In deze video leggen worden de diverse mogelijkheden van de app getoond. In de video vindt je onder andere:
Veilig en eenvoudig inloggen met gezichtsherkenning
Direct inzicht in documenten uit het personeels- en salarisdossier
Salaris berekenen
Declareer in een paar seconden onkosten
Reiskosten declararen
Verzuimmelding leidinggevende
Reis- of thuiswerkvergoeding
Dit document is bedoeld voor functioneel beheerders van organisaties die zowel in de Youforce app als in Youforce op de desktop gebruik maken van verlof. In dit document wordt de werking en inrichting van verlof beschreven.
Dit document is niet bedoeld als gebruikershandleiding voor eindgebruikers zoals medewerkers en managers, maar het document beschrijft welke functionaliteit beschikbaar is en hoe het gebruikt kan worden.
Aangezien het mogelijk is om additionele rubrieken toe te voegen bij ziekteverzuim via de Youforce app krijgen krijgen we soms de vraag welke rubrieken al standaard gevuld kunnen worden. In dit kennisartikel staat een overzicht van alle HR Core rubrieken die gevuld worden vanuit de Youforce app & desktop met betrekking tot ziekte.
Hou er rekening mee dat dit niet betekent dat altijd alle rubrieken gevuld worden. Een tweetal simpele voorbeelden:
Hersteldatum (P01606) zal uiteraard niet gevuld worden bij een registratie ziekteverzuim
Soort vangnetgeval (P01645) zal uiteraard alleen gevuld worden bij een specifiek vangnetgeval
Rubriekcode
Omschrijving scherm
Toelichting
P01600
Datum eerste ao-dag
P01603
Datum ziekmelding
P01604
Tijdstip ziekmelding
P01609
Wegens
Z - Ziekte
B - Bedrijsongeval ZW - Zwangerschap (enkel voor ziekte tgv)
P01613
Indicatie zwangerschapsverlof
Krijgt standaard waarde N mee
P01645
Vangnetgeval
03 - Zwangerschap/bevalling
07 - Orgaandonatie
P01607
Beter gemeld op
P01606
Hersteld op
P01640
Ziektetijdvak Vanaf
P01641
Ziektetijdvak Tot
P01642
Ziektetijdvak % ziek
Er zijn ook een aantal belangrijke velden die niet expliciet vanuit de Youforce app doorgestuurd worden, maar automatisch bepaalde worden door HR Core (zoals ook wanneer je de mutatie handmatig in HR Core zou doen).
P01616 - Startdatum AO
P01608 - Nieuw / Doorlopend
Dit document is bedoeld voor functioneel beheerders van organisaties die gebruik maken van de Youforce app. Dit document geeft inzicht in welke inrichting noodzakelijk is voordat de Youforce app gebruikt kan worden.
Met het in gebruik nemen van de declaraties via de Youforce app & desktop zal de werkwijze voor de Salarisprofessional ook veranderen. Dit betekent dat de Salarisadministratie andere en extra controle mogelijkheden krijgt.
In bijgaande presentatie lichten we toe welke extra controle mogelijkheden er zijn. Ook is zichtbaar hoe dit verschilt ten opzichte van bijvoorbeeld een declaratieformulier in Self Service.
Voorheen had je als medewerkers gewoon af en toe een vrije dag. Maar tegenwoordig heb je allerlei verschillende verlofsoorten. Van bovenwettelijk verlof tot betaald ouderschapsverlof. Maar een medewerker wil gewoon nog steeds vrij. Daarom is verlof beschikbaar in de Youforce App en Mijn Youforce. Eenvoudig voor de medewerker, maar volledig automatisch gekoppeld aan verschillende verlofsoorten.
In deze video leggen we uit hoe je verlof activeert.
Als beheerder moet je rechten hebben tot: ► Autorisatiebeheer & Configuratie Verlof
Vanuit de App (& desktop) kan een 'aanvraag werkgeversverklaring woning conform Nationale Hypotheek Garantie (NHG)' worden gestart door de medewerker. Deze aanvraag start een Self Service workflow. De noodzakelijke inrichting in Self Service is beschreven in de handleiding.
Op die manier koppel je deze aanvraag aan jouw organisatie specifieke workflow. Want de flexibiliteit van Self Service biedt iedere organisatie de mogelijkheid om organisatie specifieke werkwijze rondom bijvoorbeeld intentieverklaring, loonbeslagen, templates, e-mails & werk verdeling Personeel - en Salarisadminsitratie etc. te realiseren.
Visma|Raet heeft veel ervaring met de diverse mogelijkheden rondom de workflow en template conform NHG. Via Mijn Visma|Raet kan je eenvoudig een 'aanvraag consultancy' aanmaken. Een consultant van Visma|Raet zal afstemmen welke ondersteuning gewenst is:
Kortweg is het proces als volgt:
We vragen uit van de verschillende onderdelen (ORT, overwerk, flexible budget) welke rubrieken je gebruikt en of deze meetellen in vakantie-geld en eindejaarsuitkering.
We vragen uit of je één of meerdere CAO's/salarisregelingen gebruikt.
We vragen uit wie de intentie verklaring afgeeft bij tijdelijke contracten.
Tot slot is het relevant om te weten of je één of meerdere KvK-nummers gebruikt & of je naast de werkgeversverklaring NHG ook altijd het formulier ''aanvullende voorzieningen'' wil laten genereren.
Op basis daarvan wordt vervolgens de workflow, dialoog, formulieren en templates ingericht.
In de bijlage vind je een voorbeeld van de template zoals deze door de Visma|Raet consultant ingericht kan worden (in combinatie met de workflow, dialoog en template).
Je kunt ook zelf aan de slag gaan met dit proces.
Vanuit de omgeving 4030067 Best practise GOV & HC kun je de workflow "Werkgeversverklaring hypotheek" en daarbijbehorende dialoog DA_Werkgeversverklaring aanvragen_aanmaken downloaden.
Nee, een medewerker onder bewindvoering of met een loonbeslag kan géén bankrekening (IBAN) wijzigen. Ook niet als hij/zij het recht ‘Bankrekening wijzigen' heeft.
In HR Core Beaufort leg je dit vast via rubriek P05030 Loonbeslag met de waarde ‘Ja’.
We hebben hiervoor gekozen omdat:
P05030 Loonbeslag is dé standaard rubriek óp persoonsniveau. Dus als een medewerkers meerdere dienstverbanden heeft (met vastlegging bankrekening per dienstverband) wordt gezorgd dat voor geen enkel dienstverband het rekeningnummer kan worden gewijzigd.
Deze rubriek werkt door op andere relevante plekken, zoals in Flex Benefits waarmee de mogelijkheid om keuzes te maken tijdens een loonbeslag worden beperkt.
Hoe werkt het voor een medewerker?
Stel de medewerker heeft het recht ‘bankrekening wijzigen’ dan kan de medewerker nog steeds zijn eigen rekeningnummer bekijken. Maar de optie ‘wijzigen’ is niet meer beschikbaar.
Voorbeeld zonder loonbeslag mét recht ‘bankrekening wijzigen’
Voorbeeld met loonbeslag en mét recht ‘bankrekening wijzigen’
Rubriek P05030 Loonbeslag heeft waarde <leeg> of Nee
Rubriek P05030 Loonbeslag heeft waarde Ja
In deze video leggen we uit hoe je de basis functionaliteiten van de Youforce App activeert.
Denk aan de mogelijkheden van 'inzicht eigen verzuim', 'personeelsdossier', 'salarisdossier' & wijzigen van eigen gegevens zoals contactgegevens, adresgegevens, veranderingen in burgerlijke staat, et cetera.
Voordat je aan de slag kunt met de inrichting zoals beschreven in de handleiding(en) is het belangrijk dat de Youforce app wordt geactiveerd voor jouw klantnummer. Hoe dit proces verloopt beschrijven we in dit kennisbankartikel.
Aanvraag indienen Als je gaat starten met de Youforce app, moeten we deze activeren. Dien daarvoor een aanvraag in bij "Mijn support", via het sjabloon "Activering Youforce app".
In dit ticket worden de volgende gegevens vastgelegd
We bekijken dan op basis van het ticket of je al volop gebruik maakt van 'Autorisatiebeheer'. Bijvoorbeeld omdat je al gebruik maakt van Youforce Reporting of Mijn Youforce.
Heb je nog geen toegang tot 'Autorisatiebeheer'? Dan geven we je toegang. In 'Autorisatiebeheer' zorgen we dat je toegang krijgt tot alle onderdelen van de Youforce app, zoals 'configuratie declaraties' en 'configuratie ziekteverzuim'.
Tevens zorgen we achter de schermen dat alle gegevens vanuit HR Core Beaufort worden gesynchroniseerd naar de Youforce app.
Als dat allemaal is geregeld wordt het ticket afgesloten. Via het ticket wordt je geïnformeerd als je aan de slag kunt met inrichten van de Youforce app.
Dit document is bedoeld voor functioneel beheerders van organisaties die zowel in de Youforce app als in Youforce op de desktop gebruik maken van verzuim. In dit document wordt de werking en inrichting van verzuim beschreven.
Dit document is niet bedoeld als gebruikershandleiding voor eindgebruikers zoals medewerkers en managers, maar het document beschrijft welke functionaliteit beschikbaar is en hoe het gebruikt kan worden.
Nee, 'vervanging' in de Youforce app (& desktop) en Self Service zijn aparte functionaliteiten.
Bij de ontwikkeling van de Youforce app hebben we veel tijd gestoken in het realiseren van de autorisaties. Hierdoor kunnen we o.a. zorgen dat:
Een declaratie terecht komt bij de juiste goedkeurder
Een verlof aanvraag of intrekking terecht komt bij de juiste goedkeurder
Een (back-up) manager de juiste medewerkers ziek kan melden
Bij de ontwikkeling hiervan hebben we veel gekeken naar de sterke punten, maar ook de verbeterpunten van Self Service. Daarom hebben we o.a. de volgende nieuwsberichten geplaatst over de Youforce app:
Verbetering in ophalen gegevens uit organisatiestructuur
Vervanging in te stellen door alle rollen
We hebben er dus bewust voor gekozen om de functionaliteit 'vervanging' volledig opnieuw te bouwen voor de Youforce app & desktop. Daarbij rekening houdend met de meest populaire idee bij Self Service om ''vervanging in te kunnen stellen voor andere rollen''.
Door het volledig opnieuw bouwen van 'vervanging' maken we het op lange termijn mogelijk om één oplossing te realiseren voor 'vervanging' die zowel werkt in de processen van de Youforce app (zoals declaraties en ziekte) als in Self Service.
Tot die tijd zal een manager (of andere rol) dus zowel 'vervanging' moeten instellen in Self Service als in de Youforce app.
Op basis van input via het Ideeën forum van de Youforce app hopen we te leren hoeveel prioriteit het realiseren van één centrale 'vervanging' functionaliteit heeft.
Sommige professionals hebben ervoor gekozen om méér dan één account te hebben voor Youforce. Vaak een specifiek IC-account met een certificaat en een eigen medewerker account (b.v. beginnend met RO).
Het kan voorkomen dat deze accounts op een later moment zijn samengevoegd in Portaalbeheer van Youforce. Weet je daarom niet meer zeker welk account toegang geeft tot je eigen medewerker en dienstverband gegevens? Doorloop de volgende stappen om het te achterhalen:
Log in op Mijn Youforce
Download het gebruikersoverzicht
Open dit overzicht via Excel. In dit overzicht staat een kolom ‘‘HR Persoonsnummer’’
Zoek in Excel het persoonsnummer van jezelf (of collega) waarvan je het juiste Youforce gebruikersnummer wil weten.
Dat gebruikersnummer gebruik je vervolgens in ‘‘Autorisatiebeheer’’ om de juiste autorisatie toe te wijzen.
Ziek- of herstelmeldingen kunnen heel eenvoudig in de Youforce app op je smartphone. Maar we weten dat er ook leidinggevende zijn die het fijner vinden om dit te doen vanaf hun pc/laptop. Daarom zijn er twee mogelijkheden.
De leidinggevende gebruikt de Youforce app
In de Youforce app ziet de manager onder de knop Verzuim eenvoudig alle mogelijkheden rondom ziek en herstel melden.
De manager wil ziekteverzuim doen via PC of laptop
Alle functionaliteit die beschikbaar is in de Youforce app, is ook te vinden via Mijn Youforce (https://mijn.youforce.com).
Indien klikt op de link Overzicht ziekteverzuim zal de applicatie openen in een nieuw tabblad in je browser.
Dit document is bedoeld voor functioneel beheerders van organisaties die zowel in de Youforce app als in Youforce op de desktop gebruik maken van aanvragen & uploaden. In dit document wordt de werking en inrichting van aanvragen & uploaden beschreven. Dit betreft de functionaliteiten:
Uploaden en declareren VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
Aanvragen werkgeversverklaring woning (voor hypotheek of huurwoning)
Uploaden diploma of certificaat
Dit document is niet bedoeld als gebruikershandleiding voor eindgebruikers zoals medewerkers en managers, maar het document beschrijft welke functionaliteit beschikbaar is en hoe het gebruikt kan worden.
Hier vind je enkele templates voor medewerker en manager met een korte instructie (Quick Reference Card). De templates zijn beschikbaar als PDF en MS Word document zodat je deze eenvoudig kunt aanpassen.
💡Als Visma|Raet zien we dat medewerkers & managers nóg enthousiaster worden van video's dan van instructie van een Quick Reference Card. Kijk dus ook in de 'kennisbank met filter Video's' naar welke video's je kunt delen binnen jouw organisatie.
Het inloggen op de Youforce app is vergelijkbaar met het inloggen op Mijn Youforce op een laptop. Afhankelijk van wat binnen jouw organisatie gebruikelijk is gaat dit via:
Single Sign On van jouw organisatie
Youforce account (account dat eindigt op @onyouforce.com)
De medewerker vult zijn haar account in op het volgende scherm en wordt dan doorgeleid naar het Single Sign On scherm van jouw organisatie of de inlog van het Youforce account:
Om de medewerker te helpen met deze keuze hebben we daar een help-toelichting toegevoegd:
Inloggen via je organisatie (SSO)
Nadat de medewerker zijn/haar werk-email heeft ingevuld verschijnt het scherm van jouw organisatie (het zogenaamde scherm wat behoort bij jouw eigen Identity Provider (IDP)), Vanaf dit punt gelden de procedures, voorwaarden, regels van de organisatie.
Inloggen met je Youforce account
Bij het invullen van een Youforce account (account dat eindigt op @onyouforce.com) is een tweede factor verplicht. Na het invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord, zal deze gevraagd worden. In dit voorbeeld maken we gebruik van PING als tweede factor (het voordeel hiervan is dat er actief een push bericht verzonden wordt)
Na het inloggen (authenticatie) Na de eerste inlog vraagt de app om een pincode (6 cijfers) in te geven. Veelal wordt de pincode als backup gebruikt, als biometrische opties (vingerafdruk, gezichtsherkenning) niet beschikbaar zijn. (dit kan zijn omdat de telefoon dit niet ondersteund of andere redenen, zoals het dragen van een mondkapje waardoor de gezichtsherkenning simpelweg niet werkt) Vanaf nu hoeft de gebruiker in principe niet meer in te loggen, de Youforce app kan geopend worden via gezichtsherkenning of vingerafdruk. (in het ergste geval met de pincode) Swiped de gebruiker de Youforce app naar de achtergrond, zullen we na 30 seconden ook weer de gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode vragen. We minimaliseren hiermee misbruik van gegevens en functionaliteit indien men de telefoon onbeheerd laat.
Je ziet, we doen er alles aan om het simpel en veilig te houden!
Toch kan het voorkomen dat de Youforce app de gebruiker vraagt om opnieuw in te loggen. De app vernieuwd uit zichzelf de sessie, maar dit kan tot maximaal 300 dagen, hierna moet de gebruiker zich opnieuw aanmelden.
Bekijk ook de bijbehorende video's, Download en eerste inlog in de Youforce app voor Android en Download en eerste inlog in de Youforce app voor Apple
Visma|Raet draagt graag bij aan het voorkomen van fraude. Denk aan fraude met diploma's of BIG-registraties. Meer informatie over ons intiatief is te vinden in de volgende nieuws updates.
Bijgaande handleiding geeft uitleg over de mogelijkheden.
In steeds meer sectoren is het gebruikelijk dat medewerkers iedere 3 of 5 jaar een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten inleveren. In dit kennisbank artikel leggen we vanuit Visma|Raet uit wat het meest ideale proces is.
Wat leg je vast bij indiensttreding?
Veelal neem je het inleveren van de VOG op als ontbindende voorwaarde.
Zodra een medewerker de VOG aanlevert (al dan niet via App, Self Service of aanlevering per post) registreer je de datum uitgifte op:
PI0379 VOG datum uitgifte
Hoe gebruik je deze datum voor het vernieuwen?
Met de optie 'actieve signalering start workflow' zorg je ervoor dat er na x jaar (b.v. 3 jaar) een workflow wordt gecreerd voor de Personeelsadministratie of HR. Dit kan bijvoorbeeld via de volgende inrichting:
Workflow voor de Personeelsadministratie of HR
De workflow is de actie voor de Personeelsadminstratie of HR om bij Justis het aanvraagproces voor een nieuwe VOG te starten.
De meest ideale inrichting is dat je formulier (of template) precies de velden in de volgorde laat zetten die nodig zijn op de website. Zo kan de Personeelsadministratie of HR ze vlot invullen, of is het zelfs mogelijk om het proces te robotiseren.
De workflow en template kan er als volgt uitzien:
Mail aan de medewerker vanuit de workflow
In de workflow koppel je een e-mail (template) die wordt verstuurd aan de medewerker zodra de Personeelsadminstratie of HR de aanvraag heeft ingediend bij Justis.
Deze mail kan de volledige instructie hebben over hoe het proces werkt. Ter illustratie een voorbeeld.
Mail vanuit Justis
De medewerker krijgt vanuit Justis vervolgens een mail zoals hieronder:
Gevolgd door het bewijs van aanvraag en betaling.
VOG ontvangen - Medewerker upload VOG en betaalbewijs
Via de Youforce App of Mijn Youforce kan de medewerker het proces 'Uploaden en declareren VOG' opstarten. Dit proces gaat naar Self Service, waarmee ook de volgende datum wordt geupdate:
PI0379 VOG datum uitgifte
Op die manier wordt er over 3 jaar opnieuw hetzelfde proces gestart.
Hoe monitoren welke VOG's nog ontbreken?
In Youforce Reporting kan je eenvoudig bijhouden bij welke medewerkers de VOG datum (PI0379 VOG datum uitgifte) in het verleden ligt. Deze medewerkers behoeven dus extra aandacht van HR.