Inmiddels is er al veel gebeurd en ontwikkeld door de verschillende teams ten behoeve van Werkgebonden Personenmobiliteit. Het uiteindelijke rapport waar alle gegevens in beschikbaar moet zijn voor de juiste aanlevering in het RVO portaal is sinds vorige week ook beschikbaar!
Voorbeeld:
Het rapport
Het rapport bestaat uit twee pagina's. De eerste pagina geeft de declaraties uit de App weer en de tweede pagina geeft de declaraties vanuit HR Core en Self Service weer. Gebruik je dus de App of HR Core (of misschien allebei) dan vind je dit allemaal terug in dit rapport. Daarnaast vind je op beide pagina's dezelfde informatie terug ten behoeve van het Woon-Werk verkeer. Declaraties App Voor de declaraties uit de App hebben we kort geleden nieuwe tabellen beschikbaar gesteld. Meer informatie hierover vind je terug in dit artikel: Declaraties en Gewerkte Dagen beschikbaar! Declaraties HR Core
In HR Core zijn een aantal nieuwe rubrieken geintroduceerd om de rapportageverplichting te ondersteunen. Hier lees je meer over in - Werkgebonden personenmobiliteit (CO2 registratie) en Nieuwe entiteit beschikbaar voor declaraties zakelijke dienstreizen Deze entiteit "Declaratie Mutaties", oftewel DPIC301 uit HR Core, is de basis voor deze pagina.
Woon-Werk Alle toegevoegde PI rubrieken die relevant zijn voor dit thema vind je terug in de visualisatie aan de rechterkant op beide pagina's.
NIEUW : Toelichting beschikbaar in het rapport
Voor meer informatie over de gebruikte kolommen en rubrieken in HR Core kun je nu ook in het rapport zelf de juiste informatie vinden. Rechtsboven in kun je nu klikken op het volgende icoontje:
Als je daarop zie je onderstaand scherm met meer informatie over de gebruikte kolommen en tabellen:
Daarnaast kun je ook kijken welke opties je hebt om de informatie goed te kunnen exporteren:
Rapport activeren
Het rapport moet eerst geactiveerd worden voordat je deze kunt bekijken. Dit doe je op de volgende manier:
Inleiding
Vanaf nu is het mogelijk te rapporteren op gegevens van Gewerkte Dagen en Declaraties uit de Youforce APP. Tot nu toe was het mogelijk de data te exporteren in CSV formaat en dat te gebruiken in bijvoorbeeld Excel. Dat is nu niet meer nodig, omdat je deze data nu in Reporting en Analytics kunt gebruiken. Dit geeft je veel meer mogelijkheden, want het is nu onderdeel van het datamodel van Reporting & Analytics. Dat betekent dat je het kan combineren met bijvoorbeeld gegevens van HR Core Online.
Wat
Je hebt beschikking over 3 nieuwe tabellen, namelijk:
Declaraties Onkosten
Declaraties Kilometers
Gewerkte Dagen.
In deze tabellen vind je alle relevante kolommen terug van de bijbehorende onderdelen in de Youforce APP. Deze tabellen hebben we voor iedereen aangezet. Wil je deze data niet gebruiken? Zet deze tabellen dan weer uit in het configuratiescherm.
Voor meer informatie over de specifieke kolommen kun je de tabel ‘Datamodel Informatie’ raadplegen die in het datamodel zit.
Inspiratie
Hieronder alvast wat ideeen voor (standaard) rapporten die we van een aantal van jullie hebben gekregen. Doe er je voordeel mee bij het bouwen van je eigen rapporten!
Declaraties Onkosten:
Mogelijke dubbele uitgaven identificeren
Uitgaven identificeren die gedaan zijn op een feestdag
Uitgaven identificeren voor een specifieke categorie (bijv. parkeren) m.b.t. kilometervergoedingen op dezelfde dag
Uitgaven groeperen per CEA / Instellingsnummer
Inzichten bieden per dienstverband
Uitgaven per status; hoeveel geld moet ik betalen wanneer ze goedgekeurd worden
Declaraties Kilometers:
Uitgaven identificeren op basis van "Woon-werkcorrectie"
Uitgaven identificeren op basis van "Woon-werkcorrectie" m.b.t. Werklocatiegegevens (gewerkte dagen) op dezelfde dag
Kilometervergoeding per status; hoeveel geld moet ik betalen wanneer ze goedgekeurd worden
Mogelijke dubbele uitgaven identificeren
Uitgaven identificeren gedaan op een feestdag
Gewerkte Dagen:
Gewerkte dagen / Thuis op een feestdag
Gewerkte dagen / Thuis in het weekend
Groeperen per CEA / Instellingsnummer
Volgende stappen
Op basis van deze nieuwe data gaan we kijken naar nieuwe standaard rapporten. Meer informatie over de rapporten volgt nog. Heb je nog meer goeie ideeën ? Laat het ons weten op de ideeën pagina op deze community!
Zoals aangegeven in het volgende artikel Youforce - Werkgebonden personenmobiliteit (CO2 registratie) zullen we werkgebonden personenmobiliteit ondersteunen in Youforce voor zakelijke dienstreizen en woon-werkverkeer. Hiervoor zijn al meerdere ontwikkelingen geweest, zoals bijvoorbeeld voor HR Core Beaufort. Voor Reporting & Analytics zijn we ook al aan de slag gegaan door de benodigde data vanuit de App beschikbaar te stellen Declaraties en Gewerkte Dagen beschikbaar! Vanaf nu is het ook mogelijk om op de gerelateerde data uit HR Core Beaufort te rapporteren voor de zakelijke dienstreizen. We hebben namelijk een nieuwe entiteit toegevoegd: Declaratie Mutaties. De bron van deze tabel is DPIC301 in HR Core Beaufort en bevat de volgende kolommen:
Kolomnaam Reporting
Brontabel BO4
Rubriek BO4
Datum mutatie
DPIC301
mutdt
Ingang mutatie
DPIC301
inggsmut_dt
Rubriek
DPIA028
prompt
Rubriekcode
DPIC301
rubriek_kd
Volgnummer mutatie
DPIC301
vm_vlgnr
Waarde
DPIC301
waarde
In deze tabel komen alle mutaties die gemaakt zijn op een set nieuwe rubrieken, PI rubrieken voor declaraties:
PI0368
Auto benzine zakelijk
PI0369
Auto diesel zakelijk
PI0370
Auto plug in hybride zakelijk
PI0371
Auto 100% elektrisch zakelijk
PI0372
Auto andere brandstoffen zakelijk
PI0373
Motorfiets benzine zakelijk
PI0374
Motorfiets elektrisch zakelijk
PI0375
Bromfiets/scooter benzine zakelijk
PI0376
Bromfiets/scooter elektr. (incl. sp-ped/) zakelijk
PI0377
E-bike/ fiets/ lopen zakelijk
De nieuwe rubrieken die zijn aangemaakt zijn gekenmerkt als variabele rubrieken, maar zijn het feitelijk niet. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake van een koppeling naar Gemal. Deze rubrieken zijn uitsluitend bedoeld voor rapportagedoeleinden omtrent werkgebonden personenmobiliteit. Elke mutatie op deze speciale rubrieken aangeleverd vanuit Self Service wordt opgeslagen in de Beaufort tabel DPIC301. Deze tabel vormt de bron voor de rapportages.
Wat
Vanaf vandaag zijn er 4 extra velden beschikbaar in de entiteit Peildata. Met deze nieuwe velden kun je eenvoudig een periode/jaar selecteren en zien wie er in die periode een jubileum had en welke jubileum deze medewerker had.
Hoe werkt het?
Selecteer Jubileum en Jubileum Datum
Maak een slicer van de kolom Peildatum.
De resultaten in de tabel worden gefilterd op basis van de selectie in de slicer.
Deze maand stellen we een aantal nieuwe standaard rapporten beschikbaar, verlof rapporten.
Waarom
Dit doen we ter ondersteuning van de overstap van Report Builder naar Youforce Reporting, waarvan we als eerst de overstap maken voor alle verlof rapporten. Deze overstap gaat gepaard met veel werk om alle rapporten om te bouwen. Het toevoegen van deze rapporten verlicht waar mogelijk het werk wat er gedaan moet worden. Daarnaast biedt het een basis voor eigen rapporten. Door deze rapporten te kopieren en aan te passen wordt het een stuk eenvoudiger om eigen rapporten te maken. Voor meer informatie over de overstap naar Youforce Reporting zie Stapsgewijze uitfasering Report Builder .
Wat
In augustus gaan we in twee stappen 4 nieuwe rapporten beschikbaar stellen en doen een update van bestaand rapport:
Stap 1 - beschikbaar vanaf 16 augustus:
Verjaring verlof (nieuw)
Verlofrechtmutaties (nieuw)
Verlofsaldo (update)
Stap 2 - beschikbaar eind augustus:
Verlofregeling (nieuw)
Verlofblokkade (nieuw)
Verlofdashboard (nieuw)
In deze rapporten zie je een aantal algemene elementen die in alle rapporten terugkomen en in de toekomst ook in de bestaande standaard rapporten worden toegepast:
Verbeterde look en feel (kleuren en slicers)
Totalen (rechtsboven)
Nieuwe slicer die zoeken op medewerker makkelijk maakt
Gebruik van titels en subtitels ter verduidelijking van rapporten
Verjaring verlof - Dit rapport geeft inzicht in de verlofuren die gaan verjaren
Verlofrechtmutaties - dit rapport geeft inzicht in de verlofrechtmutaties per medewerker
Verlofsaldo - update van bestaand standaard rapport
Hoe
Deze rapporten staan standaard uitgeschakeld en zal dus eerst ingeschakeld moeten worden in het configuratiescherm. Dit doe je als volgt:
Ga naar het configuratie scherm:
Klik op standaard rapporten:
Klik op beheer groepen om het rapport beschikbaar te stellen aan de gewenste gebruikersgroep:
In het datamodel is de hierarchie van de organisatorische eenheden beschikbaar. Deze velden hadden alleen wat beperkingen. Zo was het niet mogelijk om de kolom naam te wijzigen en werden alle niveaus standaard toegevoegd. Daarnaast er ontbrak er ook nog de hierarchie voor korte naam van de org. eenheid en de sleutel van de org. eenheid.
Dit alles hebben we nu verbeterd. Er is nu een nieuwe folder beschikbaar waar alle velden in staan, gegroepeerd per type. Er zijn nu drie subfolders voor de Korte Naam, Omschrijving en de Sleutel van de hierarchie van de organisatorische eenheden.
De kolommen die voorheen beschikbaar waren kun je nu niet meer toevoegen aan je rapporten en dashboards, maar de bestaande rapporten werken nog wel gewoon.
Al deze wijzigingen hebben we ook toegepast in de entiteit Roltoewijzing Org. Eenheid
Het is vanaf nu mogelijk om een nieuwe entiteit te activeren in je datamodel, Gebruikers HR Core. In deze entiteit vind je onderstaande rubrieken terug die je kunt gebruiken in je rapportages. Deze rubrieken komen uit de HR Core tabel DPIA009 en is te combineren met gegevens uit Systeemmutaties, Salarismutaties en Indirecte mutaties. Het is uiteraard ook mogelijk om een rapport te maken met uitsluitend gegevens uit deze nieuwe entiteit. Indien je een rapport maakt met uitsluitend kolommen uit de entiteit Gebruikers HR Core, dan wordt de data niet gefilterd op basis van toegang tot afdelingen (roltoewijzing). Iedere gebruiker die toegang heeft tot dit rapport zal dan alle data uit die tabel kunnen zien.
Entiteit Activeren
Als je gebruik wilt maken van deze entiteit dan moet je deze eerst activeren in het configuratiescherm.
Ga naar het datamodel scherm:
Klik op entiteiten:
Selecteer de entiteit(en) die je wil activeren:
Sla de wijziging op:
De afgelopen weken waren er een aantal van jullie die geen rapporten meer konden exporteren. De knop exporteren gaf een foutmelding:
Daarnaast was het tot nu toe niet mogelijk om standaard rapporten en kopieen van standaard rapporten te exporteren.
Dit is vanaf nu WEL mogelijk!
% Nulverzuim was al een tijdje aanwezig in het analytics model. Nadat we hier met een aantal gebruikers verder in zijn gedoken zijn we tot de conclusie gekomen dat de berekening iets anders moet. Nulverzuim wordt niet gedefinieerd door het CBS, waardoor er verschillende mogelijkheden zijn. Daarom hebben we in dit geval gekozen voor de definitie die VERNET hanteert voor Nulverzuim. Vernet zegt het volgende "De som van het aantal dienstverbanddagen per dienstverband zonder verzuim, gedeeld door de som van het totaal aantal dienstverbanddagen van alle dienstverbanden.
Het percentage nulverzuim zegt iets over hoeveel werknemers er volledig inzetbaar zijn. Om die reden wordt vangnetverzuim ook meegenomen in de berekening"
Wat is er nu aangepast? Voor de aanpassing telden we alle dagen dat er niet verzuimd was van alle dienstverbanden in de geselecteerde periode en deelden we dit door alle beschikbare dagen. Na de aanpassing tellen we alleen de niet verzuimde dagen van de dienstverbanden die geen enkele dag ziek zijn geweest in de geselecteerde periode en dat delen we dan weer door het totaal aan beschikbare dagen.
Later vandaag (07 Maart) vernieuwen we het standaard rapport Verzuimstatistieken. Onderstaande wijzigingen worden doorgevoerd:
Vernieuwd design wat in de toekomst ook voor andere standaarden gebruikt kan gaan worden.
Verzuim % Extra Lang is toegevoegd
Verzuim % 2e Jaar en 3e Jaar zijn weggehaald, omdat dit verwarrend is om in combinatie met duurklassen te gebruiken in 1 tabel. Zie hiervoor ook het artikel Verzuimduurklassen
Nulverzuim % toegevoegd
Slicer voor selecteren 'Jaar' is uitgebreid met optie om ook kwartalen te selecteren.
Tot vorige week kon het voorkomen dat de data in Youforce Reporting een aantal keer per dag niet beschikbaar was, omdat de data op dat moment werd ververst. We proberen de data zo vaak mogelijk te verversen, maar de keerzijde hiervan is de foutmelding vaak kon optreden. De melding die je in deze situatie kon krijgen is als volgt:
Dit hebben we nu verholpen. Tijdens het verversen van het datamodel is de data gewoon beschikbaar en krijg je geen foutmelding meer. Op het moment dat de verwerking van de data volledig is afgerond krijg je pas de resultaten in je rapporten te zien. Het is niet zo dat dit stap voor stap zichtbaar wordt tijdens het verversen.
Waarom
Bij het inzichtelijk maken van dienstverband wijzigingen was het advies om de benodigde kolommen toe te voegen en te agregeren op startdatum en einddatum, zoals in onderstaand voorbeeld. Het probleem hiermee was dat dit niet goed ging in de situatie van een dienstverband die bijv. twee keer dezelfde functie had gehad. In dat geval zag je maar 1 regel en niet de beide keren dat diegene op die functie zat:
Dit probleem is onder andere aangekaart en besproken in dit forum bericht Eerste / laatste functie / OE uitdaging
Wat
Vanaf vandaag is er een nieuwe folder met kolommen beschikbaar in de entiteit Dienstverband Historie. In deze folder vind je een lijst met kolommen terug die je zullen helpen bij het inzichtelijk maken van wijzigingen in het dienstverband.
Voorbeeld van Functie wijzigingen met de nieuwe kolom Functie datum wijziging:
Voorbeeld van Functie wijzigingen met de nieuwe kolom Functie datum wijziging inclusief start en einddatum:
In de tabel salarisresultaten hebben we twee folders voor Salarisperiode en Verwerkingsperiode. In de laatstgenoemde hebben we een kolom Jaar (incl. huidig). Deze kolom laat de tekst 'huidig' zien bij het huidige jaar. Het voordeel hiervan is dat je dit in een slicer/filter kunt gebruiken in je rapport zodat je niet iedere jaar het rapport hoeft aan te passen als je standaard het huidige jaar geselecteerd wil hebben. Dit hadden we nog niet toegevoegd aan de tabel Salarisperiode, dit is nu wel toegevoegd, zodat je dezelfde functionaliteit ook voor de salarisperiode kunt gebruiken.
De kolom 'Dienstverband status' in Dienstverband historie laat niet op iedere regel van de historie de juiste status zien. Deze kolom kijkt namelijk naar de datum uit dienst bij de bijbehorende historie regel, maar deze datum wordt pas aan het einde van het dienstverband vastgelegd.
De oplossing die we hebben toegepast is tweeledig:
Nieuwe kolom 'Datum uit dienst (huidig)' die op iedere historie regel de huidige datum uit dienst laat zien
Dienstverband status is nu gebaseerd op deze nieuwe kolom zodat iedere regel de juiste dienstverband status laat zien.
Het is vanaf nu mogelijk om een nieuwe entiteit te activeren in je datamodel, Cafetariaregeling. In deze entiteit vind je onderstaande rubrieken terug die je kunt gebruiken in je rapportages.
Deze enteit is gerelateerd aan de Dienstverband entiteit. Dus alle dienstverband gegevens kun je combineren met deze nieuwe entiteit, maar denk ook aan de entiteiten Functie, Organisatorische Eenheid, Persoon en Dienstverband Vrije Velden.
Nieuwe Kolommen
Onderstaande kolommen vind je terug in deze nieuwe entiteit:
Kolomnaam
Bron
Cafetariaregeling ID
Cafetariaregeling volg nr
Bron-doel verhaal code
P02749
Bron-doel verhaal
DPIA029
Bron Uitvoercode
P02949
Bron Uitvoercode oms
DPIC004
Doel Uitvoercode
P02952
Doel Uitvoercode oms
DPIC004
Max Uitruilbedrag
P02954
Toepassing Saldo code
P02956
Toepassing Saldo
DPIA029
Activeren code
P02958
Activeren
DPIA029
Verrekening
P02986
Maximeringsmoment code
P02987
Maximeringsmoment
DPIA029
Entiteit Activeren
Als je gebruik wilt maken van deze entiteit dan moet je deze eerst activeren in het configuratiescherm.
Ga naar het datamodel scherm:
Klik op entiteiten:
Selecteer de entiteit(en) die je wil activeren:
Sla de wijziging op:
Wanneer je te gebruikt maakt van een groot aantal groepen voor het autoriseren van rapporten kan het beheer daarvan veel tijd kosten. Het overzichtelijk en makkelijk benaderen van de juiste groep kan daarbij helpen. Daarom hebben we een paar kleine verbeteringen aangebracht die helpen bij het organiseren en en vinden van de juiste groepen. Daarnaast is het nu ook makkelijker om rapporten te autoriseren.
Groepen organiseren
Voor het organiseren van groepen hebben we een tweetal verbeteringen toegepast:
Zoeken op de groepsnaam
Sorteren op groepsnaam
Beheer Rapporten
Tot vandaag kon je niet in 1 oogopslag zien welke rapporten waren toegewezen aan de autorisatiegroep. Om te zien welke rapporten waren toegewezen moest je alle rapporten langsgaan en bekijken welke wel of niet geselecteerd was. Dit is nu aangepast, zodat alle geselecteerde rapporten bovenaan staan: Selecteer Beheer Rapporten:
De geselecteerde rapporten staan bovenaan!
Wanneer je een heleboel rapporten maakt en beschikbaar stelt aan je eindgebruikers wordt de noodzaak om deze rapporten goed te kunnen organiseren steeds groter. Daarom hebben we een aantal verbeteringen in Reporting & Analytics gedaan die het organiseren van rapporten wat toegankelijker maakt.
Het is vanaf nu mogelijk om als gebruiker de kolommen aan te passen in de lijst weergave, waar je alle rapporten kunt benaderen.
Dit kun je doen door op de nieuwe knop te klikken rechtsboven de lijst met rapporten:
Als je hierop klikt krijg je het volgende scherm te zien:
Op dit scherm kun je de volgorde van de kolommen aanpassen en je kunt ze in of uitschakelen:
Door op de drie horizontale streepjes te klilkken kun je de bijbehorende regel naar boven of beneden slepen en de volgorde aanpassen.
Door op het oogje te klikken kun je een kolom inschakelen of uitschakelen
Iedere gebruiker kan dit voor zichzelf doen. De gemaakte keuze wordt onthouden, zodat je dit steeds hoeft aan te passen als je opnieuw inlogt.
Op de laatste dag van februari hebben we een aantal nieuwe metingen voor verzuim aan het analytics model toegevoegd, namelijk:
Verzuimdagen Ongewogen
Verzuimdagen Ongewogen Kort
Verzuimdagen Ongewogen Middellang
Verzuimdagen Ongewogen Lang
Verzuimdagen Ongewogen Extra Lang
De gewogen varianten van deze metingen waren al een tijdje beschikbaar, maar nu is de ongewogen variant ook beschikbaar. Je vindt ze terug helemaal onderin de folder Verzuim van de entiteit Analytics:
Het datamodel is nu uitgebreid met de kolom Verzuimmeldingen in periode. Je kunt deze nieuwe kolom vinden in de entiteit Verzuimgeval Meerdere gebruikers hebben gevraagd om deze kolom in het operationele datamodel. In Analytics was een vergelijkbare kolom al beschikbaar. Deze nieuwe kolom kun je als volgt gebruiken:
Maak een filter of slicer op basis van Peildatum in de tabel Peildata Filters
Voeg de nieuwe meetwaarde toe aan je visualisatie.
Selecteer de gewenste periode in de Slicer/Filter en je ziet nu het aantal meldingen per dienstverband of medewerker in de geselecteerde periode.
Voor meer informatie over Peildatum zie onderstaande artikelen.
Peildata entiteit verbeterd! Peildatum beschikbaar in Youforce Reporting
Waarom?
De berekening van de bestaande kolommen Ziekmeldingsfrequentie en Ziekmeldingsfrequentie (gewogen) waren het afgelopen jaar al wel beschikbaar. De verschillen met report builder bleken erg groot, nadat we opnieuw de CBS verzuimstandaard hadden bekeken en de wijzigingen hadden doorgevoerd in Youforce Reporting. De CBS Verzuimstandaard schrijft voor dat je deze meetwaarde namelijk moet berekenen op jaarbasis. Dit hebben we in Report Builder niet eerder zo gedaan. Daarom hebben we nieuwe velden geïntroduceerd:
WAT
Er zijn twee 4 nieuwe velden gereleased op vrijdag 8 december voor meldingsfrequentie verzuim in Youforce Analytics: Meldingsfrequentie en Meldingsfrequentie (Jaarbasis) zijn beschikbaar in de folders verzuim en voortschrijdend gemiddelden:
Meldingsfrequentie: deze lijkt het meest op de meldingsfrequentie in report builder waar de berekening niet door doorgerekend op jaarbasis.
Meldingsfrequentie (jaarbasis): deze komt het meest overeen met de al bestaande waarde in Youforce Reporting Ziekmeldingsfrequentie en berekent de meldingsfrequentie dus naar jaarbasis.
Meldingsfrequentie (12M): zelfde als nummer 1 maar dan als voortschrijdend gemiddelde
Meldingsfrequentie (jaarbasis (12M): zelfde als nummer 2 maar dan als voortschrijdend gemiddelde
Ook het standaardrapport Verzuimstatistieken heeft deze nieuwe kolom.
Voor meer informatie over de berekening van deze nieuwe velden kun je de volgende pagina raadplegen.
Meldingsfrequentie
Belangrijke vragen:
Waarom hebben jullie de bestaande meetwaarden niet aangepast? Voor zover mogelijk proberen we bij dit soort wijzigingen de bestaande velden te gebruiken, zodat alle bestaande rapporten blijven werken en er geen aanpassingen in rapporten gedaan hoeven worden. In dit geval moesten we ook de naamgeving aanpassen van de kolommen. De vorige naamgeving die we gebruikten kwamen niet meer overeen met de nieuwe betekenissen van deze velden.
Daarom hebben we nieuwe velden gemaakt en de bestaande kolommen verborgen.
Wat betekent dit voor onze bestaande rapporten waarbij we de oude meetwaarden gebruikten?
Deze rapporten en dashboards werken nog gewoon, omdat we de oude meetwaarden nog niet hebben verwijderd. Ze bestaan nog wel, maar je kunt ze niet meer selecteren voor nieuwe rapporten en dashboards. Als je al graag de nieuwe meetwaarden wil gebruiken dan kun je de huidige rapporten aanpassen. In de komende weken gaan wij analyseren welke rapporten de oude meetwaarden gebruiken en zullen wij de wijziging toepassen in de rapporten die jullie nog niet zelf hebben aangepast! Hiervan houden we jullie op de hoogte.