Innan du aktiverar tjänsten mot BKY bör du gå igenom era kompetenstyper och se över hur de är skapade. Det är dessa som anger vilken sorts behörighet chauffören har. Gå till Kompetens och välj Kompetenstyper. Nu visas ett register över alla de kompetenstyper ni har registrerade. Registret innehåller normalt både typer som avser förarbehörigheter och övriga som avser andra typer av kompetenser/utbildningar som ni vill dokumentera. De som är aktuella för att registrera förarbevis och de vi kan utföra behörighetskontroll på är dessa:
För dig som bedriver godsverksamhet:
ADRGrund
ADRKlass1
ADRKlass7
ADRTank
B
B96
BE
C
C1
C1E
CE
YKBGods
För dig som bedriver bussverksamhet:
D
D1
D1E
DE
YKBBuss
För dig som bedriver taxiverksamhet:
TaxiLeg
För att kontrollen skall utföras korrekt skall namnet på kompetenstypen vara precis som det står ovan. Namnet är också skiftlägeskänsligt vilket gör att stora och små bokstäver måste anges precis som ovan. Börja därför med att kolla igenom att ditt register med kompetenstyper stämmer med dessa. Om du har en kompetenstyp som heter 'CE' behöver du inte göra något, kontrollen kommer att utföras för de personer som du lagt in denna kompetens på. Om namnet på kompetenstypen är en variant på detta, t ex 'Körkort CE' så behöver du endast ändra namnet på denna till 'CE'. Du behöver alltså inte gå in och ändra på personkortet för varje person.
Observera att behörigheter som ska kontrolleras av BKY måste ha typen "Körkort" förutom YKBGods och YKBBuss, som måste ha typen "Annan", se bilden nedan.
Det är vanligt att en chaufför har flera behörigheter på ett körkort, t ex 'BE CE'. Denna kombination kan du skapa upp som en egen kompetenstyp med namnet 'BE CE'. Här krävs mellanslag. TransPA kommer då att kontrollera både BE och CE. Tänk på att om du har byggt upp era behörigheter sammansatta, typiskt som CE DE och en av dessa behörigheter ej längre är giltig finns en begränsning. Exempel, är CE ej längre giltig har vi ej möjlighet att fortsätta ställa frågor på DE behörigheten. Detta beror på att CE DE finns skapad som en kompetens med en och samma giltighetstid.
Körkortsklasser, värt att tänka på
Körkort ska registreras på den högsta behörigheten inom varje kategori (B, C respektive D) som står på framsidan på körkortet. I bilden visas underordnade behörigheter med pilar.
Har en person behörighet som exempelvis CE så har han också de underordnade behörigheterna C1, C, C1E. På körkortet kan det stå olika beroende på när körkortet tillverkades men den högsta behörigheten som CE i detta fall skrivs alltid ut och det är den som skall registreras i transPA.
Har en person behörighet som ex. vis D och eller D1E så har han också den underordnade behörigheten D1. På körkortet kan det stå olika beroende på när körkortet tillverkades men den högsta behörigheten som D och eller D1E i detta fall skrivs alltid ut och det är den som skall registreras i TransPA.
Exempel: Skulle person A ha behörighet BE men finns endast registrerad i TransPA med behörighet B så sker följande, frågan till Transportstyrelsen är om personen har behörighet B? Svaret blir att detta ej är korrekt, då rätt svar är BE. Detta resulterar i svaret: Behörighetskontroll genomförd hos Transportstyrelsen – 1 person hade ogiltiga behörigheter.
Viktigt vägval gällande giltighetstider för körkortsklasser
Just giltighetstid på körkort är en vanlig frågeställning hos kunder vi har dialog med kring BKY-kontrollen. Det finns inget rätt eller fel, ni väljer helt och hållet själva vilken metod ni vill använda, men vägvalet är av avgörande betydelse, då det förändrar förutsättningarna och resultatet efter genomförd behörighetskontroll. 1. Sätt specifikt giltighetsdatum då körkortet går ut 2. Sätt giltig tillsvidare Så här ser kontrollen ut i ett exempelfall där man valt specifikt giltighetsdatum för körkortsklass: Namn Kalle Karlsson Körkort CE Giltighetstid t o m 2024-09-13 2024-09-13 ställs påståendet via BKY till Transportstyrelsen att den anställde har ett körkort med körkortsklass CE som är giltig. Resultatet blir då, "XX antal personer med tillhörande behörigheter har idag kontrollerats hos Transportstyrelsen. 0 av dessa personer har identifierats med ogiltiga behörigheter" 2024-09-14 kommer vi inte längre ställa påståendet att den anställde har ett körkort med körkortsklass, i och med att den giltighet ni satt i TransPA har gått ut. (Ni påstår alltså inte att den är giltig längre och därmed undantas frågan i kontrollen) Som ni förstår så finns det alltså en fara, lite av en falsk trygghet med att ha en giltighetstid på körkorten, då er rutin för att löpande uppdatera giltighetstiderna måste säkerställas för att inte hamna i ett oönskat läge där TransPA slutar kontrollera era körkortsklasser.
Har ni chaufförer med utländska förarbevis?
Tänk på att Transportstyrelsen endast har information om svenska förarbevis/behörigheter. Om ni har anställda med utländska förarbevis får transPAs fråga till BKY svar att "behörighet är ogiltig". Vi saknar automatiskt funktion att utesluta dessa från den dagliga kontrollen, men ett tips är att skapa separat behörighet i transPAs kompetensregister och registrera era utländska förare mot denna. Välj då en benämning som inte pekar mot de behörigheter vi skriver om här ovan. Alternativt väljer ni inte typ "körkort" utan istället "annan" för att undvika att vi ställer fråga för denna förarbehörighet.
Kontrollerna kan endast utföras på det trafikslag som du har fått medgivande för. Om du bedriver godsverksamhet kan du alltså fråga efter YKBGods men inte efter YKBBuss.
Här finns artikel om hur du registrerar kompetens
Korrekt uppsatta lönearter är en förutsättning i Visma Lön för att få med sig fullständiga uppgifter vid redovisning av frånvaro i AGI-rapporten, då lönefil exporteras med underlag från TransPA.
Bakgrund:
Lagmässiga krav på inrapporteringen av AGI, Arbetsgivardeklarationen trädde i kraft 2024-12-17. Efter att lagen trätt i kraft krävs att lönearter för Vård av barn , Föräldraledig och 10 dgr ledighet vid barns födsel, innehåller rätt detaljer för att inrapporteringen ska bli fullständig.
Nödvändiga åtgärder som detta medför:
För att det ska fungera att redovisa frånvaro på arbetsgivardeklarationen i Visma behövs tre nya lönearter.
OBS! Gör denna förändring i Visma innan ni importerar lönefilen från TransPA.
Nedan finner du en manual på hur du skapar upp lönearterna och kopplar om till befintliga lönearter.
Vad gäller för de kunder som lönematchats av TransPA före lagförändringen?
(Lönematchning innebär att TransPA har ombesörjt uppsättning och konfigurerat Visma Löns lönearter tillsammans med TransPAs för att få en så bra funktionalitet som möjligt)
Svar:
I och med lagändringen kraft krävs även en justering i lönematchade miljöer och den görs helt och hållet i Visma Lön enligt guiden.
Gör denna förändring i Visma innan ni importerar lönefilen från TransPA.
Kopplat till lagförändringen justeras nödvändiga parametrar i våra lönematchningar från 2025 och framåt.
När hämtar TransPA färdskrivartiderna på personalen till tex Kalender/Anställda , Löneberäkningen eller attestfunktionen.
Här nedan beskriver vi hur vår hantering är för hämtning och visning av färdskrivartider i TransPA gällande integrationer som
Färdskrivare integration
Hämtning av färdskrivardatan
*Hämtning av färdskrivardata när anställd loggar in i TRANSPA
IDHA
kl 23,00 & 05,00
*
Scania
kl 01:30 & 06,30
*
Optac
kl 02:30 & 07,30
*
Tis-Web
Varje 1h
Tacho-Online
Varje 1h
Volvo Connect
Var 10 min
Vi utför hämtning av färdskrivardatan varje dygn ( se tider ovan ). Denna färdskrivardatan ser du om du öppnar en grön tidrapport på någon anställd och klickar på fliken färdskrivare.
Extra hämtning av färdskrivardata vid inloggning
Utöver dom ordinarie hämtningarna av färdskrivardatan, hämtar vi också den senaste färdskrivarinformationen för chauffören när den anställde loggar in på Mytranspa.com eller connect.mytranspa.com för att tidrapportera, (under förutsättning att dom tömt sitt förarkort innan)
Vi hämtar färdskrivardatan för alla era chaufförer som har ett korrekt angivet förarkorts nr angivet i TransPA. Det är förarkorts nr som är kopplingen mellan den anställde i TransPA och färdskrivarleverantören. Efter varje natthämtning av färdskrivardatan så skapar vi färdskrivarblock dessa block ser du i tex Kalender / Anställda eller Löneberäkningen.
i vår Attest funktion visas färdskrivaruppgifter när blocken är skapade i kalendern / löneberäkningen
OBS!! För att systemet skall kunna skapa färdskrivarblock så behöver vi hämta färdskrivardatan 2 gånger från integrationen. Detta för att vara säkra på att den färdskrivardatan vi fått är korrekt angiven och inte ändrad av chauffören. Vi behöver också se att det finns dygnsvila "Rast" registrerad mellan körningarna (som standard 9h ). Detta för att veta när chauffören avslutat dagen och påbörjar nästkommande dag . Allt detta skapar en liten fördröjning i systemet och kan vara upp till 2 dagar. Har chauffören varit tvungen att göra någon manuell ändring av färdskrivardata kommer vi behöva hämta färdskrivardatan ytterligare 1 gång till.
Hur långt tillbaka hämtar Transpa färdskrivardatan Färdskrivardatan hämtas ca 20-30 dagar bakåt i tiden för dessa färdskrivarleverantörer
IDHA
Scania Optac3 Tis-web Tacho-online
Volvo Connect
Förenklad Förklaring ( Exempel på IDHA integration )
Datahämtning: Varje dygn hämtar vårt system färdskrivardata 2 gånger från färdskrivarleverantören. Två gånger sker det automatiskt (kl. 23:30 och kl. 05:00) och en gång när en användare loggar in för att tidrapportera, vilket bör ske dagligen.
Färdskrivarblock: När systemet har samlat tillräckligt med data för att bekräfta minst 9 timmars dygnsvila mellan arbetspass, och användaren har haft upp till 24 timmar på sig att godkänna eller korrigera sin data hos leverantören, kan vi låsa färdskrivardatan i TransPA och ett färdskrivarblock kan skapas. Färdskrivarblocken skapas automatiskt varje morgon ca kl. 04:00.
Presentation: Systemanvändare ser färdskrivarblock i kalender/Anställda , Löneberäkningen eller Attesten. Anställda får åtkomst till sin färdskrivardata när de tidrapporterar, vilket underlättar förståelsen för sina arbetstider och aktiviteter.
Användarroll: Som systemanvändare är det enda du behöver göra att se till att den anställdes förarkortsnummer stämmer överens mellan systemen när du registrerar dem. Sedan hanteras allt automatiskt.
Felhantering: Om en datahämtning misslyckas, görs inget nytt försök vid nästa schemalagda hämtning eller när användaren loggar in på transpa för att tidrapportera.
Aktivera Kopplingen mellan TransPA och färdskrivarleverantören
En förutsättning för att detta ska fungera är såklart att en koppling mellan färdskrivarleverantör och TransPA finns. Läs Aktivera färdskrivarkoppling i TransPA för att göra det, om det inte redan är gjort.
Visning av färdskrivartider
Vill du veta mer om hur vi visar upp och presenterar färdskrivartiderna i TransPA så har vi denna artikeln Visning av färdskrivartider
Ibland är inte de rapporter som finns i TransPA tillräckliga. Vi har då möjlighet att bygga kundanpassade rapporter som vi kan skicka till er månadsvis, rapporter som är framtagna direkt från er databas.
Här nedan finns en summering av redan uppskapade kundrapporter. En kundrapport kostar 299 kr per utdrag och har ni TransPAs servicepaket Guld ingår 12 stk utdrag av standardrapporter per år och i servicepaket Diamant ingår 24 stk utdrag av standardrapporter per kalenderår.
NR
Kundanpassade Rapporter
Beskrivning
Kolumn information
10
Lönetillägg
Rapporten tar fram alla lönetillägg,
upplagda per anställd
Signature
Anställning nummer
Anställdes namn
Lönetilläggs namn
Pris
Lönetilläggs inställning
Från datum
Tilldatum
Löneart
Företagsnamn
11
LAS Lista "Anställningskontrakt"
Första till sista Anställningsdatumet
Anställningsnummer
Förnamn
Efternamn
Personnummer
Gata
Postnummer
Stad
Telefonnr
Email
Företagsnamn
Anställd Från
Kontrakt_till
12
Semesterdagvärden
Semesterdagvärde % semesterfaktor
Företagsnamn
Anställds Signature
Anställdes namn
Anställnings nummer
Semesterfaktor
Semesterdagvärde
Aktive / inaktive anställd
13
Schemaöversikt med extrapass
Rapporten tar fram alla utlagda scheman under en månad med möjlighet att även se arbetspass som är markerade som extrapass
Anställds Signature
Anställdes namn
Företag
Datum
Start / slut tid
Totaltid för arbetspasset
Extrapass
14
Personal under året.
Rapporten tar fram alla anställda som arbetat under innevarande år
Anställds Signature
Anställdes namn
Företag
Yrkeskategori
Anställningskontrakt Start
Anställningskontrakt Slut
Lönegrupp
Anställningsavtal
15
Anställda med personlig månadslön
Rapporten tar fram alla anställda med personlig månadslön
Anställd
Löneform Månadslön / Timlön
Anställningskontrakt Start
Anställningskontrakt Slut
Lönegrupp
Personligmånadslön
Företagsnamn
16
Oattesterade tidrapporter
Rapporten tar fram Oattesterade tidrapport per arbetsledare
Företagsnamn
Signature ( anställd)
För & efternamn ( anställd )
Startdatum för tidrapport
Arbetsledare
Status
17
Personaltidsrapport och Övertids analys
Rapporten tar fram Summerad tid av schema, tidrapporter, utbetald övertid, frånvaro samt innehåller fält Planerad arbetstid, för att beräkna övertiden av kolumner Arbetad tid + Frånvaro tid - Planerad arbetstid
Anställd
Stationsort
Avtalsområde
Planerad arbetstid ( ange tid manuellt
Arbetad tid
Beräkning övertid
Utbetald övertid
Frånvarotid
18
övertidssaldo rapport både aktiva och inaktiva
Rapporten tar fram innestående övertidssaldo per anställd, båda aktiva och inaktiva anställda. samt företagsnamn
Företagsnamn
Status Aktiv/inaktiv
Anställdes namn
Period
Övertidsaldo
19
Kompetens matris
Rapporten tar fram alla kompetenser i en pivå tabell
Signature
Anställdes namn
Stationsort
Företagsnamn
Kompetenser
Har du frågor eller funderingar om vi kan skapa en kundanpassad rapport för just dig och vad den skulle kosta kontakta oss på support.transpa@visma.com
Läs mer om Supportavtalet och de olika servicepaketen här
Här kommer en förklaring till hur TransPA beräknar sjuklön
Sjuklön i korthet
När en anställd blir sjuk behöver du som arbetsgivare säkerställa att du betalar ut rätt sjuklön. Sjuklönen ska motsvara 80 procent av vad den anställde hade tjänat om hen hade arbetat.
Om ni vill läsa om karensavdrag, se vår artikel karensavdrag Transportavtalet
Allmänt om beräkningen
I underlaget för timlön skall ingå samtliga utbetalda löneposter förutom övertid, restidsersättning och traktamente.
Timlönen skall minst uppgå till grundtimlön
+ ordinarie premiekomp
+ schemalös premiekomp (vid tillämpning av 3 § 5b)
+ personliga tillägg (fasta och timbaserade)
Övertid skall inte räknas med i arbetade timmar då den tiden ingår i arbetad tid.
Frånvaroposterna ska tas med eftersom frånvarotiden ingår i månadslönen
Vid kontrollräkning av sjuklön
Lägg ihop summan av följande lönerader:
Månadslön
Timlön
Veckolön
Övertid (dock ej övertidsersättning)
OB vardag
OB helg
Tillägg (både fasta och timbaserade)
Premiekomp
Schemalöst arbete (vid tillämpning av 3 § 5b)
Måltidskuponger
Uppfyllnadstid mot garantilön
Milersättning
Milersättning dubbelbemanning
Timlön utland
Timlön helg utland
Lastningar/lossningar
Räkna nu fram och summera antalet timmar av följande lönerader:
Arbetad tid (tänk på att övertid är inkluderad i arbetad tid, så du inte räknar med den två gånger)
Semesterfrånvaro
Sjukfrånvaro
Övrig frånvaro (inkluderar frånvaro utan lön)
Frånvaro med lön (t ex permission)
Uttag från kompbank
Uttag från flextidsbank
Uttag från arbetstidsförkortning
Dela nu totalsumman med totala antalet timmar så får du resultatet av den genomsnittliga förtjänsten.
Multiplicera nu resultatet med 0,8 (80%) för att få fram sjuklönens timlön.
Här finns en artikel som ger er ett exempel på beräkning av sjuklön, samt förklarar vilka kalenderkvartal du skall kontrollera när en anställd blir sjuk vid arbetstidsförläggning schemalöst arbete 3 § 5 mom B eller vid lokala överensekommelser.
Kända begränsningar, beräkning av sjuklön
Vid schemalösa arbetstidsförläggningar som 3 § 5b och schemalösa lokala överenskommelser enligt 3 § 6 mom där man inte har kryssat i "föreslå schemalagd tid vid frånvaro" har TransPA satt ett maxbelopp för sjuklön som för närvarande är satt till 200kr per timma.
Vid dessa arbetstidsförläggningar räknar TransPA fram en sjuklön baserat på genomsnittlig timlön från föregående kalenderkvartal. Dvs sjukfrånvaro som uppstår i oktober, som ju tillhör kvartal 4, räknas då fram baserat på underlag från kvartal 3, dvs juli, augusti och september. Denna beräkning grundar sig i Transportavtalets avtalstext "I sjuklöneunderlaget skall ett genomsnitt av det ob-tillägg som utbetalats senast föregående kalenderkvartal ingå."
Utan taket hade vi kunnat se fall där en oönskad och orimligt hög sjuklön beräknas. Exempel när detta kan inträffa är om intjänandebeloppet i förhållande till antalet timmar är onormalt högt eller när vi saknar tillräckligt beräkningsunderlag från föregående kvartal
Ska vi spara lönen som den är när vi ser beloppet 200kr per timma med varningen ?
Har ni fall där tillräckligt beräkningsunderlag finns och varningen kommer? Kanske har den anställde ett högt extra tillägg i premiekomp, många ob-timmar och dessutom övertid i föregående kvartal vilket skulle resultera i högre sjuklön än 200kr per timma? I dessa fall kommer vi alltså inte klara att visa upp en sjuklön som är högre än vårt nuvarande sjuklönetak på 200kr. Varningen kommer då och ni kan om ni önskar göra en egen beräkning och ändra beloppet TransPA föreslagit.
Sjuklön beräknas olika beroende på vilken arbetstidsförläggning den anställde går på.
Här nedan är en artikel som beskriver de olika arbetstidsförläggningarna som finns i TransPA med en lathund som beskriver kort på hur beräkning görs för övertid eller hur sjuklön beräknas utifrån den arbetstidsförläggning ni väljer på personkortet.
Arbetstidsförläggning enligt Transportavtalet
Frågor & svar
Fråga: Den anställde har ingen e-post adress, hur gör hen för att logga in? Svar: Det finns att skapa på exempelvis Gmail, enkelt och kostnadsfritt.
Fråga: Jag är både systemanvändare och tidrapporterande anställd, kan jag ange/använda samma mailadress för båda dessa användare? Svar: Ja, det går fint. Du kommer kunna växla mellan att arbeta administrativt och att tidrapportera genom denna symbol, här syns den i din systemanvändarvy och här finns syns symbolen för växling i din vy för tidrapporteringen Här finns mer att läsa om funktionen som rör att växla mellan användare
Fråga: Den angivna e-postadressen i formuläret är inkorrekt, kan man korrigera denna? Svar: Detta fält är redigerbart och går alldeles utmärkt att korrigera.
Fråga: Jag har angett korrekt e-postadress, men får inget mail, vad beror detta på? Svar: Kontrollera gärna din inkorg med dess mappar. Kan mailet ha hamnat som skräppost? När du hittat det så kan du markera det som ej skräppost. Om du använder gmail gör du på följande sätt för att få framtida mail från vår avsändaradress.
Fråga: Kan man redigera för- och/eller efternamn i formuläret? Svar: Absolut, det är bara att redigera så att ditt namn stämmer
Fråga: Detta är lite nytt för oss, vi känner en tidspress att administrera detta som systemanvändare. Vi är osäkra på om våra mailadresser till de anställda verkligen är helt uppdaterade sedan vi registrerade dessa. Hur ska vi gå till väga? Svar: Helt förståeligt och ingen fara. Nöj er då med att gå ut med information till era anställda att en förändring av TransPAs inloggning sker inom kort där epostadress är det nya sättet. Ni systemanvändare behöver inte ombesörja någon uppdatering av register och bjuda in, utan era anställda kommer slussas in med korrekta e-postadresser i den automatiska processen i steg 3.
Fråga: Jag har skickat inbjudan till min anställd men HEN verkar inte fått något välkomstmejl Svar: Kontrollera så att mejladressen är korrekt och skicka om inbjudan. se avsnitt "skicka om välkomstmejl"
Fråga: Den anställde har fyllt i sin e-post adress via formuläret, men inget välkomstmejl har kommit. Svar: Återställ e-posten på personkortet och Kontrollera så att mejladressen är korrekt för att skicka om inbjudan
Fråga: Den anställde har e-postadress angiven, men kan inte logga in. I överblicken syns klockan. Svar: Den anställde har ej aktiverat via länken inom 24h. Välj redigera på pennan och skicka om välkomstmejl.
Fråga: Den anställde får upp ett felmeddelande "Hoppsan!" vid inloggning.
Svar: Kontrollera så man inte har fler flikar öppna, för att logga in mot TransPA. radera eve gamla bokmärken som pekar på den gamla inloggnings sidan och logga in via webb-appen i enheten "Safari"/"Chrome", ( spara ner ett nytt bokmärke ) Rensa cookies Iphone Rensa Cookies Android
Fråga: Den anställde får upp en vit sida med endast menyraden när HEN loggar in Svar: Har användaren sparat tidigare inloggnings sida som ett bokmärke på sin enhet behöver detta raderas, då man skall logga in på en ny sida. Eve kan rensning av webb historik behöva göras i enheten. Efter att man loggat in kan ett nytt bokmärke skapas upp för den nya inloggningen
Fråga: När den anställde loggar in kommer en felruta upp som säger "åtkomst nekand" efter att jag angivit epostadress och lösenord.
Svar: Den anställde försöker logga in med en epostadress som inte är registrerad mot Transpa, men har ett konto hos connect, kontrollera vilken mejladress som är registrerad på användaren under personal fliken allmänt
Bifogat i denna artikel finns en manual för inloggning med Connect, som med fördel kan distribueras till personalen.
Manualen innehåller följande guider:
Hur skapas ett nytt lösenord?
Hur ändras ett lösenord?
Hur ändras en e-postadress?
Glömt lösenord?
I Kalender Anställda finns längst till vänster på skärmen ett utrymme där du själv kan välja vilken information som ska visas om varje anställd. Förutom kontaktinformation kan du här visa nyckeltal för deras arbetstid för månaden, och vissa av dem är gjorda enkom för Bussbranschavtalet. Du kan själv se vilket avtal som statistikceller gäller i menyn för valbara statistikceller. Här nedan följer en beskrivning av dem.
För dig som använder Klartext finns samma information tillgänglig där.
Arbetstidsmått / månad Denna cell visar planerbar tid enligt ens arbetstidsförläggning och värdet sätts i samband med att första schemapasset läggs i denna månad och är sedan konstant hela månaden. För den som arbetar 40 h/vecka i helgfria veckor sätts arbetstidsmåttet till 8 x antalet vardagar. T ex 168 h vid 21 arbetsdagar, där reduktion har skett för röda dagar. Om man istället jobbar 38,25 h/vecka sätts arbetstidsmåttet till 7,65 x antalet dagar, måndag-fredag, dvs utan reduktion för röda dagar. Exempelvis 163,3 h för 22 arbetsdagar inkl röda dagar.
För den som går på fridagsschema räknas arbetstidsmåttet till antalet dagar i månaden (28, 29, 30 eller 31) minus antalet planerade fridagar x 8 eller 7,65 (beroende på veckoarbetstid). En förutsättning är alltså att fridagarna finns registrerade i TransPA, både för att rätt arbetstidsmått ska beräknas, men även för att eventuellt arbete en sådan dag ska ge upphov till övertid för arbete på fridag.
För den anställde som är inställd som visstid extra med timlön/månad, är arbetstidsmåttet alltid 174 h per månad.
Arbetad tid/månad Denna cell innehåller den sammanlagda arbetstiden och frånvarotiden för månaden som visas.
Uppskattad arbetstid/månad Här summeras total tid för schemapass eller tidrapporter för månaden enligt principen: om det finns en tidrapport för dagen, räkna in tidrapportens längd, annars räkna in passets längd (om det ej ligger på röd dag). Tanken är att när månaden är planerad i förtid kommer detta värde ligga omkring arbetstidsmåttet för månaden. I samband med att fler och fler tidrapporter läggs när månaden går, kommer summan att mer och mer komma av arbetad tid än av pass, och därför sluta på samma resultat som arbetad tid/månad. Men tack vare denna cell kan man tidigt se eventuell övertid jämfört med arbetstidsmåttet för månaden, om föraren jobbar extra mycket i början av månaden.
Återstående arbetstid/mån Här visas hur mycket tid som är kvar att tidrapportera upp till arbetstidsmåttet, dvs arbetstidsmått/ månad minus arbetad tid/månad.
Uppskattad återstående arbetstid/månad I denna cell visas differensen mellan arbetstidsmått/månad och uppskattad arbetstid/månad. Det gör att när månaden är färdigplanerad bör siffran ligga omkring 0, och all eventuell avvikelse från detta kommer resultera i planerad övertid eller undertid, om schemat följs till punkt och pricka. I samband med att man tidrapporterar för månaden kommer värdet att ändras ifall man arbetar mer eller mindre än passet för dagen.
Uttagna semesterdagar/år Denna cell visar antalet uttagna semesterdagar för det kalenderår som visas.
Viktiga förutsättningar för att statistikcellerna ska stämma
Er anställd måste ha ett anställningskontrakt knutet till bussbranschavtalet
Rätt val av lönegrupp med den arbetstidsförläggning som ska TransPA ska beräkna utifrån.
Observera att detta måste finnas på plats före ni schemalägger personal, då vi räknar från ett ursprungsvärde när första passet planeras.
Skulle ni inte ha detta definerat vid schemaläggning så är det först när nästa oplanerade månad får sitt första pass som statistikcellen kan räkna utifrån ert nu korrekt upprättade anställningskontrakt.
Känd begränsning då personal tillsätts från oplanerade pass
Funktionen som beräknar statistikceller saknar stöd när pass kommer från oplanerade pass.
Vi bygger just nu en helt ny tidrapportering som ska komma till glädje för alla era medarbetare som tidrapporterar i TransPA!
Projektet är stort och omfattande. Vi har gjort en hel del sedan arbetet startade, men fram tills nu har det varit lite för tidigt att slå på trumman.
Men nu känns det som att tiden är inne för att informera och hålla er uppdaterade vart vi står i projektet.
Det känns väldigt roligt att vi nu kommit en bit i detta arbete och successivt, månad för månad, tar oss framåt och får mer och mer funktionalitet på plats som vi vet att ni som kunder efterfrågar!
Detta vill vi naturligtvis dela med oss av och här nedan kommer vi ge er status allt eftersom vi löpande släpper ut uppdateringar.
Varför kommer vi med en ny version av tidrapporteringen?
Förbättrat användargränssnitt och anpassat för mobila skärmar
Tidrapportering sker i stor utsträckning i mobilen idag och det är stor anledning till att vi fokuserar på en förbättrad användarupplevelse på en mindre skärm. Det är det första som man kan notera när man loggar in i nya gränssnittet.
TransPA API - helt nya möjligheter till integration
En stor drivkraft och faktor för oss varför vi vill bygga en ny miljö för tidrapportering är att på helt nya sätt kunna kommunicera med försystem och andra programvaruleverantörer. Detta möjliggör vi nu via vårt nya publika API, där vi skapar möjlighet med integration från och till TransPA.
Den digitala tekniken är fantastisk och skapar helt nya möjligheter. Ni har säkert många olika tjänsteleverantörer med olika styrkor. Vi vill vara breda här och möjliggöra för er att få in all den data som är som mest värdefull för er. Att kunna ta emot exempelvis pass, tidrapporter och färdskrivardata från olika leverantörer sätter vi högt på agendan i och med att vi nu bygger ut vårt API med så många anslutningsmöjligheter som möjligt för era andra viktiga leverantörer.
Vad finns i nya TransPA TIDRA?
Saknas något som vi är vana vid i den traditionella tidrapporteringen?
Som sagt, vi arbetar oss framåt hela tiden för att Tidra ska bli så komplett som möjligt i användarvänlighet och funktionalitet, med målet att ni ska känna att TIDRA är det självklara valet.
Vi listar här funktioner och dess status för att ni ska kunna bedöma om ni vill börja prova vår nya tidrapportering eller om ni ser att ni vill invänta ytterligare funktioner som ännu ej är på plats.
Möjlighet att vara med och testa vår funktion för färdskrivartider
Färdskrivarfunktionen är just nu i en utvärderingsfas. Vi vill gärna få pilotkunder som testar funktionen - kontakta oss om ni är intresserade så kan aktivera er.
Status just nu i TIDRA:
Funktion, stöd för:
Standard tidrapportering
TransPA TIDRA
Mobilanpassat gränssnitt
Nej
Ja
Raster
Ja
Ja
Fordon
Ja
Ja
Automatiskt föreslå sist använt fordon
Nej
Ja
Släp
Ja
Nej
Genomföra säkerhetskontroll
Ja
Ja
Arbetsuppgifter
Ja
Ja
Loggning
Ja
Ja
Tidrapportera från pass (ett pass per dag)
Ja
Ja
Visning av passnamn
Ja
Ja
Tvingande säkerhetskontroll
Ja
Ja
Spara övertid till kompbank
Ja
Ja
Vägarbetstidslagen (informera och förhindra)
Ja
Ja
Visning av färdskrivardata
Ja
Ja, utvärderingsfas
Färdskrivardata för ifyllnad av tidrapport
Nej
Ja, utvärderingsfas
Välja kostnadsställe
Ja
Nej
Fältet mätarstart/mätarslut (kan namnändras utifrån ert önskemål)
Ja
Nej
Redigera tidrapport
Ja
Nej
Tidrapportering för MFA och TMA (möjlighet att spara/plocka flex/komp)
Ja
Nej
Rapportera traktamentesresa
Ja
Nej
Rapportera frånvaro
Ja
Nej
Hur ser TIDRA ut?
I denna film demonstrerar visas TransPAs gränssnitt.
Har vi tillgång till TransPA TIDRA idag?
Vi är i en pågående process där vi migrerar era anställda till den nya inloggningen med Visma Connect, inloggningsmetoden med mailadress. Är ni en av de kunder som har gått igenom processen så ska nu TIDRA vara aktiv och synlig för era anställda. Kontrollera gärna ert val, om den är aktiv eller ej, i verktyg - inställningar - tidrapportering.
Om ni ännu inte har migrerats till nya inloggningen, hör av er till oss i chatten, telefon eller maila support.transpa@visma.com så kan vi säkert aktivera er och ta er igenom processen.
Vi är nu i en pågående process där vi byter inloggningsmetod för anställda som loggar in på Mytranspa.com och tidrapporterar. Nedan beskriver vi händelseförloppet, steg för steg.
TransPA är en del av Visma som i dagsläget har en samlad inloggning till alla produkter som erbjuds. Inloggningsmetoden är knuten till en e-postadress och ett lösenord och har flera fördelar. Visma Connect, som inloggningen heter är ett säkert alternativ för att minimera risken att inkräktare kan ta sig in. Systemanvändare bytte till denna inloggningsmetod redan år 2018 och nu ska även chaufförer och andra anställda som tidredovisar i TransPA logga in på detta vis.
En stor fördel när anställda går över till att använda Visma Connect är att de har möjlighet att använda sig av FaceID eller fingeravtryck för förenklad inloggning. Dom får också möjligheten att själva begära ett nytt lösenord om man har glömt eller vill byta lösenord. Samt att de som vill kan lägga på ytterligare ett säkerhetsfilter t.ex. använda sig av 2-faktorsautentisering (använda en autentiserings-APP eller få SMS skickat med kod - ett extra lager för att säkerställa att “du är du”).
Bifogat i denna artikel finns också en manual som förklarar stegen för de anställda. Den kan med fördel distribueras till personalen.
Vi har skapat en ny personallista i TransPA för att möjliggöra denna inloggningsmetod.
För att du som systemanvändare ska få en bra överblick över hur flödet kommer att gå till finns nedan en sammanställning av den process som ni står inför samt länkar för varje händelse.
När ert Företag/databas aktiveras för övergången till Visma Connect kommer ni att få upp information på startsidan i TransPA, med kort information om när saker kommer att hända. T.ex. när ni får tillgång till "Nya" personallistan eller när era anställda kan bjuda in sig själva genom att fylla i ett formulär. Hela denna process kommer löpa över en 30 dagarsperiod. Läs om de olika stegen här:
Steg 1 Blå informationsruta
Steg 2 Ny personallista
Steg 3 Anställda skapar egna inloggningskonton
Steg 4 Anställda Måste byta inloggningskonto
Tips & Tricks, bra att veta
Frågor och Svar ( öppnas i ny flik )
Steg 1 Blå informationsruta
Dag 1.
Den blå informationsrutan visas nu till höger på startsidan, där ni tydligt ser vilka steg och de aktuella datum för er övergång.
Till toppen
Steg 2 Ny personallista
Dag 10.
Ni får tillgång till "Nya" personallistan med ett uppdaterat utseende, där ni som systemanvändare kan överblicka era anställda. Ni har fått ett nytt verktyg för inbjudan till Connect med mailinloggning, som krävs för den nya inloggningsmetoden.
Följ er status i migreringsprocessen
Ni får också en bra överblick över er personal där ni ser status på vem som har blivit inbjuden, eller vem som har fått välkomstmejl men ännu inte aktiverat sitt konto. Aktuell status ser ni på höger sida i personallistan under kolumnen "Connect Status", och det fungerar på samma sätt som när man bjuder in en systemanvändare i systemet.
Statussymboler
Orange utropstecken: denna symbol betyder att den anställde inte är inbjuden och registrerad i Connect.
Klockan: denna symbol betyder att användaren är registrerad i Connect men har ännu inte verifierat sitt konto via länken i välkomstmejlet.
Grön bock: denna symbol betyder att den anställde har aktiverat sitt konto och är registrerad i Connect. Den anställde kan nu logga in med den e-post och lösenord som de angett.
Möjlighet att bjuda in en anställd - läs mer nedan
OBS! Denna manuella process görs typiskt vid skapande av ny anställd, men är ej nödvändig i migreringsfasen, då migreringen själv utför detta på dag 20.
Ett typiskt fall där ni med fördel behöver bjuda in era anställda, är om de får en ny mailadress, blir tilldelade en företagsmail.
Genom att öppna personkortet på den anställda och klicka på länken "Bjud in till Connect" har ni möjlighet att fylla i deras e-postadress (om ni sen tidigare redan har skrivit in en e-post i TransPA för den anställde kommer vi att presentera och föreslå den i fältet.) När ni trycker på knappen "Spara och bjud in" skickas välkomstmejlet till den anställde som nu har 24h att aktivera sitt konto.
När den anställde aktiverat sitt konto och angett lösenord, kan de fortsätta inloggningen på Connect.mytranspa.com eller mytranspa.com
Läs gärna mer om den nya personallistan och dess funktioner här.
Till toppen
Steg 3 Anställda skapar egna inloggningskonton
Dag 20.
Om era anställda inte redan är inbjudna till nya inloggningsmetoden kan de nu aktivera sig själva när de loggar in på nuvarande sätt, genom ett formulär där de anger sin e-post, för att sedan skicka inbjudan till sig själva. (Kontrollera skräppost om mejlet inte mottagits).
Om den anställde inte har möjlighet att byta inloggningsmetod just nu kan man klicka på avbryt och fortsätta tidrapportera på tidigare vis (signatur och lösenord). Observera att detta endast är möjligt under den kortare period - senast inom 10 dagar måste aktiveringen av epost göras.
När den anställde fyllt i sin e-postadress och bjuder in sig själv har de 24 timmar på sig att aktivera länken som kommer i e-postmeddelandet, efter detta får de möjlighet att ange ett lösenord och fortsätta inloggningen med den nya inloggningsmetoden på connect.mytranspa.com
Välkomstmejl Ämne: Välkommen till TransPA
Avsändaren : do.not.reply@mail.connect.visma.com
Till toppen
Steg 4 Anställda Måste byta inloggningsmetod
Dag 30.
Dina anställda blir nu tvungna att byta inloggningsmetod genom att följa formuläret och byta till e-post som användarnamn. Nästa gång den anställde loggar in måste de fylla i e-postadressen och klicka på Godkänn.
Efter att den anställde klickat på knappen "godkänn" kommer de fortfarande till inloggningssidan för att kunna tidrapportera ifall de inte har åtkomst till sin e-postadress just där och då, men efter att de loggat ut måste de aktivera sitt nya konto för att kunna logga in igen. De har 24 timmar på sig att aktivera sitt konto från det att de klickat på knappen "godkänn".
Välkomstmejl Ämne: Välkommen till TransPA
Avsändaren : do.not.reply@mail.connect.visma.com
Till toppen
Skicka om välkomstmejl
Om den anställde inte lyckats aktiverat sitt nya konto inom 24 timmar, kan man som systemanvändare skicka om inbjudan via personalkortet genom att klicka på "Skicka om välkomstmejl" som finns under fliken "Allmänt" och Inställningar för inloggning (Visma Connect)
Om den anställde inte hunnit aktivera sitt konto inom 24 timmar blir länken i välkomstmejlet ogiltig, men den anställde har då möjlighet att begära en ny giltig länk som fungerar i ytterligare 24 timmar.
Tips & Tricks, bra att veta
Sker er tidrapportering på en enhet som delas med andra?
Inloggningsmetod med mailadress som identifierare är väldigt vanlig idag. Många fördelar finns som förenklar inloggningen och ökar säkerheten för den enskilde användaren. För er som tidrapporterar med en eller flera gemensamma enheter för personalen vill vi tipsa om tillvägagångssätt vid inloggning på en enhet som inte tillhör dig. Allt för att upprätthålla och säkerställa en smidig och säker upplevelse.
Frågor och svar
Saknar ni något? Här finner ni frågor och svar om inloggning med Visma Connect
Till toppen
Arbetsgivare och arbetstagare kan komma överens om att anställningen ska gälla för en viss tid när det finns exempelvis ett behov av extra arbetskraft för en kortare tid eller när någon behöver ersättas med en vikarie.
När du lägger upp en person i transPA med en visstidsanställning behöver du också välja ett av följande alternativ:
Vikarie
Extra
Övrigt
Vad är det då som skiljer dessa tre?
Visstid Vikarie används när man anställer en person för att ersätta en annan anställd som ex är föräldraledig, är sjuk eller har semester.
I transPA behöver du även ange vem vikariatet är för. Under semestertider kan man ange semestervikarie istället för ett namn om vikarien inte ersätter bara en person, eller om man på förhand inte vet vem som kommer ersättas. Då behöver man i efterhand kunna visa vilka som ersatts genom ex en lista.
Vid beräkning av sammanlagd anställningstid beräknas hela kontraktets period.
Övertiden beräknas enligt vald arbetstidsförläggning.
Visstid Extra används vid behov av extra arbetskraft vid tillfälliga och kortsiktiga behov. Denna använder man för att anställa personer som jobbar extra, alltså enstaka dagar eller timmar vid behov. Den anställde har rätt att få betalt för minst 4 timmar per tillfälle vilket det finns stöd för i transPA. Vid visstid extra räknas endast de faktiskt arbetade dagarna när anställningsperioden ska räknas ihop. Lägg upp anställningen en månad i taget och när månaden är slut går man in i kontraktet och trycker på hämta så räknas det fram hur många dagar den anställde arbetat. Detta ska man sedan skriva ut, skriva under och skicka till facket.
Övertid uppstår då den anställde arbetat mer än 40 timmar per vecka.
Under Verktyg-Inställningar- Löneberäkning behöver rutan "Övertid för extraanställda beräknas efter 40 tim/vecka vara ifylld.
Bra att veta, speciellt med visstid extra
Detta alternativ skiljer sig från de övriga typerna av visstidsanställning i TransPA, då vi "hårdkodat" att övertid uppstår då den anställde arbetat mer än 40 timmar per vecka. Detta medför att vi helt bortser från vilken arbetstidsförläggning ni valt. För bästa hjälp och förståelse som alltid när ni lönebereder - klicka på planerad arbetstid för att se hur avstämningsperioden och arbetstidsmåttet ser ut.
Visstid Övrigt kan användas för en visstidsanställning som inte är något av alternativen ovan och det går att ange anledningen när kontraktet läggs upp:
Anledningar för visstid övrigt kan ex vara säsongsarbete. Det kan också vara en visstidsanställning utan särskild anledning, alltså den kollektivavtalade allmän visstid eller den i nya LAS som heter särskild visstid.
Detta alternativ används när den anställde är tänkt att arbeta heltid under kontraktets period. Övertiden beräknas enligt vald arbetstidsförläggning. All tid i kontraktet räknas som anställningstid.
Här kan du läsa om arbetstidsförläggning enligt transportavtalet.
Mobilt BankID Sverige är numera ett inloggningsalternativ för Transpa. Du ser det enklast genom att det finns en knapp för detta på inloggningssidan connect.mytranspa.com, under fältet för e-postadress. Om du redan aktiverat detta för en annan Visma-produkt till detta konto, kan du redan nu klicka Logga in med Mobilt BankID Sverige och följa instruktionerna på skärm.
Om du inte gjort det tidigare och vill aktivera kopplingen till ditt mobila BankID nu, gör du på ett av följande sätt:
Från inloggningssidan:
Klicka på Logga in med Mobilt BankID Sverige.
Om du är på dator, starta BankID-appen på telefonen, scanna QR-koden, skriv din kod till BankID i appen och vänta.
Om du gör detta på en telefon klicka på Starta BankID-appen om den inte har startats automatiskt, och skriv koden för ditt BankID i appen. Gå tillbaka till webbläsaren i telefonen och invänta nästa steg.
Visma Connect frågar nu om din e-postadress som ska knytas till ditt BankID. Skriv den i rutan, var noga att adressen är korrekt och klicka på Skicka e-post (se bild nedan).
En sexsiffrig säkerhetskod skickas nu till din e-postadress, invänta den och skriv den i rutan och klicka Länka konto.
Från kontoinställningar (som systemanvändare):
Logga in i Transpa som vanligt, på connect.mytranspa.com.
Klicka på kugghjulet till höger och välj Kontoinställningar.
Under E-legitimation välj Lägg till e-legitimation (se bilder nedan).
Välj "Ja, lägg till e-legitimation"
Välj Logga in med mobilt BankID Sverige.
Starta BankID-appen på din telefon och scanna QR-koden och slå koden för ditt BankID.
En sexsiffrig säkerhetskod är nu skickad till din e-post. Invänta den och skriv den sedan i rutan och klicka Länka konto.
Från Kontoinställningar (som tidrapporterande):
Logga in på connect.mytranspa.com som vanligt.
Klicka på "gubben" se bild nedan.
Under E-legitimation > BankID välj Lägg till e-legitimation.
Välj Ja, lägg till e-legitimation och följ anvisningarna på nästa skärm.
Klicka Logga in med Mobilt BankID Sverige och starta appen genom att klicka knappen "Starta BankID på den här enheten".
Logga in med din kod för Mobilt BankID i appen.
Återgå till webbläsaren. En sexsiffrig säkerhetskod har nu skickats till din epostadress. Invänta den och skriv den i rutan och klicka Länka konto.
Förutsättningar för att kunna logga in utan problem
Om du tidigare har loggar in till tidrapporteringen via mytranspa.com:
1. Byt webbadress till connect.mytranspa.com och spara som bokmärke, lägg gärna denna som en ikon för enkel tillgång.
2. Ta bort gammalt bokmärke om du har sedan tidigare.
Om du har gjort detta men fortfarande har problem att logga in, ta del av informationen och sök efter svar nedan
Symptom - kan ej logga in i TransPA, åtkomst nekad
Jag kan inte logga in med mailadress som inloggningsmetod. Istället kommer en felruta som säger "åtkomst nekad" efter att jag angivit epostadress och lösenord.
Förslag till lösning - testa inloggning i privat läge/inkognito
Välj att öppna en ny webbsida antingen som gäst eller i privat läge/inkognito och ange där connect.mytranspa.com. Gör nu ett nytt inloggningsförsök med mailadress och lösenord. Om inloggningen fungerar så kan du söka efter orsak till det inträffade i vår diagnos här nedan.
Diagnos - Undvik gammalt bokmärke
Fungerade testet ovan - gör ett nytt test i din webbläsares standardläge, ny webbsida och ange connect.mytranspa.com. Gör ett nytt inloggningsförsök med mailadress och lösenord. Om inloggningen fungerar, spara ner ett nytt bokmärke och se till att tidigare sparat tas bort för förenklad inloggning.
Diagnos - se över din användarprofil i webbläsaren
I din webbläsare är du ofta identifierad och inloggad som en användare med mailadress. Se efter om du är inloggad med en annan epostadress/profil än den epost du försökte logga in i TransPA med.
Hur ser jag vilken profil jag använder?
Så här kan det se ut i Google Chrome i en mobil. En rund profilsymbol syns högst upp när jag öppnar webbläsaren. Är du för närvarande inne på en webbsida så syns inte profilen - klicka på de tre prickarna till höger och välj "ny flik" så hamnar du här.
Klicka därefter på symbolen med din profil så ser du vilken mailadress du är inloggad med.
Om du ser att profilen inte överensstämmer med den epost du försöker logga in med så kan detta vara en orsak till inloggningsproblemet. TransPA är en Vismaprodukt. Vi och många andra Vismaprodukter använder sig av Visma Connect som inloggningsmetod och du kan finnas uppskapad sedan tidigare men med en annan mailadress. I en enkel värld finns endast en epostadress för dig som användare och då fungerar det fint, men om båda adresserna används så kan du behöva hjälpa din webbläsare att förstå vem du är så att dina inloggningar kan hållas isär och vägleda dig rätt.
Förslag för bästa användarupplevelse med enkel och problemfri inloggning
En bra metod att komma runt denna problematik är att använda sig av olika profiler i din webbläsare.
Om du använder Google Chrome, finns vägledning till profiler här.
Om du använder iOS med Safari, finns vägledning till profiler här.
Symptom - kan ej logga in i TransPA, hoppsan!
Jag kan inte logga in med mailadress som inloggningsmetod. Istället kommer en felruta som säger "hoppsan!" efter att jag angivit epostadress och lösenord.
Förslag till lösning - stäng ner dina öppna flikar och testa inloggning på nytt
Felet kan bero på för många upprepade förfrågningar om inloggning på väldigt kort tid.
Stäng ner samtliga öppna flikar som rör TransPA.
Välj att öppna en ny webbsida och skriv in connect.mytranspa.com.
Gör nu ett nytt inloggningsförsök med mailadress och lösenord. Om inloggningen fungerar så kan du söka efter orsak till det inträffade i vår diagnos här nedan.
Diagnos - Undvik gammalt bokmärke
Efter lyckad inloggning, spara ner ett nytt bokmärke och se till att tidigare sparat tas bort för förenklad inloggning.
Att kunna se färdskrivardata är en viktig funktion för kontroll och uppföljning. Vi hämtar färdskrivaraktiviteter varje natt, ca 30 dagar bakåt i tiden. För Idha Online, Scania och Optac/ Stoneridge görs utöver natthämtningen även hämtning då anställd loggar in och tidrapporterar. För Volvo Connect skickas även data direkt från bilen så fort det används, ungefär var 10:e minut, färdskrivaraktiviteter hämtas varje natt 16 dagar bakåt i tiden.
Vi vill förstås presentera tiden så tydligt vi kan och därför omvandlar vi tiden från UTC till svensk tidszon, oavsett sommartid eller ej. Ni behöver alltså inte räkna om färdskrivartidens start och sluttid i TransPA.
En förutsättning för att detta ska fungera är såklart att en koppling mellan färdskrivarleverantör och TransPA finns. Läs Aktivera färdskrivarkoppling i TransPA för att göra det, om det inte redan är gjort.
1. Ange förarkortsnummer
I TransPA måste förarkortsnummer finnas inlagda för att data ska kunna hämtas. Det ska vara 14 tecken. Vid fler än 14 tecken tar ni bort de två sista siffrorna. (de två sista är kontrollsiffror som anger antal ggr som kortet har förnyats respektive bytts ut). Vi ser i sällsynta fall förarkort som består av 13 tecken. Skulle ni påträffa detta hos er så måste ni lägga till en extra nolla som siffra nr 14.
Från startsidan, välj personal och välj den anställde. Mata därefter in förarkortsnumret, 14 siffror. Välj spara.
Tips! Logga gärna in i er färdskrivarleverantörs vy och använd funktionen kopiera/klistra in för att undvika att någon siffra blir fel. Vill ni sedan kontrollera hur det ser ut i TransPA, gå till personal där ni får en bra överblick och kan se om någon saknar förarkortsnummer:
För den anställde i tidrapporteringen
Så här kan det se ut då anställd tidrapporterar och samtidigt vill stämma av mot inkomna färdskrivartider. Detta är en värdefull funktion som förenklar tidrapporteringen. Börja med att gå in på den dag du vill rapportera.
Välj därefter fliken färdskrivare. Detaljer kan tas fram för rader som visas i fetstil genom att dubbelklicka på tiden. Rapportering sker på samma sätt som vanligt och tidrapporten bekräftas med spara.
För administratören
I Kalendern
Inne i kalendern syns inkomna tider om ni har visningen påslagen, dvs orange markering.
När och hur vi visar tider för er administratörer skiljer sig något från den anställdes vy.
Till skillnad från er färdskrivarleverantör som visar sammanställning per dygn så visar TransPA istället färdskrivartider i jämförelse med pass och arbetstid.
Blå färg visar pass
Ljusgrön visar rapporterad tid
Grå-grön visar färdskrivarens tid
Ett eller flera dygns färdskrivardata kan innehålla en lång rad aktiviteter. Dessa aktiviteter hämtas och sätts samman likt arbetspass, så långt som detta är möjligt. Funktionen är beroende av att TransPA kan fastslå när dygnsvilan mellan arbetspassen inträffar. Denna detalj bär med sig flera fördelar för er:
I kalendern och i attestfunktionen får ni en tydlig visning av tider där ni kan stämma av mot den inrapporterade tiden.
Ni har en god hjälp vid uppföljning av färdskrivardata där ni kan ta fram önskat underlag via analyser - rapporter.
Denna metod gör att vi kan hjälpa er säkerställa att tillräcklig dygnsvila mellan arbetspassen är uppfylld, enligt EG/EU:s lagstiftning om kör- och vilotider.
Grundinställningen för dygnsvila är satt till 9 timmar. Ni når inställningen via Verktyg - Inställningar - Tidrapportering. Om vilan inte uppgår till 9 timmar så kommer vi fortfarande hämta färdskrivartider, men aktiviteterna kommer inte presenteras och vara synliga som du är van vid, alltså summerat likt arbetspass.
Vill ni titta efter inkomna aktiviteter som inte har blivit fastställda med hjälp av dygnsvila/summerats likt arbetspass (alltså - antingen om vilan varit otillräcklig, eller om vi ännu inte fått in tillräckligt med aktiviteter) så kan ni ta fram dessa om tidrapport finns. Klicka på det ljusgröna fältet för tidrapport - redigera och välj fliken färdskrivare enligt nedan. I detta fall ser vi tider fram till 14:50, men vi saknar ytterligare händelser för att fastställa kommande dygnsvila.
I löneberäkningen
Även inne i löneberäkningen syns inkomna färdskrivartider.
Visningen speglar det vi sett i kalendern ovan. I tur och ordning presenteras arbetspass, rapporterad tid och summerade färdskrivartider likt arbetspass. Om du ställer dig på önskad dag så får du fram ruta med fullständiga detaljer.
Uppföljning av tider i rapporter
Ta gärna hjälp av vårt analysverktyg. Här finns en rapport där ni kan se avvikelser mellan arbetad tid och färdskrivartid.
I TransPA finns ett helgdagsregister för att avlöning utifrån avtalsområde och arbetstidsförläggning ska kunna ske korrekt. Ni hittar dem i register - helgdagar.
Där kan du också lägga till eller ta bort egna dagar, vid behov.
Vi adderar helgdagar för kommande året i oktober varje år för nedanstående avtalsområden.
I samband med detta så publicerar vi även en nyhet och ni kan välja att prenumerera för att vara uppmärksam och få bekräftat att uppdateringen skett.
Transport och Utlandsavtalet
Alla röda dagar i kalendern som infaller måndag-lördag räknas som helgdagar.
+ Påskafton
+ Pingstafton
+ Midsommarafton
+ Julafton
+ Nyårsafton
OBS!
Utöver dessa skapar även TransPA upp helgdagar som inträffar på söndagar.
Viktigt vägval kopplat till helgdagar - bedrivs kontinuerligt skiftarbete?
Vägvalet rör huruvida er verksamhet bedriver kontinuerligt skiftarbete eller ej. Var noga med att kontrollera och välja rätt inställning för att få önskad effekt av helgdagar på söndagar.
Det är endast om ni har inställningen aktiverad som söndagarna påverkar genom reducering av anställdas arbetstidsmått då dessa helgdagar infaller.
Inställningen går att välja för var och en anställd på personkortet.
Bakgrund:
Fr o m skapandet av 2024 års helgdagar (utfört i oktober 2023 av oss i er miljö) så inkluderas även helgdagar som inträffar på söndagar. Detta sker för att minimera ert manuella arbete.
Bussbranschavtalet
Alla röda dagar i kalendern oavsett vilken veckodag de infaller på
+ Midsommarafton
+ Julafton
+ Nyårsafton
Maskinföraravtalet
Alla röda dagar i kalendern oavsett vilken veckodag de infaller på
+ Påskafton
+ Pingstafton
+ Midsommarafton
+ Julafton
+ Nyårsafton
Tariffavtalet (Norge)
Alla röda dagar i kalendern oavsett vilken veckodag de infaller på
+ Påskeaften
+ Pinseaften
+ Julaften
+ Nyttårsaften
TMA, Transports tjänstemannaavtal
Alla röda dagar i kalendern oavsett vilken veckodag de infaller på
+ Påskafton
+ Pingstafton
+ Midsommarafton
+ Julafton
+ Nyårsafton
Ny funktion i TransPA för er som använder behörighetskontroll (BKY), är att ni numera kan kontrollera nationella trafiktillstånd hos era underleverantörer. Tjänsten har funnits länge hos BKY men gör i och med denna förändring att vi har fullt stöd för hela behörighetskontrollen även i TransPA, och att du känna dig trygg i att alla förare och alla underleverantörer har de behörigheter och nationella tillstånd som krävs. På samma sätt som med förare har du alltid koll på vilka som kontrolleras och larm om någon förändring skulle inträffa, på e-post, SMS och inuti TransPA.
Tänk på att ni måste söka medgivande för trafiktillstånd hos BKY för att tjänsten ska komma igång.
Funktionen aktiveras på samma plats som resten av behörighetskontrollen, d v s under Säkerhet - Behörighetskontroll, och det enda du behöver göra är att bocka för vilken bransch och notera organisationsnummer för era underleverantörer, 10 siffror utan bindestreck,vid enskild firma 12 siffror och därefter trycker Enter, alltså ett organisationsnummer per rad.
Vilka arbetsledare som informeras/larmas är detsamma för tjänsten i övrigt, så om du är nöjd med inställningarna där är det bara att spara.
i denna artikel kan ni läsa mer om hur ni kommer igång med BKY
När ni loggar in första gången i TransPA kommer ni till vår startmeny, där ser du blåa och orange knappar. De orange knapparna behöver ni aktivt gå in för att se eller göra någonting, de blå knapparna visar information om något skall göras t. ex attestera tidrapporter eller påminnelser t. ex när ett anställningskontrakt går ut. Layouten är i bokstavsordning och styrs av dina användarrättigheter, med andra ord så har du de knappar som du har tillgång till och behöver i ditt arbete.
I denna artikel kan ni läsa mer om behörigheter.
Längs upp till vänster i det blå listfältet ser ni två symboler, transPA och en ”kub” dessa visas alltid oavsett i viken knapp du är inne och arbetar i. transPA kan du klicka på när ni vill tillbaka till startsidan. Kuben är en snabbmeny då du snabbt och enkelt vill komma till en speciell sida, klicka och alla knappar kommer fram välj vilken ruta ni vill arbeta i.
Längst upp till höger i det blå listfältet ser ni namn på företag, systemanvändares namn, inställningar och logga ut.
Byte av företag
Har ni fler företag växlar ni enkelt mellan dessa genom att trycka på vänsterpilen. Ni kommer då ut till val av företag och väljer i rullistan.
Befinner du dig inte på TransPA startsida - gör som i beskrivningen ovan - klicka på transPA-logga n högst uppe till vänster för att komma dit.
Klicka därefter på pilen för att komma ut till företagsväljaren.
Välj vilket företag du vill arbeta i.
Inställningar
När ni klickar på "kugg hjulet" kommer en meny upp.
Växla till anställd
Om ni skulle se detta val så innebär det att du som Connect-användare finns uppskapad med samma mailadress, både som systemanvändare och anställd med avsikt att tidrapportera i det aktuella företaget du är inloggad i.
Hur fungerar växla till anställd?
Begär du att "växla till anställd" så kommer du nu till din vy för tidrapportering. Önskar du komma tillbaka syns valet för att växla tillbaka.
Scenario vid flera åtkomster:
Skulle du som systemanvändare ha tillgång till mer än ett företag så kommer du, vid växla till anställd, istället backas till företagsväljaren.
Här syns nu de företag som du som systemanvändare har tillgång till.
Skulle du nu välja ett företag där du finns i anställdaregistret, för tidrapportering så slussas du dit. Skulle du däremot välja ett företag där du endast finns som systemanvändare så känner vi av detta, du kommer då istället till det företaget som just systemanvändare.
Starta fjärrhjälp
När ni klickar på starta fjärrhjälp så laddas TeamViewer ner det är vårt verktyg som vi använder om vi behöver koppla upp oss mot er dator. I denna artikel finns en guide.
Kontoinställningar
Klickar ni här kommer ni till kontoinställningarna på connect-visma här kan ni t. ex lägga till mobilnummer i denna artikel kan ni läsa mer.
Den klickar ni på om vi behöver supportåtkomst i er miljö. Ett verktyg som vi använder oss av för t. ex felsökning.
Dörren är utloggning.
Här kan ni klicka på de olika knapparna som tar er vidare till vårt användarstöd som finns på community. I denna artikel kan ni läsa mer. Nedanför ser ni de senaste nyheterna.
Längst ner i högra hörnet ser ni vår chat. Är vi online kan ni klicka på bilden så öppnas chattfönstret upp här kan ni skriva en fråga till oss i support.
Är vi inte tillgängliga på Chatten ser ni det i info rutan.
Har ni utökat er verksamhet, behöver hjälp med att registrera fler anställda i Transpa eller importera ny data på befintliga personal, Kan vi hjälpa er att importera detta. Vänligen kontakta supporten för att mer info och för prisförlsag på Support.transpa@visma.com.
Import av Allmän info (Ny personal)
Följande information ingår i denna import. Ni anger själva vilka värden som ska ingå av punkterna nedan i ett exceldokument, där de olika värdena anges som kolumner och de anställda som rader
Anställd namn
Personnummer
Anställningsnummer
mejladress
Signatur (Vår rekommendation är att ange anställd anställningsnummer)
Gatuadress
Postnummer
Postort
Telefonnummer
Förarkortsnummer
Semesterlön/ dag
Semesterfaktor
Tidrapporteringsmetod (efter fullgjort arbetspass eller stämpelklocka)
Yrkeskategori
Import av Utvidgad info (på befintlig personal)
Önskas inläsning av övriga uppgifter likt nedan kan vi hjälpa till med en Utvidgad Import. Vänligen kontakta support för prisförslag.
Nedan följer förslag på vad denna import kan innehålla. Även detta behöver anges i ett exceldokument och skicka till oss.
Stationsort
Arbetsgrupp
Trafikområde
Semestergrupp
Kompetens
Anhöriga
Saldo
Utrustning
Lönetillägg
Fordon
Med mera....
Semesterlön/dag
Vill ni ha hjälp med att uppdatera semesterdag/värde på era anställda kan vi hjälpa er att uppdatera detta i er databasen.
Ange följande uppgifter i excel.
Anställd
Anställningsnummer
Semesterlön/dag
OBS! För av vi skall kunna behandla er data på ett säkert sätt behöver ni skicka denna data via vår Visma Filehub som är ett säkerhetsverktyg för denna typ av personlig data. Vänligen kontakta supporten för att få tillgång till inloggningen för uppladdning av filen. support.transpa@visma.com
Som arbetsgivare i transportbranschen har du ett ansvar för att dina chaufförer har giltiga förarbevis när de utför arbete åt dig. Via TransPA kan du få hjälp med detta. TransPA kan varje dag skicka en förfrågan till Transportstyrelsen via vår samarbetspartner, bky.se, för att kontrollera att chaufförernas förarbevis fortfarande är giltiga. Om någon av dina chaufförer förlorat en behörighet får du automatiskt larm om detta via SMS eller e-post.
Denna funktion är endast tillgänglig för svenska kunder. Transportstyrelsen har endast information om svenska förarbevis/behörigheter.
Nu har det skett en utökning i tjänsten då även utgående behörigheter kan fångas upp. Observera att detta gäller ej körkortsklasser - gör därför viktigt vägval om era giltighetstider - läs mer här i avsnittet se över era kompetenstyper.
Vid behörigheterna YKB och ADR ställs en tilläggsfråga om de är utgående. Om en av dessa behörigheter löper ut inom 3 månader presenterar vi det i det dagliga mejlet som en utgående behörighet. Detta svarsbesked upprepas alltså och kommer fortsätta komma tills dess att behörighetens slutdatum har flyttats fram eller om behörigheten blir ogiltig.
Exempel på text från detta mail:
"1 personer med tillhörande behörigheter har idag kontrollerats hos Transportstyrelsen. 1 av dessa personer har identifierats med ogiltiga behörigheter och 1 av dessa personer har utgående behörigheter inom 3 månader från första varningen. KAKU, Kalle Kula, Bosses Frakt AB ogiltig licens av typ: BE CE KAKU, Kalle Kula, Bosses Frakt AB utgående licens av typ: ADRUtgaende YKBGodsUtgaende"
OBS. Utgående behörigheter kommer inte att ingå larm till övrig personal utan enbart ingå i mejlet som mottages efter avslutad kontroll. Ni kan kontrollera vem som mottar dessa mejl idag i Säkerhet - Behörighetskontroll. Om den utgående behörigheten inte förnyas inom 3 månader kommer den att utgå och då ingå i de sedvanliga larmen.
Dessutom kan du, om du tecknat dig för den tjänsten hos BKY, även kontrollera trafiktillstånd för era underleverantörer, se följande artikel.
För att komma igång med behörighetskontroll i TransPA, följ instruktionerna nedan.
1. Anslut dig till BKY - transportbranschens tjänst för kontroll av förarbehörigheter
2. Se över era kompetenstyper
3. Registrering av förarbevis
4. Koppla ert BKY-konto till TransPA samt inställningar och larm
När du har ställt in detta och sparat kommer TransPA att starta kontroll av alla dina registrerade förarbevis. Kontrollen sker varje natt mot Transportstyrelsens register.
Om ett förarbevis är ogiltigt kommer det, förutom att skicka larm, att anges som ogiltigt i TransPA. Det innebär att giltighetsdatum sätts till gårdagens datum och därmed slutar TransPAs kontrollerna i detta specifika fall. När du får information från chauffören om att det finns ett nytt förarbevis går du in på personkortet och lägger in det nya giltighetsdatumet. Då kommer TransPA att återuppta kontrollen.
Tänk på att Transportstyrelsen endast har information om svenska förarbevis/behörigheter. Om ni har anställda med utländska förarbevis får TransPAs fråga till BKY svar att "behörighet är ogiltig". Vi saknar automatisk funktion att utesluta dessa från den dagliga kontrollen, men ett tips är att skapa separat behörighet i TransPAs kompetensregister och registrera era utländska förare mot denna. Välj då en benämning som inte pekar mot de behörigheter vi skriver om här nedan. Alternativt väljer ni inte typ "körkort" utan istället "annan" för att undvika att vi ställer fråga för denna förarbehörighet.
Underlaget tas ut via analyser - rapporter - löner - arbetsgivarintyg.
Därefter väljer ni anställd och anställningskontrakt. Underlagen framtages per anställd, anställningskontrakt och tidsperiod. Det är alltså endast ett anställningskontrakt som är underlag för innehållet. Normalt redovisas arbetad tid för 12 månader, men längre tid kan anges (t ex vid de tillfällen arbetstagaren varit frånvarande längre tid under perioden). För visstidsanställda rekommenderar vi ett intyg per anställningsperiod.
Nedan följer en enklare anvisning om hur arbetsgivarintyget är utformat. Utseendet är fastställt enligt överenskommelse med aktuella arbetslöshetskassor, (Transportarbetarförbundet och Svenska Kommunalarbetarförbundet)
Blanketten skall skapas med den information som är lagrad i transPA. Den skapas i en Wordmall, vilket möjliggör egna kompletteringar och förändringar.
Blanketten bygger på information från
Anställda
Anställningskontrakt
Utbetalda löner
Innehåll:
Arbetad tid:
+ Faktiskt arbetad tid (löneart arbetad tid)
+ Arbetsfri tid som den anställde erhållit lön för, t ex helgdagar
+ Semesterfrånvaro
+ Frånvaro med lön
+ Undertid
- Övertid
- Övertid helg
- Övertid fridag
- Intjänad komp (nettotimmar)
Övertid:
+ Övertid helg
+ Övertid fridag
+ Intjänad komp (nettotimmar)
Frånvaro:
+ All obetald frånvaro
+ Kompledighet
+ Flexledighet
+ ATF-ledighet
Komplettering till arbetsgivarintyg
Här specificeras alla de lönetillägg som uppstår under den arbetade månaden, såsom
Premiekompensation
OB-tillägg
Skattepliktiga traktamenten
Övriga tillägg inkl måltidskuponger
Observera att även manuellt tillagda lönetillägg kommer att beräknas (det vi i transPA
kallar aktiviteter, personliga tillägg, APL etc)
Sjuklön specificeras på egen rad med angivande av hur många timmar och utbetald sjuklön den anställde erhållit.
För kännedom:
Det händer att vi får fråga om semesterersättning. På instruktioner till arbetsgivarintyget står det under punkt 12. Uppgifter om lönen.
Utbetald semesterersättning och semestertillägg ska redovisas på "Komplettering till arbetsgivarintyg" under den månad den betalades ut. Kontant utbetald semesterersättning och semestertillägg i samband med anställningens upphörande ska redovisas den sista anställningsmånaden.
Vid dessa tillfällen behöver det manuellt justeras på arbetsgivarintyget i TransPA.
Att tänka på:
Följande uppgifter hämtas inte från transPA och måste därför skrivas in manuellt.
Punkt 5, särskilda upplysningar om anställningen
Punkt 6, anledning till att anställningen har upphört helt eller delvis
Punkt 7, ersättning med anledning av anställningens upphörande
Punkt 8, erbjudande om fortsatt arbete
Vid avslutad anställning, kan man i transPA omvandla saldon (komp, atf, flex) till timlön. Dessa uttag kan då behöva justeras manuellt under kolumnen frånvaro.
Viktigt att veta är också att när timmar beräknas, så tittar TransPA på hela månader för kontraktet, både för start- och slutmånaden. Typexempel, den anställde med ej schemalagd arbetstid slutar den 12 november. TransPA räknar ändå med hela november månad i arbetsgivarintyget och presenterar därmed undertid (som arbetad tid) för perioden 13-30 november trots att dessa datum ligger utanför anställningskontraktet.
Här krävs ändring manuellt av antalet arbetade timmar. Ta hjälp av löneberäkningen där undertiden finns presenterad.
Saknas timmar för någon månad?
Kontrollera i löneberäkningen så att samtliga månader verkligen är sparade. Det är först då, när tider är godkända och sparade som de presenteras på arbetsgivarintyget.
Löneimporten till Visma fungerar ej efter förändring i ert fordonsregister - se över era fordon och skapa därefter en ny exportfil
I samband med löneöverföring till Visma Lön så kan felruta komma som anmärker på att resultatenheter saknar kod eller beskrivning
Resultatenheter finns angivna i ert fordonsregister i TransPA. Kontrollera att ert fordonsregister inte saknar någon information som rör registreringsnummer eller kostnadsställe. Om så är fallet, redigera de fordon som är ofullständiga och prova därefter att göra en ny export från TransPA med ny fil.
Löneimporten till Visma fungerar ej efter förändring i ert löneartsregister - så här kopplar du tidkod
En orsak till importen till Visma Lön inte fungerar beror på att tidkod saknas.
Om du har lagt till en ny löneart i transPA och därefter exporterat lönefilen så kan Visma vid import reagera på detta och ge felruta som säger att tidkod saknas. Detta resulterar i att lönefilen inte kan läsas in. Här visar vi hur du kopplar tidkod mot löneart i Visma Lön 600.
I version 2023.51 av Visma lön görs detta på följande vis:
Gå till Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar
Därefter integrationer - tidkoder
Här syns om någon tidkod saknar koppling mot löneart. Klicka på raden för "tidkod ej kopplad" och skriv in samma siffror som står i tidkod i detta exempel 54101. Spara därefter. Prova att läsa in lönefilen på nytt. Nu ska lönen kunna läsas in utan att felmeddelande kommer.