Mine områder
Hjelp

Kontante ytelser og naturalytelser - korreksjoner - retro-verdier

av Ivar Grøndahl1 (Oppdatert ‎18-05-2022 09:09 av Ivar Grøndahl1 VISMA )

Kontantprinsippet

Kontantprinsippet er et rettsprinsipp i norsk skatterett for tidfesting av skattepliktig inntekt eller fradragsberettiget kostnad. Prinsippet gjelder hovedsakelig for arbeidsinntekt. Regelen gjelder ikke bare kontantytelser eller utgiftsgodtgjørelser, men også skattepliktige naturalytelser.

 

Prinsippet er at en inntekt skal tidfestes når «beløpet utbetales eller ytelsen erlegges, eller i tilfelle på det tidligere tidspunkt da det oppstår adgang til å få beløpet utbetalt eller ytelsen erlagt». Beløpet tidfestes altså enten på det tidspunkt hvor det blir utbetalt eller på det tidspunkt utbetalingen forfaller.

 

Eksempel. Ansatt mottar reisegavekort som en bonus for strålende arbeid i september, mens reisen skal foretas i februar året etter. Fordelen skal da innberettes i september når gavekortet er “mottatt”. 

 

Det betyr at det er utbetalingsdato for lønn og godtgjørelser som er avgjørende for hvilken måned ytelsen tilhører. Dette gjelder både fastlønn, timelønn, overtidsgodtgjørelse, bonuser, andre variable tillegg og utgiftsgodtgjørelser. Og at skattepliktige naturalytelser skal tas med i den måneden de er tilgjengelige for arbeidstaker.

 

Dette følger av skatteloven § 14-3 og skatteforvaltningsloven § 7-2.

 

Visma.net Payroll

For deg som er vant til å bruke Visma Lønn eller Huldt & Lillevik Lønn, vet du hvor tidkrevende korreksjoner på lønn og naturalytelser kan være. Payroll er et unikt dato-styrt system, som ivaretar regelverket og korrigerer a-meldinger automatisk. 

 

Du kan lese mer om Payroll og retro verdier i denne artikkelen:

Hva er retro og hvorfor får jeg det?

 

Korreksjoner

Utbetalt for lite/etterbetale

Hvis du skal etterbetale, oppgi utbetalingen i den kalendermåneden du utbetaler beløpet.

 

Utbetalt for mye

Har du utbetalt for mye og oppgitt et for høyt beløp i a-meldingen, må du rette når inntektsmottaker har betalt tilbake eller inngått en bindende avtale om å betale tilbake.

 

Netto tilbakebetaling

Hvis avtalen om tilbakebetaling eller tilbakebetalingen skjer før 31. januar i året etter inntektsåret, kan inntektsmottakeren betale tilbake nettobeløpet. Det samme gjelder hvis avtalen inngås etter skatteoppgjøret er foretatt for det året feilutbetalingen gjelder.  

 

Endre brutto inntekt og forskuddstrekk på den eller de månedene feilen ble gjort.

 

Brutto tilbakebetaling

Hvis avtalen om tilbakebetaling eller tilbakebetalingen skjer etter 31. januar i året etter inntektsåret og før skatteoppgjøret, må inntektsmottaker betale tilbake bruttobeløpet.

 

Endre brutto inntekt på den eller de månedene feilen ble gjort. Du skal ikke endre forskuddstrekket. Inntektsmottakeren får godskrevet forskuddstrekket i skatteoppgjøret.

 

Naturalytelser 

Skal du korrigere tidligere innsendte opplysninger om naturalytelser, må du rette i a-meldingen for den eller de kalendermåneder som inneholder feil eller mangler.

 

Eksempel 1 : Feil tilleggsinformasjon

Har du oppgitt riktig beløp og riktig beskrivelse på lønn eller ytelse, men feil tilleggsinformasjon, f eks feil listepris på bil eller registreringsnummer, må du rette i a-meldingen for den eller de kalendermåneder som inneholder feil eller mangler. 

 

Eksempel 2 : Endre fordel ek-tjeneste

Har du innberettet fordel ved elektronisk kommunikasjon hver måned siden januar og firmaet ønsker å gi det som skattefri gave i forbindelse med jul, må du rette i a-meldingene for hver måned fra og med januar.

 

Følg RegelPOD

Ønsker du å få varsel når neste RegelPOD er tilgjengelig? Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.

Her finner du alle RegelPOD

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"