Från och med version 4.5.6.1 av PX Expense-appen är det möjligt att bifoga en deltagarlista och ange totala antalet deltagare vid representation. Skapa ett nytt utlägg och fota ditt representationskvitto. Visma PX Expense tolkar därefter kvittot och föreslår automatiskt representationstyp, belopp och moms (läs mer om det här). Välj uppdrag och aktivitet och välj sedan att ”Bifoga deltagarlista” enligt nedan bild, välj antalet deltagare och glöm inte att bifoga en deltagarlista. Därefter sparar du utlägget. Nu är utlägget tillsammans med fotade kvitton och deltagarlista redo att skickas in för kontroll/attest.
Fr o m version 11 finns en ny funktionalitet för att få en bättre hantering av uppdrag.
På varje uppdrag kan man lägga in eller flera biträdande uppdragsledare för en specifik tidsperiod. Den biträdande uppdragsledaren får samma behörigheter att arbeta med uppdraget som den ordinarie uppdragsledaren.
Den biträdande uppdragsledaren kommer att se uppdragen i rapporten Mina debiterbara uppdrag och kommer även få avisering på startsidan om att det t ex finns fakturaunderlag att hantera.
OBS! Den biträdande uppdragsledaren behöver ha samma licensnivå som den ordinarie uppdragsledaren.
Gör så här:
Öppna uppdraget t ex via Uppdragsledare/Uppdrag och prislistror/Redigera uppdrag.
Välj fliken Bemanning.
Fyll i vilken person som ska vara biträdande uppdragsledare och ange tidsperiod.
Vill du ha flera biträdande uppdragsledare så fyller du i dessa på kommande rader.
Om du vill ta bort en biträdande uppdragsledare, sätt en bock i rutan under papperskorgen och spara. Då försvinner den biträdande uppdragsledaren från uppdraget.
På DCE´s startsida har man meddelande om licensen utgångsdatum.
Det man behöver göra när utgångsdatumet börjar närma sig är att reaktivera licensen i DCE Administrator.
För att reaktivera licens så öppna DCE Administrator. Gå till System - Dubbelklicka på Licens. I den nya rutan som öppnas så klickar du på knappen Aktivera via Internet/Aktivera online.
Visste ni att det går att lägga till bilagor och meddelande på leverantörsfakturor som är klara dvs definitivbokade fakturor?
Om fakturan exempelvis behövts makuleras manuellt i redovisningen eller det tillkommit något dokument kan det vara bra att lägga till informationen på fakturan i EFH modulen DCE för lättare spårning.
Då fakturan är sluthanterad nås den inte via köerna utan hittas via "Sök faktura". Eventuella bilagor och meddelande läggs sedan till precis som vanligt, dvs via fliken "Meddelande" eller "Bilagor".
För att få tillgång till funktionen behöver användaren tillhöra en roll som har rättigheten bifoga dokument.
Vill tipsa om hur du som är administratör i PX enkelt kan anpassa menyn på webben för era användare.
Det kanske är så att ni har en rapport som ni använder ofta och vill att användarna enkelt ska nå från menyn.
Gör så här:
Välj Ekonomi/Administration/Underhåll webbmeny
Saknade tidrapporter brukar vara en rapport som chefer vill ha som en snabblänk.
Klicka på 3000 och Funktioner och rapporter för chef visas.
För att söka fram en ny rapport som du vill lägga till öppna fliken Rapport.
Sök fram Saknade tidrapporter (börja skriv ex Sak så kommer du snabbt till rapporter som börjar på S och hittar rapporten)
Fyll i ordningsnummer ex 150 så hamnar rapporten högt upp i listan. Klicka på Spara.
Nu finns rapporten som ett snabbval i menyn Chef.
På motsvarande sätt kan du göra för en funktion som du önskar lyfta fram i menyn.
Lycka till! Du hittar säkert fler rapporter eller funktioner som är användbara för era användare.
I PX det finns möjlighet att sätta upp en automatisering av kontroll- och attestfunktionen för tid och utlägg. Genom automatisering kan ni påskynda processen i arbetsflödet för användarna i PX. Ni anpassar detta enkelt i webbinställningarna utifrån era behov.
Det finns nya webbrapporter där man gör inställningar för automatisering av kontroll- och attest av tid- och utläggsrapporter.
Man gör inställningar av standardvärden här:
Välj Ekonomi/Administration/Inställningar standardvärden
Fyll i önskade inställningar.
Man kan även göra inställningar per attestgrupp:
Exempel från attestvyn utifrån uppsatt regelverk. Automatiseringen innebär att attestrutan automatiskt blir ibockad, men man måste aktivt klicka på knappen ”Utför attest” för att tidrapporten ska bli attesterad. Om en tidrapport faller utanför de kriterier man har ställt in så blir attestrutan ej ibockad.
På DCE’s startsida kan administratören hålla sig uppdaterad angående status på de återkommande fakturamallar som finns registrerade i systemet. Med en överblick håller man sig uppdaterad om att mallar snart når sin tidsfrist samt om det finns mallar som inte använts på länge.
I denna widget på startsidan visas hur många fakturor som matchats mot de vanligaste fakturamallarna i systemet. Visningen sker per vald enhet eller samtliga.
Flikar på startsidan
Att du kan fylla din startsida med intressanta grafer kanske du redan visste om, men visste du att du kan ha upp till 5 flikar med egna grafer för att få bättre överblick? t ex en för uppdrag, en för anställda och en för kunder.
Året börjar närma sig sitt slut och med det en del förberedelser som behöver ske i Visma PX.
OBS. Tänk på att året ska vara 2020.
Du hittar dokument för årsrutin för version 11 och 12, 9 och 10 samt för version 8 och tidigare (dokumentet för version 8 kan även användas av er som har tidigare versioner av Visma PX som 6.7-6.9) under rubriken Länkar, sedan Dokument Visma PX. Klicka på Rutiner för att se dokumenten.
God jul och Gott nytt år
önskar PX Supporten
Startsidan består av dashboards, där det finns möjlighet för användare att lägga till olika grafer/diagram.
Det finns också möjlighet för användare att lägga till nya flikar. Utöver själva startsidan kan man lägga till upp till fem flikar till. Användaren väljer själv hur man vill lägga upp sina flikar.
Om man vill lägga till en ny flik, klickar man bara in på plus-symbolen högst uppe till höger:
Man fyller i vad fliken ska heta, laddar och sparar:
Efter det finns det möjlighet att välja på vilken flik dina grafer ska synas. Man kan även välja om grafen ska visas i 3D samt ev. parametrar:
Om du vill läsa om hur man lägger till dashboards på startsidan så kan man söka i Community på: Välj vilka dashboards du vill ha på din startsida i webben
Trevlig helg!
Lena Sjöberg
Lägg ut en webbrapport i menyn, t ex under rubriken Uppdragsledare
Gå in under Ekonomi – Administration – Underhåll Webbmeny
Klicka på Id-nummer 2000 om rapporten ska läggas under menyn Uppdragsledare
Välj flik Rapport
Sök fram rapporten på första tomma raden
Välj ett ordningsnummer och spara.
Ordningsnumret talar om var rapporten ska placeras under menyn Uppdragsledare.
Säkerställ även att uppdragsledare har tillgång till rapporten (nr 8069).
Detta görs i PX klienten (Administration – Rapporter – Rapporter)
Bokföring av upparbetat Vid denna körning så bokförs följande poster i huvudboken i Visma Control: Kalkylerad lönekostnad Upparbetat arvode och utlägg från tidrapporter Underkonsulters kostnad från tidrapport eller inmatning underkonsulttid Upp-/nedskrivning Vinst/förlust Interna mellanhavanden (Köpt/sålt och Provision) Bokföring av upparbetat kan köras flera gånger för samma period. Tänk på att alltid köra den innan du stänger månaden. OBS! Kör alltid lagerkörningen direkt efter bokföring av upparbetat. Lagerkörning Lager = upparbetad men ofakturerad tid, och ofakturerade utlägg. Poster från tidrapporter med kundpris hamnar i lagret, liksom debiterbara utlägg med kundpris. Även upp- och nedskrivningar kommer med. Själva lagerkörningen skapar ingen bokföring. Lagerkörning kan köras flera gånger för samma period. Tänk på att alltid köra den innan du stänger månaden. Kostnaden för resor och utlägg I samband med attest av tidrapporter så bokförs resor och utlägg direkt i Visma Control. Fakturaunderlag Man behöver inte köra bokföring av upparbetat för att kunna skapa fakturaunderlag. Hoppas att detta hjälper dig om du har haft funderingar om vad som sker i PX i samband med dessa körningar. “Gilla” gärna om du tycker att informationen är bra och användbar. Trevlig helg! Hälsningar Lena
För dig som arbetar i Control händer det att man utför och lägger upp periodiseringar, här kommer därför tre tips som kan vara användbara för dig som periodiserar i Control. 1. Från och med Version 16 kommer det en funktion där du kan välja att ignorera differenser för Periodiseringar i rapporten Periodisering specifikation. Denna funktion är användbar i de tillfällen då vissa periodiseringar fortfarande visas i rapporten trots att de ska vara fullt utförda pågrund av att det ligger kvar några ören på periodiseringen. Är du intresserad av fler funktioner och uppdateringar för version 16 kan du läsa om det här 2. Ibland kan det hända att man lagt upp en periodisering som sedan visar sig att den inte skulle periodiserats ifrån första början. Är inget utfört på periodiseringen ännu kan du söka fram aktuella periodiseringen i Redovisning - Register - Periodiseringar, markera periodiseringen och klicka på radera. Periodiseringen tas då bort ur registret och verifikationen i redovisningen måste sedan hanteras manuellt.
3. Om du har flera rader som du vill periodisera i samma verifikation kan du enkelt göra det genom att kontera verfikationen som ni önskar och sedan bockra i rutan för "periodisera" på de rader du önskar att periodisera. När du sedan sparar verifikationen får du upp en ruta där du får välja periodiseringskonto samt start och slut datum på periodiseringarna.
Varför fungerar det inte att ta emot leverantörsfakturor från Transportstyrelsen via skanningstjänsten?
Fakturor från Transportstyrelsen/Länsstyrelsen klassas som juridiska dokument och innehåller därför inte organisationsnummer, VAT-nummer och fakturanummer. På grund av detta kan skanningcentralen inte hantera dem som vanliga fakturor. Vill du ändå att fakturor från Transportstyrelsen ska skickas elektroniskt till dig kan du ansöka om att de skickas som e-fakturor.
Läs mer på Transportstyrelsen.
När du använder en webbläsare sparas viss information från webbplatser i cacheminnet och som cookies.
Detta gäller även när ni använder DCE.
Vissa problem åtgärdas av att rensa den, som till exempel problem med visningen av fakturabilden.
Chrome:
Klicka på de tre prickarna uppe till höger > Radera webbinformation
Välj ett tidsintervall, till exempel Senaste timmen eller Sedan start.
Markera de typer av information som du vill ta bort.
Klicka på Radera data.
Edge:
Klicka på de tre punkterna upp till höger > Ta bort webbdata
Välj Tidsintervall
Markera de typer av information som du vill ta bort.
Klicka på Rensa nu.
Har ni en faktura som inte går att skicka till önskad attestant eller att alla raderna inte går att attestera trots behörighet för beloppen? Nedan ges några tips på hur man kan stämma av inställningar och hitta vart begränsningen ligger.
Som första steg måste vi ta reda på vad som är atteststyrande på enheten. Gå via "Enhetsregister>Inställningar, fliken Konton och objekt" och kontrollera för vilken/vilka rader kolumnen Attest har värdet "1". I bilden nedan är "KST" det atteststyrande objektet.
Gå därefter in på användaren och fliken "Visa behörigheter". Kontrollera så att "konto/objekt" är inställt på det atteststyrande värdet och jämför listan med hur fakturan i fråga är konterad. Värdet "-1" betyder obegränsat i bilden nedan.
Saknas något värde från den anställda behöver detta läggas till via "Behörigheter>Behörigheter, fliken Attestbehörigheter". Vi rekommenderar här att nyttja roller men behörigheterna kan även läggas direkt på användaren.
Tips! För att se vilka behörigheter/rättigheter en specifikt roll har kan man inne på användaren dubbelklicka på rollen för att få upp mer information.
En gång per år måste licensen i DCE reaktiveras.
Detta gör du DCE Admin enligt nedan:
- Gå in under System - Licens
- Klicka på knappen "Aktivera online"
- Din licens är nu återaktiverad
Skulle du få felmeddelande vid reaktiveringen så kontakta supporten.
För att öka antalet leverantörer som skickar e-fakturor kan det vara effektivt att regelbundet påminna och ställa krav på detta vid kommunikation med leverantören. En annan strategi är att tillhandahålla information om hur man tar emot e-fakturor så det är tydligt för leverantörerna.
Att informera sina leverantörer om att börja skicka e-fakturor kan ha flera fördelar, bland annat:
Tidsbesparingar: Genom att använda e-fakturor minskar man manuell hantering och därmed tidsåtgång för både leverantören och mottagaren. Detta kan leda till kortare betalningstider och färre misstag vid fakturering.
Kostnadsbesparingar: E-fakturor kan minska kostnaderna för papper, porto och andra administrativa kostnader som är förknippade med att skicka fakturor manuellt. Dessutom kan e-fakturor minska risken för förlorade eller försenade fakturor, vilket i sin tur kan leda till förseningar i betalningar.
Bättre spårbarhet: E-fakturor ger bättre spårbarhet och ökad transparens genom hela faktureringsprocessen. Detta kan bidra till att minska risken för felaktiga fakturor och tvister.
Miljövänligare: Genom att använda e-fakturor minskar man pappersanvändningen och därmed den negativa miljöpåverkan.
Effektivitet: E-fakturor kan integreras direkt i företagets affärssystem (ERP) och leverantörsfakturahanteringssystem (EFH), vilket kan leda till effektivare fakturahantering och lägre risk för manuella fel.
Sammanfattningsvis kan införandet av e-fakturor förbättra effektiviteten, minska kostnaderna, öka spårbarheten och minska den negativa miljöpåverkan. Genom att informera leverantörerna om att börja skicka e-fakturor kan man uppmuntra användningen av denna teknik och därmed dra nytta av dess fördelar.