Hei,
Det er en del du må passe på i forhold til Svalbard-lønn.
Hvis dere har etablert eget avdelingskontor for Svalbard-virksomhet, må dette registreres i lønnssystemet og de(n) ansatte må knyttes mot dette.
Du skal ikke beregne arbeidsgiveravgift på ytelser som gjelder Svalbard, så du bør opprette egne kontoer i regnskapet og egne lønnsarter for Svalbard-lønn, innberetning av forsikringer og telefoni, og også for feriepenger. På lønnsartene må du være påpasselig at du legger inn riktig A-meldingsnr (det som før ble kalt lønns- og trekkode) som gjelder Svalbard.
Skatt til Svalbard skal beregnes med 16,2% av all lønn (8% skatt + 8,2% trygdeavgift), inkl. utbetaling av feriepenger og julelønn!
Dersom de(n) ansatte ikke regnes som skattemessig bosatt på Svalbard, er det et krav om de må minimum ha oppholdt seg på Svalbard i 30 sammenhengende dager for å få utbetalt lønn med Svalbard-beskatning.
Jeg pleier å legge inn 16,2% skatt og kommune nr. 2100 på ansattopplysningene, men dette er noe jeg må huske på å korrigere manuelt etter hver gang jeg har importert skattekortopplysninger. (dette fordi et par av mine ansatte ikke er å regne som fast skattemessig bosatt på Svalbard, og de har skattekort utskrevet til Oslo).
Når du kjører lønn, altså når du står i selve lønnsregistreringsbildet, må du i tillegg også huske på å registrere lønnsytelsen som "svalbard". Du må hente frem en kolonne som heter "Skatte- og avgiftsregel" og skrive inn ordet 'svalbard' på alle transaksjonene som har med Svalbard å gjøre (og ordet må skrives uten anførselstegn, og med liten s!)
Det er vanskelig for meg å liste opp alt du må passe på, for det er som sagt en god del.... Anbefaler deg å lese deg opp om Svalbardskatt og lønnstrekkordningen (sjekk Skatteetatens sider, dokumentet Svalbardmeldingen 2017 er fin!). Du bør nok vurdere å få hjelp av Visma/forhandler med å sette opp lønnsartene og knytte de opp mot egne regnskapskontoer også, om du er usikker.
Hilsen Lisa
LPO arkitekter
... View more