Sökpanelen är ett smidigt verktyg att använda när du vill söka på flera parametrar samtidigt. I videon nedan visar vi ett par användbara exempel. Fler Tips & Trix i Visma Business hittar du här.
Denna guide beskriver stegvis hur man ändrar produktnummer på en befintlig produkt i Visma Business. STEG 1: Plocka fram (CTRL+U) kolumnen ”Nytt produktnummer” i produktregistret. STEG 2: Sök fram produkten som skall få ett nytt produktnummer och sätt in det nya produktnumret i kolumnen ”Nytt produktnummer” och spara. STEG 3: Högerklicka på produkten, välj behandling och ”Ändra produktnummer” så kommer det nya produktnumret att ersätta det gamla. STEG 4: Ändringen är nu klar och produkten har fått ett nytt produktnummer. Det tidigare produktnumret lägger sig i kolumnen "Tidigare produktnr".
Fråga
Vad är och vad kan man göra med Visma Business Services (VBS)?
Svar
Visma Business Services (VBS) är ett verktyg (webservice) för att bygga integrationer där det krävs en server-till-server lösning. VBS har stöd för att läsa, infoga, uppdatera och radera data. Verktyget utnyttjar samma affärslogik som i Visma Business för att validera data som adderas till systemet via en integration. Mer information
Några system som ofta integreras mot Visma Business:
E-handel
CRM
Lageroptimering
Handdatorer
Fraktbokning och fraktsedel
Tid- och lönesystem
Fastighetssystem
Serviceorder via mobil
Fördelar med VBS
Skapa robusta integrationer
Utbyte av data
Tjänsteorienterad arkitektur
Skapa integrationer för tillämpningar inom områden som:
Webben - e-handelslösning/plattform
.Net - exempelvis integrera andra Windows-program med Visma Business
Mobilapplikationer - exempelvis för tidredovisning, order, inventering och serviceorder
En av nyheterna i version 15 av Visma Business är att kunna ställa in om man vill visa nummer, beskrivning eller båda delar på en kolumn. Som standard visas båda.
För att få ett mer användarvänligt gränssnitt med fokus enbart på den information som är viktigast kan man nu ändra till att visa enbart beskrivning t.ex.
Lär dig lite enklare fönsterdesign såsom att lägga till/ta bort kolumner, koppla tabeller m.m i videoklippet nedan. Fler Tips & Trix i Visma Business hittar du här.
Vill du veta hur enkelt det är att flytta ett spärrdatum så att du kan bokföra på en tidigare stängd period? Spana in klippet nedan. Fler Tips & Trix i Visma Business hittar du här.
I den senaste uppdateringen av Visma Business (version 18.00) finns en smidig och effektiv lösning för att hantera och underhålla kund- och leverantörsregister. Denna nya funktion möjliggör betydande tidsbesparingar samtidigt som den säkerställer att all information är kvalitetssäkrad genom en pålitlig och säker datakälla. Nu kan du uppdatera och övervaka dina affärsrelationer på ett tillförlitligt och enklare sätt. Klicka på bilden så kommer du till en film som visar hur lösningen fungerar.
För mer information om lösningen kontakta dig Visma partner.
För att öka antalet leverantörer som skickar e-fakturor kan det vara effektivt att regelbundet påminna och ställa krav på detta vid kommunikation med leverantören. En annan strategi är att tillhandahålla information om hur man tar emot e-fakturor så det är tydligt för leverantörerna.
Att informera sina leverantörer om att börja skicka e-fakturor kan ha flera fördelar, bland annat:
Tidsbesparingar: Genom att använda e-fakturor minskar man manuell hantering och därmed tidsåtgång för både leverantören och mottagaren. Detta kan leda till kortare betalningstider och färre misstag vid fakturering.
Kostnadsbesparingar: E-fakturor kan minska kostnaderna för papper, porto och andra administrativa kostnader som är förknippade med att skicka fakturor manuellt. Dessutom kan e-fakturor minska risken för förlorade eller försenade fakturor, vilket i sin tur kan leda till förseningar i betalningar.
Bättre spårbarhet: E-fakturor ger bättre spårbarhet och ökad transparens genom hela faktureringsprocessen. Detta kan bidra till att minska risken för felaktiga fakturor och tvister.
Miljövänligare: Genom att använda e-fakturor minskar man pappersanvändningen och därmed den negativa miljöpåverkan.
Effektivitet: E-fakturor kan integreras direkt i företagets affärssystem (ERP) och leverantörsfakturahanteringssystem (EFH), vilket kan leda till effektivare fakturahantering och lägre risk för manuella fel.
Sammanfattningsvis kan införandet av e-fakturor förbättra effektiviteten, minska kostnaderna, öka spårbarheten och minska den negativa miljöpåverkan. Genom att informera leverantörerna om att börja skicka e-fakturor kan man uppmuntra användningen av denna teknik och därmed dra nytta av dess fördelar.
Bifogat den här artikel finns dokumentmallar som man kan använda att skicka ut till leverantörer där man uppmanar till att börja skicka e-faktura.
I version 16.01 har vi nu en funktion för att massuppdatera och ändra användarkonton i VUD. Det är en efterlängtad funktion för de som administrerar användare och behörigheter i Visma Business produktlinje. I bifogad pdf finns 3 olika scenarier som exempel på vad man kan göra med den här nya funktionen.
Kortkommandon kan man aldrig få för många av. I det här avsnittet går vi genom de vi använder mest här på Direktkonsult. Fler Tips & Trix i Visma Business hittar du här.
Öka användningen av e-faktura till privatpersoner
Alla som använder Visma Business har möjlighet via vår tjänst Autoinvoice skicka fakturor B2C (privatpersoner/internetbank). Kontakta din Visma partner för upplysningar kring transaktionskostnader och uppstartskostnader för B2C fakturor.
En processlåsning uppstår när man försöker ändra i en post som är öppen och osparad av en annan användare. Oftast låser processerna upp av sig själv när den första användaren sparar sina ändringar i arbetet. I bland kan man dock behöva låsa upp dessa processer manuellt, tillvägagångssättet för det förklaras stegvis i denna guide. 1 - Identifiera Systemet ger information om processlåsning i de blåa fältet längst ner till vänster, informationen anger oftast vilken användare, datum och tid som reserverar. 2 - Åtgärd Plocka fram kolumnen ”Processnr” genom CTRL + U eller genom att använda . Bocka i ”Kontrollnummer”för att hitta kolumnen ”Processnr”. Fältet kommer innehålla ett nummer som avser låsningen/reservationen. Dubbelkolla med användaren innan du låser upp processen så att dennes osparade ändringar inte går förlorade. Lås upp processen genom att antingen stå i fältet ”Processnr”och håll in SHIFT+CTRL+DELETE eller högerklicka och välj ”Upphäv låsning”. Om du upphävningen har lyckats blir fältet tomt.
Nu när det drar ihop till årsslut så brukar frågor komma in hur man lägger upp en bokslutsperiod eller period för bokslutsdispositioner. En del löser detta genom att skapa en helt egen verifikationsserie där alla bokslutsverifikation styrs emot för att enkelt kunna särskilja. Men de flesta skapar en period 13. Du gör det enkelt genom att gå till Administration - Redovisning - Perioder och helt sonika fyller i enligt nedan. Som ni också ser så har jag undantagit periodisering från period 13, vilket är vanligt så att det inte blir dubbla periodiseringar i december. Nu kan du göra alla bokningar som har med bokslutet att göra mot denna period. Tänk bara på att för att få ut en komplett resultatrapport så ska du använda perioderna 1-13.
Visste ni att det går att lägga till bilagor och meddelande på leverantörsfakturor som är klara dvs definitivbokade fakturor?
Om fakturan exempelvis behövts makuleras manuellt i redovisningen eller det tillkommit något dokument kan det vara bra att lägga till informationen på fakturan i EFH modulen DCE för lättare spårning.
Då fakturan är sluthanterad nås den inte via köerna utan hittas via "Sök faktura". Eventuella bilagor och meddelande läggs sedan till precis som vanligt, dvs via fliken "Meddelande" eller "Bilagor".
För att få tillgång till funktionen behöver användaren tillhöra en roll som har rättigheten bifoga dokument.
Nu när det närmar sig sommaren och det är många som vill vara lediga så vill vi påminna om funktionen att lägga till en ersättare
Om ersättaren normalt inte har samma behörigheter och rättigheter som du har så kan du tilldela temporära roller till denne. Detta administreras från Visma DCE Administrator på användaren och där under fliken "Köer och Roller".
Från version 13 och framåt ärver numera ersättaren attestbelopp för rad och faktura från Attestanten. Men om ni arbetar i en äldre version: kom ihåg att kontrollera attestbeloppen om ersättaren skall attestera fakturor.
Användare kan själva lägga till sin vikarie genom att i DCE klicka på användaren uppe till höger. Därefter på användarinställningar.
I den nya rutan som öppnas så klickar man på fliken "Hantera ersättare" och klickar sedan på knappen "Lägg till".
I nästa steg så väljs om det bara är för en enhet ersättaren behövs eller för alla och bestämmer därefter vilken period det ska gälla.
Tips: Fakturor kan flyttas mellan användare i Visma DCE Administrator under Operationer - Flytta Faktura.
Det finns många sätt att automatisera och effektivisera ert fakturaflöde, bland annat med hjälp av återkommande fakturamallar samt referensregistret i DCE.
Med hjälp av återkommande fakturamallar så kan ni effektivisera och automatisera stora delar av hanteringen av fakturor som är återkommande, exempelvis varje månad eller kvartal.
I återkommande fakturamallar har ni möjlighet att lägga in färdiga konteringsrader inkl. periodisering och fastighetsmoms, samt signaturer (sakgranskning och attest).
Mallarna läggs upp kopplat till en leverantör med ett beloppsintervall, giltighetstid och kopplas också ofta till en referens (exempelvis ett mobilnummer eller anläggningsnummer).
När fakturan sedan kommer med korrekt referens och inom det tillåtna belopp intervallet så matchas fakturan mot mallen och fakturan kan således gå hela vägen direkt till definitivbokning och redo för betalning.
Det finns naturligtvis också möjlighet att spåra och följa upp alla fakturor som har matchats mot en mall via Sök faktura.
Det går också att effektivisera fakturahanteringen med hjälp av referensregistret genom att lägga upp referenser och koppla dessa till en användare, samt koppla bort ankomstkön.
När fakturor kommer in och där korrekt referens finns på fakturan så matchar DCE mot referensregistret och skickar fakturan direkt ut till den användare som är kopplad till referenser. Alla fakturor som inte har korrekt referens och som inte kan matchas landar i ankomstkön som vanligt.
Vill man inte koppla bort ankomstkön men ändå dra nytta av referenserna och använda ovan funktion för vissa leverantörer så kan man på leverantören ange att fakturor inte ska skickas till ankomstkön om korrekt referens finns med på fakturan.
Vill du veta mer eller få hjälp att komma igång med något av ovan, kontakta din partner.