Sommige organisaties gebruiken Microsoft Intune om hun apparaten, applicaties en beveiliging te beheren. Door middel van instellingen (en “policies”) bepaal je wat wel en niet is toegestaan en kun je uniformiteit afdwingen. Denk daarbij aan beperkingen op het gebied van achtergrondprocessen op mobiele devices, het afdwingen van encryptie of het beperken van netwerktoegang. Deze beperkingen kunnen ervoor zorgen dat (onderdelen van) de Youforce app niet werken zoals bedoeld. Voor de meest optimale werking en gebruikerservaring raden we dan ook aan om de Youforce app uit te sluiten van deze beperkende Intune policies.
Door middel van best practices op het gebied van beveiliging zorgen we voor een veilige en gebruikersvriendelijke Youforce App. Het uitsluiten van de Youforce App van bepaalde Intune policies is dus puur bedoeld om de gebruikerservaring te verbeteren, zonder de beveiliging in gevaar te brengen. Intune is een product met zeer veel mogelijkheden en instellingen en iedere organisatie bepaalt zelf hoe deze ingericht worden. Als gevolg hiervan is het niet mogelijk voor ons om specifieke vereiste instellingen (of uitsluitingen van deze instellingen) te beschrijven. We raden aan om de Microsoft-documentatie hiervoor te raadplegen. Hier zijn enkele artikelen die kunnen helpen:
https://learn.microsoft.com/nl-nl/mem/intune/apps/apps-inc-exl-assignments
https://learn.microsoft.com/nl-nl/mem/intune/apps/app-protection-policies-exception
Hier vind je enkele templates voor medewerker en manager met een korte instructie (Quick Reference Card). De templates zijn beschikbaar als PDF en MS Word document zodat je deze eenvoudig kunt aanpassen.
💡Als Visma|Raet zien we dat medewerkers & managers nóg enthousiaster worden van video's dan van instructie van een Quick Reference Card. Kijk dus ook in de 'kennisbank met filter Video's' naar welke video's je kunt delen binnen jouw organisatie.
Net als Mijn Youforce (dekstop) worden de rechten in de Youforce App bepaald door 'autorisatiebeheer'. Voor Mijn Youforce is dit beschreven in:
Welke proces/module link in Mijn Youforce is gekoppeld aan welk recht in Autorisatiebeheer?
Voor de Youforce App is de werking als volgt
HR voor anderen
Functionaliteit
Zichtbaar met rechten op
Declaraties
Declaraties / Declaraties bulk controleren
Verzuim
Ziekteverzuim / Ziekte registreren
Vervanging
Vervanging en delegatie / Vervanging instellen
Persoonlijk
Functionaliteit
Zichtbaar met rechten op
Gewerkte dagen
Gewerkte dagen / Gewerkte dagen indienen
Declaraties
Declaraties / Declaraties indienen en controleren
Verzuim
Ziekteverzuim / Toegang tot eigen verzuim
Salaris berekenen
Salaris Simulator / Toegang tot Salaris Simulator
Aanvragen & uploaden
Profiel / Uploaden Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Mijn dossier
Medewerkersdossier / Toegang tot Medewerkerdossier (persooneelsdocumenten) of Toegang tot Medewerkerdossier (salarisdocumenten)
Het inloggen op de Youforce app is vergelijkbaar met het inloggen op Mijn Youforce op een laptop. Afhankelijk van wat binnen jouw organisatie gebruikelijk is gaat dit via:
Single Sign On van jouw organisatie
Youforce account (account dat eindigt op @onyouforce.com)
De medewerker vult zijn haar account in op het volgende scherm en wordt dan doorgeleid naar het Single Sign On scherm van jouw organisatie of de inlog van het Youforce account:
Om de medewerker te helpen met deze keuze hebben we daar een help-toelichting toegevoegd:
Inloggen via je organisatie (SSO)
Nadat de medewerker zijn/haar werk-email heeft ingevuld verschijnt het scherm van jouw organisatie (het zogenaamde scherm wat behoort bij jouw eigen Identity Provider (IDP)), Vanaf dit punt gelden de procedures, voorwaarden, regels van de organisatie.
Inloggen met je Youforce account
Bij het invullen van een Youforce account (account dat eindigt op @onyouforce.com) is een tweede factor verplicht. Na het invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord, zal deze gevraagd worden. In dit voorbeeld maken we gebruik van PING als tweede factor (het voordeel hiervan is dat er actief een push bericht verzonden wordt)
Na het inloggen (authenticatie) Na de eerste inlog vraagt de app om een pincode (6 cijfers) in te geven. Veelal wordt de pincode als backup gebruikt, als biometrische opties (vingerafdruk, gezichtsherkenning) niet beschikbaar zijn. (dit kan zijn omdat de telefoon dit niet ondersteund of andere redenen, zoals het dragen van een mondkapje waardoor de gezichtsherkenning simpelweg niet werkt) Vanaf nu hoeft de gebruiker in principe niet meer in te loggen, de Youforce app kan geopend worden via gezichtsherkenning of vingerafdruk. (in het ergste geval met de pincode) Swiped de gebruiker de Youforce app naar de achtergrond, zullen we na 30 seconden ook weer de gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode vragen. We minimaliseren hiermee misbruik van gegevens en functionaliteit indien men de telefoon onbeheerd laat.
Je ziet, we doen er alles aan om het simpel en veilig te houden!
Toch kan het voorkomen dat de Youforce app de gebruiker vraagt om opnieuw in te loggen. De app vernieuwd uit zichzelf de sessie, maar dit kan tot maximaal 300 dagen, hierna moet de gebruiker zich opnieuw aanmelden.
Bekijk ook de bijbehorende video's, Download en eerste inlog in de Youforce app voor Android en Download en eerste inlog in de Youforce app voor Apple
Als een toekomstige medewerker een account heeft voor Youforce kan hij/zij ook gewoon inloggen in de Youforce app. De medewerker zal alle functionaliteiten zien die geautoriseerd zijn. Een medewerker kan zo bijvoorbeeld zijn dossier zien of zijn adresgegevens wijzigen.
In de onderdelen waar de medewerker een declaratie kan indienen (dus zowel gewerkte dagen, onkosten als kilometers) zal de volgende melding worden weergegeven.
In Profiel / Dienstverbanden zal de medewerker zien dat er nog geen actief dienstverband is. Dit ziet de medewerker als volgt.
Vanaf de eerste werkdag kunnen de volledige functionaliteiten van de Youforce app worden gebruikt door de medewerker.
Nee, anders dan de tokens die nodig zijn om de gebruiker toegang te verlenen, worden er geen gegevens opgeslagen op de telefoon. Deze tokens worden beveiligd opgeslagen conform best practices (iOS - Keychain, Android - Secure Preferences) Indien de gebruiker documenten download (bijv. een salarisstrook) worden deze uiteraard wel opgeslagen op de telefoon. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor downloads vanuit apps, ook de Youforce app.
De Youforce app is gebouwd met de nieuwste technieken. Ook is er directe integratie met gegevens in HR Core Beaufort Online. Daardoor ziet de medewerker altijd actuele gegevens in de Youforce app. Daarom is de app alleen beschikbaar voor HR Core Beaufort Online.
In de beheerdershandleiding (Handleiding Youforce app voor functioneel beheerders) staat de inrichting van de app stap voor stap beschreven. Maar vanzelfsprekend kan je vaste Customer Success Manager samen met een consultant altijd ondersteunen met de implementatie. En ook de Visma|Raet Servicedesk collega's staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden.
De Youforce app is beschikbaar in de App store van Apple (https://apps.apple.com/nl/app/youforce/id1541134359) en in de Play store van Google (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.visma.raet.mobile.exp&hl=nl_NL&gl=NL) Bekijk ook de bijbehorende video's, Download en eerste inlog in de Youforce app voor Android en Download en eerste inlog in de Youforce app voor Apple
De medewerker zal in de Youforce app het onderdeel ''Mijn dossier'' en ''Profiel'' blijven zien.
In ''Mijn dossier'' zijn alle oude salarisstroken & jaaropgaven nog beschikbaar als deze rechten zijn toegekend aan het onderdeel ''standaardgebruiker'' in Portaalbeheer / Gebruikersinstellingen / Youforce autorisatieprofielen beheren.
In ''Mijn dossier'' zijn alle documenten uit het personeelsdossier nog beschikbaar als deze rechten zijn toegekend aan het onderdeel ''standaardgebruiker'' in Portaalbeheer / Gebruikersinstellingen / Youforce autorisatieprofielen beheren.
Daarnaast is de toegang van de Youforce app voor medewerkers die uitdienst zijn afhankelijk van de rechten die zijn toegekend in Autorisatiebeheer. De volgende inrichting kan bijvoorbeeld voorkomen:
Rechten op ''Contact gegevens wijzigen'' zijn toegekend aan ''alle gebruikers''. Een medewerker kan na zijn/haar uitdienst datum nog contactgegevens wijzigen via de Youforce app
Rechten op ''WorkLocationRegistration'' zijn toegekend aan ''alle gebruikers''. Een medewerker kan na zijn/haar uitdienst datum nog eerder ingediende werklocatie declaraties bekijken. Nieuwe declaraties indienen kan niet meer.
Rechten op ''Expense Management'' zijn toegekend aan ''alle gebruikers''. Een medewerker kan na zijn/haar uitdienst datum nog eerder ingediende declaraties bekijken. Nieuwe declaraties indienen kan niet meer.
Een medewerker die dus uitdienst is maar nog wel rechten heeft op ''WorkLocationRegistration" & ''Expense Management" zal de volgende schermen zien als hij/zij een nieuwe declaratie wil indienen:
Als Visma|Raet bieden we geen extra ondersteuning voor Mobile Device Management tools. De meeste MDM-tools kunnen gebruik maken van apps uit de bekende app stores (Google Play en Apple App Store). We leveren dan ook geen losse applicatie, zoals een APK.
In versie 1.9.0 van de Youforce app is een nieuwe optie toegevoegd aan de instellingen om de pincode te wijzigen. Met deze functionaliteit kunnen gebruikers ze pincode die toegang geeft tot de Youforce app makkelijk wijzigen.
Om je pincode te wijzigen ga je naar “Instellingen” en selecteer je “Pincode wijzigen”. Volg vervolgens de instructies om het scherm om je pincode te wijzigen. Kies een pincode die veilig is en makkelijk te onthouden voor jezelf.
Als een gebruiker op “Pincode wijzigen” drukt zal de Youforce app eerst vragen om je te identificeren via de biometrische inlogmogelijkheden van je telefoon. Deze extra veiligheid is standaard ingebouwd om zeker te zijn dat alleen jij je pincode kunt wijzigen.
Het is voor ons allemaal zeer belangrijk dat de Youforce app stabiel is en werkt in lijn met de huidige beveiligingsstandaarden. Omdat oudere versies van iOS of Android geen beveiligingsupdates meer ontvangen vanuit Apple en Google is het daarom niet gebruikelijk deze nog te ondersteunen.
Vanaf Youforce app versie 1.8.1 is het minimaal ondersteunde besturingssysteem iOS 15 voor Apple iPhone en Android 8 voor Android telefoons.
Elke keer als er een nieuwe versie van iOS of Android besturingssysteem beschikbaar komt, testen we de Youforce app op compatibiliteit en besluiten of we oudere versies niet meer zullen ondersteunen. We zullen dit steeds op voorhand laten weten zodat jullie je medewerkers hiervan op de hoogte kunnen stellen.