We use cookies to collect information on your interaction with our website and combine this with the data you provide us to build a profile so we can show you content tailored to your interests. By accepting, you allow us to collect and process your personal informationas described here.
Är du kund hos oss och behöver hjälp i ditt program?
Vår support finns från och med 3 december 2018 för dig via chat från vårt Community.
Här har du möjlighet att ställa frågor som berör Visma Control och Document Center Enterprise.
Chatten är bemannad vardagar mellan 09.00-15.00, lunchstängt 12-13
Med vänlig hälsning
Visma Support
Varför fungerar det inte att ta emot leverantörsfakturor från Transportstyrelsen via skanningstjänsten?
Fakturor från Transportstyrelsen/Länsstyrelsen klassas som juridiska dokument och innehåller därför inte organisationsnummer, VAT-nummer och fakturanummer. På grund av detta kan skanningcentralen inte hantera dem som vanliga fakturor. Vill du ändå att fakturor från Transportstyrelsen ska skickas elektroniskt till dig kan du ansöka om att de skickas som e-fakturor. Du får göra en ansökan för fordonsskatt och en för trängselskatt. Läs mer på Transportstyrelsen.se. I ansökan som du laddar ner anger du dina företagsuppgifter och följande uppgifter för leverantör, filformat och kommunikationssätt:
VAN-Operatör (2): InExchange
Mottagande filformat (3): Svefaktura
Kommunikationssätt (4): FTP
Vill ni att era inkommande leverantörsfakturor skall hamna direkt hos rätt mottagare i flödet eller sakgranskas och attesteras enligt uppsatt regelverk i era fakturamallar?
För att detta skall kunna ske måste ni ha referensvärde på fakturan
En referens kan vara vad som helst men det finns några viktiga punkter att tänka på:
Bör vara något unikt i er organisation som inte ändras för ofta
Kategorisera era fakturor per leverantör eller typ av faktura
Hyror brukar innehålla avtalsnummer
Telefon och mobilfakturor har abonnemangsnummer
El, avlopp mm kanske har anläggningsnummer
Datakommunikation avtalsnummer eller annat
Finns en hel del fakturor som kanske bara innehåller ett namn på den som varit i kontakt mer leverantören. Här rekommenderar vi anställningsid eller annat nummer som är unikt.
Kontakta era leverantörer att det alltid skall finnas referensvärde på fakturan.
Informera er organisation att de alltid skall finnas en referens vid ett inköp och vid kontakt med leverantören.
Att informera leverantörerna kan behöva upprepas ett par gånger om året. Det finns de företag som skickar tillbaka fakturorna om det saknas referens
Referenser hanteras enklare om fakturan är en e-faktura
När en faktura periodiseras över flera år kan nedan meddelande förekomma under fliken "systemlogg" i DCE.
"(46) Period/datum för transaktionen kan inte användas! Felaktigt objekt var..."
Börja då med att kontrollera att samtliga år som periodiseringen sträcker sig över är skapade i Visma Control. Det räcker med att åren är skapade, dom behöver ej vara aktiva/öppna.
Saknas året kan det skapas via: Inställningar - Systeminställningar - År och perioder.
När året är upplagt kan fakturan skickas vidare som vanligt i flödet och bli definitivbokad.
I tidigare versioner av DCE behövde användare ha rättigheten "Redigera kontering på låsta konton" för att kunna kopiera en kontering som innehöll ett låst konto. Detta medförde att användaren även fick behörighet att manuellt kunna redigera konteringsrader med låsta konton.
Från version 13 av DCE har istället en ny nivå lagts till på rättigheten "Kopiera kontering". Nivån möjliggör en användare att nyttja låsta konton i funktionen, men endast då.
I DCE under "Sök faktura" finns möjlighet att spara urvalen vid en sökning som ett filter. Nästa gång du ska göra en sökning med samma urval kan du enkelt välja att ladda sökfiltret och du slipper lägga dit urvalen manuellt.
Om du har återkommande sökningar med samma urval är detta ett tips för att spara tid. När ett filter laddats kan du välja att korrigera urvalen om exempelvis ett datumintervall ska ändras.
Här kommer några tips du kan undersöka om det är problem med att radera en användare i DCE.
- Kontrollera att användaren inte har några fakturor i sina köer genom att i DCE välja utökat sökläge och välja användaren i fältet för Fakturor i flödet, se bild ovan. Om det finns kan du i DCE Admin under Operationer och fliken Flytta faktura flytta de till en annan användare eller till utredning.
-Kontrollera att det inte finns några preliminärbokade fakturor i DCE där användaren har en konto-, sakgransknings- eller attestsignatur. Signaturen måste då tas bort eller måste den defintivbokas. För att undersöka detta väljer du utökat sökläge i DCE. Välj status Preliminärbokad och sen gör en sökning för varje typ av signatur, se bild ovan.
- Kontrollera om det finns några konteringsmallar med användaren som ägare och markerade som publik. Detta gör du under varje enhet i DCE Admin - Enhetsregister - Konteringsmallar. Om det finns måste de redigeras och avmarkeras som publik innan användaren går att radera. Tänk på att när en delad konteringsmall avmarkeras som publik blir den raderad tillsammans med användaren.
- Om ni har Avtal i DCE får användaren inte ligga med sitt namn i fältet Påminnelse till för några avtal. Om det finns måste du ta bort/byta användaren i fältet Påminnelse till för alla avtal.
Om det fortfarande inte skulle gå att radera användaren även om du gått igenom ovanstående punkter kan du ta kontakt med DCE supporten för hjälp.
I DCE Administrator under System - Systeminställningar finns en systemparameter. Systemparametern heter Paymenstatuscheckdays.
Den avgör hur många dagar bakåt i tiden DCE ska kontrollera om en faktura är betald. Den räknar utifrån bokföringsdatumet på fakturan. Om den exempelvis är satt till 60 så tittar DCE på definitivbokade fakturor med bokföringsdatum 60 dagar bakåt i tiden och undersöker om de är betalda i Control. Om de är betalda uppdateras statusen i DCE. Detta görs en gång per dag.
Max antal dagar bakåt i tiden är 1095 som Paymenstatuscheckdays kan ha som värde.
I senare versioner av DCE har det tillkommit nya kolumner för att kunna se om en faktura matchats mot en mall för återkommande faktura i systemet. Du kan då i sökningen se Mall Id, Mallnamn och Antal återkommande som gått mot just den mallen.
Det har också tillkommit en ny kryssruta om du bara vill söka efter just återkommande fakturor.
Hej!
Nu när det närmar sig jul och det är många som vill vara lediga så vill vi påminna om funktionen att lägga till en vikarie.
Om vikarien normalt inte har samma behörigheter och rättigheter som du har så kan du tilldela temporära roller till denne. Detta administreras från Visma DCE Administrator på användaren och där under fliken Köer och Roller.
Kom även ihåg att kontrollera attesbeloppet om vikarien skall attestera fakturor.
Användare kan själva lägga till sin vikarie genom att i DCE klicka på inställningar uppe till höger.
I den nya rutan som öppnas så klickar man på fliken Hantera ersättare och klickar sedan på knappen Lägg till.
Nästa steg så väljer man om det bara är för en enhet som man behöver vikarie eller för alla och bestämmer därefter vilken period som vikarien ska vara ersättare.
Tips: Fakturor kan flyttas mellan användare i Visma DCE Administrator under Operationer - Flytta Faktura.
Här kan du se en kort film om hur du lägger till en vikarie
Nu har vi lagt ut videon på hur ni enkelt sätter upp mallar för att hantera era återkommande leverantörsfakturor. Varför lägga tid på fakturor som ser likadana ut varje gång de kommer in i systemet. Ni alla har säkert fakturor som inte behöver granskas. Ett exempel är administrativa kostnader som porto, datakommunikation, hyra etc. Dessa fakturor skall alltid konteras upp likadant varje gång. Det är bara beloppen som skiljer sig åt. Låt systemet hålla redan på detta. Se videon som vår support har skapat. Modulen ingår i licensen och har funnits sen många år tillbaka.
Klicka på länken
På DCE’s startsida finns det flera widgets som håller administratören uppdaterad angående dagens import av fakturor.
Diagrammet visar lyckade och misslyckade fakturaimporter, antalet fakturor som matchats framgångsrikt mot en fakturamall samt om matchning misslyckats.
Man kan också ta tempen på sin digitala resa då man kan se hur många utav de importerade fakturorna kommer in i XML format jämfört med de som kommer in som textfil eller genom manuell import.
Ni vet väl att ni kan lägga upp ett meddelande till användarna i DCE. Meddelandet läggs in i DCE Administrator under “GeneralMessage” i systeminställningar och visas på startsidan.
Har ni en faktura som inte går att skicka till önskad attestant eller att alla raderna inte går att attestera trots behörighet för beloppen? Nedan ges några tips på hur man kan stämma av inställningar och hitta vart begränsningen ligger.
Som första steg måste vi ta reda på vad som är atteststyrande på enheten. Gå via "Enhetsregister>Inställningar, fliken Konton och objekt" och kontrollera för vilken/vilka rader kolumnen Attest har värdet "1". I bilden nedan är "KST" det atteststyrande objektet.
Gå därefter in på användaren och fliken "Visa behörigheter". Kontrollera så att "konto/objekt" är inställt på det atteststyrande värdet och jämför listan med hur fakturan i fråga är konterad. Värdet "-1" betyder obegränsat i bilden nedan.
Saknas något värde från den anställda behöver detta läggas till via "Behörigheter>Behörigheter, fliken Attestbehörigheter". Vi rekommenderar här att nyttja roller men behörigheterna kan även läggas direkt på användaren.
Tips! För att se vilka behörigheter/rättigheter en specifikt roll har kan man inne på användaren dubbelklicka på rollen för att få upp mer information.
I versions 12 av DCE har det tillkommit en ny startsida som visar en sammanfattning över bland annat:
Antalet fakturor i köer som användaren har behörighet till
Sammanfattning av dagens import
Flödesstatistik
Meddelande från systemadministratörer
Varje användare kan själv styra vilken modul som ska visas som startsida. Detta görs under Användare > Användarinställningar > Förvald modul.
Kika gärna på denna video för att se det senaste gränssnittet i vår EFH lösningen Visma Document Center Enterprise version 12.00.
Vi har fått många bra kommentarer från er kunder som har uppgraderat till senaste versionen
Här är några av kommentarerna:
Snyggt gränssnitt
Bättre prestanda
Enklare hantering med många bolag i Administrator
Mobilitet att kunna attestera i telefonen
Gillar att ha dasch board som första sida.
Äntligen kommit igång att ta emot elektroniska fakturor via tjänsten Visma E-faktura
Ni kanske själva sitter och funderar och vill berätta om era kommentarer. Ni får gärna svara på detta inlägg. Jag kommer att publicera era svar längre fram.
Hälsningar
Charlotte Mårtensson
Product Manager
Under "sök faktura" i DCE finns möjligheten att söka fram och lista samtliga fakturor som aktuellt ligger i hos en specifik användare. Funktionen kan vara användbar vid exempelvis:
När en användare ska raderas
Om en användaren är frånvarande och fakturor kan behöver flyttas
Om en användare behöver påminnas om någon faktura i sin kö
På nya startsidan i version 12 av DCE kan administratörer lägga till ett meddelande till användarna. Det kan röra sig om exempelvis viktiga datum, påminnelser eller önskan om en trevlig helg.
Meddelandet läggs till i DCE admin under System>Systeminställningar och GeneralMessage. Klicka på dokumentikonen i värdeskolumnen och skriv in meddelandet. Observera att det kan ta några minuter innan meddelandet blir synligt på startsidan.
I version 12 av DCE har varningen för förfallna och snart förfallna fakturor fått ett nytt utseende. Varningen dyker upp i fakturalistan 5 dagar innan fakturans förfallodatum för att ge tid att slutbehandla fakturan.
Tidigare utseende:
Nytt utseende:
Visste du att det finns en inställning i DCE som gör att alla fakturor som innehåller en periodisering lägger sig i gruppkön Validera Objekt. Detta är en bra funktion om man på ekonomiavdelning vill kontrollera så att de är korrekta innan fakturan går vidare i flödet. Inställningen är en enhetsparameter, ValidatePeriodics.
Om denna sätts till värdet 1 så är funktionen på och alla fakturor med en periodisering lägger sig i Validera objekt efter steget sakgranskning.