Mijn Communities
Help

Betaald ouderschapsverlof

door Fred Asbroek (Bijgewerkt ‎07-09-2022 14:53 door Fred Asbroek VISMA )
 

Op 2 augustus 2022 is de Wet betaald ouderschapsverlof in werking getreden.

 

Het doel van deze wet is om ouders te laten wennen aan de nieuwe gezinssituatie en om samen de keuze te maken over de verdeling werken en zorgen.

 

Het reeds bestaande ouderschapsverlof was in veel gevallen onbetaald, In enkele CAO's was sprake van een (deels) doorbetaald verlof. 

 

Om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen geen gebruik konden maken van een onbetaald verlof, heeft het Europees Parlement richtlijnen gegeven waarbij ieder aangesloten land een deels betaald ouderschapsverlof moest invoeren.

 

Beide ouders kunnen als ze werkzaam zijn in loondienst gebruik maken van het betaalde ouderschapsverlof.

 

  • De ouder (werknemer) kan maximaal 9 keer het aantal uren van zijn/haar werkweek betaald ouderschapsverlof opnemen.
  • Het betaald ouderschapsverlof maakt deel uit van het bestaande ouderschapsverlof van max 26 weken tot het kind 8 jaar is.
  • De ouder kan het verlof  flexibel (in delen) opnemen, binnen 1 jaar na de geboorte.
  • Bij pleegzorg of adoptie kan de werknemer betaald ouderschapsverlof flexibel opnemen in het eerste jaar na opname van het kind in het gezin. 
  • Het betaald ouderschapsverlof is een WAZO-uitkering van 70% van het dagloon, tot 70% van max.dagloon en wordt achteraf na opname van het verlof (in delen) aangevraagd en betaald. Werkgever kan maximaal 3 keer een betaalverzoek doen.
  • De werkgever vraagt de uitkering aan via de Verzuimmelder of Digipoort.

 

Zie voor vragen en antwoorden de FAQ betaald ouderschapsverlof:

https://community.visma.com/t5/Thema-s-Wet-en-regelgeving/FAQ-betaald-ouderschapsverlof/ta-p/492110

 

Hieronder worden 3 onderdelen verder uitgewerkt:

 

  • Self Service, Beaufort en Gemal
  • Self Service, HR Core Education (onderwijs klanten)
  • Visma.net, HRM & Payroll

Betaald ouderschapsverlof Selfservice, Beaufort en Gemal

Webinar 5 juli 2022, Selfservice, Beaufort en Gemal

Tijdens dit webinar vertelden we over de wettelijke wijziging met betrekking tot het betaald ouderschapsverlof dat per 2 augustus 2022 in gaat. En we lieten zien wat er gedaan moet worden in de verschillende systemen om de algemene best practices te implementeren. 

Wil je het webinar nog een keer bekijken of heb je de online sessie gemist?    

 

Bekijk hier de opname 

 

Zie voor vragen en antwoorden tijdens webinar van 5 juli 2022:

https://community.visma.com/t5/Thema-s-Wet-en-regelgeving/Vragen-en-antwoorden-Webinar-betaald-ouder...

 

Hieronder een link naar het stappenplan voor de aanvraag van de medewerker, de aanvraag UWV en het opgenomen verlof op de salarisspecificatie

 

https://community.visma.com/t5/Thema-s-Wet-en-regelgeving/Stappenplan-Wet-betaald-ouderschapsverlof/...

 

E-learning inrichten Wettelijk Betaald Ouderschapsverlof

Deze e-learning is bedoeld voor professionals die het wettelijk betaald ouderschapsverlof willen gaan inrichten in HR Core Beaufort en Self Service.

 

https://academy.raet.com/pages/description.jsf?menuId=841111#/users/@self/catalogues/117444/coursete...

 

Betaald ouderschapsverlof Selfservice, HR Core Education

(onderwijs klanten)

In Selfservice (voor HR Core Education) hebben we standaard formulieren gemaakt voor betaald ouderschapsverlof: 

 

Betaald Ouderschapsverlof in HR Core Education en HR Self Service

 

De aanpassingen in HR Core Education zijn hier terug te vinden: 

 
 

Betaald ouderschapsverlof Visma.net HRM en Payroll

Webinar 24 juni 2022, Visma.net HRM & Payroll

 

Tijdens dit webinar vertelden we over de wettelijke wijziging met betrekking tot het betaald ouderschapsverlof dat per 2 augustus 2022 in gaat.
Ook hebben we het belang om de WAZO uitkering voor het betaald ouderschapsverlof separaat te administreren toegelicht. We lieten zien hoe je dit oplost in Visma.net Payroll.
 
Wil je het webinar nog een keer bekijken of heb je de online sessie gemist? Bekijk hier de online opname Webinar Betaald ouderschapsverlof Visma.net Payroll
 
Daarnaast kan je ook de Presentatie webinar Betaald Ouderschapsverlof raadplegen, meer detailinformatie kun je vinden in dit kennisbank artikel.
 

Voor Visma.net HRM is er een voorbeeld handleiding voor de inrichting Aanvraag betaald ouderschapsverlof

 

16 Opmerkingen
Janny18011962
CONTRIBUTOR **
door Janny18011962

de uitkering is nu 70% zie site UWV

De hoogte van de uitkering tijdens het betaald ouderschapsverlof is 70% van het dagloon van de werknemer. Dit dagloon is nooit hoger dan 70% van het maximumdagloon. In de cao of arbeidsoverkomst is mogelijk geregeld dat u de uitkering betaald ouderschapsverlof aanvult.

Mariëlle Poleij
CONTRIBUTOR **
door Mariëlle Poleij

Kunnen jullie aangeveven wanneer het Self Service formulier voor de aanvraag van het betaalde ouderschapsverlof gereed is?

door Melvin Lander

@Mariëlle Poleij de laatste testen worden gedaan op het aangepaste WAZO scherm in HR Core Education. Zodra deze daadwerkelijk beschikbaar is kan ik verder met het bedenken en maken van een inrichting. We proberen dit zo spoedig mogelijk beschikbaar te maken. Mocht dit onverhoopt niet lukken voor 2-8 en hebben jullie al iemand die hier gebruik van wil maken is het iig mogelijk om de registratie in HR Core Education te doen.

Angelina Biver
CONTRIBUTOR *
door Angelina Biver

Volgens de regelgeving kan een medewerker een combinatie aanvragen van wettelijk betaald ouderschapsverlof in samenloop met het betaalde ouderschapsverlof op basis van de CAO. Zijn hiervan ook voorbeelden hoe dat berekend moet worden voor het salaris?

Fred Asbroek
VISMA
door Fred Asbroek

Angelina,

 

Een combinatie van het wettelijk betaald ouderschapsverlof en betaald ouderschapsverlof volgens CAO kan in de praktijk voorkomen.

 

Er zijn nog een aantal onduidelijkheden, we zijn hierover in gesprek met partijen.

 

Er zijn nog geen rekenvoorbeelden.

Marjan Arends M4P
CONTRIBUTOR *
door Marjan Arends M4P (Bijgewerkt ‎30-08-2022 14:21 door Fred Asbroek VISMA )

Geldt voor de uren betaald ouderschapsverlof ook dat er gemiddelde ORT tijdens verlof over berekent moet worden net als bij het gewone verlof?  

 

Marjan

 

Dat is afhankelijk van wat er in de CAO staat, om welke CAO gaat het?

 

Fred

Maurice van de Pol
CHAMPION *
door Maurice van de Pol

Inmiddels de 1ste aanvraag voor het betaalde ouderschapsverlof bij het UWV ingediend via hun portaal en wat schetst mijn verbazing: het ouderschapsverlof kan alleen maar in hele weken aangevraagd worden! Met als gevolg dat we heel veel mensen moeten teleurstellen die of hun op te nemen betaald ouderschapsverlof moeten afkappen op hele weken of nog extra (70% doorbetaalde) ouderschapsverlofdagen moeten gaan inplannen om aan een hele week te voldoen. Nog iemand deze ervaring?

 

Fred Asbroek
VISMA
door Fred Asbroek

Hier spelen 2 verschillende zaken:

 

  • De opname van het verlof door de werknemer
  • De aanvraag van de uitkering bij UWV door de werkgever

Het betaald ouderschapsverlof is geregeld in de Wet WAZO hoofdstuk 6.

 

Opname verlof

 

Artikel 6:3

De werknemer  heeft gedurende de periode dat het kind de leeftijd van een jaar nog niet heeft bereikt recht op een uitkering over een periode van ten hoogste negen maal de arbeidsduur.  

 

Artikel 6:5

De werknemer meldt het voornemen om verlof op te nemen ten minste twee maanden voor het tijdstip van ingang van het verlof schriftelijk aan de werkgever onder opgave van de periode, het aantal uren verlof per week of als de arbeidsduur over een ander tijdvak is overeengekomen over dat tijdvak en de spreiding daarvan over de week of het anderszins overeengekomen tijdvak

 

De werkgever kan, tot vier weken voor het tijdstip van ingang van het verlof, en na overleg met de werknemer, de door de werknemer gewenste wijze van invulling van het verlof gedurende een redelijke termijn wijzigen op grond van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, met dien verstande dat de werknemer in ieder geval in staat wordt gesteld het verlof binnen het eerste levensjaar van het kind op te nemen. De werkgever motiveert een wijziging schriftelijk.

 

  • Zoals in de wet aangegeven heeft de werknemer in het eerste levensjaar van het kind recht op betaald ouderschapsverlof van maximaal 9 keer de arbeidsduur per week.
  • De werknemer vraagt het verlof teminste 2 maanden voor het verlof schriftelijk aan bij zijn werkgever aan onder opgave van de periode en het aantal uren. (hoeft dus niet in hele weken)
  • De werkgever kan tot vier weken voor het verlof dit wijzigen op grond van zwaarwegend bedrijfs of dienstbelang.
  • De werknemer moet echter wel in staat zijn om het verlof binnen het eerste levensjaar op te nemen.

 

De aanvraag van de uitkering bij UWV

 

Artikel 6:3a WAZO

 

De werknemer, bedoeld in artikel 6:3, derde lid, die in aanmerking wenst te komen voor een uitkering als bedoeld in dat lid, doet de aanvraag daartoe door tussenkomst van de werkgever bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen stelt het recht op, de hoogte en de maximale duur van de uitkering naar aanleiding van de aanvraag eenmalig vast.

 

De aanvraag, bedoeld in het eerste of tweede lid, heeft betrekking op gehele weken en wordt ingediend in de periode die gelegen is tussen de eerste dag waarop het verlof, waarop de uitkering betrekking heeft, is genoten en drie maanden nadat het kind de leeftijd van een jaar heeft bereikt, dan wel bij adoptie of een pleegkind een jaar en drie maanden na de dag van de feitelijke opname ter adoptie of als pleegkind. De betaling van de uitkering heeft betrekking op verlof dat op het moment van de aanvraag reeds genoten is. Voor verlof dat is genoten nadat de aanvraag is ingediend, kan de werknemer ten hoogste tweemaal verzoeken om verdere betaling van de uitkering. Een verzoek om verdere betaling van de uitkering heeft betrekking op gehele weken en wordt gedaan door tussenkomst van de werkgever binnen de in de eerste zin genoemde periode conform de door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen vastgestelde maximale duur van de uitkering. De verdere betaling van de uitkering wordt door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen gedaan zonder dat dit bij beschikking is vastgesteld, indien redelijkerwijs mag worden aangenomen dat aan een beschikking geen behoefte bestaat.

 

  • De werkgever vraagt de uitkering in hele weken aan bij UWV
  • De eerste aanvraag betreft de aanvraag voor een uitkering en een eerste verzoek om betaling
  • UWV stelt het recht op de uitkering, hoogte van de uitkering en max. duur eenmalig vast
  • Na de eerste aanvraag kan de werkgever nog 2 verzoeken  voor betaling van rest verlof indienen (hele weken)

https://wetten.overheid.nl/BWBR0013008/2022-08-02#Hoofdstuk6

 

 

 

Maurice van de Pol
CHAMPION *
door Maurice van de Pol

Bedankt voor deze opsomming van wetgeving inzake het betaalde ouderschapsverlof.

 

Maar het bewijst alleen maar mijn punt dat hierdoor medewerkers beperkt zijn in hun mogelijkheden om betaald ouderschapsverlof op te nemen. Het op te nemen verlof zal altijd een veelvoud van de werkweek moeten zijn wil de werkgever een deel van de niet gewerkte uren gecompenseerd krijgen middels de WAZO-uitkering. 

Fred Asbroek
VISMA
door Fred Asbroek

M.i. zijn niet de werknemers beperkt in deze maar de werkgevers omdat zij de uitkering in hele weken moeten aanvragen bij UWV.

 

Voorbeeld:

 

  • Een werknemer werkt iedere week 5 dagen van 8 uur = 40 uur
  • Hij heeft in het eerste levensjaar van het kind recht op max 9 keer 40 uur betaald ouderschapsverlof.
  • De werknemer neemt komende tijd iedere vrijdag betaald ouderschapsverlof
  • De werkgever kan slechts in hele weken de uitkering bij UWV aanvragen.

Dat heeft tot gevolg dat een werkgever, pas nadat de werknemer 5 weken lang 1 dag verlof heeft genoten, de eerste uitkering kan aanvragen.

 

De werkgever mag nog maar 2 betaalverzoeken indienen voor het resterende ( max.8 weken x 40 uur) betaald ouderschapsverlof, hij zal dus meerdere weken tegelijk moeten aanvragen voor uitbetaling.

 

 

 

Maurice van de Pol
CHAMPION *
door Maurice van de Pol

Ik geloof niet dat u begrijpt waar het probleem ligt maar laat ik het ook illustreren met een voorbeeld (uit de praktijk):

 

Een fulltime-medewerker wordt papa. Na 1 week geboorteverlof en 5 weken aanvullend geboorteverlof wil hij 1 keer per week 4 uren betaald ouderschapsverlof opnemen in het 1ste levensjaar. Daarvan resteren na het geboorteverlof nog 46 weken. In totaal zou hij dus 46 x 4 uren = 184 uren betaald ouderschapsverlof willen opnemen. Dat is dus 4,6 weken (184/40). Daarvan zegt het UWV: je moet kiezen of 4 weken (160 uren dus het verlof naar 40 weken inkorten of 5 weken (200 m.a.w. er zullen nog 16 uren extra ouderschapsverlof tegen 70% max. dagloon opgenomen moeten worden).

Fred Asbroek
VISMA
door Fred Asbroek

Deze kende ik inderdaad niet, vreemd, 

stuur me s.v.p een mailtje naar wetenregelgeving@visma.com ik wil graag even overleggen wat we hiermee kunnen

Francis den Boer - Verberk
CONTRIBUTOR ***
door Francis den Boer - Verberk

@Maurice van de Pol, daar lopen wij ook tegen aan. Heb hierover vragen gesteld bij het UWV. Vind dit heel erg krom. 

HMogezomp1
CONTRIBUTOR ***
door HMogezomp1

Wij hebben er binnen onze organisaties voor gekozen dat een medewerker bij de aanvraag voor wettelijk betaald ouderschapsverlof alleen maar hele weken kan selecteren. Daarnaast geeft de medewerker aan hoe het verlof wordt opgenomen. In het voorbeeld van @Maurice van de Pol adviseren wij de medewerker twee opties: Of vraag 4 weken aan, waarbij de periode waarin het verlof wordt genoten, korter wordt. Of vraag 5 weken aan en neem het restant van de uren op een ander tijdstip in de periode op. Bijvoorbeeld tijdens een vakantieweek. Tot nu toe nog geen medewerkers gehad, die hier een probleem van maakten.  Het is in feite dezelfde werkwijze als voor het aanvullend geboorte verlof. 

Ja het is een kleine beperking voor de medewerker, maar ze hebben alle vrijheid om in overleg met leidinggevende invulling te geven aan het opnemen van de uren.

Maurice van de Pol
CHAMPION *
door Maurice van de Pol

Uiteraard kun je debatteren over de impact maar feit blijft dat zowel werkgever als werknemer gebaat zijn bij meer flexibiliteit van het UWV. Inmiddels heeft VISMA Raet dit ook onderkend en gaan ze dit via hun kanalen bespreken met het UWV.  Laten we hopen met succes 🤔

Francis den Boer - Verberk
CONTRIBUTOR ***
door Francis den Boer - Verberk

heb een mail gestuurd naar het UWV maar nog geen antwoord gehad. Hier een medewerker die 2,86 weken bosv gaat opnemen tot het kindje 1 jaar is (is einde deze maand). Daarnaast vind ik het heel erg slecht dat we het pas achteraf kunnen aanvragen. Benieuwd naar antwoord UWV , maar zou wel heel wenselijk zijn als hun wat meer flexibel kunnen zijn. Vind het nu al een draak van een regeling.