for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
Egenmelding kan brukes både som dokumentasjon for egen sykdom, og som dokumentasjon for fravær der barn, eller barnepasser er syk. Her skal vi se nærmere på vilkårene som må være oppfylt for å kunne bruke egenmelding, og hva arbeidsgiver plikter å utbetale.
Dersom arbeidstaker har et fravær som er gyldig dokumentert med egenmelding, så blir spørsmålet hva arbeidsgiver egentlig skal utbetale ved et slikt fravær?
Mange av de vi snakker med har ved fravær dokumentert med egenmelding, en praksis der de betaler det samme beløpet som arbeidstaker skulle hatt i lønn. Er dette egentlig korrekt? Her kan svaret være både ja og nei. Arbeidsgiver må beregne sykepengegrunnlaget for å finne riktig svar.
Selv om egenmelding benyttes til å dokumentere korte fravær, så er det fortsatt sykepenger eller omsorgspenger arbeidsgiver skal utbetale ved fraværet, ikke lønn. Det vil si at hvilken inntekt arbeidstaker skulle hatt har ingen betydning.
Beregningsreglene for sykepenger gjelder uavhengig av hvordan fraværet er dokumentert, med andre ord både ved bruk av egenmelding, og ved bruk av sykmelding.
Når man har funnet ut hva arbeidstaker har i sykepengegrunnlag, vil dette være minimum av hva arbeidstaker har krav på i egenmeldingsperioden. Dersom arbeidsgiver velger å dekke et høyere beløp enn beregnet sykepengegrunnlag, er dette helt ok.
Eksempel 1
Per har timelønn. Han blir syk en dag i november. Når arbeidsgiver regner ut sykepengegrunnlaget kommer de frem til at han har krav på en dagsats på 1500 kroner.
Dersom Per ikke hadde blitt syk hadde han tjent 2000 kroner denne dagen. Arbeidsgiver velger å betale dette beløpet til Per. Dette kan arbeidsgiver gjøre da dette gir en høyere utbetaling enn hva folketrygdlovens regler ville gitt.
Eksempel 2
Per har timelønn. Han blir syk en dag i november. Når arbeidsgiver regner ut sykepengegrunnlaget kommer de frem til at han har krav på en dagsats på 1500 kroner.
Dersom Per ikke hadde blitt syk hadde han tjent 1000 kroner denne dagen. Arbeidsgiver velger å betale dette beløpet til Per. Dette kan arbeidsgiver ikke gjøre da dette gir en lavere utbetaling enn hva folketrygdlovens regler ville gitt.
Hva arbeidstaker skal ha utbetalt i arbeidsgiverperioden beregnes på bakgrunn av historisk inntekt Hva arbeidstaker skulle hatt i inntekt dersom han ikke hadde blitt syk har ingen betydning.
Beregningsreglene for sykepenger er regulert i folketrygdloven § 8-28. Grunnlaget for omsorgspenger fastsettes på samme måte.
Hovedregelen for fastsettelsen av sykepengegrunnlaget er at det skal beregnes en månedsinntekt som er basert på gjennomsnittet av inntekt som er rapportert til a-ordningen de tre siste kalendermånedene før arbeidstaker blir arbeidsufør.
Det er unntak fra denne hovedregelen dersom arbeidsforholdet enten har vart så kort tid at det ikke foreligger tre måneder med inntekt, eller dersom det har vært varig lønnsendring i løpet av, eller etter beregningsperioden, men før arbeidsuførheten inntraff. Da skal beregnet månedsinntekt utgjøre et gjennomsnitt av inntekten i tidsrommet etter oppstart av arbeidsforholdet, eller etter lønnsendringen.
Når arbeidsgiver har beregnet sykepenger og funnet en gjennomsnittlig månedsinntekt basert på den historiske inntekten, så må denne gjøres om til en dagsats som skal utbetales på de dager det skulle vært utbetalt lønn i arbeidsgiverperioden.
Egenmelding kan kun benyttes i arbeidsgiverperioden. For å ha rett til å benytte egenmelding, er det krav om en opptjeningstid. Arbeidstaker må ha arbeidet hos arbeidsgiver i minst to måneder før opptjeningstiden er oppfylt.
NAV utbetaler sykepenger dersom arbeidstakeren har vært i arbeid eller i en likestilt situasjon i til sammen minst fire uker umiddelbart før fraværet, men ikke har rett til sykepenger fra nåværende arbeidsgiver.
Når NAV skal utbetale sykepenger til arbeidstaker, så kreves det alltid sykmelding.
Eksempel
Ivar har jobbet hos Visma i 32 år. Han har nå fått seg ny jobb. Siste dag hos Visma er 31. oktober. Han starter hos ny arbeidsgiver 1. november. 18. november blir han syk. Han er syk i to dager.
Ivar har ikke rett på sykepenger fra den nye arbeidsgiveren da han ikke har 4 uker opptjening her.
Han har rett på sykepenger fra NAV da han har vært i arbeid siste 4 uker, jfr. folketrygdloven § 8-2. Opptjeningstiden for rett til sykepenger er altså oppfylt. Han må levere sykmelding for at NAV skal utbetale sykepenger.
Egenmelding ved barn eller barnepassers sykdom kan benyttes hos arbeidsgiver når en har vært ansatt i fire uker.
NAV utbetaler omsorgspenger dersom arbeidstakeren har vært i arbeid eller i en likestilt situasjon i til sammen minst fire uker umiddelbart før fraværet, men ikke har rett til omsorgspenger fra nåværende arbeidsgiver.
Arbeidstaker vil kunne bruke egenmelding de første tre stønadsdagene i hvert enkelt fraværstilfelle når NAV yter omsorgspenger.
Høstens fagkonferanse med årsavslutning arrangeres både digitalt og fysisk. Du kan velge det alternativet som passer best for deg.
De fysiske seminarene på Skøyen er på en dag, der halve dagen tar for seg lover og regler og halve dagen er satt av til årsavslutning i Payroll. Det er kun et begrenset antall med plasser på de fysiske seminarene. Se datoer og mer informasjon her.
Den digitale høstkonferansen med årsavslutning består av to dager, der vi ser nærmere på lover og regler dag 1, og har fokus på lønnssystemet dag 2. Du kan lese mer om denne her.
Visma Software AS
Karenslyst allé 56
0277 Oslo, Norge
Tlf: 09101