Tuote tai palvelukortiston voi tuoda Passeliin massana. Ohessa tarkempi ohjeistus nimikkeiden tuontiin .
Nimikkeet tulee olla excelissä omissa sarakkeissaan. Tässä esimerkissä excelissä on omissa sarakkeissaan Nimikekoodi,Nimikkeen nimi,Myyntihinta ja Ostohinta. Sarakkeilla ei saa olla otsikointia.
Kun excel on rakennettu valmiiksi tallennetaan se "Tallenna nimellä" -vaihtoehdolla txt-muotoon valitsemalla Teksti (sarkainerotin).
Tämän jälkeen luodaan Passelissa tallennettua txt-tiedostoa vastaava profiili. Valitaan Passelista Varastokirjanpito-osiosta "Kortistot"- "Nimikkeiden päivitys text-tiedostosta".
Uusi tuonti profiili luodaan nuolen osoittamasta painikkeesta (kts. alla oleva kuva)
Nimetään profiili ja valitaan ”Tiedoston muoto” kohtaan ”Merkkierottelu”. Valitaan Välimerkiksi <TAB> Valitaan ”Tiedoston kentät” kohtaan ne kentät mitä excel-tiedostossakin on sarakkeittain. Valitaan ne siinä järjestyksessä kuin excelissä ne on luettuna vasemmalta oikealle eli esimerkissämme ”Koodi” , ”Nimike” , ”Myyntihinta” ja ”Ostohinta”. Tallennetaan profiili.
Valitaan perusikkunassa profiili käyttöön. Valitaan kyseinen TXT-tiedosto ”Tuontitiedosto” kenttään. ”Päivitystapa” Lisätään kortistoon kaikki puuttuvat nimikkeet luo nimikekortistoon kaikki ne nimikkeet joiden nimikekoodi ei ole käytössä. Eli nimikekoodi pitää olla yksilöllinen. ”Kokeilu” painikkeesta näette että tulevatko tiedot oikeisiin kenttiin.
"Kokeilu" toiminnossa kuvan mukaisesti nähdään että tiedot ovat oikeissa kentissä. Kokeilu suljetaan "Sulje" painikkeesta ja perusikkunassa voidaan painaa "Aloita" niin tuontitoiminto aloitetan.
Kun tuonti on suoritettu loppuun ja nimikkeet on lisätty onnistuneesti kortistoon saat seuraavan ilmoituksen:
Kun Sähköinen allekirjoituspalvelu on saatu onnistuneesti käyttöönotettua voidaan ohjelmasta lähettää PDF-muotoisia dokumentteja allekirjoitettavaksi, tarkastella dokumenttien allekirjoituspyyntöjä ja niiden historiaa.
Löydät sähköisen allekirjoituspalvelun käyttöönottoon löydät ohjeen täältä.
Kun haluat lähettää dokumentin allekirjoitettavaksi Passeli Yritys ohjelmastasi,toimi näin:
1. Valitse osio valikosta toiminto "Sähköinen allekirjoitus"
2. Valitse toiminto "Lähetä uusi dokumentti"
3. Valitse Tiedosto -kohdasta lähetettävä dokumentti (lähetykseen on valittava PDF-muotoinen tiedosto, tiedoston maksimikoko on 10MT)
4. Anna Dokumentin nimi kohdassa valitulle dokumentille oletuksena sama nimi kuin tiedostolle, mutta ilman tiedostopäätettä
5.Täytä Lähettäjä ja sähköpostiosoite (mikäli ohjelmaan kirjautunut nykyinen käyttäjä on henkilökortistossa liitetty henkilöön, tiedot tulevat oletuksena henkilökortistosta)
Huom! Lähettäjä ei ole automaattisesti allekirjoittaja.
Dokumentille on määriteltävä vähintään yksi allekirjoittaja.
Kopioitaessa allekirjoittajan tietoja, kopioidaan Saateteksti sähköpostiin, Kieli, Allekirjoitus organisaationa ja Erillinen vapaamuotoinen tekstiviesti kohtien tiedot.
6. Allekirjoitettava dokumentti lähetetään allekirjoittajille painamalla Lähetä -painiketta
Ohjelma ilmoittaa dokumentin lähetyksestä ja lähetyksen onnistumisesta erillisillä info-ikkunoilla
Allekirjoituspalvelu-toiminnossa voidaan hallita dokumentteja, peruuttaa lähetyksiä, päivittää lähetettyjen tilaa, tarkastella dokumentteja ja katsoa allekirjoitusten tilaa ym.
Alla olevassa kuvassa näemme yllä lähetetystä dokumentista lisätietoja mm. tilan,lähetyspäivän,dokumentin nimen jne.
Kun dokumentti on allekirjoitettu allekirjoittajan toimesta toimitetaan allekirjoituksen pyytäjälle viesti jossa ilmoitetaan että allekirjoitus on suoritettu. Liitteenä viestissä on allekirjoitettu dokumentti. Allekirjoitetussa dokumentissa on merkinnät allekirjoituksesta, allekirjoituksen tarkistuskoodi ja allekirjoittajan tiedot. Lisäksi on linkin tiedot, josta on avattavissa dokumenttien tarkastelu ja allekirjoituspalvelun sivusto.
Kaikkien pyydettyjen allekirjoittajien suoritettua allekirjoitukset, tulee allekirjoitusta pyytäneelle siitä viesti otsikolla Kaikki kutsutut ovat allekirjoittaneet dokumentin [dokumentin nimi].
Sähköinen allekirjoitus allekirjoittajan näkökulmasta:
Dokumentin allekirjoittaja saa sähköpostiinsa viestin otsikolla Kutsu allekirjoittamaan
asiakirjan
Viestissä on salasana jota tarvitaan dokumentin näkemiseksi. Viestin linkistä avataan Visma Sign sivusto jonne viestissä oleva salasana annetaan.
Visma Sign sivustolla asiakirjan saa auki painamalla "Avaa asiakirja" jolloin päästään tarkastelemaan allekirjoitettavaa dokumenttia.
Allekirjoituksen suorittamiseksi tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella. Tunnistautuminen käynnistyy kun painetaan "Siirry tunnistautumaan" -painikkeesta. Tunnistautumisessa on annettava ensin tunnistautujan henkilötunnus ja sen jälkeen valitaan tunnistautumisen tapa.
Tunnistautumisen jälkeen dokumentti avautuu allekirjoitus sivuun ja dokumentti on allekirjoitettavissa. Allekirjoitus suoritetaan Allekirjoita asiakirja -painikkeesta. Allekirjoituksen jälkeen dokumentilla on allekirjoituksesta merkinnät. Allekirjoitusta pyytäneelle taholle lähtee automaattisesti viesti allekirjoituksen suorittamisesta.
Tilikauden päättyessä tulee tehdä varastoinventaario, jonka jälkeen saadaan varastonarvo raportti tilinpäätökseen.
Inventointisaldojen kirjaus tehdään Varastokirjanpito-osiosta Varasto -> Inventointisaldojen kirjaus.
Takautuvan inventaarion kirjaus ei ole mahdollista. Inventointi kirjataan tilanteen päivälle, eli sille päivälle jolloin inventointi ohjelmassa suoritetaan.
Tarkemmat ohjeet inventointisaldojen kirjaukseen löytyy alla olevasta linkistä
https://community.visma.com/t5/Passeli-Yritys-kayttovinkit/Inventaariosaldojen-kirjaus/ta-p/107036
Kun inventaario on suoritettu, otetaan varastonarvo tilinpäätökseen
Varastokirjanpito-osiossa Raportointi - Varastoarvot
Annetaan Tilannepäiväksi päivä, jolloin tilikauden inventaario suoritettiin
Valitse kaikki valinnalla saadaan valittua raporttiin kaikki varastopaikat sekä kaikkien nimikeryhmien tuotteet, halutessaan raportin voi ottaa myös varastokohtaisesti mikäli sille on tarvetta.
Laskentaperuste - Nimikekortin keskihinta esittää varastonarvon nimikekortin Hinnat välilehdellä olevan Keskihinnan mukaan
Laskentaperuste Laskettu keskihinta -valinta esittää varaston arvon laskettuna annetun päivän varastosaldojen ja sitä edeltäneen 12 kk aikana varastoon saapuneiden nimike-erien keskimääräisen hinnan mukaan.
Muita mahdollisia varastoarvon laskentaperusteita on
Ostohinta -valinta esittää varaston arvon annetun tilannepäivän varastosaldojen mukaisesti ja nimikekortilla olevan oletustoimittajan voimassaolevan ostohinnan perusteella.
Alennettu ostohinta -valinta esittää varaston arvon annetun tilannepäivän varastosaldojen mukaisesti ja nimikekortilla olevan oletustoimittajan voimassaolevan alennetun ostohinnan perusteella.
Hankintahinta -valinta esittää varaston arvon laskettuna annetun päivän varastosaldojen ja nimikekortin oletustoimittajan hankintahinnan.
Myyntihinta -valinta esittää nimikkeen varastoarvon laskettuna annetun päivän varastosaldojen ja tarkasteluhetken myyntihinnan (hintaluokka1) perusteella.
FiFo (First in First out) – valinta esittää nimikkeen varastoarvon annetulle päivälle olettaen, että ensin varastoon saapuneet nimikkeet on myyty ensin.
LiFo (Last in First out) –valinta esittää varastoarvon annetulle päivälle olettaen, että viimeksi varastoon saapuneet nimikkeet on myyty ensin.
Varastoarvot järjestelmävaluutassa -valinnalla tulostetaan varastoarvo järjestelmävaluutassa. Valittavissa osto-, hankinta- sekä mynntihinta valinnoilla.
Näytä nollamääräiset rivit -valinnalla tulostetaan myös nimikkeet joiden varastosaldo on nolla.
Huom! Raportti näyttää nimikkeiden varastoarvot väärin, jos nimikkeiden saldo tai keskihintoja on syötetty tai muutettu suoraan nimikekortille.
Hinnastojen muutosajo-toiminnolla päivitetään nimikeryhmien nimikkeiden osto- ja myyntihintoja, katetavoitteita, hintaluokkien alennusprosentteja ja hinnastojen hintoja.
Muutosajo voidaan kohdistaa valittuihin nimikeryhmiin, sekä ostohintojen osalta tietyn toimittajan nimikkeisiin ja/tai nimikkeiden oletustoimittajiin.
Suosittelemme tietokannan varmuuskopiointia ennen muutosajon tekemistä
Avaa Varastokirjanpito-osion ”Varasto” -valikosta ”Hinnaston muutosajot”
Valitse nimikeryhmät joille hinnaston muutosajo suoritetaan
Valitse muutoksen kohde, eli hinta tai tai hinnasto jne.
Anna muutosprosentti kenttään haluamasi hinnan muutosprosentti
Ostohinnat voidaan valita myös Toimittaja -kohtaisesti
Paina ”Aloita” –painiketta hinnaston muutosajon suorittamiseksi
Kortistojen massapäivityksellä voidaan päivittää Nimike-, Asiakas- tai Toimittaja-kortiston yksittäisiä tietoja massa-ajolla.
Huom! Luo varmuuskopio ennen kortistojen massapäivitystä Passelin pääkoneelta.
Kaikkien muiden käyttäjien kannattaa täksi aikaa lopettaa Passeli ohjelman käyttö.
Tehdyt muutokset on hyvä tarkistaa ennen ohjelman uudelleen käyttöönottamista.
Päivitys toiminto itsessään on nopea.
Kortistojen massapäivitys voidaan tehdä ainoastaan pääkäyttäjätunnuksilla.
Avataan Kortistojen massapäivitys valitsemalla ohjelman rungosta ”Asetukset” -> ”Tietokantaoperaatiot” -> ”Kortiston massapäivitys”
Annetaan pääkäyttäjätunnuksen kirjautumistiedot
Valitaan avautuvasta ikkunasta päivitettävä kortisto ikkunan vasemmasta reunasta
Valitaan ”Kenttä” valikkoon päivitettävä tietokenttä ja ”Uusi arvo” valikkoon annetaan kentän uusi arvo
”Ryhmät” valikosta valitaan päivitettävät ryhmät. Jos halutaan päivittää jokaisen kortin tiedot, niin valitaan ”Kaikki ryhmät” ja ”Kentän arvo” valinnalla saadaan suodatettua näkymää päivitettävän kentän nykyisen arvon mukaisesti.
”Hae” –painikkeella listautuu rajauksen mukaiset kortit, joista saadaan valittua päivitettävät kortit
Kun on valittu päivitettävät tiedot ja kortit joihin päivitys ajetaan, painetaan lopuksi ”Päivitä valitut kortit” painiketta, joka sijaitsee korttilistauksen yläpuolella
Esimerkkinä nimikekortiston alv-kentän päivitys arvosta 10% -> 14%
1. Valitaan Nimikekortisto ja Kenttä (Myyntiverokanta) mitä päivitetään.
Ryhmät valinnalta mistä nimikeryhmästä haetaan päivitettävät tuotteet.
Kentän arvo (Myyntiverokanta) mikä haettavan kentän arvo on. Ja Painetaan Hae.
2. Valitaan tuotteet, V-sarake , joiden arvo halutaan päivittää Uusi Arvo kohdassa näkyvään arvoon.
3. Painetaan Nuoli näppäintä jolloin ajo suoritetaan.
Inventaariosaldojen kirjauksessa on mahdollista kirjata inventaariossa lasketut nimikesaldot. Inventaariosaldojen kirjaus on mahdollista rajata tarvittaessa varastopaikan ja nimikeryhmien mukaan pienempiin osiin.
Avaa Varastokirjanpito-osion ”Varasto” –valikosta ”Inventointisaldojen kirjaus”
Valitse tulostusryhmittely ja tulostusjärjestys, jonka mukaan inventaariolistan nimikkeet tulostetaan, lisäkoodin mukaankin tulostettavissa, käytettäessä parametrivalintaa Käytä lisäkoodia
Valitse varastopaikat ja nimikeryhmät, joista inventaario lista muodostetaan ja paina ”OK” -painiketta
Päiväys kenttään annetaan päiväykseksi päivä jolloin inventointisaldot kirjataan, takautuvat inventointisaldojen kirjaukset eivät ole mahdollisia, jos hankintoja ja myyntejä on suoritettu inventointisaldojen laskennan jälkeen. Nimikettä voi myös hakea hakutoiminnolla.
Anna nimikkeiden saldo ”Laskettu” -kenttään.
Ohjelma tarjoaa nimikkeiden keskihinnaksi nimikekortiston mukaista keskihintaa. Mikäli muutat keskihintaa, ohjelma laskee muutoksen mukaan nimikkeen keskihinnan uudestaan
Kun olet syöttänyt saldot inventaariosaldojen kirjausikkunan paina OK -painiketta, jolloin muutokset tallennetaan tietokantaan
Inventointitapahtumista on tulostettavissa raportti varastopäiväkirjalla, Inventaario -valintaa käytettäessä.
Rakenteellinen nimike on mahdollista siirtää varastossa tuotantoon, jolloin varastovalmisteen komponenttien osat varataan tuotantoon kyseistä varastovalmistetta varten.
Huomioi. että Nimikkeen rakennetta ei saa muuttaa kun nimike on tuotannossa.
Varastovalmisteen siirto tuotantoon
Avaa Varastokirjanpito-osiosta ”Varasto” –valikosta” Nimikerakenne: Siirto tuotantoon”
Syötä Nimikekoodi ”Koodi” -kenttään, tai hae nimike ”Haku” -toiminnolla
Syötä Määrä kenttään saldo, montako kappaletta nimikettä siirretään tuotantoon. Mikäli valitset ”Otetaan myös alarakenteet tuotantoon”, ohjelma luo rakenteessa olevista varastovalmisteista myös tuotantolistat
Paina ”Luo tuotantolistat” -painiketta
Ohjelma luo tuotantolista rakenteen mukaan. Tuotanto voidaan vielä perua, mutta tallentamisen jälkeen tuotantoa ei voi enää perua.
Paina työkaluriviltä Tallenna -painiketta tallentaaksesi tuotannon
Varastovalmisteen siirto myyntivarastoon, siinä yhteydessä päivitetään varastorakenteen varastosaldo valmistuneen määrän mukaiseksi.
Avaa Varastokirjanpito-osion ”Varasto” -valikosta ”Nimikerakenne: Siirto myyntivarastoon”
Syötä tuotantolistan numero tai hae tuotantolista ”Haku” -toiminnolla
Syötä valmistunut määrä kenttään tuotannosta valmistunut määrä. Yhdellä kerralla käsitellään koko tuotanto, eli mikäli saavutetaan vähemmän kuin on siirretty tuotantoon, loput menet hävikkiin ja vaikuttavat valmistuneen nimikkeen keskihintaan.
Paina ”Tallenna” -painiketta, jolloin siirto myyntivarastoon suoritetaan
Mikäli tuotantoa ei valmisteta kokonaan, kysytään tallennuksen yhteydessä halutaanko tuotantoa jatkaa myöhemmin. Mikäli tähän vastaa Ei, asetetaan tuotantolista valmiiksi, niin ettei käyttämättömiä komponentteja vähennetä varastosta.