Vid skapandet av betalningar kan det ibland hända att kolumnerna "Bank" och "Belopp" är tomma, medan beloppet hamnar i "Restbelopp". Detta kan bero på att kryssrutan "Matcha banker" inte är markerad.
För att åtgärda detta går man till Inköp - Skapa betalningar, trycker på "Visa fler filter" på vänstersidan och markerar sedan "Matcha banker" på högersidan. Denna justering kan göras både under fliken "Betalningsförslag" och fliken "Förbered betalning". Efter att posterna har laddats om fylls kolumnen "Bank" automatiskt i och beloppet hamnar i kolumnen "Belopp".
Observera att denna inställning sparas lokalt på varje arbetsstation, och Control kommer ihåg inställningen mellan sessioner. Om en nyinstallation eller ominstallation av klienten görs, eller vid vissa uppdateringar, kan inställningen behöva göras om.
Hej allihopa!
Under semesterperioden har vi lägre bemanning, vilket kan leda till något längre handläggningstider än vanligt. Vi uppskattar din förståelse och kommer att sträva efter att svara på dina frågor så snabbt som möjligt. Behöver du personlig service via telefon registrera ett ärende så tar vi kontakt med er.
Vi önskar er alla en fantastisk sommar .
Vänliga hälsningar,
VIsma Customer Success
På våra kostnadsfria webbinar har du möjlighet att lära dig mer om Control och får se några av de tips & trix som finns för att underlätta din vardag. På vårens första webbinar, visar vi hur du själv kan hitta en lösning på vanliga frågor från användare om flöden och processer inom ekonomisk administration.
Varmt välkommen att anmäla dig här!
Under fliken Utbildning här på Visma Community kan du anmäla dig till våra kostnadsfria webbinar. Om du råkade missa något av dem, kan du i efterhand se en inspelning av genomgången.
Du kan se webbinaret här.
Tycker ni att uppgraderingar tar lång tid och kräver en stor arbetsinsats från er sida?
När ni migrerat till Control Edge kommer ni, via servicefönster, uppdateras med förändringar i systemet. Ett driftstopp för uppdatering beräknas ta ungefär 4 timmar och uppdateringen läggs på tider då vi bedömer att få kunder arbetar i systemet.
På vårt Community, under produkten Control Edge, finns en statussida där vi ger Systemstatus, Driftinformation och Supportinformation för Control Edge. På denna statussida informerar vi om när en uppdatering kommer att ske och vad den innehåller. Ni som kund utför inga egna tester efter uppdateringen, utan så snart det är klart kan ni fortsätta ert arbete.
En uppgradering av systemet on prem tar ofta ett par månader i anspråk och kräver stort engagemang från er som kund, när ni migrerat till Control Edge har ni genomfört er sista uppgradering och kommer löpande uppdateras med ny funktionalitet.
Kontakta visma.control@visma.com om ni vill veta mer.
I sommar släpptes Control och DCE version 15, detta betyder att version 13 och bakåt inte längre har utvecklingsstöd. Många står nu inför valet om de ska uppgradera sin installation till version 15 eller migrera till molnet och Control Edge.
För de flesta kunder är Control Edge det mest moderna, framtidsinriktade beslutet. Med Edge innebär det att ni kommer göra er sista uppgradering, själva migreringsprojektet. Därefter kommer alla uppdateringar löpande och ni slipper planera in testperioder och nertid framöver.
Control 15 kom med nya funktioner (Inlägg om version 15 på community ) och är valet för er som av olika anledningar ännu inte har möjlighet att gå till molnet.
Vi hjälper er gärna vidare i ert resonemang. Ta kontakt med visma.control@visma.com och berätta att ni vill titta närmare på detta. Då kommer ni bli kontaktade av en projektledare.
Visste du att man kan koppla samman och gruppera flera öppna fönster till ett arbetsflöde? Det kan vara bra om du exempel är inne i specifika fönster runt bokslut och gärna vill ha smidig åtkomst till alla fönster.
Det görs genom:
1. Öppna upp alla fönster som ni önskar skapa till ett arbetsflöde
2. Tryck på Dockningsplats
3. Efter ni tryckt på Dockningsplats kommer alla fönster som ni haft uppe att dyka upp. Bocka i alla som ni önskar ha med i ett arbetsflöde och bocka även i ”Visa i hotbar” och namnge vad arbetsflöde ska heta. Tryck på spara.
4. Efter ni har sparat kommer arbetsflödet att dyka upp under ”Egna arbetsflöden”. Här kommer alla funktioner vara bredvid varandra som syns längst upp på vänster sida.
Autopay har en inbyggd hjälpfunktion som kan vara behjälplig om det skulle uppstå några frågor när ni är inloggade i Autopay. För att komma åt hjälpen så tryck på (?) som finns uppe till höger bredvid ert namn. Skulle ni till exempel ha en fundering hur man går tillväga för att lägga upp ett nytt bankavtal, så kan ni söka på det så får ni upp resultat som ni kan ta hjälp av.
I Visma Control finns det användbara kortkommandon som kan hjälpa dig att arbeta snabbare och effektivare. Genom att utnyttja dessa kortkommandon kan du spara värdefull tid och bli mer produktiv i din dagliga användning av systemet. Nedan kommer vi att presentera några användartips och visa hur du kan dra nytta av kortkommandon för att förbättra ditt arbetsflöde.
Flytta dig mellan öppna fönster:
Ett av de mest praktiska kortkommandona är att använda "Ctrl och Tab" för att snabbt växla mellan de olika öppna fönstren i Visma Control. Genom att trycka på dessa tangenter samtidigt kan du smidigt navigera mellan olika moduler utan att behöva använda musen.
Lägga till eller ta bort rader i en verifikation:
När du skapar en verifikation kan du enkelt lägga till rader genom att använda kortkommandot "Ctrl och Enter”, i stället för att manuellt klicka på "+" knappen. På samma sätt kan du ta bort en rad genom att trycka ”Ctrl och -”( minus-knappen). Det är även möjligt att markera flera rader och sedan klicka på ”Ctrl och -”( minus-knappen) för att ta bort raderna.
För en fullständig lista över alla tillgängliga kortkommandon kan du besöka följande länk: Lista över kortkommandon.
Räknat i kalendertid är ett migreringsprojekt mer eller mindre detsamma som att göra ett uppgraderingsprojekt till senaste versionen för installation på egna servrar (så kallad on prem).
Aktiviteterna i projektet följer vår Vismaprocess och även här är dessa detsamma vid en migrering till Control Edge såsom en uppgradering on prem.
Förberedelser
Planering
Projektinitiering
Projektuppstartsmöte
Genomförande
Parametersättning/Konfiguration
Leveranstester
Löpande avstämningar
Driftsättning
Leveransgodkännande
Go-Live
Avslut och uppföljning
Projektavslutsmöte
Vill ni veta hur en projektplan kan se ut hos just er, kontakta visma.control@visma.com!
Varför vänta på att migrera till Control Edge?
Semestern närmar sig och det finns det en del att tänka på för er som arbetar i Control.
-Tänk på att testa igenom rutiner och flöden som semestervikarier ska utföra. T ex skapa en betalning eller göra en import. Säkerställ att hela flödet och alla steg har gåtts igenom.
-För att undvika felbokningar bör man stänga de perioder som man inte arbetar i. Vi rekommenderar endast två perioder öppna samtidigt. Det är även möjligt att låsa verifikationsserier.
-Supporten för Visma Control är bemannad hela sommaren.
Har ni frågor kring rutinerna ovan vänligen maila till visma.control@visma.com
Många av våra befintliga kunder visar ett stort intresse för vår molntjänst Control Edge och i samband med det väcks ofta ett antal frågor kring säkerhet och var datalagring sker. Många kunder har idag lokala installationer och kundens IT-avdelning känner väl till den tekniska miljön, så det är helt naturligt att det finns frågor ni som kund behöver svar på inför en övergång till vår molntjänst.
Med den samlade erfarenheten av vilka frågor som ställs från våra kunder och för att underlätta för er att ta del av information kring säkerhet har Visma samlat information på en sida som heter Trust Centre, https://www.visma.com/trust-centre/ . De flesta av våra kunder hittar svar på sina frågor här, så dela gärna informationen om Trust Centre med er IT-avdelning.
Om ni följer länken ovan kan ni välja produkt “Control Edge” och där läsa mer om säkerheten för vår molntjänst.
Ska ni migrera till Control Edge och har integrationer till andra system? Till exempel ett försystem eller ett business intelligence system. I Control Edge tillåts inte integrationer direkt till databasen utan där går dessa via Control Edge API.
API är en förkortning och står för Application Program Interface. Ett API är ett sätt för två system att kommunicera och överföra data eller information mellan varandra. Ett API kan beskrivas som ett rum med många dörrar, om det integrerande systemet har rätt nycklar kan systemen skicka information mellan varandra genom dörrarna. Dessa dörrar kallas endpoints.
När vi på Visma pratar om API frågar vi ofta om det integrerande systemet ska “skriva” eller “läsa” i API:et. Det betyder helt enkelt om systemet ska skicka information till Control Edge som Control Edge sedan ska hantera, eller om det endast ska hämta information ifrån Control Edge.
Ett antal leverantörer har redan kopplat sina system till Control Edge via API, då finns redan en koppling som ni lätt kan använda er av. Några av dessa är Insikt, Vitec Hyra, Hypergene och Qlik Sense.
Vill ni integrera Control Edge med ett annat system, som ännu inte har en klar koppling till Control Edge API? Det är tredjepartsleverantören som bygger en koppling till Control Edge API. Ni kan redan nu skicka dokumentationen om Control Edge API till er systemleverantör för att få ett estimat från dem vad det skulle innebära: https://developer.visma.com/api/control-edge
För att en användare skall kunna arbeta med Control behöver användaren har tillgång till det lokala nätverket, vara upplagd på SQL Server och ha samma namn på sin användare i Control som på SQL Server.
Därefter kan du som har behörighet att administrera användare sätta upp vilka affärsenheter och verifikationsserier som användaren ska ha tillgång till under Inställningar / Systeminställningar/ Användare. Där kan du också lägga till relevanta behörigheter under fliken Privilegier i menyn. Behörighetskoder kan sättas för att mer i detalj reglera vilka delar som användaren ska ha tillgång till. Ett tips är att kopiera en användare med liknande behörigheter som en ny användare ska ha tillgång till, eller att använda privilegieroller.
I de senare versionerna t o m version 13 behöver användaren därefter exporteras till VUD (Visma User Directory), för att användaren ska kunna ta ut rapporter från Utskriftscentralen. Export görs samtidigt till Visma.net. För att kunna exportera en användare i de här versionerna, behöver du själv ha Customer Administrator behörighet i Visma.net samt vara Superuser i VUD. Du behöver också vara inloggad med Visma.net autentisering i Control.
I version 14 har en förenkling av användarhanteringen gjorts, bl a genom att VUD plockats bort och export av användare görs där direkt från användaren.
I Control Edge finns ytterligare förenklingar i användarhanteringen. Där administreras det mesta av användarhanteringen istället i en Användarportal. Anmäl dig gärna till något av våra webbinar, eller hör av dig till visma.control@visma.com om du vill veta mer om Control Edge.