Mine områder
Hjelp

Greit å vite om lønnsarter

30-01-2018 17:33 (Sist oppdatert 10-05-2023)
  • 0 Svar
  • 0 liker
  • 2077 Visninger

Det er mye automatikk på lønnsarter som brukes for utbetaling og lønnsarter som brukes som akkumulatorer i Visma.net Payroll. Her skal vi forsøke å forklare hvordan du kan se forskjell på lønnsartene dine. 

 

Lønnsartene finner du under Payroll | Innstillinger | Regler | Lønnsarter. 

Hvordan se forskjell på systemlønnsarter og egen opprettede lønnsarter?

I Visma.net Payroll ligger det allerede en god del lønnsarter før du tar systemet i bruk. Disse kaller vi systemlønnsarter. Du kan tydelig se forskjell på hva som er systemlønnsarter og hvilke lønnsarter som er opprettet av deg selv. 

  • Alle systemlønnsarter har lønnsartnummer som slutter på 0
  • Alle lønnsarter opprettet av kunden selv, slutter på et annet siffer enn 0. 
    systemlønnsart.png

 

 

Alle lønnsarter som er opprettet i ditt firma står du fritt til å kunne endre slik du selv ønsker. Her er det du som har kontrollen og du som er ansvarlig for at lønnsarten f.eks. rapporteres korrekt iht lønnsbeskrivelse og fordel.

Systemlønnsartene vedlikeholdes av Visma. Her vil det, enkelte ganger, kunne komme endringer. Dette kan f.eks. være for å hensynta ny rapportering via A-melding for den gitte ytelsen eller som følge av ny(e) og forbedret funksjon(er) i Visma.net Payroll. 

 

Vi anbefaler å benytte de standard lønnsartene i størst mulig grad, netopp for å hensynta automatikken i systemet, og korrekt rapportering via A-meldingene.  

Hvordan se om en lønnsart er endret fra opprinnelig innstilling? 

Ny versjon av lønnsarten

Dersom det f.eks. lages en ny versjon av en lønnsart, vil du kunne se at lønnsarten har fått en ny "Gyldig f.o.m." dato.

lønnsartgyldig.png

 

Du kan også benytte filtreringen på venstre side for å hente opp alle lønnsarter som var gyldige pr. en gitt dato. Du vil da kunne hente opp lønnsartene slik de var gyldige pr. denne datoen. 

 

Dersom du går inn på en lønnsart som har en slik endringsdato, vil du i øverste høyre hjørne se at det ligger samme endringsdato. Her kan du også bla deg til en tidligere versjon av lønnsarten slik at du kan se hvordan denne f.eks. ble kontert i regnskapet på et tidligere tidspunkt.

endrelønnsartgyldig.png

 

Lønnsarten er overstyrt

Selv om en lønnsart ikke er opprettet med en ny versjon kan det likevel være endringer på lønnsarten. Dette kan du se ved at lønnsarten er markert med en pin.png. Denne pinnen markerer at lønnsarten er overstyrt opprinnelig verdi. Det kan f.eks. være at det er endret kontotype fra det som opprinnelig lå på lønnsarten når du tok i bruk Visma.net Payroll, og som da er forskjellig fra det som ligger standard. 

Ved å gå inn på selve lønnsarten kan du se etter samme pin på de forskjellige fanene, og kan dermed se hvor den en endret. 

endringkontolønns.png

I noen tilfeller kan det være du ikke ser denne pinnen, da er lønnsarten overstyrt i bakkant på innstillinger som ikke vises. Dette gjelder kun systemlønnsarter, og er gjort i forbindelse med videreutvikling av programmet. 

 

For å se hvordan du setter opp en ny lønnsart, klikk her.  

Relaterte brukertips

Innstillinger/felter på lønnsart

Fagkonferansen
Aktuelt brukertips
Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"