Mijn Communities
Help

Payroll Business 2021-03

19-02-2021 16:46 (Bijgewerkt op 10-02-2022)
  • 0 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 522 Weergaven

Mededelingen 

Vestiging voor reisafstandsbepaling wordt binnenkort hernoemd naar Werklocatie

Waarom 

Op dit moment kom je op twee plaatsen het begrip Vestiging tegen:

  • In het scherm Medewerker(s):  hier is het een verwijzing naar de locatie waar de medewerker werkt. Je kunt dit gebruiken voor de automatische bepaling van de reisafstand. Inrichting gebeurt via menu Instellingen > Algemeen > Vestiging.
  • In het scherm Arbeidscontract:  hier is het een element met een waardelijst. Op dit gegeven kun je diverse rapporten groeperen. Ook kun je het gebruiken als verbijzonderingscriterium voor journaalposten. Inrichting gebeurt via menu Instellingen > Vastlegging > Waardelijst.

Tussen deze twee begrippen gaan we binnenkort duidelijker onderscheid maken.

Hoe

In het scherm Medewerker(s) zal het element Vestiging in release 04-2021 worden hernoemd naar Werklocatie. In het scherm Arbeidscontract verandert er niets.

Actie

Als je het element Vestiging van het Medewerkerscherm gebruikt, zijn er wellicht werkinstructies in jouw organisatie die hier in april op aangepast moeten worden. 

Rectificatie bericht 'Datum eerste tenaamstelling auto van de zaak'

In de release notes 2021-02 hebben wij een bericht geplaatst om de werking van het veld Datum eerste tenaamstelling auto van de zaak onder de aandacht te brengen. Echter is dit bericht niet juist en willen wij de juiste werking van deze functionaliteit graag verduidelijken.

Datum 1e tenaamstelling en Datum 1e toelating

De 'datum 1e tenaamstelling auto' en 'datum 1e toelating auto' zijn van belang voor het bepalen van het bijtellingspercentage en de maximale cataloguswaarde waarover een eventueel reductietarief voor het privégebruik van de auto mag worden toegepast.

  • Voor auto's met een datum 1e toelating op of na 1 januari 2017, vul je de datum 1e toelating in bij het veld 1e datum toelating. Met dit jaar en deze maand leest Payroll Business de referentietabel.
  • Voor auto's met een datum 1e toelating vóór 1 januari 2017, vul je de datum tenaamstelling in: dit jaar en deze maand gebruikt Payroll Business om de referentietabel te lezen.

De referentietabel bevat het toe te passen (reductie)tarief en de eventuele maximale cataloguswaarde waarover het (reductie)tarief mag worden toegepast.

Let opAls je deze velden niet invult, kan Payroll Business niet bepalen of er nog recht op een reductietarief bestaat en zal altijd het bijbehorende (reductie)tarief worden toegepast.

Gewijzigd en verbeterd 

Aanpassingen berekening ZVW

Waarom 

Bij de berekening van de ZVW hebben we de naamgeving van de gebruikte payroll-elementen verduidelijkt en 2 nieuwe payroll-elementen toegevoegd. Dit om de berekening van de ZVW inzichtelijker te maken. 

Hoe 

Indien bij een medewerker bij het veld Verzekeringssituatie Zvw is vastgelegd dat er sprake is van verzekeringsplicht en dat de ZVW heffing door de werkgever betaald moet worden (code K), dan hebben de payroll-elementen die bij de berekening worden gebruikt nu de volgende omschrijving gekregen:

Element

Toelichting

Oude naam

ZVW loon werkgever per

Het loon in deze periode dat is gebruikt bij de berekening

ZVW loon werkgever periode hoog periode

ZVW loon werkgever cum

Het loon tot en met deze periode dat is gebruikt bij de berekening

ZVW loon werkgever

ZVW maximum werkgever per

Het loon in deze periode wat is gebruikt bij de berekening

ZVW maximum werkgever hoog periode

ZVW maximum werkgever cum

Het maximum loon tot en met deze periode wat is gebruikt bij de berekening

ZVW maximum werkgever

ZVW grondslag werkgever per

De grondslag van deze periode welke is gebruikt bij de berekening

ZVW grondslag werkgever hoog periode

ZVW grondslag werkgever cum

De grondslag tot en met deze periode welke is gebruikt bij de berekening

ZVW grondslag werkgever

ZVW heffing werkgever per

De heffing die voor deze periode is berekend

ZVW heffing werkgever periode

ZVW heffing werkgever cum

Dit is de heffing die tot en met deze periode is berekend

ZVW heffing werkgever

Indien bij een medewerker bij het veld Verzekeringssituatie Zvw is vastgelegd dat er sprake is van verzekeringsplicht en dat de ZVW premie door de werknemer betaald moet worden (code M), dan zijn de volgende twee payroll-elementen toegevoegd aan de berekening. 

  • ZVW loon werknemer per.
    Dit is het loon in deze periode wat is gebruikt bij de berekening. 
  • ZVW grondslag werknemer per.
    Dit is de grondslag van deze periode die is gebruikt bij de berekening.

Tevens hebben de payroll-elementen die bij de berekening worden gebruikt nu de volgende omschrijving gekregen.

Element

Toelichting

Oude naam

ZVW loon werknemer cum

Het loon tot en met deze periode wat is gebruikt bij de berekening

ZVW loon werkn laag

ZVW maximum werknemer per

Het maximum loon in deze periode wat is gebruikt bij de berekening

ZVW maximum werknemer periode

ZVW maximum werknemer cum

Het maximum loon tot en met deze periode wat is gebruikt bij de berekening.

ZVW maximum werknemer

ZVW grondslag werknemer cum

De grondslag tot en met deze periode welke is gebruikt bij de berekening.

ZVW grondslag werkn laag

ZVW premie werknemer per

de premie die voor deze periode is berekend

ZVW laag periode

ZVW heffing werknemer cum

De premie die tot en met deze periode is berekend

ZVW loon werkn laag

Let op: Indien je alternatieve omschrijvingen heb vastgelegd voor deze payroll-elementen, dan blijven deze ongewijzigd. 

Actie

Er is geen actie nodig.

Collectieve loonstaat aangepast

Waarom

Op de Collectieve loonstaat stonden nog een aantal kolommen die betrekking hebben op verouderde Wet en Regelgeving.  

Hoe

Rapporten > Controle > Collectieve loonstaat

De kolommen 6, 9, 10, 11 en 13 op dit overzicht zijn verwijderd. 

Actie

Er is geen actie nodig. 

Journalisering - Overzicht exportdefinitie verbeterd

Waarom

In eerdere release notes hebben we laten weten dat we druk bezig zijn met het verbeteren van de performance van de verschillende rapportages. In deze release hebben we het scherm, de performance en leesbaarheid van het rapport Overzicht exportdefinitie verbeterd.

Hoe

Journalisering > Rapporten> Instellingen  > Overzicht exportdefinitie

We hebben het scherm aangepast zodat onnodige handelingen niet meer nodig zijn en waardoor dit scherm hetzelfde werkt als alle andere schermen. Tot voorheen was het nodig om het bedrijf te selecteren en met een drop-down te kiezen voor de exportdefinitie die je wilde draaien. Tevens kwam het rapport in een onleesbaar PDF-formaat beschikbaar. Hieronder de wijzigingen die gedaan zijn met betrekking tot het scherm en het rapport.

  • De keuze om een bedrijf te selecteren is vervallen. Dit was onnodig en staat nu bovenin het scherm zoals je gewend bent.
  • De lijst met te selecteren exportdefinities is geen drop-down meer maar een lijst van 25 keuzes per tabblad. Dit zoeken is nu gelijk aan bijvoorbeeld het zoeken naar medewerkers.
  • Standaard staan de exportdefinities gesorteerd op alfabetische volgorde. Per kolom kun je zelf de volgorde selecteren en ervoor zorgen dat je eigen definities bovenaan komen.
  • Het rapport is geen PDF meer, maar is aangepast naar Excel. Hierin komen verschillende tabbladen terug. Met het aanpassen naar Excel is dit overzicht beter leesbaar en bewerkbaar geworden.

Actie

Er is geen actie nodig. Een nieuw aangemaakt rapport heeft automatisch de nieuwe lay-out.

Journalisering - Overzichtsdefinitie

Waarom

In de exportdefinitie kun je aangeven in welke soort bestandsformaat je het overzicht wilt inrichten. Daar stond - anders als op alle andere plekken - dat je de keuze had voor XLS in plaats van Excel.

Hoe

Journalisering > Instellingen  > Uitvoerdefinitie > Overzichtsdefinitie

We hebben de naam van het bestandsformaat aangepast van XLS naar Excel.

Actie

Er is geen actie nodig.

Aantallen op loonstrook

Waarom

Met de arbeidsvoorwaarde Belaste vergoedingen / inhoudingen is het mogelijk om een berekend aantal * tarief in een looncomponent te laten berekenen. De wens is om op de loonstrook in de kolom Berekening de aantallen van deze berekening te tonen, zodat duidelijk wordt hoe het looncomponent is berekend.

Hoe

Voor de Belaste vergoedingen 1 t/m 30 worden de dag-elementen opgeteld en in het periode-element van het aantal weggeschreven. Het totaal van het periode-element wordt vervolgens getoond in de kolom Berekening als eenheid op de loonstrook. In het geval er al een handmatige mutatie op het periode element is gedaan, zal er geen overschrijvende mutatie plaatsvinden.

Actie

Er is geen actie nodig. 

APG - Aanpassing medewerkerschermen interface

Waarom

Met ingang van 2021 zijn er voor APG (Bouw) en APG Woondiensten (SPW) aanpassingen gedaan omdat bepaalde regelingen niet meer van toepassing zijn. Voor de doorgifte aan APG zijn er in een eerdere release al aanpassingen gedaan om de doorgifte te stoppen.

Echter, er stonden op de medewerkerschermen (Medewerker > Interface) van de Periodieke interface APG (Bouw) en Periodieke interface APG (SPW) nog velden die betrekking hadden op deze regelingen. Met ingang van 1-1-2021 zijn de velden met de benaming 'Datum aanvang (pensioensoort)' verwijderd van deze schermen.

Actie

Er is geen actie nodig.

APG - Reden uit-dienst

Waarom

In het interfacescherm Periodieke interface AGP (SGB,SPW,PAWW en Bouw) kan de keuze gemaakt worden om voor de reden uit-dienst een conversietabel te gebruiken via het veld APG itf. reden einde dienstverbandconv.tabel. Omdat APG gekozen heeft om de redenen uit-dienst aan te houden die ook gelden voor de loonaangifte, is het niet meer nodig om een conversietabel dubbel in te richten, speciaal voor APG.

Hoe

Met ingang van 1-1-2021 is het veld APG itf. reden einde dienstverbandconv.tabel verwijderd van de interfaceschermen. Wanneer er een afwijkende waardelijst gebruikt wordt voor de reden uit-dienst, dan wordt vanaf nu gebruik gemaakt van de conversietabel die in dat geval geselecteerd is in het Interfacescherm Loonaangifte in het veld Conversietabel reden uit-dienst.

Zo hoeft er voor de doorgifte naar de Belastingdienst en APG vanaf nu nog maar 1 conversietabel te worden bijgehouden, wanneer er gebruik wordt gemaakt van eigen redenen.

Actie

Wanneer er al een conversietabel is ingericht voor de reden uit-dienst voor de loonaangifte, dan geldt deze vanaf deze release ook voor APG. Er hoeft dan geen verdere aanpassing gedaan te worden.

XSD PA opties verwijderd

Waarom

Vanaf 2021 worden er geen gegevens meer doorgegeven via de pensioenaangifte. Op het interfacescherm Loonaangifte stonden nog aansturingsvelden voor de pensioenaangifte, die geen werking meer hadden.

Hoe

Met ingang van 1-1-2021 zijn de velden Pensioenaangifte PA formaat en Pensioenuitvoerder verwijderd van het interface scherm Loonaangifte.

Actie

Er is geen actie nodig.

Rapport Afrekenmatrix per periode

Waarom

In eerdere release notes hebben we laten weten dat we druk bezig zijn met het verbeteren van de performance van de verschillende rapportages. In deze release hebben we de performance en leesbaarheid van het rapport Afrekenmatrix per periode verbeterd.

Hoe

Rapport > Berekening > Afrekenmatrix per periode

De lay-out van het rapport is verbeterd zodat de kolommen beter in Excel en PDf passen en ook daadwerkelijk als kolommen worden weergegeven. Tevens zal de output van Excel niet meer XLS zijn maar XSLX.

Actie

Er is geen actie nodig. Een nieuw aangemaakt rapport heeft automatisch de nieuwe lay-out.

Ziekengeldcomponenten splitsen

Waarom

Op de loonstrook en in de afrekenmatrix wordt geen onderscheid gemaakt tussen de ziektesoorten 1 t/m 10 en wachtdagen. Deze worden alle vermeld onder de noemer salaris ziekengeld. Dit kan zorgen voor extra werk bij het maken van de journaliseringsrapporten. 

Hoe

Met ingang van deze release heb je de mogelijkheid om ook de ziektesoorten 1 t/m 10 en de wachtdagen als aparte looncomponent te laten zien op de loonstrook en in de afrekenmatrix.

Actie

Er is geen actie nodig als je geen gebruik wilt maken van deze mogelijkheid.

Wil je wel gebruikmaken van deze mogelijkheid, dan moet je in de bedrijfsinstellingen van de arbeidsvoorwaarde Loondoorbetaling bij ziekte - Uitsplitsing of referentietabel het gegevenselement Uitsplitsen ziekengeld op Ja zetten.

Daarnaast kan het zijn dat je in de grondslagen een aanpassing moet doen. Als je namelijk op dit moment het sublooncomponent ziekengeld in een grondslag gebruikt, dan moet je de betreffende grondslag aanpassen. Aan de grondslag moet je de sublooncomponenten ziekengeld 1 t/m 10 en ziekengeld wachtdag toevoegen.

Uiteraard zul je bijvoorbeeld ook de journalisering moeten aanpassen als je daar de nieuwe sublooncomponenten wilt gebruiken.

Ad hoc rapportage verbeterd

Waarom

Rapporten > Controle > Ad hoc rapportage uitgebreid

In dit rapport zijn onderstaande verbeteringen doorgevoerd.

Hoe

Weergave eenmalige mutaties (dagmutaties)

Eenmalige mutaties zijn per definitie slechts één dag geldig, bijvoorbeeld gewerkte uren of declaraties. Je legt ze vast via Vergoedingen/Inhoudingen (dagvergoedingen). Deze mutaties werden tot nu toe alleen getoond als je ze precies op de gekozen peildatum had vastgelegd. Maar als de mutatie op een andere dag in dezelfde periode was vastgelegd, kwam deze niet op het rapport te voorschijn, terwijl het rapport in principe alle input en output van de hele periode laat zien.

Om die reden wordt voortaan het totaal van alle dagmutaties getoond dat hoort bij de periode waarin de gekozen peildatum ligt. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop de mutaties getoond worden in het scherm Vergoedingen/Inhoudingen (dagvergoedingen).

Bij vierwekenverloning wordt uiteraard gekeken naar het begin en einde van de vierwekenperiode.

Voorbeeld (maandverloning)

  • Mutatie á 15,00 op 4-3-2021
  • Mutatie á 20,00 op 5-3-2021
  • Gekozen peildatum 1-3-2021

Op het rapport wordt het totaal getoond van alle mutaties voor periode 03-2021 = 35,00. 

Selectie van specifieke medewerkers - rapport sneller beschikbaar

In het tweede tabblad kun je één of meerdere medewerkers selecteren voor het rapport. Het rapport wordt dan alleen uitgevoerd voor die medewerker(s). Dit is handig als je alleen geïnteresseerd bent in specifieke gevallen. Het rapport is uiteraard sneller beschikbaar als je deze optie gebruikt. De gekozen medewerkers worden niet opgeslagen in de rapportdefinitie.

Actie

Er is geen actie nodig.

Uitsluiten variabele pensioenberekening (variabele grondslag)

Waarom

Er zijn pensioenfondsen die het Loon voor de werknemersverzekeringen (SV-loon) gebruiken voor het bepalen van het ongemaximeerde pensioengevend loon van een pensioenregeling. De pensioenfondsen maken gebruik van de volgende formule:

Ongemaximeerd pensioengevend loon = (SV-loon - werknemerspercentage x franchise)/(1 - werknemerspercentage)

Dit is het loon in geld als een medewerker één pensioenregeling heeft. Anders is dit niet het loon in geld. De premies die door het Pensioenfonds worden  berekend, komen dan niet overeen met de premies die Payroll Business berekent. Met de huidige inrichting was het niet mogelijk om een pensioenpremie van een variabele pensioensoort uit te sluiten van de grondslag.

Hoe

In deze release zijn er met ingang van 1-1-2021 in de referentietabel Pensioenen/fondsen benoemde regeling (variabel) en Pensioenen/fondsen eigen regeling (variabel) in het veld 10 Soort grondslag twee nieuwe grondslagen geïntroduceerd: 

3 - In eigen grondslag SV-loon (kolommen uitsluiten).

4 - Niet in eigen grondslag SV-loon (kolommen uitsluiten).

Code 3 - bij deze optie is de grondslag het SV-loon minus de premies die in soort grondslag 4 zijn berekend.

Code 4 - bij deze optie is de grondslag het loon en loon in natura plus de premies die in soort grondslag 3 zijn berekend.

Actie

  • Wanneer de pensioenberekening van een afwijkende grondslag uitgaat, dan kan dit vanaf 1-1-2021 ingericht worden met behulp van de nieuwe grondslagen.
  • Bij pensioenregelingen die ondersteund worden door CAO Services, zullen deze door hun aangepast worden. Indien je hier vragen over heeft, dan kun je contact opnemen met de Service Desk.

Voor verdere uitleg verwijzen wij je naar de online help: 

Opgeloste meldingen

Pensioen APG (Architecten) fout bij uurloner nieuw in dienst en niet gewerkt (2037344)

Melding

Als een oproepkracht in dienst kwam en niet gewerkt had in de eerste periode, dan werd er geen jaarinkomen voor de betreffende pensioensoort aangemaakt en werd dit ook niet doorgegeven in de pensioenaangifte van APG Architecten (PFAB). Dit resulteerde in een signalering bij APG.

Oplossing

Vanaf release van maart is dit met ingang van 1-1-2021 opgelost. Vanaf dit moment wordt er wel een jaarinkomen aangemaakt en doorgegeven.

Actie

Er is geen actie nodig.

Niet alle vrije looncomponenten zijn te selecteren voor Vergoedingen / Inhoudingen (1852549)

Melding

Via alternatieve omschrijvingen kan een vrij looncomponent worden uitgezocht en hier wordt dan een eigen omschrijving aan gegeven. Wanneer vervolgens het looncomponent gebruikt wordt in de menu optie Vergoedingen/Inhoudingen (vast/periode), is het looncomponent niet zichtbaar. 

Oplossing

In het verleden werd op verzoek van klanten, specifiek een looncomponent aangemaakt. Echter dit is al vele jaren niet meer het geval. De specifieke looncomponenten waren in het gebruik alleen zichtbaar voor die klant aan wie het looncomponent was toegewezen. In sommige plaatsen van Payroll Business was het specifieke looncomponent toch ook zichtbaar voor alle klanten en dit leverde vragen op waarom bij het gebruik van het looncomponent deze dan niet meer zichtbaar is.

Dit probleem hebben we verholpen door specifieke looncomponenten generiek en dus beschikbaar te maken voor alle klanten. 

Actie

Indien een specifiek looncomponent werd gebruikt, kun je controleren of de naam van het component niet is gewijzigd. Verder is geen actie nodig. De rekenmethode is niet gewijzigd.

Medewerker uit-dienst in lijst met ziekmeldingen (2471254)

Melding

Medewerker > Ziekte > Ziekteverzuim

De lijst met ziekmeldingen toonde steeds alle medewerkers, ook degene die uit-dienst waren. De rechtermuisknop Alleen medewerkers in dienst had geen effect meer.

Oplossing

Dit is opgelost: voortaan zie je weer - als je het scherm opent - alleen de ziektegevallen van de medewerkers die op de peildatum in-dienst zijn. Als je via de rechtermuisknop de optie Alleen medewerkers in dienst uitzet, dan zie je alsnog de ziekmeldingen van alle medewerkers (al dan niet openstaand).

Deeltijdfactor pensioen op franchise bij VCR rekenen (749295)

Waarom 

Als bij pensioenen de VCR-methode wordt gebruikt in combinatie met aftoppen van de deeltijdfactor, dan wordt de VCR-methode niet toegepast op de deeltijdfactor als daar wel de ruimte voor is.

Hoe

Met ingang van deze release wordt vanaf 01-01-2021 bij aftoppen van de deeltijdfactor en gebruik van de VCR-methode deze ook toegepast op de deeltijdfactor. Dus als in periode 01 de deeltijdfactor 0,95 is en in periode 02 is de deeltijdfactor 1,1 dan wordt er in periode 02 met een deeltijdfactor van 1,05 gerekend, ondanks dat er wordt afgetopt op 1.

Actie

Er is geen actie nodig. 

Geen bijtelling auto (2486802)

Waarom 

Bij een auto van de zaak van de categorie 'Auto van 15 jaar en ouder' wordt geen fiscale bijtelling berekend.

Hoe

Dit is met deze release opgelost met ingang van 01-01-2021. Nu wordt de fiscale bijtelling weer correct berekend voor een auto van 15 jaar of ouder.

Actie

Er is geen actie nodig.

Onterechte signalering op 2106 (2484937)

Waarom 

Het loonaangiftesignaal 2106 - Publ.recht.aanstelling, dat vanaf 2021 in Payroll Business is opgenomen, staat ten onrechte in het Signaleringsverslag. Als dit signaal voor een medewerker onterecht in het Signaleringsverslag staat, veroorzaakt het geen meldingen vanuit de Belastingdienst. Je hoeft bij de medewerker dan niets aan te passen en kun je het signaal negeren.

Hoe

Met ingang van de maart release is de conditie in het signaal aangepast en gaat dit signaal niet meer onterecht af.

Actie

Na de maart release kun je een verwerking draaien waardoor de meldingen zullen verdwijnen.

Uitbreiding berekeningsmethode reiskosten op basis van Methode 2 (2349599)

Waarom

Op dit moment kan de 60%-regeling volgens Methode 2 paragraaf 21.1.2 Handboek Loonheffingen niet worden toegepast binnen de arbeidsvoorwaarde reiskosten voor de methodieken die gebruik maken van de vaste reisdagen. Dit zijn de rekenmethodieken:

  • 8 - Dag. bep. fisc/Reisdag p.wk/Vergoeding per km
  • 9 - Dag. bep. fisc/Reisdag p.wk/Vaste vergoeding
  • 10 - Dag. bep. fisc/Reisdagen p.wk/Tabel vaste verg.
  • 11 - Dag. bep. fisc/Reisdagen p.wk/Tabel staffel

Hoe

Met ingang van deze release is het mogelijk vanaf 01-01-2021 om - voor de hierboven genoemde rekenmethodieken - gebruik te maken van de 60%-regeling volgens Methode 2 paragraaf 21.1.2 Handboek Loonheffingen. In dat geval wordt voor het bepalen van de reiskosten gerekend met de contractdagen per week, als de verhouding vaste reisdagen per week / contractdagen per week groter is dan of gelijk is aan 0,6.

Actie

Als je hier geen gebruik van wilt maken, dan hoef je niets te doen.

Wil je de 60%-regeling wel toepassen, dan moet je bij bedrijfsinstellingen van de arbeidsvoorwaarde Reiskosten het gegevenselement Toepassen 60%regel (reiskosten) op Ja zetten. Als je dit niet voor alle medewerkers wilt toepassen, dan kun je dit bij de betreffende medewerker overrulen. Uiteraard is dit andersom ook mogelijk als je dit voor een specifieke medewerker juist wel zou willen toepassen.












Publishing Date : 2/19/2021

Medewerkers
Actieve onderwerpen