat de dagentabel zou moeten worden toegepast.
Heb je de Studenten- en Scholierenregeling als afwijkende tabel geselecteerd dan krijgt die voorrang. In dat geval wordt de kwartaaltabel toegepast.
Wanneer je kiest voor Dag, dan zal altijd de dag tabel worden toegepast.
Deze keuze heeft voorrang, zelfs wanneer het systeem heeft vastgesteld dat de periodetabel zou moeten worden toegepast.
Heb je de Studenten- en Scholierenregeling als afwijkende tabel geselecteerd dan krijgt die voorrang. In dat geval wordt de kwartaaltabel toegepast.
De dag tabel zal tot maximaal 21,67 dagen worden toegepast, bij meer dagen zal automatisch de maandtabel worden toegepast.
Tijdens de jaarovergang worden de bestaande keuzes geconverteerd. De volgende conversie wordt gedaan:
De jaar- en weektabel worden op dit moment niet ondersteund binnen de salarisberekening. Keuzes voor die tabellen resulteerden niet in een correcte loonheffing berekening en zijn daarom verwijderd.
Wanneer er sprake is van ORT compensatie bij ziekte dan werd deze t.o. niet meegeteld in de loonkosten op component 800100 Loonkosten. Het overzicht "Gekoppelde salariscomponenten aan loonkosten" was hierdoor niet in overeenstemming met de loonkosten op component 800100 Loonkosten omdat het overzicht wel component 44640 ORT compensatie bij ziekte toonde.
Wanneer de de ORT bij ziekte veroorzaakt werd door bijv. zwangerschap dan moet component 44640 ORT compensatie bij ziekte inderdaad niet meegenomen worden als loonkosten (maar als werkgeversbetaling wat ook gedaan werd). Echter het werd dan wel t.o. meegeteld in het overzicht "Gekoppelde salariscomponenten aan loonkosten" waardoor er ook dan geen overeenstemming was tussen het overzicht en component 800100 Loonkosten. Om dit op te lossen wordt component 44990 ORT compensatie bij ziekte werknemer betaling nu ook als negatief bedrag getoond op het overzicht waardoor het totaal aan loonkosten in het overzicht overeenkomt met component 800100 Loonkosten.
Dit is opgelost per 2025.
Zie beschrijving paragraaf Semi-collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering (Loyalis-AOV) naar UPA.
Voor de branche Onderwijs zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 | OP/NP premie waardes |
60020 | OP/NP premie waardes i.g.v. meerdere varianten |
60110 | AOP premie waardes |
60120 | AOP premie waardes i.g.v. meerdere varianten |
60420 | OPNP-I premie waardes i.g.v. meerdere varianten |
Voor de AOP zijn op de CAO's PO. VO, MBO en HBO afwijkende premie percentages vastgelegd.
Voor de branche Zorg zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 | OP premie waardes |
60110 |
AP premie waardes |
Voor de cao VVT is hiernaast het maximum in de tabel 60910 Verzekering 3e WW-jaar waardes aangepast per 1 januari 2025.
Voor de branche Metaal & Techniek zijn de volgende tabellen per 1 januari 2024 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 | Pensioen waardes |
60110 | Pensioen excedent hoog premies |
60310 | Sociaal fonds premies |
60410 | O&O-premie |
60510 | WIA-werknemersverzekering waardes |
60610 | WIA-Excedentverzekering waardes |
60810 | SWWM waardes |
60910 | WIA-Excedentverzekering TOP waardes |
Voor de cao Apotheken is tabel 60020 Pensioen meerdere varianten waardes per 1 januari 2025 aangepast
Voor de cao Beroepsgoederenvervoer zijn de volgende tabellen aangepast per 1 januari 2025:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 | Pensioen waardes |
60110 | WIA-premie waardes |
60210 | SOOB-premie waardes |
60310 | RVU/zwaarwerkregeling waardes |
Zie beschrijving paragraaf PMT naar UPA.
Voor de CAO Doe-het-zelfbranche zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60110 | Sociaal fonds waardes |
61910 | Pensioenpremie waardes |
62010 | Aanvullende pensioenregeling waardes |
Voor de CAO Elektrotechnische Detailhandel zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60110 | OFED-premie |
61910 | Pensioenpremie waardes |
62010 | Aanvullende pensioenregeling waardes |
Zie beschrijving paragraaf Semi-collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering (Loyalis-AOV) naar UPA.
Voor de cao Gemeenten zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 | OP/NP premie waardes |
60020 | OP/NP premie waardes i.g.v. meerdere varianten |
60110 | AOP premie waardes |
60120 | AOP premie waardes i.g.v. meerdere varianten |
60420 | OPNP-I premie waardes i.g.v. meerdere varianten |
60510 | Reparatie-uitkering waardes |
Voor de CAO GGZ zijn de volgende bedragen per 1-1-2025 aangepast: In tabel 50000 CAO GGZ is de maximale vergoeding aangepast naar € 177,43. In de tabel 51100 Reiskosten en thuiswerkvergoeding is de eigen bijdrage aangepast naar € 15,09.
Voor de CAO Glastuinbouw zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 |
Pensioen waardes |
60310 | Fonds Colland Arbeidsmarkt waardes |
60410 | WGA-hiaatverzekering waardes |
60510 | Excedent pensioen DB - waardes |
60610 | Excedent pensioen DC - waardes |
60710 | Aspirant pensioenpremie waardes |
Zie beschrijving paragraaf PMT naar UPA.
De volgende tabellen zijn per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 | Pensioenpremie waardes |
60110 | Excedentpensioen waardes |
61910 | WGA-hiaatverzekering waardes |
Voor de cao Grafimedia zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 |
Pensioen (PGB) premie waardes |
60110 |
ASF - Gezondheidszorg waardes |
60210 |
ASF - RVU waardes |
60310 |
ASF - Werk naar Werk waardes |
60410 |
ASF - Vakbond waardes |
60510 |
ASF - Opleidingsfonds waardes |
61910 |
WGA-hiaatverzekering waardes |
62010 |
Compensatieverzekering waardes |
50520 |
Jaarlijkse eenmalige uitkering maximum bedrag |
Zie beschrijving paragraaf Pensioengrondslag voor uurloners bij berekening op basis van voltijd periode salaris.
Voor de cao Horeca en aanverwante bedrijven is de volgende tabel per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 |
Pensioen premie waardes |
Voor de cao Hospitality zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
61910 | FBS premie waardes |
62010 | FBA premie waardes |
Zie beschrijving paragraaf PMT naar UPA.
Voor de cao Kartoflex is de volgende tabel per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 |
Pensioen (PGB) premie waardes |
Zie beschrijving paragraaf Semi-collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering (Loyalis-AOV) naar UPA.
De volgende tabellen zijn per 1 januari 2024 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 | OP/NP premie waardes |
60020 | OP/NP premie waardes i.g.v. meerdere varianten |
60110 | AOP premie waardes |
60120 | AOP premie waardes i.g.v. meerdere varianten |
60420 | OPNP-I premie waardes i.g.v. meerdere varianten |
De volgende tabellen zijn per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 | OP premie waardes |
60110 |
AP premie waardes |
Per 2025 zijn enkele bedragen in de CAO MBO geïndexeerd. Wij hebben de volgende inrichting hier op aangepast:
Het bedrag voor component 43550 EHBO vergoeding is per 01-01-2025 gewijzigd naar € 13,11.
De bijdrage zorgverzekering is in tabel 50550 Bijdrage zorgverzekering en in tabel 50570 Bijdrage zorgverzekering maximum bedrag per 1 januari 2025 gewijzigd naar € 38,31 * 12 = € 456,72 per jaar.
De bijdrage aanvullende zorgverzekering is in component 43560 Bijdrage aanvullende zorgverzekering per 01-01-2025 gewijzigd naar € 20,07.
Zie beschrijving paragraaf PMT naar UPA.
Voor de cao Metalektro zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 | PME Basis pensioen waardes |
60210 | PME premie excedent pensioen laag |
60210 | PME premie excedent pensioen hoog |
60320 | WIA-excedentregeling waardes voor meerdere varianten |
60820 | WIA-compensatieverzekering waardes voor meerdere varianten |
60920 | WGA-hiaatverzekering waardes voor meerdere varianten |
De percentages voor Sociaal fonds (tabel 61910) en Stichting A+O (tabel 62010) worden in 2025 ongewijzigd voortgezet.
Zie beschrijving paragraaf PMT naar UPA.
Voor de CAO Particuliere beveiliging zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 | Pensioen waardes |
60110 | Premie SFPB waardes |
60210 | Premie FBA PB waardes |
Zie beschrijving paragraaf Pensioengrondslag voor uurloners bij berekening op basis van voltijd periode salaris.
Voor de cao Primair Onderwijs zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60520 | VF waardes |
60610 | PF waardes |
Sinds 2024 wordt de vaste reiskostenvergoeding gebaseerd op 208 reisdagen per jaar. In de cao staat beschreven dat de een fulltime werknemer 41,5 weken werkt en hierbij maximaal 5 reisdagen per week heeft.
Hierdoor is het maximaal de vergoeden aantal reisdagen per jaar 208. Dit is nu ook als default op cao niveau ingesteld in de 50000 CAO Primair Onderwijs tabel bij parameter Werkdagen per jaar. Door deze aanpassing zal in de berekening van de, maximaal onbelast reiskostenvergoeding, gerekend worden met 208 reisdagen per jaar.
Voor de CAO Retail non-food zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60110 | Sociaal fonds Retail non-food waardes |
61910 | Pensioenpremie waardes |
62010 | Aanvullende pensioenregeling waardes |
Afgelopen jaar is in release 247 nieuwe functionaliteit uitgebracht ten behoeve van persoonlijke budgetten. Per 1 januari 2025 is op cao Sociaal Werk niveau het individueel keuzebudget geconfigureerd.
Het Individueel keuzebudget is vanaf heden als bron te gebruiken in de uitruil arbeidsvoorwaarden functionaliteit.
Een uitgebreide beschrijving van de persoonlijk budget functionaliteit kun je terugvinden in de paragraaf Persoonlijk budget (IKB, PKB, EB, loopbaanbudget, etc.) uit release notes van versie 247.
Een uitgebreide beschrijving van de uitruil arbeidsvoorwaarden functionaliteit kun je terugvinden in de paragraaf Uitruil arbeidsvoorwaarden uit release notes van versie 193.
Het individueel keuzebudget is als volgt samengesteld:
Dit is als volgt ingericht binnen de persoonlijk budget functionaliteit:
Bij tabel 32210 Persoonlijke budget 1 is de naam aangepast naar Individueel keuzebudget. In de tabel zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:
Parameter
|
Keuze
|
Waarde
|
Uitbetalen of vervallen |
Uitbetalen
Hier is de keuze op uitbetalen gezet aangezien het een individueel keuzebudget betreft. Dit is een budget dat wordt opgebouwd en tot uitbetaling zal komen in een bepaalde uitbetalingsperiode of bij uit dienst. Tevens zal het budget is de loonaangifte gerapporteerd worden in de arbeidsvoorwaardenbedrag rubrieken. |
|
Periodiciteit |
Jaren
Het betreft een budget dat per jaar wordt opgebouwd en tot uitbetaling komt. |
1 |
Uitbetaal/vervallen periode | Hier is geen keuze te maken, maar is de waarde de periode op 12 gezet. Op het moment dat er nog een saldo is zal dit tot uitbetaling komen in periode 12. | 12 |
Uitbetaal/vervallen methode |
Uitbetalen in periode na uit dienst
De keuze staat hier default op Uitbetalen in periode na uit dienst. Indien anders gewenst, dan kun je hier uit de volgende mogelijkheden:
|
In tabel 50000 Cao zijn de volgende wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd:
Parameter
|
Keuze
|
Pensioen → Grondslag berekening |
(Salaris + Vakantiegeld) + Extra uitkering vorig jaar
De pensioengrondslag wordt bij start van het jaar of bij start van het dienstverband bepaald. De grondslag bepaling is het salaris verhoogd met het vakantiegeld en vervolgens verhoogd met de extra uitkering(en). Het salaris verhoogd met vakantiegeld zijn namelijk grondslag voor de eindejaarsuitkering en vermeerdering. |
Vakantiegeld → Uitbetalingsmethode |
Persoonlijk budget
Hierdoor wordt het vakantiegeld in het persoonlijk budget gestort. Dit wordt in de salarisberekening uitgevoerd op component 45280 Vakantiegeld t.b.v. Individueel keuzebudget. |
Uitbetalingsmethode uurloners |
Conform regeling
Uurloners volgens dezelfde inrichting |
Rapporteer Avwb |
Ja
Het vakantiegeld zal in de loonaangifte worden gerapporteerd als arbeidsvoorwaardenbedrag |
In tabel 50450 Conditioneel bedrag is de volgende wijziging doorgevoerd:
Parameter
|
Keuze
|
Tegemoetkoming premie ziektekostenvergoeding |
10
In deze tabel is het bedrag aan tegemoetkoming premie ziektekostenvergoeding opgenomen. Het bedrag uit deze tabel wordt gebruikt op component 44750 Tegemoetkoming premie ziektekostenverzekering t.b.v. individueel keuzebudget. Koppel dit component aan een grootboekrekeningnummer.
Elke periode wordt er € 10,- toegevoegd aan het individueel keuzebudget. Dit wordt gedaan ongeacht de deeltijdfactor.
Let op, voor oproepkrachten/uurloners wordt er ongeacht of ze gewerkt hebben € 10,- toegevoegd. |
In tabel 50500 Eindejaarsuitkering zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:
Parameter
|
Keuze
|
Uitbetalingsmethode |
Persoonlijk budget
Hierdoor wordt het eindejaarsuitkering in het individueel keuzebudget gestort. Dit wordt in de salarisberekening uitgevoerd op component 46280 Eindejaarsuitkering t.b.v. Individueel keuzebudget. |
Uitbetalingsmethode uurloners |
Conform regeling
Uurloners volgens dezelfde inrichting |
Uitbetalingsperiode |
12
De periode is nodig om een berekening van de eindejaarsuitkering te laten plaatsvinden. Voor de daadwerkelijke uitbetaling van het individueel keuzebudget wordt de uitbetalingsperiode die in tabel 32210 Individueel keuzebudget staat geconfigureerd gehanteerd. |
In tabel 50500 Eindejaarsuitkering zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:
Parameter
|
Keuze
|
Uitbetalingsmethode |
Persoonlijk budget
Hierdoor wordt de eindejaarsuitkering in het individueel keuzebudget gestort. Dit wordt in de salarisberekening uitgevoerd op component 46280 Eindejaarsuitkering t.b.v. Individueel keuzebudget. |
Uitbetalingsmethode uurloners |
Conform regeling
Uurloners volgens dezelfde inrichting |
Uitbetalingsperiode |
12
De periode is nodig om een berekening van de eindejaarsuitkering te laten plaatsvinden. Voor de daadwerkelijke uitbetaling van het individueel keuzebudget wordt de uitbetalingsperiode die in tabel 32210 Individueel keuzebudget staat geconfigureerd gehanteerd. |
In tabel 50550 Vermeerdering zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:
Parameter
|
Keuze
|
Uitbetalingsmethode |
Persoonlijk budget
Hierdoor wordt de vermeerdering in het individueel keuzebudget gestort. Dit wordt in de salarisberekening uitgevoerd op component 47280 Vermeerdering t.b.v. Individueel keuzebudget. |
Uitbetalingsmethode uurloners |
Conform regeling
Uurloners volgens dezelfde inrichting |
Uitbetalingsperiode |
12
De periode is nodig om een berekening van de vermeerdering te laten plaatsvinden. Voor de daadwerkelijke uitbetaling van het individueel keuzebudget wordt de uitbetalingsperiode die in tabel 32210 Individueel keuzebudget staat geconfigureerd gehanteerd. |
In tabel 31010 Uitruil doelen heeft het doel Uitbetalen persoonlijk budget prioriteit 1 gekregen. Hierdoor kan vanuit het individueel keuzebudget een bruto uitbetaling worden gedaan.
Dit kan op de volgende manieren:
Een resterend saldo zal automatisch aan het einde van het jaar in periode 12 tot uitbetaling komen of worden afgerekend bij einde dienstverband.
In tabel 31010 Uitruil doelen zijn diverse doelen te configureren. Zie voor een uitgebreide beschrijving van de uitruil functionaliteit paragraaf Uitruil arbeidsvoorwaarden uit release notes van versie 193 en voor de persoonlijk budget functionaliteit paragraaf Persoonlijk budget (IKB, PKB, EB, loopbaanbudget, etc.) uit release notes van versie 247.
De volgende cumulatieven worden op de salarisstrook getoond als er een waarde individueel keuzebudget is berekend:
Nummer
|
Naam
|
---|---|
2210020 | Opbouw IKB |
2210030 | Gebruikt IKB |
2210060 | Saldo IKB |
Door de introductie van de nieuwe persoonlijk budgetten functionaliteit (Zie paragraaf Persoonlijk budget (IKB, PKB, EB, loopbaanbudget, etc.) uit release notes van versie 247) is het in payroll ook mogelijk geworden om het loopbaanbudgetbedrag te laten berekenen en beheren.
Op cao Sociaal werk niveau hebben we het loopbaanbudget nu toegevoegd. Default staat het loopbaanbudget uit. Dit hebben we gedaan aangezien de meeste klanten op dit moment eigen oplossingen gebruiken om het loopbaanbudget te beheren. Wil je het loopbaanbudget berekenen en beheren in Payroll, dan vind je verderop in de beschrijving welke stappen je moet doorlopen.
Het loopbaanbudgetbedrag voor de cao Sociaal werk wordt als volgt bepaald:
Stappenplan in gebruik nemen loopbaanbudget:
Zie voor meer informatie over deze functionaliteit de uitgebreide beschrijving in paragraaf Persoonlijk budget (IKB, PKB, EB, loopbaanbudget, etc.) uit release notes van versie 247.
Zie beschrijving paragraaf PMT naar UPA.
Voor de CAO Tuinzaadbedrijven zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 |
Pensioen waardes |
60110 |
Excedent pensioen DB - waardes |
60210 | Excedent pensioen DC - waardes |
60310 | Fonds Colland Arbeidsmarkt waardes |
60410 | WGA-hiaatverzekering waardes |
60710 | Aspirant pensioenpremie waardes |
In de CAO VVT staat dat voor de slaap- of aanwezigheidsdienst van maandag t/m vrijdag tussen 06:00 en 00:00 uur het wettelijke minimum uurloon geldt. Wij hebben per 1 januari 2025 de prijs van salariscomponent 43210 Slaap- of aanwezigheidsdienst ma-vr aangepast naar € 14,06.
Voor de CAO Welkoop zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
61910 | Pensioenpremie waardes |
62010 | Aanvullende pensioenregeling waardes |
Voor de cao Woondiensten zijn de volgende tabellen per 1 januari 2025 aangepast:
Tabel |
Naam |
---|---|
60010 | Flex pensioen waardes |
60310 | WIA+/WGA-hiaat waardes |
60410 | WIA-excedent waardes |
De waardes voor de FLOW-regeling blijven ongewijzigd.
De ANW-hiaatpremie is een individueel afgesloten verzekering. SPW zal de in te houden premies aan de werkgever communiceren. Geef de nieuwe in te houden ANW premie bij de betreffende werknemer(s) in op component 42600 ANW-hiaat premie.
Copyright 2023 Visma Community. All right reserved.