Mijn Communities
Help

Release notes Payroll Business 2024-02

18-01-2024 12:45
  • 2 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 655 Weergaven

Nieuw

Correctieaangiftes 2023

Waarom

In januari 2023 hebben we een nieuwe manier geïntroduceerd om loonaangiftes te controleren en te verzenden. Vanaf deze release worden langs dezelfde weg - indien nodig - automatisch correctieaangiftes over 2023 aangemaakt.

 

Correctieaangiftes zijn nodig als de salarisverwerking bij het rekenen in 2024 ook tijdvakken van 2023 raakt en deze in de zogenaamde correctiemodus uitrekent: de bruto-netto berekeningen worden dan uitgevoerd volgens de rekenregels van 2023 en de betreffende bedragen moeten daarom met een aparte correctieaangifte 2023 aan de Belastingdienst worden doorgegeven.

Hoe

Gebruikersgroep Loonaangifte
Loonaangifte > Beheer > Aangifte
Loonaangifte > Beheer > Collectief verzenden aangiftes

Werkwijze

  • Als de salarisberekeningen voor 2024 tot nu toe geleid hebben tot correcties over 2023,  zie je op deze plek binnenkort automatisch de benodigde correctieaangiftes verschijnen:
    • Selecteer het jaartal 2023 om eventuele correctieaangiftes 2023 te kunnen zien.
    • In de kolom Bijzonderheden kun je zien of het een correctieaangifte betreft.
    • Als aangiftetijdvak zie je het laatste aangiftetijdvak van het voorgaande jaar, dus 2023-12 of 2023-13 (vierweken). Reden hiervoor is dat er in feite een nieuwe versie van de laatste aangifte van 2023 wordt klaargezet, inclusief eerdere tijdvakken, als dat van toepassing is.
  • Het is in eerste instantie nog niet mogelijk om de correctieaangiftes te verzenden, de status staat dan nog niet op Gereed voor verzenden, maar je kunt de inhoud op dat moment wel al gaan controleren: dit kan via het scherm Aangifte of via de rapporten Aangifte details en Overzicht totalen en afdrachten.
  • Nadat wij (Visma YouServe) een aantal controles hebben uitgevoerd, geven we de aangiftes vrij voor verzenden. Vanaf dat moment kun je de correctieaangiftes gaan verzenden.
  • Als je in het scherm Aangifte stuurgegevens hebt ingericht dat aangiftes automatisch verstuurd moeten worden, dan worden vanaf het moment van vrijgeven ook de correctieaangiftes automatisch verstuurd, inclusief aangiftes die al klaarstonden. Voor correctieaangiftes geldt geen uiterste aangiftetermijn, dus eventuele wachtdagen zijn niet van toepassing.

Automatisch corrigeren aangifte versus handmatig corrigeren

Let op: bovenstaande betreft alleen correctieaangiftes die automatisch worden klaargezet na het uitvoeren van een salarisberekening die rekent over 2023. Als de salarisverwerking niet rekent over voorgaand jaar óf als de salarisberekening vanaf periode 01-2024 in nabetaalmodus plaatsvindt, dan worden correctieaangiftes 2023 niet automatisch aangemaakt. Eventuele correcties over 2023 in de aangifte moet je in dat geval handmatig uitvoeren. Let op: dit wordt binnenkort mogelijk, maar we geven deze mogelijkheid pas op een later moment vrij. Handmatig corrigeren van de aangiftes 2023 is op dit moment dus nog niet mogelijk.

Actie

Houd de komende weken de berichten op community in de gaten, wij gaan bekend maken:

  1. wanneer de eerste correctieaangiftes 2023 zijn klaargezet voor controle
  2. wanneer je deze kunt gaan verzenden

Als je twijfelt hoe voor jou de salarisberekening is ingericht, controleer dan het volgende:

  • In het scherm Beheer > Salarisberekening kun je zien of de berekeningen voor 2024-01 in correctiemodus of nabetaalmodus zijn uitgevoerd.
  • Bij Instellingen > Algemeen > Stuurgegevens kun je per bedrijf aangeven vanaf welke salarisperiode de salarisberekening moet stoppen met correcties en dus moet overgaan naar nabetalingen. Vanaf die afrekenperiode worden alle eventuele bruto herrekenverschillen over voorgaand jaar afgehandeld volgens de rekenregels van 2024 en worden er geen correctie-aangiftes over 2023 meer automatisch aangemaakt.
  • Op het overzicht Afrekenmatrix medewerker en Afrekenmatrix werkgever kun je zien of er daadwerkelijk herrekend is over tijdvakken in 2023.

Meer uitleg over het verschil tussen correcties en nabetalingen vind je in de online help. 

 

Opgeloste melding

Reisafstandsberekening Buitenland gaf geen resultaat (5572451) (Hotfix 08-01-2024)

De oplossing hiervoor is 8 januari 2024 uitgeleverd

Melding

Voor een buitenlands adres werd er geen automatische routeberekening meer uitgevoerd en werd er geen reisafstand in meters meer betaald. Omdat er hierdoor geen uitbetaling meer plaatsvond, moesten de kilometers handmatig worden ingevoerd.

Oplossing

Dit is opgelost per 8-1-2024 zodat nu ook voor de buitenlandse adressen de routeberekening plaatsvindt.

Actie

Als de routeberekening ook nu niet plaatsvindt. wijzig dan iets in de adresgegevens van de medewerker of voer een wijziging in bij de vestiging, zodat de reisafstand berekend wordt.

 

Wet- en regelgeving

30%-regeling - voortaan standaardwaarden bij aantal gegevenselementen

Standaard ingericht

Voor de 30%-regeling hebben een aantal gegevenselementen een standaardwaarde gekregen met ingangsdatum 01-01-2024.

Gegevenselement Standaardwaarde
Toepassen inhouding 30% rgl loon onder toetsloon

Verlaging 30% percentage (V)

Deze waarde was al gevuld en staat hier voor de volledigheid.

Splitsen norminkomen (30% regeling) Mastertitel norminkomen splitsen (01)

Verhoging norminkomen toepassen

Nieuw gegevenselement per 01-01-2024

Ja

Verhogen norminkomen met

Nieuw gegevenselement per 01-01-2024

1,00 Euro

Actie

Als het nodig is om voor de berekening van de 30%-regeling van één van deze waarden af te wijken en het is niet mogelijk om dit te doen via het medewerkerscherm, dan moet je de waarde omzetten binnen de inrichting van de Bedrijfs- of Klant-CAO,

Op medewerkerniveau kun je de volgende gegevens aanpassen:

  • Toepassen normbedrag 30% regeling
  • Toepassen inhouding 30% rgl loon onder toetsloon
  • Splitsen norminkomen (30% regeling) - Mastertitel norminkomen splitsen

 

Opmerkingen
Michel Huybens
CONTRIBUTOR *
door Michel Huybens

Beste Youserve, 

 

Komt er een werkwijze beschikbaar om de 'balkenende norm' voor medewerkers met een bruto inkomen boven de 233000 per jaar in de 30% regeling te ondersteunen? 

 

grt

Michel Huijbens

 

door Levin Lenaerts

In de arbeidsvoorwaarde scherm staat een indicatie WNT norm niet toepassen (2024 en 2025).Wanneer hier JA staat, zal voor die medewerker de berekening van de 30% aflaging (premie), niet worden begrensd tot de WNT norm. In alle andere gevallen wel. In Payroll Business hebben we de WNT norm standaard op het jaarbedrag  233000 voor dit jaar ingevuld.

 

Wanneer een medewerker boven de WNT norm komt, wordt voor de toepassing van de 30% regeling de grondslag voor de berekening begrensd.  De 30% regeling werkt met de VCR methode, dus elke periode wordt het cumulatief inkomen getoetst op het cumulatief WNT norm tot de periode van de verloning. 

 

Mochten hier nog vragen over zijn, horen we deze graag.

Medewerkers
Actieve onderwerpen