Minun alueeni
Apu

Webinaaritallenne: Visma Nova 10.3 webinaari

tekijä Katja Salminen (Päivitetty ‎26-05-2021 09:45 tekijä Olli Hietala VISMA )

Kiitos aktiivisesta osallistumisesta Visma Nova 10.3 webinaariin 11.5.2021. 

 

Webinaarissa käytiin läpi pääasiassa Novan laskutuksen uudistusta.

 

Webinaaritallenne on nyt katsottavissa tässä linkissä.

 

Suuri kiitos aktiivisesta keskustelusta Q&A osion puolella. Muutamia kysymyksiä emme webinaarin aikana kerenneet käymään läpi. Alta löydätte kaikki webinaarin aikana esitetyt kysymykset sekä vastaukset niihin.  

 

Kysymys Vastaus
Jos julkishallinnon lasku Finvoice 3.0, niin hyväksyykö rivit joissa koodina alaviiva? Ohjelma hyväksyy ne riveille, mutta ne tiputetaan XML aineistosta pois, koska eivät mene validoinnista läpi puuttuvan kpl-määrän ja summan takia.

Lisätietoa lakisääteisen verkkolaskustandardin käytöstä löytyy alla olevista linkeistä:
Finvoice 3.0 EN16931 -laskustandardin ohje
Finvoice 3.0 EN16931 validointivirheet

Siirtyykö räätälöidyt raporttipohjat uuteen laskutukseen? (r_ -alkuiset raporttipohjat)

 

Ovat käytettävissä myös uudessa laskutuksessa. 

Novan raportit tehdään kolmannen osapuolen ohjelmistolla Crystal Reports:lla. Laskutuksen teknologiauudistuksen yhteydessä myös Crystal Reports päivitettiin viimeisimpään versioon.

Asiakkaille räätälöidyissä raporteissa, saattaa esiintyä tarvetta tehdä tarkennuksia, sillä jotkut raporttimuutokset eivät ole yhteensopivia uusimman version kanssa.

Tarkennuksiin liittyen toimintatapa on yleensä se, että asiakkaat ottavat yhteyttä räätälöinnin tehneeseen osapuoleen ja tarkennus tehdään sitä kautta. Jos osapuoli ei ole tiedossa taikka haluatte, että Vismalta tarkennetaan teille räätälöityjä raportteja, voitte tehdä tilauksen Tilaa konsultointi lomakkeella osoitteesta
https://teho.visma.fi/konsultointi

Jos yrityksen laskut lähettää toinen taho (rahoitusyhtiö), pystyykö laskut tulostamaan "ruudulle", jotta ne eivät konkreettisesti lähde omasta järjestelmästä.

 

Riippuen tilanteesta ja toimintatavasta, tässä muutama vaihtoehto toimintatavaksi:

* Laskuta > Aloita laskutus- näkymästä laskuista voi myös muodostaa verkkolaskuaineiston jos Asetuksissa on valittuna 'muu operaattori'. Ohjelma muodostaa laskuista verkkolaskuaineiston annettuun polkuun ja laskut menevät Valmis-tilaan. 

* Jos laskuilla on laskutapana Perinteinen niin Laskuta > Aloita laskutus näkymästä laskut menevät koneen oletustulostimelle ja Valmis-tilaan. 

* Niin kauan kuin Tulostus > Lasku- näkymä ohjelmasta löytyy voi laskut myös tulostaa ruudulle
Tulostus > Lasku ikkunassa jolloin ne menevät myös Valmis-tilaan.

Tuleeko samanlaista ctrl+scroll zoomausta muihin sovelluksiin kuin vain laskutukseen?

 

10.3 versiossa tulee Laskutukseen ja sitä mukaan muihin sovelluksiin kun niitä uudistetaan

Perinteinen lasku tulostuu automaattisesti, voiko tähän saada vaihtoehtoa, että ohjelma kysyy tulostetaanko lasku ja halutessa sen voisi sitten jättää laskun tulostamatta ja kuten meillä lasku lähtee edinä manuaalisesti.

 

Perinteinen lasku tulostuu aina automaattisesti oletustulostimelle. Mikäli haluatte tähän kehitystä, voitte avata tästä kehitysehdotuksen Communityn Ideat-osioon.
Toimivatko näppäinkomennot (F11, F8 jne) edelleen? Toimivat uudessakin versiossa.
Onko uudessa laskutus-versiossa entisenlainen factoring-aineistomuodostus? Factoring-linkki toimii edelleen. Laskuta -ikkunassa on mahdollista muodostaa automaattisemmin rahoitusyhtiöaineisto Autopayn tai Autoinvoicen kautta. Valitse haluamasi factoringaineiston lähetyskanava uuden Laskuta > Aloita laskutus > Asetukset- näkymästä. 

Milloin laskutukseen ja myyntitilauksiin tulee osoitetietoihin MAA kenttä. Teemme paljon ulkomaan kauppaa ja tämä puute tekee työstämme haastavaa.

 

Meillä ei valitettavasti ole tällä muutokselle aikataulua
Näkyykö sähköpostilla lähetetyt laskut missä, että ne on lähteny onnistuneesti? Jos on käytössä oma sähköpostipalvelin, näkyy laskut Lähetetyt-kansiossa. Jos ohjaustiedoissa sähköposti välilehdellä määrittää Lähetyskuittaus -option päälle, kuittaukset tulevat myös saapuviin.

Lasku on myös mahdollista lähettää sähköpostina Maventan/AutoInvoicen kautta jos se on käytössä. Tästä löytyy ohje miten pakotat laskun sähköpostitse Maventan kautta.
Milloin "vanha" laskutus poistuu käytöstä? Emme ole vielä päättäneet missä versiossa se tullaan poistamaan. Haluamme ensin varmistaa, että uusi Laskutus varmasti toimii kaikilla asiakkailla ennen kuin vanha versio poistetaan valikosta.

Onko Tulosta- > Verkkolasku -toiminto siirtynyt valikossa? En huomannut sitä äsken. Meillä muodostetaan XML-laskutiedostot laskuista ja lähetetään Netvisoriin.

 

Tämä ikkuna on korvattu 2019 Laskuta - Aloita laskutus ikkunalla, jota tulee siirtyä käyttämään versiossa 10.3. 

Laskuta-näkymää esiteltiin ilmaisessa webinaarissa jonka tallenne löytyy tästä linkistä.

Kun lähetän laskuja sähköpostilla, niin mihin voin kirjoittaa "saatetekstin" joka näkyy vastaanottajan sähköpostissa?

 

Laskuta-ikkunan asetuksissa pystyy määrittelemään oletus saatetekstin.

Laskutustapa on perinteinen, mutta lähetän sen manuaalisesti s-postilla. Tietueen tapahtumiin ei tule näkyviin lähetetty s-postilla, onko tämä mahdollista saada

 

Ainoastaan sähköposti-laskutapa jää näkyviin tietueen tapahtumiin
Jos haluaa että sähköpostilla lähetetty lasku menee kahdelle saajalle? Nova Asiakaskortiston Sähköpostiosoite kenttään on mahdollista määritellä kaksi sähköpostia puolipisteellä eroteltuna. Laskutapa tulee asiakkaalla olla Sähköposti. 

Lasku on myös mahdollista lähettää sähköpostina Maventan/AutoInvoicen kautta. Tästä löytyy ohje miten pakotat laskun sähköpostitse Maventan kautta.

Jos on webservice integraatio toisesta ohjelmistosta Novan laskutukseen, pitääkö teknisesti huomioida jotakin, ennen kuin versio ilmestyy ?

 

Uudistus ei vaikuta webservice rajapintaan.

Siirtyykö Suoritus-toiminnon asetukset vanhasta versiosta?

 

Valitettavasti ei, ne tulee tehdä uudelleen.

Tiedosto > Manuaali- ja ulkomaansuoritus näkymässä tulee ensimmäisellä käyttökerralla tarkistaa Asetukset- näkymä ja täyttää sinne oletustilit.

 

Olemme saaneet myös sovellustukeemme kysymyksiä uuteen Nova Laskutus-ohjelmaan liittyen. Alla muutamia yleisimpiä kysymyksiä ja niiden vastauksia:

Saako uudesta Laskuta- ikkunasta otettua laskukopion niin ettei lasku mene Valmis-tilaan? Kyllä saa. Valitse lasku ja sen jälkeen oikeasta alalaidasta Tulosta-painikkeella saat koneesi oletustulostimelle tulosteen laskusta ilman, että se menee vielä Valmis- tilaan. 

Laskun vieressä olevasta silmän kuvasta saat laskun esikatseluun ilman, että laskun tila muuttuu.
Laskun Lomake-määrittelyt ei toimi uudessa Laskuta-ohjelmassa. Laskujen lomakemäärittelyt tehdään toistaiseksi vielä vanhan laskutuksen kautta sillä Lomake-näkymää ei ole täysin toteutettu vielä uuteen Laskutus-ohjelmaan. 

Tiedossa on joitakin tapauksia joissa uuden Laskutuksen kautta tulostetuille laskuille ei tulostu mm. logo tai yläosan tiedot. Yleensä tähän on auttanut kun lomake-näkymään on palautettu oletusarvot uuden Laskutus-ohjelman kautta, mutta aina tämäkään ei ole auttanut. 

Jos oletusarvot lähtee palauttamaan niin tulisi huomata, että nykyiset lomake-asetukset tulisi ottaa itselle talteen vanhan Laskutus-ohjelman puolelta Lomake-näkymästä sillä ne tulee määritellä uudelleen tämän jälkeen.
VALMIS-tilassa olevat laskut eivät näy uudessa laskuta-ikkunassa. Miten saan laskun näkyviin ja lähetettyä uudelleen? Valitse Laskuta- Aloita laskutus- näkymässä oikeasta alalaidasta "näytä jo laskutetut' niin saat laskut näkyviin vaikka ne olisivatkin Valmis-tilassa.

Laskukopio kannattaa jatkossa tulostaa uuden Laskuta-näkymän kautta Tulosta-painikkeella eikä vanhan Tulostus > Lasku- näkymän kautta. Vanha näkymä muuttaa aina laskun tilan Valmis-tilaan vaikka tulostaisitkin laskukopion.
Uudessa laskutuksessa ei tule uusi laskurivi automaattisesti eli ns. tähtirivi jolle pääsisi syöttämään tuotekoodin. Uusi rivi tulee lisätä 'lisää rivi' painikkeella tai nimikelistaa käyttäen. Tässä kirjoituksessa ohje.
Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.