Mina produkter
Hjälp

Att räkna tid i nattfönstret

04-09-2023 12:33
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 168 Visningar

På förekommen anledning, nämligen det nya Transportavtalet och dess möjligheter till undantag för mer än 10 timmars nattarbete, kommer här ett litet tips hur man kan hantera det, i väntan på att funktionalitet dyker upp i TransPA för detta.

 

Om du börjar med att gå till Analyser > Rapporter > Tidrapporter > Utförd tid och söker första till sista i månaden som du vill räkna extra ATF för.

 

Klicka på trattikonen för att kunna filtrera, och skriv 10 i filterrutan för Arbetstid och välj Större än i väljaren intill. På så vis kommer endast tidrapporter längre än 10 timmar visas, vilket är en förutsättning för att extra ATF ska kunna ges enligt detta regel.

image.png

 

Klicka sedan i kolumnrubriken Tidrapport start för att sortera alla tidrapporter i datumordning. Som standard är rapporten grupperad per anställd. Om det är lättare att få överblicka så kan du ta bort grupperingen genom att klicka på krysset i rutan Namn högst upp till vänster. Det kan också vara lämpligt att exportera till Excel, så kan du använda extra kolumner för att göra beräkningarna, och då kan du även använda Autofilter för att sortera per anställd.

 

Vare sig du befinner dig i TransPA eller Excel behöver du nu se vilka tidrapporter som börjar mellan 01.00 och 05.00. Så många timmar minus rast är vad den anställde tjänar in i 2 minuter extra ATF, förutom om arbetstiden är över 11 eller 12 timmar, för då tjänar man istället in 3 respektive 4 minuter per arbetad timme.  Notera detta någonstans, tex 2 minuter x 2 timmar (för en person som börjar jobba 03.00 och jobbar i mer än 10 timmar men mindre än 11). 

 

 Du vill nu hitta alla tidrapporter som slutar 01:00 eller senare. Notera även här antalet timmar och minut per timme (om arbetstiden är över 10, 11 eller 12 timmar). En person som jobbar tvärs över nattfönstret har alltid 4 timmar minus eventuell rast. Avrunda till närmast påbörjade kvart, alltså 0.25, 0.5, 0.75,1.0, 1.25 etc totalt. 

 

Totala mängden extra ATF per anställd kan nu beräknas som summan av de transaktioner som ovanstående ger upphov till. Totalen kan sedan räknas om till hundradelar av en timme, t ex med hjälp av Lönesnurran, och addera den till raden för ordinarie ATF i Löneberäkningen, som förmodligen borde visa en sådan rad redan (då arbete skett mellan 22.00 och 06.00). 

image.png

 

 

Medverkande

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här