Inleiding
Youforce Reporting ondersteunt het tactische en strategische besluitvormingsproces door inzichten te verschaffen op het gebied van HR en Payroll. Door de beschikbare data te modelleren, samen te vatten, te berekenen en op een moderne manier te visualiseren bieden we een oplossing aan die niet alleen nu maar ook in de toekomst past bij de vraagstukken die beantwoord moeten worden.
Rapportage of Dashboard
In Youforce Reporting is het mogelijk om rapportages te bouwen voor een meer operationele informatie behoefte zoals het controleren van salarisruns, inzien wie er deze maand jarig is en de laatste stand van de verlofsaldo’s. In tegenstelling tot deze bestaande rapportages geven deze dashboards inzicht in trends en ontwikkelingen in de data. De data wordt samengevat, berekend en gegroepeerd waardoor deze trends en ontwikkelingen zichtbaar worden. Dit wordt meestal gedaan met behulp van andere visualisaties dan tabellen en matrixen. Denk aan lijngrafieken en staafdiagrammen.
In Youforce Reporting bieden we het volgende aan:
Set van standaard dashboards
Eén centrale plek voor alle Reporting vragen.
Gebruikmakend van moderne technologie van Microsoft: Power BI
Dagelijkse ververste data
Overzicht Dashboards
De volgende thema’s zijn terug te vinden in de set van kant en klare standaard dashboards: Personeel, Verzuim, In- en uitstroom en Payroll. Bij het ontwerpen van deze dashboards hebben we de input gebruikt van verschillende experts en hebben we gekeken naar de dashboards van vergelijkbare oplossingen zoals in People Analytics. Op basis van deze ervaringen hebben we ons onder andere gericht op de volgende aspecten interactie met de data, moderne uitstraling, flexibiliteit en toegankelijkheid.
We vinden het belangrijk dat de dashboards makkelijk te begrijpen zijn en de ruimte bieden om verschillende vragen te beantwoorden. Zo hebben de standaard dashboards enerzijds een onderdeel die de huidige stand laten zien en anderzijds inzicht geven in de ontwikkeling en de trends. Daarnaast kennen deze dashboards een hoge mate van interactie. De grafieken en visualisaties zijn op elkaar afgestemd. Als je iets selecteert op één grafiek dan reageert de rest van het dashboard daar ook op. In het ontwerp van de dashboards hebben we hier rekening mee gehouden. Waar we bij normale rapportages meestal gebruik maken van vele ‘slicers’, is dat in dit geval minder nodig omdat iedere visualisatie de eerder genoemde interactie functionaliteit kent. Zo kunnen grafieken die waarden per arbeidsrelatie de totale waarde laten zien ook als ‘slicer’ functioneren door op een specifieke arbeidsrelatie te klikken.
Personeel Dashboard
In- en uitstroom Dashboard
Verzuim Dashboard
Salaris Dashboard
Dit dashboard geeft inzicht in de medewerker populatie en hoe deze zich heeft ontwikkelt door de tijd heen.
Selecties op dashboard
Ieder beschikbare dashboard geeft de mogelijkheid om verschillende keuzes te maken, zodat dit dashboard op verschillende vragen antwoord kan geven. Hieronder beschrijven we de verschillende keuzes die je kunt maken met behulp van de geleverde ‘slicers’:
Als eerste heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen drie metingen: Dienstverbanden, FTE en Medewerkers. Het hele dashboard, met uitzondering van de waarden bij ‘huidige maand’, passen zich aan op basis van de keuze die je hebt gemaakt.
Als tweede kun je kiezen welke jaren je weer wil geven op het dashboard. Alle jaren, 2 of meer jaren of een enkel jaar kun je selecteren. Ook hier geldt dat dit geen invloed heeft op het gedeelte bij ‘huidige waarden’.
Als laatste is het mogelijk om Organisatorische eenheden te selecteren. Hier past het gedeelte ‘huidige waarden’ zich wel op aan.
Huidige maand
Op dit dashboard kun je zien hoe de huidige stand van zaken is. Rechtsboven in het dashboard zie je de belangrijkste waarden voor de huidige maand. Deze waarden laten altijd de huidige maand zien, ook al verander je in het dashboard het jaar dat je wilt bekijken.
Grafieken
Dit dashboard geeft ook inzicht hoe de populatie zich heeft ontwikkelt door de tijd heen. Op basis van je selectie geeft deze grafiek inzicht in FTE’s, aantal dienstverbanden of aantal medewerkers. Per jaar kun je zien hoe de populatie medewerkers zich heeft ontwikkelt. Het is ook mogelijk om alle jaren weer te geven. Dan kun je eventuele trends ontdekken over de verschillende jaren heen.
Op de rest van het dashboard krijg je inzicht in de verdeling van de medewerkers over verschillende dimensies. Hier worden de medewerkers per geslacht, leeftijdscategorie, dienstjaren, type contract en soort arbeidsrelatie weergegeven. Let ook hierbij weer op welke selectie je hebt gemaakt. Welk jaren en welke meting je hebt geselecteerd (FTE, dienstverband of medewerkers).
Dit dashboard geeft inzicht in het huidige verzuim van de medewerkers en de ontwikkeling van verzuim door de tijd heen.
Selecties op dashboard
Ieder beschikbare dashboard geeft de mogelijkheid om verschillende keuzes te maken, zodat dit dashboard op verschillende vragen antwoord kan geven. Hieronder beschrijven we de verschillende keuzes die je kunt maken met behulp van de geleverde ‘slicers’:
Op dit dashboard kun je kiezen om de normale verzuimpercentages of de voortschrijdend gemiddelden weer te geven. Alle grafieken passen zich aan op basis van de gemaakte keuze, behalve het gedeelte ‘vorige maand’.
Verder is het ook mogelijk om een keuze te maken tussen één of meerdere jaren. Ook hier passen alle grafieken zich aan naar aanleiding van je gemaakte keuze.
Vorige maand
Een belangrijk onderdeel van het verzuim dashboard is inzicht in de stand van zaken. Dit gedeelte geeft hier een antwoord op door de belangrijkste waarden van de vorige maand weer te geven. Andere dashboards laten hier de huidige maand zien, maar voor verzuim is dit niet wenselijk omdat de cijfers gedurende maand nog niet zoveel betekenis hebben. Alleen ‘afgesloten’ maanden zijn waardevol. We laten hier het verzuimpercentage, nieuwe meldingen, herstelmeldingen en de meldingsfrequentie zien van de vorige maand.
Grafieken
Naast de stand van zaken geeft dashboard ook inzicht in de ontwikkeling van verzuim door de tijd heen en laat dit dashboard eventuele trends zien. Onderstaande grafiek doet dit met name. Hier wordt het verzuimpercentage voor de geselecteerde jaren weergegeven.
Verder geeft dit dashboard ook inzicht in het verzuim per organisatorische eenheid. Deze grafiek is zo gesorteerd dat de afdelingen met het hoogste verzuim bovenaan staan. Deze grafiek biedt de mogelijkheid om door alle organisatorische eenheden heen te scrollen.
Als laatste geeft dit dashboard ook inzicht in de verzuim duurklassen. Onderstaande grafieken geven het totaal en de ontwikkeling door de tijd heen weer voor de verschillende duurklassen.
Filter
In dit dashboard wordt een filter toegepast op het veld Ind. Verzuimstatistieken. Met dit veld kun je aangeven of je de verzuimdata gefilterd wil hebben op specifiek aangeduide arbeidsrelaties in het stuurgegeven in Beaufort (MI_VZAR). Dit dashboard geeft dus alleen de arbeidsrelaties weer die in het stuurgegeven zijn vastgelegd. Indien er geen arbeidsrelaties zijn gespecificeerd worden alle arbeidsrelaties getoond in dit dashboard.
Dit dashboard geeft inzicht in de instroom en uitstroom van de medewerkers en de ontwikkeling van verzuim door de tijd heen.
Selecties op dashboard
Ieder beschikbare dashboard geeft de mogelijkheid om verschillende keuzes te maken, zodat dit dashboard op verschillende vragen antwoord kan geven. Hieronder beschrijven we de verschillende keuzes die je kunt maken met behulp van de geleverde ‘slicers’:
De eerste keuze die gemaakt kan worden is tussen Instroom, Uitstroom en het totaal aan in- en uitstroom cijfers. Door te klikken op één van de buttons verandert het dashboard. Daarnaast is het ook mogelijk om één of meerdere jaren te selecteren.
Huidige maand
Op dit dashboard kun je ook weer zien wat de huidige stand van zaken is. Rechtsboven in het dashboard zie je de belangrijkste waarden voor de huidige maand. Deze waarden laten altijd de huidige maand zien, ook al verander je in het dashboard het jaar dat je wilt bekijken.
Grafieken
De eerste grafiek geeft de ontwikkeling van instroom, uitstroom of in- en uitstroom weer door de tijd heen. Zo is het mogelijk om 1 of meerdere jaren weer te geven en eventuele trends te herkennen.
Verder worden de gekozen waarden ook weergegeven ten opzichte van verschillende dimensies, namelijk geslacht, leeftijd, arbeidsrelatie, organisatorische eenheid en reden uitstroom. Deze laatste dimensie is alleen zichtbaar als je uitstroom geselecteerd hebt bij de slicers. Deze vervangt de dimensie organisatorische eenheid die op bij de andere twee waarden Instroom en In- en uitstroom wel zichtbaar is.
Dit dashboard geeft inzicht in de salarisresultaten en de ontwikkeling door de tijd heen
Selecties op dashboard
Ieder beschikbare dashboard geeft de mogelijkheid om verschillende keuzes te maken, zodat dit dashboard op verschillende vragen antwoord kan geven. Hieronder beschrijven we de verschillende keuzes die je kunt maken met behulp van de geleverde ‘slicers’:
Op dit dashboard kun je veel keuzes maken met behulp van vijf verschillende slicers, namelijk Kostenplaats, Kostensoort, Uitvoercode, Jaar en Salariscomponent. De vier eerstgenoemde slicers vind je in dit gedeelte links bovenin.
Aan de linkerkant van het dashboard zie je de verschillende ‘knoppen’. Dit is ook een slicer, maar dan voor Salariscomponent. Salariscomponent is een groepering van meerdere uitvoercodes:
Grafieken
De eerste twee grafieken laten het totaal aan salarisresultaten zien, op basis van de gemaakte keuzes in de slicers, per Opdrachtgever en per Instelling. Ook hier is het weer mogelijk om een specifieke opdrachtgever of instelling te selecteren. Het hele dashboard past zich aan op basis van de selectie.
Aan de rechterkant van het dashboard laten we als eerst het totaal van de resultaten weer zien, maar dan per maand. Dit geeft inzicht in de ontwikkeling van dit totaal door te tijd heen. Daaronder laten we het totale verschil aan resultaten zien ten opzichte van de voorgaande periode. Hiermee brengen we (on)verwachte veranderingen duidelijk in beeld. Deze verschillen kunnen zowel positief als negatief zijn uiteraard.