Mijn Communities
Help

Verzuimduurklassen

03-12-2023 16:13 (Bijgewerkt op 18-06-2024)
  • 0 Antwoorden
  • 6 kudos
  • 956 Weergaven

Verzuimduurklassen

In dit artikel geven we je meer inzicht in de wijze waarop de verzuimduurklassen tot stand komen. Dit artikel helpt je om de volgende metingen in het model beter te begrijpen:

  • Verzuim % Kort
  • Verzuim % Middellang
  • Verzuim % Lang
  • Verzuim % Extra Lang
  • Verzuimduurklasse (uit entiteit verzuimgeval)
  • Verzuimdagen Kort
  • Verzuimdagen Middellang
  • Verzuimdagen Lang
  • Verzuimdagen Extra Lang

In de entiteit Verzuimgeval is ook een kolom beschikbaar die de duurklassen kan weergeven. Dit veld kun je gebruiken in combinatie met Verzuim %. 

 

De indeling van de verzuimduur klassen is gebaseerd op verzuimstandaard van het CBS. Het datamodel hanteert dan ook dezelfde definities:

Duurklassen

Aantal dagen (tot en met)

Kort

1 - 7

Middellang

8 - 42

Lang

43 - 365

Extra Lang

366+

 

De verzuimduurklassen gaan uit van hele ziektedagen. Een halve ziektedag of een parttime-ziektedag telt dus als een hele ziektedag.

 

Bepaling duurklassen

Het bepalen van de duurklasse van een verzuimgeval gebeurt op basis van het aantal kalenderdagen vanaf de eerste dag van de verzuim melding tot de hersteldatum(of de einddatum van de verslagperiode indien het een lopend ziektegeval is). Het gaat dus niet alleen om de dagen binnen de verslagperiode. Een verzuimgeval valt altijd maar in één verzuimduur klasse!  Het is dus niet zo dat de eerste zeven dagen van een verzuimgeval altijd in de klasse Kort verzuim vallen. 

 

Openstaande ziektegevallen

Verzuimstatistieken worden berekend over volledige maanden. Ook de maand waarin het rapport gedraaid wordt meegerekend, ook al is de maand nog niet voorbij. Houd hier rekening mee wanneer het je het rapport draait en de maand nog niet voorbij is. De uiteindelijke verzuimcijfers zijn pas bekend wanneer de maand voorbij is en alle gegevens compleet.

Indien er sprake is van een openstaand verzuimgeval op het moment dat het rapport gedraaid wordt is er geen hersteldatum bekend. In dit geval houden we de einddatum van de openstaande maand aan in de berekeningen. 

 

Tip: er is een veld beschikbaar in de tabel Periode Velden ‘Huidige maand’. Dit veld geeft een ‘1’ bij de huidige maand en een ‘0’ bij de overige maanden. Als je niet de huidige maand wil zien in je rapportage dan kun je deze eruit filteren met behulp van dit veld.

 

Het verschil tussen duurklassen en jaren

Je kunt verzuimcijfers die gesplitst zijn op basis van de duurklasse niet vergelijken met verzuimcijfers die verdeeld zijn over jaren. Dit komt doordat bij verdeling op basis van duurklasse,  alle verzuimdagen in één specifieke duurklasse geplaatst worden, terwijl bij verdeling over jaren verzuimdagen zowel in het eerste als tweede jaar vallen. Bijvoorbeeld, als een werknemer 465 dagen ziek is geweest, worden deze dagen bij verdeling op basis van duurklasse  in de categorie 366 tot 730 dagen geplaatst, maar bij verdeling over ziektejaren vallen de eerste 365 dagen in het eerste ziektejaar en de resterende 100 dagen in het tweede ziektejaar.

 

Hieronder nog een paar voorbeelden die het verschil tussen duurklassen en verzuim jaren goed weer geven:

 

Verzuimgeval

Totaal Verzuimdagen

1e Jaar

Verzuimdagen

2e Jaar

Verzuimdagen

3e Jaar

Verzuimdagen

Duurklassen

1

6

6

0

0

Kort

2

40

40

0

0

Midden

3

180

180

0

0

Lang

4

400

365

35

0

Extra Lang

5

800

365

365

70

Extra Lang

 

Verschil met Report Builder

Er zijn een aantal verschillen in de berekening van de duurklassen ten opzichte van de berekeningen in Report Builder. In Report Builder werd er anders omgegaan met de duurklassen Lang en Extra Lang, namelijk:

  • Extra lang: verzuimgevallen die langer dan 365 dagen duren worden hierin meegeteld, alleen worden de dagen van het eerste verzuim jaar niet meegerekend. De dagen die meegenomen worden zijn de dagen vanaf het tweede verzuim jaar (vanaf 365 dagen). In essentie kun je dit te vergelijken met de metingen Verzuim % 2e jaar en Verzuim % 3e jaar bij elkaar opgeteld.

  • Lang: de verzuimgevallen die langer dan 42 dagen duren worden hierin meegeteld. Alle verzuimdagen tussen de 43 en 365 worden hierin meegeteld, ook van de verzuimgevallen die langer dan 365 dagen duren en eigenlijk in de duurklasse Extra lang vallen zoals dat in Youforce Reporting wordt gedaan. In essentie kun je dit vergelijken met de meting Verzuim % 1e jaar als je de de verzuimgevallen die korter dan 43 dagen duren niet mee zou tellen.

Deze twee belangrijke verschillen zorgen ervoor dat het totaal van de duurklassen Kort, Midden, Lang en Extra Lang bij elkaar opgeteld wel overeenkomen met het totaal in Youforce Reporting, maar dat onderlinge verdeling bij de duurklasse andere resultaten geeft bij de duurklassen Lang en Extra Lang. Kijkend naar de vorige paragraaf waarin het verschil tussen verzuimjaren en duurklassen wordt toegelicht, lijkt het erop dat in het verleden deze twee elkaar zijn gaan overlappen in Report Builder. Bij het ontwerpen van de berekeningen binnen Youforce Reporting hebben we dit soort keuzes opnieuw gemaakt om nog meer aan de CBS definitie te voldoen.

Hoe kun je bovenstaande verschillen herkennen als je resultaten tussen Report builder en Youforce Reporting met elkaar vergelijkt? In de meeste gevallen betekent dit dat de cijfers voor Lang in Report builder hoger zullen uitvallen en de cijfers voor Extra Lang in Youforce Reporting hoger uit zullen vallen.