for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
Når vi skriver "etterskuddslønn" er dette en løsning for firmaer som utbetaler f.eks. fastlønnen opptjente i mars, og utbetaler denne i April. Det er kun i denne situasjon det er nødvendig å bruke "etterskuddslønn" funksjonen i Payroll.
Firmaer som utbetaler fastlønnen i den måneden den er opptjent skal ikke bruke "etterskuddslønn".
Timelønn er alltid etterskuddsvis og trenger ingen endring på kjøringen.
Det har nå kommet støtte for å bedre håndtere etterskuddslønn i Payroll. Vi anbefaler at du gjør deg godt kjent med denne artikkelen før du setter opp innstillingene for etterskuddslønn i ditt selskap. Vi gjør oppmerksom på at firmaer som allerede bruker Payroll i dag vil få en "overgangsmåned" hvor noe må håndteres manuelt. Her anbefaler vi at det settes av god tid til oppsett og kontroll. For helt nye firmaer er det også en del å være oppmerksom på. I denne artikkelen går vi generelt gjennom funksjonaliteten.
Vil du se hvordan sette opp innstillingene i ditt selskap?
1. For deg som bruker Payroll i dag
2. For deg som setter opp helt nytt firma
Innstillingene for etterskuddslønn defineres to forskjellige steder: Lønnsartnivå og på lønnskjøringer. Dette gjør løsningen fleksibel og du kan selv gjøre tilpasninger på hvordan dette skal fungere.
Lønnskjøringer kan defineres om de skal håndteres “etterskuddsvis” eller ikke. Det vil si at du kan f.eks ha en lønnskjøring i måneden for timelønnede personer som bruker “etterskuddslønn” reglene. Og en annen kjøring i samme måned for f.eks fastlønnede som ikke bruker etterskuddslønn regler. På innstillingene til en lønnskjøring har det nå kommet en hake “etterskuddslønn”
Dersom du skal aktivere etterskuddslønn for alle kommende lønnskjøringer går du til:
Lønnsarter vil ha en hake “Etterskuddslønn” i fanen visning. Dette defineres av utvikling på standard lønnsarter
Standardoppsett
De aller fleste standard lønnsarter blir oppdatert med å få haken “etterskuddslønn” slik at de følger disse reglene. Det er også opp til hver enkelt kunde å endre disse innstillingene på lønnsarter om ønskelig.
Merk: For deg som ikke har etterskuddslønn, har ikke denne haken på lønnsarter noen betydning.
For deg med egenopprettede lønnsarter må man inn å sette på haken på de lønnsartene du ønsker skal håndteres med etterskuddslønn regler.
Merk: Lønnsarter for forskudd og lønnsarter for reiseregninger (Expense) har ikke haken “Etterskuddslønn” som gjør at de kan kjøres fortløpende. Denne innstillingen kan endres om ønskelig.
Når man aktiverer innstillingene for etterskuddslønn blir reglene på lønnsarter i forhold til rapporteringsperiode enda mer aktuelle enn tidligere. Vi anbefaler derfor at du gjør deg kjent med denne artikkelen for å få en oversikt over reglene i forhold til hvordan en transaksjon/lønnsart rapporteres. “Retro” transaksjoner vil ikke nødvendigvis si at det rapporteres “retroaktivt”. Normalen er at kontantytelser følger kontantprinsippet så lenge det er positiv transaksjon (utbetaling). Trekk-lønnsart skal også følge kontantprinsippet. Vær oppmerksom på at naturalytelser vil alltid rapporteres på opprinnelig periode. Vi kommer tilbake til det under og hvordan du forholder deg til det:
Lønnsarter for naturalytelser vil som standard ha haken “etterskuddslønn” aktivert. Det vil si at i en lønnskjøring med utbetaling i mai, vil du få med transaksjoner datert april (og evt. tidligere). Vær oppmerksom på: I henhold til reglene skal naturalytelser rapporteres inn i opprinnelig periode - som i eksempelet over vil si april. Dette medfører at du i mai lønnskjøring vil få en A-melding for april med innrapportering av naturalytelsene. Dersom man ikke ønsker dette kan en løsning være å skru av haken “Etterskuddslønn” på naturalytelse lønnsarter. Det gjør at i en mai lønnskjøring blir transaksjoner for mai generert, og du vil ikke få retro A-melding.
Utbetalingtidspunkt
Ting i systemet som forholder seg til utbetalingstidspunktet/utbetalingsdato:
Skatteberegning i Payroll blir normalt beregnet for hele måneden - det vil si at hvis du har 2 måneder som utbetales i samme måned må du være oppmerksom på en innstilling. Dette er spesielt aktuelt for de som utbetaler både november lønn og desember lønn i desember. Det har nå kommet en hake i innstillingene på lønnskjøringer (i nytt grensesnitt) hvor du kan huke av Ordinær lønn, egen skatteperiode. Sett på denne haken i siste kjøring i desember for at skatteberegning skal bli behandlet som egen periode.
Vi anbefaler alle kunder som i dag skal aktivere innstillingene for etterskuddslønn å beregne ekstra god tid til forberedelser og oppsett av første lønnskjøring. Kontroller første lønnskjøring med etterskuddslønn grundig!
Migreringsguide for regnskapsbyråer, eller kundeforhold med flere/mange firmaer
Migreringsguide for ordinære kunder, med en eller få firmaer
Karenlyst allé 56
0277 Oslo, Norge
Email: kundesenteret@visma.comCopyright © 2022 Visma.com. All rights reserved.