Mine områder
Hjelp

Krav til føring av personalliste i enkelte bransjer

av Ivar Grøndahl1 (Oppdatert ‎09-06-2021 09:22 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Vi gjør oppmerksom på at dette er en eldre artikkel.

 

Følgende bransjer er pliktige til å føre personalliste:

  • Serveringssteder
  • Frisører og skjønnhetspleiere
  • Bilverksteder og bilpleiebransjen 

Formålet med plikten til å føre personallister er å motvirke “svart arbeid”. Dersom personalliste ikke er ført i samsvar med regelverket, kan skattekontoret ilegge overtredelsesgebyr.

 

Det følger av bokføringsloven § 3a og bokføringsforskriften hvem som har plikt til å føre personalliste, og hvordan listen skal føres. I meldingen er det spesifisert hvilke foretak innenfor de forskjellige bransjene som er pliktige til å føre personalliste.

 

Serveringssteder mv.

Enhver som driver serveringssted, cateringvirksomhet, gatekjøkken og annen virksomhet hvor tilberedt mat mv. bringes ut til kunden eller hentes på forretningsstedet har plikten til å føre og oppbevare personalliste.

 

I tillegg til serveringssteder har også cateringvirksomhet, gatekjøkken og annen virksomhet hvor tilberedt mat og drikke bringes ut til kunden eller hentes på forretningsstedet, plikt til å føre personalliste.

 

Det vil bl.a. ikke være plikt til å føre personalliste ved servering i kantine som et foretak driver etter selvkostprinsippet og som er til bruk for egne ansatte, eller ved servering i tog, fly og båter i rutetrafikk.

 

Frisørvirksomhet og skjønnhetspleie

Mens frisørvirksomhet er et relativt klart begrep, knyttet til vask, klipping og styling av hår, er begrepet skjønnhetspleie mer uklart. En del tradisjonell skjønnhetspleie utføres også av frisører, slik som farging av vipper og bryn, piercing mv.

 

Skjønnhetspleie skal avgrenses mot tjenester som er unntatt fra merverdiavgiftsloven. Slike unntatte tjenester vil da ikke anses som skjønnhetspleie som medfører plikt til å føre personalliste. Dette medfører at "helsetjenester" og "alternativ behandling" som er omfattet av merverdiavgiftsloven §§ 3-2 og 3-3 ikke anses som skjønnhetspleie etter bokføringsforskriften.

 

Det legges også til grunn at skjønnhetspleie forutsetter at kunden får utført en behandling av personalet i virksomheten. Således faller virksomhet som driver utleie av solsenger (solarium) utenfor begrepet, selv om slike solsenter har betjent personale.

 

Forutsatt at de nevnte unntakene i merverdiavgiftsloven §§ 3-2 og 3-3 ikke kommer til anvendelse vil bl.a. følgende behandlinger bli ansett som skjønnhetspleie etter bokføringsforskriften:

  • Ansiktsbehandling, manikyr, herunder legging av kunstige negler, og pedikyr
  • Ulike former for kroppspleie, velværebehandlinger (SPA-behandlinger mv.)
  • Farging av vipper og øyebryn, tatovering av øyebryn, øyekontur og lepper
  • Tannbleking
  • Piercing

Bilverksteder og bilpleie

Det legges til grunn at virksomheter som er registrert med næringskode 45 200 "Reparasjon og vedlikehold av motorvogner, unntatt motorsykler", eller som driver virksomhet som er omfattet av denne koden uten å være registrert med koden, har plikt til å føre og oppbevare personalliste.

 

På SSB sin hjemmeside er det i note gitt nærmere beskrivelse av hva næringskoden omfatter:

  • vedlikehold og reparasjon av motorvogner:
  • mekaniske - og elektriske reparasjoner,
  • reparasjon av elektroniske innsprøytingssystemer,
  • alminnelig service,
  • reparasjon av karosserier og reservedeler til motorvogner,
  • vask, polering,
  • sprøytelakkering og annen billakkering,
  • reparasjon av bilruter, seter i motorvogner, dekk og slanger,
  • montering og utskifting og montering av reservedeler og utstyr som ikke er en del av produksjonsprosessen

Unntak

I meldingen er det gitt unntak for føring av personalliste. Unntaket gjelder f eks når det er foretak uten ansatte. 

 

Krav til legitimasjonspapirer

Arbeidsgiver skal sørge for det kan fremvises pass eller annen gyldig legitimasjon med bilde, eller kopi av slikt legitimasjonspapir, for alle tilstedeværende som arbeider i virksomheten. Som legitimasjonspapir regnes også førerkort og bankkort med bilde.

 

Innhold og formkrav

I meldingen er det også satt krav til hvilke opplysninger personallisten skal inneholde og hvordan den skal føres og oppbevares. 


Mangler ved listen kan medføre overtredelsesgebyr

Det kan ilegges overtredelsesgebyr dersom det avdekkes at plikten til å føre og oppbevare personallister ikke er overholdt. Gebyret utgjør utgjør 10 rettsgebyr. Ved gjentatt overtredelse innen 12 måneder, utgjør gebyret 20 rettsgebyr. Et tilleggsgebyr på inntil to rettsgebyr kan ilegges for hver person som ikke er registrert i personallisten ved kontroll. 1 rettsgebyr i 2019 er kr 1 150.

 

Du kan lese hele meldingen på Skatteetaten sine sider her.

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"