Arvonlisäveroprosentin muuttuessa ohjelmaan tulee lisätä uusi arvonlisäverokanta.
Voit näiden ohjeiden mukaisesti lisätä uuden verokannan, asettaa sille kirjanpidon tilinumeron ja asettaa sen kirjanpidon oletustiliksi. Lisäksi voit muuttaa myytäville nimikkeille uuden veroprosentin ja myyntitilin.
Huomaathan, jos sinulla on Liikekirjanpito moduuli, on suositeltavaa vaihtaa ohjelma uuteen versioon sillä ohjelman kirjanpidonraportit eivät tue uutta verokantaa 25,5% !
-Lisää ohjelmaan uusi arvonlisäverokanta
Arvonlisäverokannat löytyy Perustiedot valikon kohdasta Arvonlisäverokannat. Saatte syötettyä uuden verokannan painamalla hiirellä viimeisen verokannan päälle jolloin avautuu uusi tyhjä rivi. Sinne syötetään Vero % 25,5 ja Selite Alv 25,5% (tilanne 1.9.2024)
Ohjelma ehdottaa useissa toiminnoissa käytettäväksi ensimmäistä arvonlisäverokantojen ylläpidosta löytyvää verokantaa. Verokantojen järjestystä voidaan muuttaa työkalurivin nuoli -painikkeilla.
-Muuta tarvittaessa uusi arvonlisäverokanta tuotteille
Kohdasta Kortistot - Nimikekortisto voit muuttaa arvonlisäverokannan kortti kerrallaan. Mikäli haluat vaihtaa kaikkien tuotteiden veroprosentin kerralla, tulee ohjelma vaihtaa uudempaan versioon! Ottamalla nimikekortin muokkaa tilaan ja valitsemalla kohtaan Myyntiverokanta alasvetovalikosta uuden luomasi verokannan. Mikäli käytössäsi on myyntitilit niin hae sinne myös vastaava kirjanpidon Myyntitili 25,5%. Tee sama myös Ostoverokannalle ja ostotilille jos ne ovat käytössä. Ohjeet tilien luonnista alla olevassa ohjeessa.
-Muuta tarvittaessa Toimittajakortille uusi arvonlisäverokanta ja ostotili
Toimittajakortiston tietoja käytetään oletusarvoina kirjattaessa toimittajalle esim. ostotilausta tai ostolaskua. Toimittajakortisto aukeaa ostotilaukset, ostoreskontra ja varastokirjanpito osioiden kortistot -valikon Toimittajakortisto -toiminnolla.
Ostotili-pudotusvalikosta valitaan toimittajan ostotili. Ohjelma tarjoaa toimittajakortistoon määriteltyä ostotiliä oletusarvona ostotilauksen ja ostolaskun sekä nimikekortiston hankitatiedot -välilehden kirjanpitotiliksi. Ohje kirjanpitotilin perustamisesta alapuolella.
Verokanta-pudotusvalikosta valitaan toimittajan arvonlisäverokanta. Ohjelma tarjoaa toimittajakortistoon määriteltyä verokantaa oletusarvona ostotilauksen ja ostolaskun sekä nimikekortiston hankintatiedot-välilehden arvonlisäverokannaksi. Toimittajakohtaista verokantaa käytetään vain silloin, kun halutaan kirjata kaikki toimittajaan liittyvät ostot yhdelle verokannalle.
-Lisää tarvittaessa uuden arvonlisäverokannan kirjanpitotilit tililuetteloon
Kirjanpitotilit määritetään Perustiedot valikon kohdasta Tililuettelon ylläpito käynnistyvässä Tilien muokkaus -toiminnossa. Huom. Jos käytössä on Liikekirjanpito osio, tilit lisätään kyseisen osion kohdasta Perustiedot - Tilikartta Uusi kirjanpitotili lisätään tilien muokkaus -ikkunan työkalupalkin Uusi tili -toiminnolla. Lisätään esimerkiksi rivi: Tili no: 3004 , Selite: Myynti 25,5%, Tilityyppi: Myyntitili, Verokäsittely: Suoritettavat verot. Voitte tarkistaa halutun tilinumeron myös kirjanpitäjältänne. Samoin määriteltävä muut uutta verokantaa käyttävät tilit kuten ostotili, myynnin ja ostojen alennukset jne. Tallennettaessa ohjelma lajittelee tilit numerojärjestykseen.
-Määrittele tarvittaessa oletustilinumero uuden verokannan kirjanpitotilille
Tiliöintiautomatiikka perustuu tapahtumatyypin mukaisiin järjestelmätileihin, joiden avulla ohjelma kirjaa tapahtumat käyttäjän ennalta valitsemille kirjanpitotileille, joita kutsutaan oletustileiksi. Järjestelmätilit ohjelma luo automaattisesti.
Perustiedot - Oletustilien ylläpito
Tilinumero-kenttään valitaan hiirellä klikkaamalla ja alasvetovalikosta valitsemalla kirjanpitotili eli oletustili, jota ohjelma käyttää. Järjestelmätiliä vastaavan kirjanpitotili valitaan järjestelmässä käytössä olevista tileistä. Katso tänne kaikki tarvitsemasi tilit jotta ohjelman käyttö olisi mahdollisimman jouhevaa. Mikäli järjestelmätiliä vastaavaa kirjanpitotiliä ei ole valittu, näkyy kirjanpidon tilinumerona järjestelmätilin luoma 6-numeroinen numero.
Voit luoda verkkolaskuaineistoja Passeli ohjelmassa, joita voit lähettää asiakkaillesi pankin tai muun operaattorin kautta.
Syötä asiakkaasi asiakaskortille verkkolaskutiedot. Tiedot syötetään asiakaskortin ”Muut tiedot” välilehdelle. Asiakkaalle pitää olla valittuna ”Verkkolasku”, jotta Verkkolasku osoite ja Verkkolaskuvälittäjän osoite voidaan antaa. Syötä myös tarvittaessa OVT-tunnus. Tiedot saatte asiakkaaltanne.
Luo asiakkaallesi normaalisti lasku.
Lasku voidaan tulostaa verkkolaskuaineistoksi normaalin tulostuksen yhteydessä, kun tulostuskohteena on ”Finvoice”. Finvoice-tulostuksen yhteydessä valitaan lähetystapa ”Pankkiaineiston mukana” tai ”Muu tapa”. Mikäli välität verkkolaskut pankin kautta, niin silloin on valittava vaihtoehto ”Pankkiaineiston mukana”.
Verkkolaskut voidaan myös tulostaa kootusti yhteen verkkolaskutiedostoon. Tällöin tulostukseen pääsee Laskutus ja myyntireskontran toiminnosta ”Verkkolaskutus”. Listassa näkyy niiden asiakkaiden laskut, joilla on asiakaskortilla valittuna ”Verkkolasku”.
Valitse aineistoon tulevat verkkolaskut näppäimistön CTRL-painike pohjassa ja paina työkalurivin ”Tulosta” –painiketta.
Jos haluat laskut yhteen tiedostoon niin valitse ”Lisää kaikki laskut yhteen tiedostoon”, muussa tapauksessa jokaisesta laskusta tulee erillinen finvoice-tiedosto.
Valitse ”Finvoice-hakemisto” kenttään kansio, johon haluat verkkolaskuaineistot tallentuvan ja paina lopuksi OK –painiketta
Finvoice-hakemistoon ilmestyi verkkolaskuaineistot (XML-tiedostot), jotka voit lähettää eteenpäin esimerkiksi pankin verkkopalvelusta.
Laskun kirjauksessa on mahdollista valita nimikehakuikkunasta useita nimikkeitä samalla hakukerralla.
Avaa nimikehaku
Valitse nimike hakuikkunasta
Paina Ctrl -näppäin pohjaan ja valitse toinen nimike. Pidä Ctrl -näppäin pohjassa koko ajan
Kun olet valinnut haluamasi nimikkeet, paina OK -painiketta
Laskun kirjausikkunan riviosalle tulee kaikki valitsemasi nimikkeet
Suorituksia on mahdollista poistaa laskutuksenhallinta ikkunan suoritukset näkymässä, tai suorituksen kirjausikkunassa.
Suorituksen poistaminen laskutuksenhallinnassa
Avaa Laskutuksenhallinta ja valitse näkymäksi ”Suoritukset”
Valitse suoritus, jonka haluat poistaa
Paina Laskutuksenhallinnan työkaluriviltä ”Poista valitut suoritukset” –painiketta. Lukittua suoritusta ei voida poistaa
Ohjelma varmistaa vielä poiston. Mikäli haluat poistaa suorituksen, paina OK -painiketta
Suorituksen poistaminen suorituksen kirjausikkunassa
Valitse Laskutus ja myyntireskontra osion yläpalkista ”Laskutus” -> ”Uusi suoritus”
Etsi suoritus työkalurivin suurennuslasi -kuvakkeesta
Suorituksen tiedot tulevat suorituksen kirjaus -ikkunaan. Valitse suoritus muokkaus-tilaan painamalla ”Muokkaa” –painiketta.
Paina työkaturiviltä Poista –painiketta poistaaksesi suorituksen. Lukittua suoritusta ei voi poistaa.
Ohjelma varmistaa vielä poiston. Mikäli haluat poistaa suorituksen, paina OK –painiketta
Suorituksia on mahdollista muokata Laskutuksenhallinta ikkunan ”Suoritukset” näkymässä, tai suorituksen kirjausikkunassa. Suorituksia voidaan myös poistaa suoraan Laskutuksenhallinnan ”Suoritukset” näkymästä.
Suorituksen muokkaus laskutuksenhallinnassa
Avaa Laskutuksenhallinta ja valitse näkymäksi ”Suoritukset”
Valitse suoritus, jota haluat muokata
Paina laskutuksenhallinnan työkaluriviltä Näytä valittu suoritus -painiketta, tai F10 näppäintä
Valitun suorituksen tiedot tulevat Suorituksen kirjaus -ikkunaan.
Valitaan suoritus ”Muokkaus” tilaan yläpalkin Muokkaa-painikkeesta
Tee suoritukseen tarvittavat muutokset ja paina ”Tallenna” -painiketta suorituksen kirjauksen työkaluriviltä
Suorituksen muokkaus suorituksen kirjausikkunassa
Valitse Laskutus ja myyntireskontra osion yläpalkista ”Laskutus” -> ”Uusi suoritus”
Paina työkaluriviltä suurennuslasi –kuvaketta etsiäksesi muokattavan suorituksen
Valitun suorituksen tiedot tulevat Suorituksen kirjaus -ikkunaan.
Valitaan suoritus ”Muokkaus” tilaan yläpalkin Muokkaa-painikkeesta
Tee suoritukseen tarvittavat muutokset ja paina ”Tallenna” -painiketta suorituksen kirjauksen työkaluriviltä.
Factoring laskulle voidaan kirjata suoritus aivan kuten normaaleille laskuillekin.
Factoring-suorituksen kirjaamisen normaalista erottaa yleensä suoritukselle määritettävä kirjanpitotili. Factoringlaskujen kirjanpidon tili tulee Factoring sopimuksen tiedoista. Katso tarvittaessa suorituksen kirjaamisen ohje Laskutus ja myyntireskontra osiosta.
Suorituksen kirjaaminen manuaalisesti
Laskulle on mahdollista kirjata suorituksia ”Uusi suoritus” –toiminnolla sekä suoraan Laskutuksenhallinnasta.
Suorituksen kirjaaminen ”Uusi suoritus” -toiminnolla
Valitse Laskutus ja myyntireskontra osion yläpalkista ”Laskutus” -> ”Uusi suoritus”
Syötä tunniste kenttään laskunnumero tai hae avoin lasku ”Haku” -toiminnolla
Anna suoritukselle kirjauspäivä, jolloin laskuun on saapunut suoritus
Tarkista käytettävä kirjanpitotili, jotta tiliöinnit menevät oikein
Ohjelma tarjoaa oletuksena avoinna olevaa summaa suorituksen määräksi. Muuta tarvittaessa suorituksen määrää.
Kirjaa mahdolliset oikaisut tai/ja kurssierot
Tallenna suoritus painamalla ”Tallenna” –painiketta
Suorituksen kirjaaminen Laskutuksenhallinnasta
Valitse avoin lasku, jolle halutaan kirjata suoritus
Paina ”Kirjaa laskuun suoritus” –painiketta tai F3 –näppäintä
Lasku tulee olla avoin tai osasuoritettu –tilassa, jotta siihen voidaan kirjata suoritus
Ohjelma näyttää suorituksen kirjausikkunassa valitun laskun tiedot ja ohjelma tarjoaa suorituksen määräksi avoinna olevaa summaa.
Kirjaa mahdolliset oikaisut ja/tai kurssierot
Tarkista suorituksen tiedot ja paina ”Tallenna” -painiketta, jolloin suoritus tallentuu ohjelmaan.
Suorituksen kuittaaminen tiliotteelta
Suoritukset on mahdollista kuitata tiliotteelta tai viiteluettelosta. Nouda pankista tiliote tai viiteluettelo ja huolehdi, että aineisto on oikeassa tietue muodossa. Kyseinen pankkitili pitää olla perustettuna ohjelman yrityksen yhteystiedoissa. Suoritukset kohdistuvat viitenumeron perusteella, eli jos suoritusta ei ole maksettu viitenumerolla, se ei kohdistu automaattisesti mihinkään laskuun.
Valitse Laskutus ja myyntireskontra osion yläpalkista ”Laskutus” -> ”Suoritusten kuittaus tiliotteelta”
Valitse oikea tunniste.
Mikäli tunnisteita ei ole vielä ohjelmassa, luo uusi painamalla Uusi tunniste -painiketta. Anna tunnisteelle
pankin nimi ja paina OK -painiketta.
Valitse hakemisto, johon on tallennettu konekieliset tiliotteet, viiteluettelot tai SEPA tiliotteet ja paina OK -painiketta
Tiedostot kentässä näkyy kaikki valitun kansion tiedostot. Valitse tiedosto ja paina OK -painiketta.
Suorituksen kuittaus tiliotteelta näkyy tiedoston suoritukset. Laskuno -sarakkeessa näkyy laskun numero ja L -sarakkeessa OK, mikäli suoritus voidaan kohdistaa laskuun.
Paina Kuittaa suoritetuksi -painiketta
Kuittauksen jälkeen tulee ilmoitus kohdistetuista suorituksista
Mikäli aineistossa oleva suoritus on pienempi tai suurempi kuin avoimena oleva laskun summa, avautuu tällöin suorituksen kirjausikkuna, jolloin voit itse päättää miten lasku kirjataan suoritetuksi.
Ryhmälaskututusta käytetään samansisältöisten, kalenteriin sidottujen laskujen luontiin ryhmälaskumalleihin liitetyille asiakkaille tai asiakasryhmille. Laskut luodaan valituista ryhmälaskumalleista Laskutusajo-toiminnolla. Ryhmälaskupohjien ylläpito sekä Laskutusajo -toiminto löytyvät Laskutus -valikon Ryhmälaskutus -toiminnosta.
Ryhmälaskutus aloitetaan ryhmälaskumallien luonnilla. Ryhmälaskumalli sisältää mallilaskun ja laskutustiedot.
Mallilaskussa määritellään laskutettavat nimikkeet ja laskun yleistiedot.
Laskutustiedoissa määritellään mallilla laskutettavat asiakkaat tai asiakasryhmät sekä laskuajojen tekemiseen tarvittavat tiedot kuten laskutuskausi- sekä laskutusperusteen voimassaoloaikaan liittyvät tiedot.
Kun ryhmälaskumallit ovat kunnossa, voi laskut luoda laskutusajolla.
Laskutusajossa käyttäjä luo laskut niille ajoon valittujen ryhmälaskumallien asiakkaille, joiden laskukausi päättyy ennen käyttäjän antamaa, ”Laskutetaan asti” päivää.
Maksukehotuksia on mahdollista tulostaa asiakkaille, joilla on avoinna laskuja ja laskut ovat myöhässä enemmän kuin asetuksissa annettu sallittu myöhästyminen. Asiakkaalle pitää olla myös valittuna asiakaskortistossa ”Muut tiedot” -välilehdellä maksukehotukset valinta.
Valitse Laskutus ja myyntireskontra osion yläpalkista ”Laskutus” -> ”Maksukehotukset ja perintä”
Tarkista laskuille annettava maksuaika ja huomautuskulut ”Asetukset” valikosta
Valitse laskut, joista haluat tulostaa maksukehotuksen
Paina lopuksi ”Tulosta” painiketta maksukehotuksien tulostamiseksi
Laskua voidaan muokata Laskun kirjaus -ikkunassa, mikäli laskun tila on keskeneräinen tai avoin.
Valitse haluttu lasku kirjaus-ikkunaan
Ota lasku muokkaus-tilaan Muokkaus –valikon ”Muokkaa” toiminnolla tai painamalla työkalurivin ”Muokkaa” -painiketta
Tämän jälkeen laskun kaikki muut yksityiskohdat laskunumeroa lukuun ottamatta on muokattavissa
Muokkauksen jälkeen tallenna lasku työkalurivin ”Tallenna” -painikkeesta
Kun halutaan lähettää Finvoice-aineistoja Maventan Lähetä-toiminnon kautta, niin pitää ensiksi tarkistaa laskutettavan asiakkaan tiedot asiakaskortilta.
Asiakaskortilla tulee olla ruksi kohdassa ”Verkkolasku” sekä verkkolaskuosoite, verkkolaskuvälittäjän osoite ja mahdollinen OVT-tunnus pitää olla syötettynä. Verkkolaskuosoitteet voidaan tarkistaa TIEKEN verkkopalvelusta.
http://verkkolasku.tieke.fi
Maventa osaa myös hakea yrityksen verkkolaskuosoitteet yleisestä verkkolaskuosoiterekisteristä, mikäli asiakaskortille on annettu Y-tunnus. Tällöin verkkolaskuosoitteita ei tarvita.
Lasku luodaan normaalisti asiakkaallenne ja verkkolasku voidaan lähettää Lähetä-toiminnon kautta.
Pankkiverkkoyhteys pitää aktivoida ennen kuin laskuja voi lähettää tai vastaanottaa pankkiverkosta. Sinun ei tarvitse olla yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö. Tilin pääkäyttäjän tulee tehdä pankkiverkkoyhteyden avaus.
Aktivointi tapahtuu seuraavasti:
Kirjaudu yrityksesi Maventa- tai verkkolaskut.fi-tilille
Mikäli aktivoit pankkiverkkoyhteyden Maventa-tililtä, klikkaa oikeasta yläkulmasta Asetukset-linkkiä. Avautuvan sivun vasemmassa reunassa on musta otsikko Lisäpalvelut, jonka alapuolella on linkki Pankkiverkkoasetukset
Klikkaa 'Avaa pankkiverkkoyhteys' ja tämän jälkeen ilmoitat sähköpostiosoitteesi tunnistautumisprosessia varten.
Tämän jälkeen Visma Sign lähettää sinulle sähköpostikutsun, joka sisältää heidän palveluunsa aktivointilinkin sekä salasanan. Huomioi, että linkin voimassaolo on pari päivää. Seuraa viestissä saamiasi ohjeita.
Annettuasi salasanan selaimeesi avautuu uusi välilehti, jossa voit esikatsella sinulle lähetettyä asiakirjaa. Kun olet lukenut asiakirjan, sulje välilehti ja palaa allekirjoitussivulle.
Allekirjoittaaksesi asiakirjan kirjoita henkilötunnuksesi ja tunnistaudu sen jälkeen henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tällä varmistetaan henkilöllisyytesi. Tietojasi ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen.
Tunnistautumisen jälkeen saat allekirjoitetun asiakirjan sähköpostiisi.
Saat sähköpostitse tiedon palvelun avautumisesta noin viikon sisällä aktivoinnista
Pankkiverkon aktivointi pitää tehdä admin-oikeudet omaavalla käyttäjätunnuksella. Tunnistautuminen tehdään omilla, henkilökohtaisilla verkkopalvelutunnuksilla eli ei esim. yrityksen tunnuksilla.
Maventa verkkolaskutuspalvelun käyttöönotto Passelissa voidaan tehdä Laskutus ja myyntireskontra osion Lähetä –toiminnon kautta tai Ostoreskontra osion Vastaanota –toiminnon kautta.
Jos yrityksenne on jo rekisteröitynyt Maventa palveluun, niin voidaan yrityksen ja käyttäjän tunnistetiedot syöttää suoraan Passeliin Maventan käyttöönottamiseksi.
Maventan käyttöönotto, jos yrityksesi on jo Maventa verkkolaskutuspalvelun käyttäjä:
Avaa Passeli ohjelma ja valitse yläpalkista ”Perustiedot” -> ”Yrityksen yhteystiedot”
Valitse avautuvasta ikkunasta Maventa –välilehti
Syötä avautuvaan ikkunaan käyttäjän API avain sekä yrityksesi UUID tunnistetiedot. Molemmat tiedot löytyvät Maventan verkkopalvelusta.
Maventan käyttöönotto, jos yrityksesi ei ole vielä rekisteröitynyt Maventa verkkolaskutuspalvelun käyttäjäksi:
Avaa Passeli ohjelma ja valitse Laskutus ja myyntireskontra tai Ostoreskontra -osio
Valitse osiosta Lähetä tai Vastaanota –toiminto
Valitse avautuvasta ikkunasta Maventa –välilehti ja sen jälkeen paina linkkiä ”Rekisteröidy ja luo käyttöönottotunnukset”
Syötä ja täydennä avautuvaan ikkunaan yrityksesi sekä käyttäjän tiedot.
Valitse palvelut joita haluat Maventalta. Huomioi, että voit halutessasi kaikkia palveluita muuttaa tai ottaa käyttöön Maventan verkkosivuston kautta tai suoraan Passeli ohjelmasta.
Yleisimpiä asetuksia ja palveluita:
”Laskujen vastaanotto” on palvelu jota kautta voit ladata Passelin ostoreskontraan saapuneet ostolaskusi.
”Estä saman laskunumeron käyttö palvelussa” on toiminto jonka avulla voit olla varma että samaa laskua ei kahteen kertaan lähetetä eteenpäin Maventan kautta.
”Älä lähetä sähköpostitse” on toiminto, jolla estetään laskujen lähettäminen asiakkaiden sähköpostiin.
”Print & Send” palvelu on Maventan tulostuspalvelu. Voitte halutessanne lähettää myös Maventan kautta laskut, jotka ei ole verkkolaskuja. Tällöin Maventa tulostaa laskunne ja lähettää Postitse paperisen laskun.
Lähetä -toiminto mahdollistaa laskujen lähettämisen asiakkaille Maventan kautta. Palvelun käyttöönotto vaatii rekisteröitymisen kyseisen palvelun käyttäjäksi.
Lasku lähetetään tulostuspalveluun pakotetusti, jos verkkolaskuosoite kenttään kirjoitetaan PRINT tai TULOSTUS.
Tällöin Maventa tulostaa laskun ja postittaa asiakkaallenne siinä kirjeluokassa, joka on määritetty Maventan asetuksissa (Priority / Economy). Mikäli asiakaskortilla on annettu sähköpostiosoite ja sähköpostiin lähetystä ei ole erikseen kielletty Maventan palvelussa olevalla asetuksella, niin lasku lähetetään sähköpostiin.
Tämän jälkeen lasku luodaan normaalisti ja lasku voidaan lähettää Lähetä-toiminnon kautta.
Jos sähköpostiosoitetta ei ole annettu asiakaskortilla eikä asiakaskortilla ole määritettynä verkkolaskuosoitteita sekä tulostuspalveluun lähetystä ei ole Maventan palvelussa erikseen kielletty, niin lasku lähetetään tulostuspalveluun.
Lasku lähetetään sähköpostiin myös tilanteissa, mikäli asiakkaalle ei ole mahdollista lähettää laskua finvoicena ja sähköpostiin lähetystä ei ole erikseen kielletty.
Myöhässä olevien suoritusten korot on vietävissä korkorekisteriin. Korkorekisteristä voidaan laatia asiakaskohtainen korkolasku.
Asiakaskortilla pitää olla valittuna ”Korkolaskut” valinta
Tilanteessa, jossa laskun suoritus on ollut myöhässä ja laskulle on kertynyt korkosaatavia, voidaan korot ohjata suorituksen kirjauksissa korkorekisteriin.
Suorituksen kirjausikkunassa pitää ensiksi tarkistaa suorituksen kirjauspäivä, jolloin ohjelma laskee automaattisesti myöhässä olevat päivät ja kertyneen koron. Korko lasketaan asetuksissa määritetyllä viivästyskorolla.
Suorituksen kirjausikkunassa on valinta ”Vienti korkorekisteriin”, mistä korko ohjataan korkorekisteriin.
Korkorekisteriin pääsette valitsemalla Laskutus ja myyntireskontra osion yläpalkista ”Laskutus” -> ”Korkolaskut”
Korkorekisteristä valitaan laskutettava asiakas ja tarkistetaan korkolaskujen yleistiedot.
Painetaan lopuksi ”Laadi laskut”, jolloin korkolasku luodaan laskutukseen
Laskun kirjauksessa voidaan muuttaa kirjanpitotilit tarvittaessa. Ohjelma tarjoaa laskunkirjauksessa oletustilien mukaisia tilejä.
Mikäli riviosalla ei näy kredit-tili saraketta, tulee kyseinen sarake valita näkyviin riviosan työkalurivin ”Näytä sarakkeet” -painikkeesta
Myynti- ja ostotapahtumille kirjataan kirjanpidon tilinumerot. Mikäli tulosteissa on nähtävillä 6-numeroisia tilinumeroja, oletustileille ei ole määritelty kirjanpidontilejä. Ohjelmaan tulee perustaa kirjanpidon tilit ja sen jälkeen määritellä oletustileille käytettävät tilit.
Mikäli käytössäsi on kirjanpito osio, suorita kirjanpidon käyttöönotto ja valitse käytettävä tilikartta kirjanpidossa.
Mikäli käytössä ei ole kirjanpito-osiota, voit perustaa tilit ”Perustiedot” -valikosta ”Tililuettelon ylläpito”.
Tililuettelopohja voidaan myös hakea painamalla ”Hae tilit” -painiketta. Valmiit tililuettelopohjat löytyvät
ohjelman asennushakemistosta ”Tililuettelo” kansiossa. TK -alkuiset tiedostot ovat tilikartta- / tililuettelomalleja.
Tili no -kenttään annetaan kirjanpitotilin yksilöivä tilinumero.
Selite kenttään annetaan kirjanpitotilin selkokielinen nimi, joka näkyy esim. raporteilla.
Tilityyppi vaikuttaa tililuettelon tilien tarjontajärjestykseen valittaessa kirjanpitotiliä pudotusvalikosta.
Verokäsittely kohdassa määritellään tilin käyttäytyminen arvonlisäverotuksen kannalta. Mikäli käytössäsi ei
ole liikekirjanpito osiota, riittää että valitset verokäsittelyn tileille, joille kirjataan yhteisöhankintoja tai
käännetyn verovelvollisuuden alaisia ostoja.
Ei käytössä -valinnalla kirjanpitotili tehdään passiiviseksi, jolloin se ei näy valintalistoissa, eikä sille voi tehdä kirjauksia
Tallennetaan annetut tiedot painamalla OK
Oletustilien valinta
Perustiedot valikosta valitaan ”Oletustilien ylläpito”.
Valitse tilinumero sarakkeessa jokaiselle käytettävälle tilille haluttu kirjanpidontili, jolloin ohjelma tarjoaa
oletuksena sitä tiliä mikä on valittuna.
Paina OK -painiketta, jolloin muutokset tallentuvat
Laskutuksessa on mahdollista luoda kirjanpitoaineisto, joka voidaan lukea Passeli+ Professional ja Passeli Yritys ohjelmien kirjanpitoon.
Kirjanpitoaineisto luodaan annetusta ajanjaksosta. Kirjanpitoaineiston luonti lukitsee annetun ajanjakson laskut ja suoritukset.
Valitse Laskutus ja myyntireskontra osion yläpalkista ”Laskutus” -> ”Kirjanpitoaineiston luonti”
Anna ajanjakso, jolta haluat luoda kirjanpitoaineiston
Määritä tiedosto kenttään hakemistopolku, jonne kirjanpitoaineisto luodaan. Polku voidaan myös hakea painamalla kentän oikealla puolella olevaa painiketta, jossa on kolme pistettä (…)
Paina OK –painiketta luodaksesi aineiston
Aineiston luonti lukitsee tapahtumat luodun aineiston ajanjakson mukaisesti
Mikäli kirjanpidon tulosteissa näkyy 6-numeroisia tilinumeroita omien kirjanpitotilienne sijaan omia tilejänne ei vielä ole kohdistettu ohjelman järjestelmätileille.
Tarkistakaa ensin ylävalikon Perustiedot -> Tililuettelon ylläpito -valintojen takana tarvitaanko tililuetteloonne täydennyksiä tai muutoksia. Tarvitsemanne tilinumerot saatte kirjanpitäjältänne.
Valitkaa seuraavaksi ylävalikosta Perustiedot -> Oletustilien ylläpito.
Kohdistakaa omat tilinumeronne ohjelman järjestelmätileihin valitsemalla rivi riviltä Tilinumero-sarakkeessa hiirellä valiten avautuvasta valikosta oikeat tilit. OK-napin painallus tallentaa muutokset ja sulkee ikkunan.
Rakennuspalveluiden ja romumyynnin myyntilaskun kirjaaminen helpottuu myyntialueiden luomisen kautta.
Valitaan ohjelman yläpalkista ”Perustiedot” -> ”Myyntialueet”
Lisätään myyntialueiden ylläpitoon uusi rivi ”Rakennuspalvelut” tai ”Romumyynti” ja kirjataan selitteeseen laskuille tulostuva selite voimassaolevasta direktiivistä. (esim. AVL 8 C §:ään tai direktiiviin(Art. 199, Dir.2006/112/EY)) tai vastaavat tiedot romumyynnin osalta.
Tallennetaan myyntialue ”OK” painikkeella
Avataan Asiakaskortisto ja valitaan asiakkaan ”Muut tiedot” välilehdelle myyntialueeksi luotu ”Rakennuspalvelut” tai ”Romumyynti” ja tarkistetaan että asiakaskortilla on annettuna asiakkaan Y-tunnus ja ALV-tunnus.
Valitaan oletustilien ylläpidosta Rakennuspalveluille oletus myyntitili ja samoin romumyynnille. Valitse ohjelman yläpalkista ”Perustiedot” -> ”Oletustilien ylläpito”
Valitse ”Rakennuspalvelut” tai ”Romumyynti” myyntialueelle haluamasi kirjanpidon myyntitili, jotta myynti ohjautuu kirjanpidollisesti oikealle tilille.
Nyt voit luoda laskun asiakkaalle ja laskutulosteella näkyy rakennuspalveluiden ja romumyynnin myynnissä vaaditut tiedot laskun verottomuudesta.