Mijn Communities
Help

Payroll Business 2019-03

22-02-2019 20:31 (Bijgewerkt op 31-01-2022)
  • 0 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 414 Weergaven

Mededelingen 

Nogmaals Loonaangifte - Meldingen L1614 en L1615 (change 1020642/ 1208782) en Doorgeven CAO code (change 1039746)

In de release notes van januari hebben we gemeld dat we in release 2019-01 de volgende meldingen hadden opgelost:

  • onderwerp 15. Loonaangifte – meldingen L1614 en L1615 (change 1020642)
  • onderwerp 19. Loonaangifte – CAO code niet altijd doorgeven (change 1039746)

In de februari release hebben we dit helaas moeten terugdraaien. In de maart Release hebben we de fouten weer opgelost. 

Vooraankondiging - Automatische Reisafstandsbepaling weer op basis Webservice 

In de release van augustus 2018 hebben we voor het berekenen van het aantal kilometers woon-werk de overstap gemaakt van Webservices naar Google Maps .

De afgelopen maanden hebben wij dermate veel meldingen van klanten gekregen over de nieuwe berekeningsmethodiek en de fouten die hieruit voort zijn gekomen, dat wij deze overstap intern hebben geëvalueerd. Omdat wij van mening zijn dat we met de huidige methode onze klanten niet de service kunnen bieden die ze mogen verwachten, hebben we besloten terug te gaan naar het gebruik van Webservices met ingang van de release van april 2019.

Wij zijn op dit moment druk bezig om alle veranderingen, die voor u en uw medewerkers bij deze overstap plaatsvinden, in kaart te brengen. De klanten die reeds gebruik maken van deze service gaan we uitnodigen, zodat we hen extra toelichting kunnen geven. Tevens zullen wij in de release notes van april hier uitgebreid op terug komen.

Nieuw 

Correcties met terugwerkende kracht over 2018 - Jaaropgaven  na extra correcties

Waarom

Sinds de februari release heeft u de mogelijkheid om vervangende jaaropgaven aan te maken voor alle medewerkers met fiscale correcties over 2018. Vanaf deze release kunt u ook jaaropgaven aanmaken voor alleen de medewerkers voor wie correcties zijn vastgelegd sinds de vorige keer dat u jaaropgaven aanmaakte.

Hoe

Beheer > Jaarafsluiting > Aanvraag jaaropgaven

Alle medewerkers

  • Kies deze optie als u de jaaropgaven 2018 voor het eerst aanmaakt.
    Alle medewerkers die in 2018 loon hebben ontvangen, krijgen dan een jaaropgaaf.
    Als u in 2019 in correctiemodus heeft gerekend en u heeft over 2018 mutaties met terugwerkende kracht vastgelegd, ziet u de effecten hiervan terug in de bedragen op de jaaropgaven van 2018.

Medewerkers met correcties

  • Kies deze optie als u eind 2018 of begin 2019 voor alle medewerkers de jaaropgaven al heeft aangemaakt en sindsdien salarisberekeningen over 2019 heeft uitgevoerd in de correctiemodus.
    Alleen medewerkers met correcties over 2018 krijgen dan opnieuw een jaaropgaaf.

Medewerkers met correcties sinds de vorige aanvraag

  • Deze optie is handig als u eerder dit jaar al jaaropgaven met correcties heeft verzonden via een van de twee andere opties.
    Deze (nieuwe) optie maakt alleen jaaropgaven aan voor medewerkers met correcties over 2018, als die correcties zijn vastgelegd sinds de vorige keer dat u jaaropgaven hebt aangevraagd.

Controleren van de te verzenden extra jaaropgaven (optioneel)

De jaaropgaven worden aangemaakt en verzonden volgens de reguliere instellingen, zie Bedrijf > (Salarisadministratie) > Afdrukken en verzenden jaaropgaven. Eventueel kunt u de extra jaaropgaven controleren, vóórdat ze naar de medewerkers worden verstuurd. Hoe u kunt controleren, hangt af van de manier van verzenden:

  • Als u de module Salarisdossier gebruikt, kunt u daar de jaaropgaven steekproefsgewijs controleren, voordat u de jaaropgaven publiceert.
  • Als u de jaaropgaven normaal gesproken op papier naar uw bedrijf laat komen, zal dit ook nu gebeuren.
  • Als u de jaaropgaven rechtstreeks via briefpost naar de medewerker stuurt: pas dan de instellingen eventueel tijdelijk aan. Kies bij Bezorgen via voor Pakketpost (naar Bedrijf)

Uw actie

Zorg dat al uw medewerkers een jaaropgaaf hebben die overeenstemt met wat u via de loonaangifte aan de Belastingdienst heeft gerapporteerd. Dit zijn tenslotte dezelfde bedragen die de Belastingdienst vooraf zal invullen bij de inkomstenbelasting.

Kies, afhankelijk van uw situatie, voor Alle medewerkers, voor Medewerkers met correcties of voor Medewerkers met correctie sinds de vorige aanvraag.

Correcties met terugwerkende kracht over 2018 - Handmatig corrigeren loonaangifte

Waarom

Sinds de januari release kan Payroll Business voor u alle wijzigingen over 2018 automatisch uitrekenen als correctie in plaats van nabetaling. Deze berekeningen resulteren automatisch in het bijwerken van de loonaangifte 2018.

Met de optie Enkelvoudig muteren kunt u normaal gesproken in de loonaangifte nog handmatig wijzigingen aanbrengen, vóórdat u deze verstuurt naar de Belastingdienst. Voor het jaar 2018 is deze optie sinds vorige week  beschikbaar. Handmatige correcties over 2018 in de loonaangifte zijn echter pas mogelijk, zodra u in Payroll Business het rekenen in correctiemodus beëindigt en overschakelt naar nabetalingen. Deze beperking voorkomt dat uw handmatige wijzigingen in de loonaangifte worden overschreven door de automatische berekeningen van Payroll Business.

Hoe

Zolang u in Payroll Business nog wijzigingen over 2018 laat uitrekenen in correctiemodus, kunt u in de loonaangifte nog geen handmatige correcties op 2018 aanbrengen. Voor het betreffende loonheffingennummer is in dat geval in de module Loonaangifte bij Werknemersgegevens de optie Enkelvoudig muteren niet beschikbaar. 

Zodra u in Payroll Business voor alle bedrijven die bij een bepaald loonheffingennummer horen een salarisverwerking in de nabetalingsmodus heeft afgesloten, is het mogelijk om in de module Loonaangifte dit loonheffingennummer handmatig te corrigeren. Vanaf dat moment is in de module Loonaangifte bij 2018 de optie Enkelvoudig muteren beschikbaar.

Ook verwerkt Payroll Business vanaf dat moment alle wijzigingen die met terugwerkende kracht effect hebben op 2018, als fiscaal loon 2019 en geeft deze wijzigingen door aan de Belastingdienst via de loonaangifte 2019.

Uw actie

U bepaalt zelf wanneer u in Payroll Business wilt overschakelen van correcties naar nabetalingen. Vanaf dat moment kunt u in de loonaangifte gebruik maken van de optie Loonaangifte 2018 > Werknemergegevens > Enkelvoudig muteren.

Zie eventueel voor extra uitleg over dit onderwerp de releasenotes van januari, onderwerp 1. Mutaties met terugwerkende kracht in het voorgaande jaar en februari, onderwerp 6.Correcties met terugwerkende kracht over 2018 - Loonstaten, Loonaangifte, Jaaropgaven.

Handmatig corrigeren loonaangifte bij bedrijven die geen verwerkingen meer laten uitvoeren

Let op: deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor administratiekantoren.

Waarom

Als een bedrijf stopt met de verwerkingen via Payroll Business, is het niet zeker of Payroll Business nog correcties over het voorgaande jaar gaat berekenen. Bijvoorbeeld: het is januari 2020 en de laatste salarisverwerking met afsluiting dateert van december 2019. Er kunnen dan in theorie in de januariverwerking nog correcties over 2019 volgen. Het handmatig corrigeren van de loonaangifte 2019 is daarom op dat moment nog geblokkeerd, zie ook het onderwerp hiervoor bij Hoe.

Hoe

Inrichting  > Algemeen > Payroll stuurgegevens

Door een bedrijf te blokkeren voor verdere salarisverwerking wordt handmatig corrigeren van de loonaangifte per direct mogelijk. Dit doet u door in het scherm Payroll stuurgegevens bij het veld Payroll blokkeren vanaf de eerste dag van de periode in te vullen dat er geen salarisverwerking meer mag worden gestart. Daarna is in de module Loonaangifte bij Werknemergegevens de optie Enkelvoudig muteren beschikbaar.

Uw actie

Als bedrijven aan het einde van het jaar zijn gestopt met het uitvoeren van salarisverwerkingen en u wilt de loonaangifte van dat zelfde jaar handmatig corrigeren, blokkeer dan eerst de salarisverwerking.

Generatiepact werkt nu voor alle Pensioenen en fondsen (variabele grondslag)

Vanaf release 2019-02 is het mogelijk om het Generatiepact toe te passen bij het berekenen van de premie van de pensioenregelingen WIA hiaat en WIA hiaat extra. Zie de release notes 2019-02, onderwerp 4. Nieuw veld Generatiepact toegevoegd aan medewerkerscherm pensioenen (variabele grondslag).

Vanaf deze release is dit ook voor de overige 14 pensioenregelingen werkend gemaakt.

Hoe

Uren

Voor de doorgifte naar de loonaangifte is het gegevenselement Generatiepact Correctie uren Loonaangifte gekoppeld aan de grondslag Uren loonaangifte. Voor het berekenen van de pensioenpremie is het niet nodig elementen in een grondslag te vullen voor de uren waarmee wordt gerekend. Als in het veld Generatiepact - benoemd (var grsl) of Generatiepact - Eigen (var grsl) de waarde Ja is vastgelegd, houdt Payroll Business bij het berekenen van de premie automatisch rekening met de gegevenselementen Generatiepact Correctie uren Loonaangifte en Generatiepact Correctie uren.

Uw actie

Als u wilt dat Payroll Business bij de variabele pensioensoorten rekening houdt met het pensioenopbouwpercentage dat is vastgelegd in de arbeidsvoorwaarde Generatiepact, vul dan bij deze pensioensoorten in het veld Generatiepact - benoemd (pensioensoort var grsl) of Generatiepact - eigen (pensioensoort var grsl) de waarde Ja in.

Keuze toepassen Generatiepact bedrijfsschermen pensioenen en fondsen (variabele grondslag) 

Bedrijf > Arbeidsvoorwaardegegevens > Pensioenen / fondsen (variabele grondslag)

Vanaf deze release zijn met ingang van 1-1-2019 in Payroll Business voor alle 16 pensioenen/fondsen met een variabele grondslag bedrijfsschermen opgenomen. Hierin kan via het veld Generatiepact - benoemd ([pensioensoort] var. grsl.) of Generatiepact - eigen ([pensioensoort] var. grsl.) op bedrijfsniveau aangegeven worden of Payroll Business bij het berekenen van de premie wel of niet rekening moet houden met het Generatiepact. 

Uw actie

Vul bij de hiervoor genoemde velden Ja in voor pensioenen en fondsen (variabele grondslag) op bedrijfsniveau wilt vastleggen dat u gebruikt maakt van het generatiepact.

Gewijzigd en verbeterd 

Alternatieve omschrijvingen nu ook in Proforma

Beheer > Inrichting > Alternatieve omschrijvingen
Beheer > Salarisberekening > Proforma

Waarom

In Proforma werden in het scherm Proforma en bij het berekende resultaat nog niet de alternatieve omschrijvingen getoond. 

Hoe

Vanaf deze release is deze functionaliteit ook in Proforma beschikbaar en ziet u in het scherm en bij de berekende resultaten de alternatieve omschrijvingen, mits ingericht.

Uw actie

Er is geen actie nodig.

Percentages getoond bij de autocategorie

Waarom

Als onderdeel van de wet- en regelgeving 2019 is de lijst met autocategorieën aangepast. Vanaf januari 2019 werden in de lijst met autocategorieën geen percentages meer getoond, maar alleen de omschrijving. Dit was gedaan, omdat het in de nieuwe regelingen 2019 mogelijk is binnen dezelfde autocategorie verschillende percentages toe te passen, bijvoorbeeld op basis van aftopping van de cataloguswaarde of op basis van de geldigheidsduur na de 1e tenaamstelling. Hierdoor moest de keuze gemaakt worden op basis van de omschrijving van de emissie en jaartallen, terwijl gebruikers aangaven ook op basis van het percentage bijtelling een selectie te maken. Er is voor gekozen om nu het percentage voor de aftopping op basis van cataloguswaarde te tonen om de selectie gemakkelijker te maken. 

Hoe

Contract > Arbeidsvoorwaarden > Auto van de zaak

Vanaf deze release zijn in het medewerkerscherm Auto van de zaak aan de omschrijvingen bij het veld Autocategorie de percentages toegevoegd. Let op dat deze percentages geen rekening houden met de aftoppingsregels of looptijdregels, waarbij een ander percentage kan gelden. 

Uw actie

Er is geen actie nodig.

Werkgeversverklaring

Waarom

In de vorige release zijn er vijf nieuwe gegevenselementen in Payroll Business opgenomen met als omschrijving WG verklar. bedrag referteperiode met de waarden:

  • Gemiddelde
  • Totaal

Hoe

Bedrijf > Werkgeversverklaring

Vanaf deze release zijn deze gegevenselementen ook beschikbaar in het Bedrijfsscherm.

Vanaf 1-1-2019 is u in het scherm Werkgeversverklaring voor Werkgeversverklaring 6 t/m 10 het gegevenselement WG verkl. bedrag referteperiode beschikbaar.
Kiest u hier voor Totaal, dan wordt het totale bedrag van de opgegeven referteperioden berekend

Uw actie

Er is geen actie nodig.

In één keer verwijderen van meerdere sublooncomponenten uit grondslag 

Waarom 

Tot deze release was het alleen mogelijk om één sublooncomponent per keer uit een grondslag te verwijderen. Voor het verwijderen van meerdere sublooncomponenten uit de grondslag, moest u elke regel apart markeren en opslaan. Het mogelijk maken om meerdere sublooncomponenten in één keer te selecteren, vermindert het aantal klikken en de wachttijd. 

Oplossing

Beheer > Inrichting > Grondslag

U kunt nu meerdere regels met sublooncomponenten markeren voor verwijderen door aan het eind van de regel op het icoon verwijderen te klikken. Aan het begin van de regel met de sublooncomponent komt dan een rood vlaggetje te staan, dat aangeeft welke regels worden verwijderd. Bij het opslaan worden deze uit de grondslag verwijderd. 

Uw actie 

Er is geen actie nodig

Looncomponentenregelingen bij Verlof (Uitsplitsing)

Waarom 

Het was alleen mogelijk de looncomponentenregelingen bij Verlof (uitsplitsing) toe te passen op de varianten Ouderschapsverlof en Onbetaald verlof. Bij het gebruiken van een andere verlofsoort, werd de looncomponent niet gekort. Het was wenselijk dat dit ook voor andere onbelaste looncomponenten te kunnen toepassen.  

Hoe

Beheer > Inrichting > Looncomponentenregeling

Het is nu mogelijk de looncomponentenregelingen bij Verlof (uitsplitsing) toe te passen op onbelaste looncomponenten. Dit geldt voor zowel vrije looncomponenten vergoedingen en inhoudingen, als voor looncomponenten die uit een arbeidsvoorwaarde komen. Om een van de verlof looncomponentenregelingen te kunnen gebruiken bij een onbelaste looncomponent, kunt u de looncomponentenregeling op de gebruikelijke manier koppelen aan de looncomponent. 

Uw actie 

U kunt de looncomponentenregeling op de gebruikelijke manier koppelen aan een looncomponent, zodat u van de verlof looncomponentenregeling gebruik kunt maken. 

Opgeloste meldingen

Diverse verbeteringen Arbeidsvoorwaarde Verlof opbouw

Waarom 

Bij de arbeidsvoorwaarde Verlof opbouw waren er een aantal openstaande meldingen over de berekeningen van het verlofsaldo en de financiële waardering van de reservering van het verlof, de ATV en TVT. In deze release zijn deze meldingen met een begindatum van 01-01-2019 opgelost.

1. Verloonde uren incorrect bij automatisch afrekenen verlof (change 976601)

Het is mogelijk om bij uitdiensttreding het openstaande verlofsaldo automatisch te laten uitbetalen. In dit geval werden de verlofuren niet geteld in het aantal verloonde uren dat wordt doorgegeven aan de Loonaangifte. Daarom zijn er drie nieuwe payrollelementen in Payroll Business opgenomen waarin de uren worden geteld bij automatisch afrekenen van het verlofsaldo bij uitdiensttreding.

  • De verlofuren en TVT-uren worden dan geteld in het nieuwe payrollelement Verlofsaldo uren automat. afgerekend bij uitdienst.
  • De ATV uren worden geteld in het nieuwe payrollelement Verlofsaldo ATV uren automat. afger.bij uitdienst.
  • De uren voor TVT worden geteld in het nieuwe payrollelement Verlofsaldo TVT uren automat. afger.bij uitdienst. 
  • De uren van deze payrollelementen worden uiteindelijk geteld in het payrollelement Aantal verloonde uren die worden vervolgens doorgegeven aan de Loonaangifte.

2. Vrijval van verlof bij uitdienst niet als verwacht (change 1040202)

Als er in de maand van uitdiensttreding uitbetaald verlof werd opgegeven en ook automatisch verlof werd afgerekend, dan werd de vrijval van het handmatig opgegeven verlof niet correct berekend. Dit is opgelost. Vanaf nu worden de vrijval en de eventuele vrijval van de opslag van zowel het opgegeven verlof als het automatisch berekend verlof correct berekend.

3. ATV opbouw verlof niet correct (change 1051388)

Via grondslagen is het mogelijk om extra uren in te richten waarover het verlof moet worden berekend. Voor de berekening van ATV werd er ten onrechte ook gekeken naar de grondslagen Verlofopbouw uren bijtellen berekening verlof en Verlofopbouw uren verminderen berekening verlof. Vanaf deze release wordt er voor de extra uren voor opbouw van ATV alleen nog gekeken naar de grondslagen Verlofopbouw uren bijtellen berekening ATV en Verlofopbouw uren verminderen berekening ATV.

4. Negatief verlofsaldo niet toestaan

Het is mogelijk om op te geven dat een negatief verlofsaldo niet wordt toegestaan. In dat geval wordt de verlofopname afgekapt als er meer verlof wordt aangevraagd dan er saldo is en kan het verlofsaldo niet negatief uitkomen.

Bij deze situatie werden diverse payrollelementen en looncomponenten voor de reserveringen niet correct vastgesteld. Dit is opgelost, zodat de reserveringen voortaan juist worden vastgesteld op het moment dat er geen negatief saldo wordt toegestaan en er meer verlof word aangevraagd dan het beschikbare verlofsaldo.

5. Niet automatisch afrekenen bij uitdienst

Als een medewerker uitdienst gaat en bij het gegevenselement Afrekening bij uitdienst is gekozen voor Niet automatisch afrekenen, dan worden het opgebouwde verlofsaldo, opgebouwde ATV-saldo en het opgebouwde TVT-saldo niet aan de medewerker uitbetaald. Er werd echter geen vrijval geboekt voor de reservering van de vervallen  verlofrechten. Vanaf deze release wordt in deze situatie de vrijval wel geboekt. Ook worden vanaf nu de payrollelementen van het verlofsaldo vorig verlofjaar op 0 gesteld.

6. Verlofsaldo overnemen heeft waarde Nee

Als het verlofsaldo van het voorgaande verlof jaar niet mag worden overgenomen naar het nieuwe verlofjaar,  worden de saldi van de payrollelementen van het verlof, ATV en TVT op 0 gesteld. De vrijval van de reserveringen van verlof werden echter niet berekend. Vanaf nu wordt dan ook de vrijval van de reservering wel berekend.

Uw actie

Door het oplossen van punt 3 kan het zijn dat u de inrichting van de grondslagen Verlofopbouw uren bijtellen berekening ATV en Verlofopbouw uren verminderen berekening ATV moet aanpassen. Voor het overige is er geen actie nodig.

Signalering Inkomsten in deze periode onder wet. min. loon (change 1173524)

Waarom

Tijdens de salarisberekening vindt er een controle plaats of het uitbetaalde loon lager is dan het minimum loon. In dat geval verschijnt de signalering: Inkomsten in deze periode onder wet. min. loon.

Soms werd deze signalering onterecht gegeven.

Hoe

Rapporten > controle overzichten > Signaleringsverslag

Vanaf nu ziet u de signalering alleen als het uitbetaalde loon onder het minimumloon ligt.

Uw actie

Er is geen actie nodig.

Signalering onterecht bij medewerkers uit dienst (change 1169834)

Melding

De signalering LVL verlofkorting toegepast foutief verscheen ten onrechte in het Signaleringsverslag bij medewerkers die uit dienst waren. 

Oplossing

Wij hebben vanaf deze release in de controle ook het dienstverband betrokken, zodat de melding niet meer verschijnt bij medewerkers die uit dienst zijn.

Uw actie

Er is geen actie nodig.

Signalering onterecht bij medewerkers met een algemene ontheffing (change 1217774)

Melding

De signalering Bij Herl.regel hoort Verz.situatie Zvw K, L, M, N verscheen ten onrechte in het Signaleringsverslag bij medewerkers met een algehele ontheffing. 

Oplossing

Wij hebben vanaf deze release in de controle ook de bijzondere situaties betrokken, zodat de melding in die specifieke situaties niet meer verschijnt.

Uw actie

Er is geen actie nodig.

Signaleringen Indicatie verzekerd WAO/IVA/WGA en -WW onterecht getoond (change 1227909)

Melding

De volgende signaleringen verschenen ten onrechte in het signaleringsverslag bij medewerkers met een zogenaamd slapend dienstverband die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt.

  • Indicatie verzekerd WAO/IVA/WGA moet Nee zijn.
  • Indicatie verzekerd WW moet Nee zijn.

Oplossing

Wij hebben de controles aangepast zodat deze signaleringen in die specifieke situaties niet meer verschijnen.

Uw actie

Er is geen actie nodig.

APG-bestand voorgaand jaar kon niet worden opgestart (change 1222800)

Melding

Bedrijf > Interfaces > Handmatig starten automatische interfaces

Als de eerste periode van een nieuw jaar definitief was afgesloten, was het niet meer mogelijk om een APG-interfacebestand aan te laten maken over het voorgaande jaar.

Oplossing

Voortaan kunt u kiezen uit de laatste definitieve verwerking van zowel het huidige jaar als het voorgaande jaar.

Uw actie

Er is geen actie nodig.

Verschil tussen Collectieve loonstaat en Individuele Loonstaat (change 318317)

Melding

Rapporten > Salarisspecificaties > Collectieve en Individuele Loonstaat

Het kon voorkomen dat er een verschil was tussen de bedragen van de Individuele en de Collectieve loonstaat. 

Oplossing

Beide loonstaten zijn aangepast, zodat er geen verschillen meer zijn tussen de bedragen. 

Uw actie

Er is geen actie nodig.

Bij inrichting waardenlijst op CAO-niveau opslaan waarde bij medewerker niet mogelijk (change 1024038)

Melding

Medewerker > Contract > Arbeidsvoorwaardegegevens 

Bij diverse arbeidsvoorwaarden zijn er gegevenselementen zoals Salarisschaal en Salaristrede waarvoor een waardenlijst ingericht kan worden. Deze waardenlijsten kunnen ook op CAO-niveau vastgesteld worden. Als er een keuze uit de waardenlijst werd opgeslagen bij een medewerker, dan volgde een foutmelding. Dit kon alleen worden opgelost door de waardenlijst ook op klant- of bedrijfsniveau in te richten.

Oplossing

Voortaan is het mogelijk om de waarde die op CAO-niveau is ingericht, vast te leggen bij een medewerker.

Uw actie

Als de inrichting die u op bedrijfs- of klantniveau heeft wat betreft waardes exact overeenkomt met de inrichting op CAO-niveau, kunt u zo nodig overstappen op de inrichting op CAO-niveau. Hieronder hebben we uitgelegd hoe u dit kunt doen met als voorbeeld de gegevens van de arbeidsvoorwaarde Salarisschaal

  1. Bepaal een datum waarop de overstap gemaakt kan worden.
    Dit is bij voorkeur een datum in de nabije toekomst vanaf wanneer er geen toekomstige mutaties meer zijn vastgelegd voor de diverse gegevens voor Salarisschaal. 
  2. Leg via Beheer > Import/Export > Exporteren CSV een exportdefinitie vast waarin de gegevens voor Salarisschaal staan (schaal, trede, categorie, etcetera).
    Controleer of de peildatum op de datum van de overstap staat. Exporteer de gegevens voor alle medewerkers in- en uit dienst waarvoor waardes zijn vastgelegd.
    Sla dit bestand op; dit is het bestand met correcte waardes.
  3. Maak een kopie van het bestand.
    Wijzig in deze kopie alle waardes naar #NULL# en sla deze kopie; dit is het bestand met lege waardes.
    Lees het bestand met lege waardes in via Beheer > Import/Export > Importeren CSV.
    Contoleer voordat u op Verwerken klikt of de peildatum op de datum van de overstap staat.
  4. Haal de inrichting van de waardenlijsten op klant- of bedrijfsniveau weg via Beheer > Inrichting > Waardenlijst.
    Contoleer of de peildatum op de datum van de overstap staat en selecteer de juiste doelgroep.
    Haal voor ieder betreffend gegevenselement  uit de waardenlijst op en klik op Lijst verwijderen.
  5. Lees het bestand met correcte waardes in via Beheer > Import/Export > Importeren CSV.
    Contoleer voordat u op Verwerken klikt of de peildatum op de datum van de overstap staat.
  6. Controleer via bijvoorbeeld de Ad-hoc rapportage of voor en na de overstapdatum de juiste waardes zijn vastgelegd.

Samenstelling Ziektewetdagloon Metalektro (change 2987) 

Melding

Bij de CAO metalektro moet het ziektewetdagloon over het SV-loon worden bepaald. De tekst uit de CAO is als volgt:

De werkgever is verplicht aan de arbeidsongeschikte werknemer die geen recht heeft op een Ziektewetuitkering, gedurende de eerste 52 weken van de arbeidsongeschiktheid een aanvulling op het wettelijk verplichte loon te verstrekken ter hoogte van het verschil tussen het wettelijk verplichte loon en 100% van het volledige Ziektewetdagloon. 

In de huidige situatie wordt het Dagloon vast bepaald op grond van wat er de huidige periode in de grondslag Ziekengeld dagloon vaste vergoedingen zit, waarna dit wordt omgerekend naar een dagloon.
Voor variabele vergoedingen wordt het totaal voor de referteperiode bepaald op basis van de grondslag Ziekengeld dagloon variabele vergoedingen, waarna ook dit wordt omgerekend naar een dagloon.

Op basis van de CAO Metalektro moet het dagloon ook bepaald worden op grond van de referteperiode.

Oplossing

Er is een nieuwe regeling die het Dagloon ziekengeld bepaalt op grond van het totaal aan SV-loon over de referteperiode en dit omrekent naar een dagloon.

Hiervoor zijn nieuwe grondslagen gemaakt:

  • Ziekengeld SV loon extra emolumenten
    Hier kunt u zelf inrichten wat er extra meegenomen moet worden voor het bepalen van het dagloon.
  • Ziekengeld SV loon uitzonderen emolumenten
    Hier kunt u zelf inrichten welke onderdelen van de kolom loonstaat 8 juist niet meegenomen moeten worden, bijvoorbeeld omdat ze al op een andere manier meegenomen worden in de grondslag Ziekengeld SV loon extra emolumenten.

In principe wordt het dagloon berekend op basis van de referteperiode; het totaal van loonstaat 8 (SV-loon), plus de grondslag extra emolumenten, verminderd met de grondslag uitzonderen emolumenten wordt bepaald en dit wordt gedeeld delen door het aantal werkdagen.

Er gelden wel twee uitzonderingen:

  1. De medewerker is ziek in de afrekenperiode van indiensttreding, zodat er geen waardes zijn voor de referteperiode
    De grondslagen worden dan bepaald op basis van de huidige afrekenperiode. Deze worden omgerekend naar een jaarbedrag en gedeeld door het aantal werkdagen zoals opgegeven in het bedrijfsscherm Loondoorbetaling bij ziekte (uitsplitsing).
  2. De medewerker is nog niet de volledige referteperiode in dienst.
    In dat geval wordt de referteperiode aangepast naar de periode tussen indiensttreding en de laatste dag van de afrekenperiode voor de huidige afrekenperiode. Vervolgens wordt de berekening van het dagloon uitgevoerd over deze aangepaste periode.

Vervolgens wordt het ziekengeld verder op de zelfde manier berekend zoals nu al wordt gedaan, alleen wordt nu rekening gehouden met het Ziektedagloon obv SV loon.

Publishing Date : 2/22/2019

Medewerkers
Actieve onderwerpen