For at vi skal kunne sende faktura til dine kunder, og for at vi skal kunne nå ut til kunden dersom faktura ikke blir betalt, er vi helt avhengig av et minimum sett av kontaktopplysninger på kunden. Jo større grad av kvalitet det er i disse opplysningene, eller dataene, jo større er gevinsten. Hvorfor er god datakvalitet på kundene dine viktig for din bedrift? I denne artikkelen har vi listet opp noen grunner til hvorfor datakvalitet er viktig.
Vi gjør oppmersom på at det stilles strenge krav til oppbevaring og behandling av personopplysninger. Vi går ikke i detalj på dette i denne artikkelen, og vi anbefaler deg derfor å lese vår artikkel om Personvern og GDPR i tillegg til denne. Du finner artikkelen om personvern her.
Aller først; hva ligger i begrepet “datakvalitet”?
Med datakvalitet her mener vi i hvilken grad opplysningene registrert på dine kunder er korrekte, strukturerte og utfyllende. En kundeportefølje med god datakvalitet kjennetegnes ved at
Kundenes kontaktopplysninger er oppdaterte og korrekte (du vet at du til enhver tid kan nå kunden via de registrerte kontaktopplysningene)
Dataene er anordnet på en strukturert måte (Navn, postadresse, telefonnummer og e-postadresse osv. er strukturert i egne felter)
Man er konsekvent i registreringen av nye kunder og har et minimum sett av kundedata på hver enkelt kunde (Eksempelvis minimum navn/firmanavn og org.nummer, postadresse og telefonnummer)
Hvorfor er datakvalitet viktig?
Under har vi listet opp noen punkter hvor vi forklarer nærmere hvorfor datakvalitet er viktig.
Privat -eller næringskunde?
Riktig kategorisering av kundene dine er avgjørende for korrekt og effektiv oppfølging av utestående faktura. Med kategorisering her mener vi en angivelse av om kunden er en privat -eller næringskunde. Grunnen til at vi har satt dette punktet øverst på listen er fordi mange av rutinene som inngår i en innfordringsprosess tar utgangspunkt i hvilken kategori kunden tilhører. Eksempler på rutiner hvor kundekategoriseringen har betydning
Distribusjon: Enkelte distribusjonskanaler kan ha ulik logikk for privat -og næringskunder, og først og fremst elektroniske distribusjonskanaler. Ønsker du at flere av kundene dine skal motta faktura elektronisk, bør du kontrollere at du har kategorisert kundeporteføljen din korrekt.
Adresseretur: Privat -og næringskunder adressesjekkes mot ulike registre. Dersom kategoriseringen er feil, er sannsynligheten høy for at vi ikke får de resultatene fra vask som vi ønsker, som kan føre til at faktura blir liggende i retur lengre enn hvis kategoriseringen hadde vært korrekt.
Purre -og forsinkelsesgebyrer. Loven åpner for at man kan ilegge ulike gebyrer for forsinket betaling mot privat -og næringskunder. For privatgebyrer gjelder tradisjonelt purregebyr, mens for næringskunder er det tillatt å ilegge kompensasjonsgebyr.
Inkasso og rettslig pågang: Salærsatsene er ulike for privat -og næringskunder. Vi som inkassopartner sørger alltid for ilagt gebyr/salær er i henhold til lovverket, men har du som fordringshaver kategorisert kunden riktig som privat eller næring fra starten bidrar dette til økt effektivitet i innfordringsprosessen.
Effektiv distribusjon
For at vi skal kunne sende faktura mest mulig effektivt til dine kunder, er vi avhengig av korrekte og utfyllende kontaktopplysninger. Dette gjelder ikke kun for postale utsendelser hvor vi trenger riktig postadresse, men også for elektroniske utsendelser. For at vi skal kunne identifisere om kunden kan motta faktura elektronisk (Eksempelvis Digipost og eFaktura), er vi avhengig av at opplysningene på kunden er oppdaterte og korrekte. Med oppdaterte data på kundene dine, er sannsynligheten større for at vi identifiserer de elektroniske avtalene og kan sende faktura til kunden mer effektivt.
Reduserer adresseretur
At enkelte postale utsendelser kommer i retur er noe vi ofte ikke kommer utenom. Men, er du flink til å holde dine kunders kontaktopplysninger vedlike vil den åpenbare gevinsten være at færre postale utsendelser kommer i retur. Håndtering av returpost er tidkrevende og kan koste bedriften din dyrt. Å legge litt ekstra innsats i å bedre kvaliteten i kundedataene dine kan derfor ha stor gevinst i det lange løp. Har du oppdaterte kontaktopplysninger på kundene dine utover postadresse, for eksempel telefonnummer eller e-postadresse, har man også et større mulighetsrom for å informere kunden om utestående faktura dersom en postal faktura kommer i retur.
God datakvalitet på kundene dine bidrar til orden, økt likviditet og kan være med på å skape konkurransefortrinn. Hvordan står det til med datakvaliteten i ditt kunderegister? Med denne artikkelen håper vi at du finner motivasjon til å gjennomgå din portefølje og se etter forbedringsområder.
... View more