Invoice Manager - Sök faktura
I Söken har du nu möjlighet att söka på konton och objekt för samtliga företag/enheter om värden finns i samma register i redovisningen dvs samma databas.
I Control Edge kan du ha två aktiva år öppna samtidigt, t.ex. 2023 och 2024, vilket gör det möjligt att registrera verifikationer på båda åren. Om du inte behöver registrera en verifikation, utan bara vill sätta upp en periodisering framåt, kan du skapa flera år utan att aktivera dem.
När du skapat ett nytt år aktiverar du kalendern för att undvika förfallodatum på dagar som inte är bankdagar, och bokför beräknat resultat på balans- och resultaträkningen för 2022. Innan du byter år behöver du låsa 2022. Observera att du inte kan öppna ett år igen när du väl låst det.
När du bytt år till 2024, rekommenderar vi att du låser de perioder på de nya året som du inte ska arbeta med för tillfället, och ser över verifikations- och reskontraserier.
Ladda ner vår guide för årsbyte.
Du som fakturerar direkt i Control Edge, kan med kryssrutan "Använd OCR i kundfaktureringen" under Inställningar / Systeminställningar / Systeminställningar och fliken Reskontra och anläggning, styra ifall OCR nummer automatiskt ska genereras på dina fakturor.
Nu kan du även kopiera fakturor, utan att OCR fältet kopieras.
Med anledning av att vi får många frågor på att återställa lösenord nu efter sommaren, publicerar vi på nytt vår artikel från i somras. Har du glömt ditt lösenord och vill återställa det?
1. Öppna https://login.microsoftonline.com/
Skriv in ditt användarnamn och klicka på Nästa
Välj Jag har glömt mitt lösenord
4. Ange E-postadress eller användarnamn och fyll i tecknen på bilden. Välj Nästa.
5. Välj E-post
Notera: Lösenordet får inte innehålla ditt användar-ID och måste vara minst 8 tecken långt, med minst 3 av följande: stora bokstäver, små bokstäver, nummer och symboler.
Vi bjuder in dig som har supportavtal i Control Edge att ta del av några av våra bästa tips. Tanken är att du ska få idéer om hur du kan använda Control Edge på ett sätt som spar tid i ditt dagliga arbete, så vi visar även direkt i applikationen.
Exempel på innehåll:
Användarportalen
Vad du gör om du glömt ditt lösenord
Vanliga frågor om Import/Export
Förenkla dina avstämningsprocesser
Automatisera processer med schemaläggaren
Klicka här för se webbinaret
GLN (Global Location Number) används av företag som vill identifiera platser och parter i leveranskedjan. Det kan finnas flera fysiska eller digitala platser för ett och samma organisationsnummer, alternativt flera delar hos juridiska personer som exempelvis förvaltningar hos en myndighet.
Om du missat att ange GLN där det är obligatoriskt, kan i vissa fall fakturan gå iväg som en pappersfaktura. Trots att du fyllt i fakturamallen som du ska och även om det i InExchange portalen finns angivet att mottagaren accepterar e-faktura.
När du anger GLN nummer direkt på kundkortet så kommer det med när du skickar din e-faktura.
Finns möjligt att exportera fakturabilder som tillhör de fakturor som presenteras i sökresultatet i fakturasöken. En knapp med namnet Ladda ner kommer att visas i vyn för sökresultatet och vid nedladdning kommer ett komprimerat filpaket att sparas ner innehållande fakturabilderna. Möjligheten att ladda ner fakturabilder styrs via en rättighet på roll/användare.
En förutsättning för att momsrapporten ska fungera är att momskoderna är upplagda enligt standarduppsättning och kopplade till aktuella konton. Momskoderna har en fast definiering på momsrapporten som utgår från Skatteverkets regler. Du sätter upp och redigerar momskoderna under Redovisning / Register / Momskoder.
Momskoderna kopplar du därefter till de konton i din kontoplan som innehåller underlagen för moms samt till de momskonton som innehåller momsen. Inställningarna gör du under Redovisning / Register / Konton. Vid kontering kommer då det aktuella kontots momskod och momssats att föreslås. Förslaget kan ändras i transaktionen.
Eftersom momskontona markeras, kan du enkelt få en överblick över alla konton som innehåller moms med exempelvis 25 % under Redovisning / Sök / Verifikationsrader. Här kan du även kontrollera vilka transaktioner som hamnat på vilken momskod.
Som hjälpmedel vid misstämningar kan rapporten Momsavstämning i Utskriftscentralen användas. Här listas transaktioner med momskod, där det bokförda momsbeloppet inte stämmer mot använd momskod och belopp som momsen har beräknats från.
Om du har frågor och funderingar som gäller moms, kontakta oss på visma.control@visma.com.
Nu kan du som godkännare bli guidad med stegvis instruktioner i AutoPays gränssnitt. Vi är glada att kunna börja med denna form av användarstöd, som kompletterar de beskrivningar och FAQ som sedan tidigare finns i vår hjälpfunktion.
Den digitala guidningen följer dig genom en funktion och visar t ex inställningar. Vår första guide gäller den detaljerade vyn för godkännande.
Guiden presenterar sig när du ska godkänna betalningar.
Du kan också aktivera guiden igen när du vill, genom att klicka på symbolen:
Ett sätt att automatisera processer är att använda schemaläggaren. Bl a kan du schemalägga intäkts- och kostnadsföring av periodiseringar för den aktuella perioden. Du kan välja att utföra schemat dagligen, eftersom det inte kommer orsaka att dubbletter skapas i din periodisering. Du kan sätta startdatum tidigast dagen efter dagens datum. Tänk på att du kan utföra periodisering framåt i tiden med schemaläggaren, t ex för nästa månad.
Gemensamma uppgifter för all schemaläggning är startdatum för jobbet, klockslag för start, hur ofta upprepning ska göras; t ex intervall 1 och återkommande månad för en gång varje månad, slutdatum om ett sådant finns. Det är möjligt att begränsa till exempelvis specifik affärsenhet, reskontraserie, verifikationsserie och periodiseringskonto i filtreringen.
Vi rekommenderar att du känner till hur periodiseringsprocessen fungerar utan schemaläggare innan du sätter upp schemaläggningen.
Har du frågor och funderingar som rör periodisering? Logga in i Visma Community för att testa vår AI chat!
Exempel på frågor du kan ställa till boten:
Varför stämmer inte rapporten Periodisering, specifikation med huvudboken?
Hur kan jag se i rapporten Periodisering, specifikation om en faktura är bakåtperiodiserad?
Beskrivning över alla kortkommandona hittar ni i er IM webb genom att klicka på frågetecknet uppe till höger.
Vill ni veta vilka kortkommando som finns innan ni själva letar upp listan och börjar testa så kommer de här.
Kommando Beskrivning
Shift> + T
Öppna mallar
Anm:Samma kommando kan användas inne i funktionen mallar när man ska lägga till ny mall.
<Shift> + N
Lägg till rad
Anm:Samma kommando kan användas i funktionen mallar för att lägga till rad i en ny mall.
<Shift> + D
Ta bort rad i konteringsgriden
Anm:Samma kommando kan användas i funktionen mallar för att ta bort en rad i vid upplägg av ny mall.
<Alt> + <Shift> + A
Välj alla konteringsrader i konteringsgriden
Anm:Samma kommando kan användas i funktionen mallar för konteringsgriden vid editering av mallar????.
<Alt> + <Shift> + Q
Ta bort valda konteringsrader i konteringsgriden
Anm:Samma kommando kan användas funktionen mallar för konteringsgriden vid editering av mallar??
<Shift> + S
Skicka faktura
<Alt> + <Shift> + P
Skriv ut fakturabild
<Alt> + <Shift> + F
Öppna faktura i full vy
<Ctrl> + <Shift> + 1
Fokus första fält??
<Ctrl> + <Shift> + 2
Ta bort fokus fält??
<Shift> + Z
Övriga åtgärder - Annullera faktura
<Shift> + I
Övriga åtgärder - Skicka faktura till utredning
<Shift> + Y
Övriga åtgärder - Skicka faktura åter steget sakgranskning
<Shift> + X
Övriga åtgärder - Skicka faktura åter steget attest
<Shift> + G
Övriga åtgärder - Starta om faktura
<Shift> + K
Övriga åtgärder - Skicka kopia på faktura
<Shift> + W
Övriga åtgärder - Bevaka faktura
<Shift> + M
Övriga åtgärder - Manuell order matchning
<Alt> + <Shift> + M
Övriga åtgärder - Automatisk order matchning
Har du många olika konton du loggar in på med hjälp av Microsoft Authenticator?
Med Control Edge kan det bli några stycken och ofta kan de vara svåra att hålla isär.
För att underlätta kan du enkelt byta namn på de olika kontona i Microsoft Authenticator.
Det gör du genom att:
1. Öppna Microsoft Authenticator
2. Välj det konto du vill byta namn på
3. Klicka på kugghjulet uppe till höger
En bild som visar Microsoft Authenticator
4. Klicka på kontonamnet och skriv in det nya. Klicka på Klart.
En bild som visar rutan där kontonamn ändras i Microsoft Authenticator
Färdigt!
I IM Mobile är det enkelt att kontrollera konteringen på sina fakturor och både sakgranska och attestera dem. När du loggar in i IM Mobile så kommer du direkt till din fakturalista där du ser alla fakturor som ligger för åtgärd.
Klicka på vald faktura för att få en snabb översikt över fakturan och kunna se fakturabilden.
För vissa kan detta vara ett alternativ istället för att lägga in vikarier under sommarsemestern då man enkelt själv behandlar sina fakturor i mobilen.
Om du försöker läsa in en SIE fil mer än en gång, får du ett felmeddelande.
För att kunna läsa in filen på nytt, behöver du först ändra flaggan från 1 till 0 i filen.
Därefter går det bra att läsa in SIE-filen på nytt.
Har du fler frågor om SIE filer? Kontakta oss på visma.control@visma.com.
Med den nya import av verifikationer som tidigare var en anpassning, får du en flexibel hantering av Excelunderlag. Du kan mappa upp information i Excel, och importera den som verifikationer i en logg. För att göra mappningen behöver du privilegiet “Mappning av Excelfiler” som finns i kategorin Plugin under Systeminställning / Användare; välj aktuell användare och fliken Privilegier. Du kan ange flera bolag samtidigt och även göra koncerninterna bokningar. Vi rekommenderar att du inte blandar raderna för olika bolag, eftersom de läses in i turordning. Flera mappningsmallar kan användas utifrån olika underlag, och filen kan läsas in flera gånger. Att tänka på är att det inte finns stöd för bilagor eller för Approval verifikationer. Om du byter inloggningsspråk i Control Edge behöver du göra en ny mappning. Så här gör du:
Spara Excelfilen på FileTransfer (T:)
Välj Import / Export och fliken Excel Importinställningar och klicka på “Ny”. Kryssa i rutan Kolumnhuvud om översta raden i din Excelfil innehåller rubriker.
Kategorisera kolumnerna efter kolumntyp, där N/A står för “Används ej”; columnindex motsvaras av kolumnnummer i Excelfilen och custom är ett fast värde.
Gå in under Redovisning / Verifikationer / Överför verifikationsloggar/Import för att importera filen. Välj filen och klicka på “Starta”. Bekräfta att importen är ok.
Behöver du ett enkelt sätt att skapa en budget eller prognos? Med Control Edge är det smidigt att sätta upp en budget som passar just dina behov. Här kommer några tips på hur du kommer igång på ett enkelt sätt:
Välj budgettyp:
I Control Edge kan du välja mellan två huvudtyper av budgetar: Årsbudget och Periodbudget. Om hela årets belopp ska anges i en post, välj "Årsbudget". För mer detaljerade budgetar där periodspecifika belopp anges, är "Periodbudget" ditt naturliga val.
Smart fördelning:
Periodbudget kan kopplas till en standard fördelningsnyckel, vilket gör att beloppen smidigt fördelas jämnt över årets alla månader. Självklart kan du anpassa denna fördelning efter dina behov. Ett annat alternativ är att använda procentuell fördelning per månad om du t ex har en säsongspåverkad verksamhet.
Flexibilitet med indexering:
Vill du justera budgeten med en given procentsats? Indexeringen kan hjälpa dig att snabbt uppdatera redan registrerade budgetvärden baserat på förändrade förutsättningar.
Vill du veta mer om budgetering? Hör av dig med frågor i supportportalen.
Vi har tidigare skrivit om hur du kan hitta en betalning i flödet från betalningsförslag till Autopay. När betalningen har status "Att återrapportera" har den skickats till Autopay. Här får du några tips om hur du kan hitta en betalning i flödet om du behöver redigera betalningen, eller om du saknar återrapportering på en betalning.
1. Jag vill avbryta en betalning.
Ligger betalningen kvar i “Godkänn” steget så kan du markera betalningen och välja avbryt. Har betalningen godkänts och skickats till banken så är det banken du måste kontakta för att avbryta betalningen. Vissa banker tillåter funktionen "Begär annullering" som du hittar genom att klicka på din betalningsbunt i översikten. Kontakta din bank först för att se om de stöder funktionen. 2. Jag vill ändra betaldatum eller förfallodatum. Vill du ändra förfallodatum så Klickar du på Åtgärder / Redigera förfallodatum i vyn Transaktionsöversikt för att ändra förfallodatum.
Vill du ändra betaldatum så klickar du på den blåa pennan bredvid betalningsdatum och väljer det nya datumet istället. Observera att ändra betaldatum och förfallodatum endast fungerar om betalningen ännu inte är godkänd och fortfarande ligger kvar i Godkänd steget. 3. Jag har en betalning som inte har återrapporteras i Control.
I Control kan du söka fram betalningen i Inköp - sök och ladda fram kolumnerna Autopay status, Autopay meddelande samt Autopay buntnummer genom att klicka på det lilla kugghjulet bredvid alla kolumner. Står det t,ex Avvisad av bank i Autopay status måste du i första hand kontakta banken för att se vad som har hänt. Om du vet att betalningen dragits ifrån ditt konto och du inte ser något felmeddelande i Autopay, men betalningen ändå inte har återrapporteras korrekt i Cotnrol kan du testa funktionen Uppdatera Autopay status i Inköp - Operationer. Där skriver du in aktuella Affärsenheten och sedan väljer du Buntnummer Control. Välj sedan utför och vänta några minuter och se om statusen uppdaterats till slubetald. Buntnummer hittar du i kolumnen Autopay Buntnummer i Inköp - sök. Alternativt kan du registrera betalningen som betald direkt i Autopay. När en betalning har dragits från ditt konto kan du även registrera den som betald manuellt under Inköp / Registrera betalning. Välj "Inte skickad med fil eller Autopay".
Förra veckan tipsade vi om hur du byter lösenord. Om du inte får igenom ditt lösenordsbyte, kan du börja med att säkerställa följande:
Lösenordet får inte innehålla ditt användar-ID
Du behöver ha minst 8 tecken
Välj 3 av följande: versaler, gemener, nummer och symboler
Bokstäverna å, ä och ö kan inte användas.
Hör av dig annars, så hjälper vi dig vidare.
Genom att använda schemaläggaren, kan du automatisera en del av faktureringsprocessen.
Du kan t ex överföra fakturaloggar, bokföra fakturor och skicka fakturor dagligen. Gör så här:
Välj Schemaläggare / Schemaläggare, och den uppgift du vill schemalägga, t ex överför fakturaloggar, samt ett namn på ditt schema.
Välj ett datum och en tid för när processen ska påbörjas, samt hur ofta processen ska upprepas med hjälp av i fälten Återkommande och Intervall. Du kan också välja ett Slutdatum om du vill ha ett sådant. Det kan exempelvis bli aktuellt om du vill hantera transaktioner vid årsskiftet manuellt, och därför sätter slutdatum månaden före.
Om du vill begränsa för vilka affärsenheter och reskontraserier som processen ska utföras, anger du det under Uppgiftsinformation. Här kan du också ange ett bokföringsdatum.
Om du vill radera fakturaloggarna efter att schemaläggaren överfört dem, kryssar du rutan “Radera fakturaloggar efter överföring”. Du har också möjlighet att välja om du vill kontrollera sambandsregler eller inte.
När du bokför fakturor med schemaläggaren gör du på samma sätt som ovan, men kan välja en eller flera verifikationsserier.
Du även välja uppgiften “Skicka fakturor dagligen”. Då fyller du i så som tidigare nämnts, och kan filtrera på affärsenhet, samt fylla i vilka betalningssätt som gäller. Du kan också välja att automatiskt uppdatera Betalningsorderstatus till Utskriven när utskicket har gjorts.
Kontakta oss på visma.control@visma.com om du vill veta mer om fakturering eller schemaläggaren.
Med avtalsfakturering kan du fakturera kunder som har fasta avtal eller abonnemang. Om du regelbundet fakturerar samma kunder med samma produkter och/eller tjänster kan du enkelt genomföra månadens fakturering för alla avtalskunder gemensamt.
Du skapar ett avtal som du kan generera fakturor från. I avtalet väljer du produkter och tjänster, samt vilka priser och rabatter som ska finnas. Du kan även välja hur ofta en faktura ska skapas.
Så här gör du:
Skapa avtal under Försäljning / Fakturering / Avtalsfakturering, och fliken Skapa avtal.
Välj Nytt avtal.
Ange affärsenhet, kund, avtalsgrupp och avtalsnamn.
Ange Startdatum (obligatoriskt) och ev Slutdatum.
Första fakturadatum är det första datum när en faktura kan skapas från avtalet. I annat fall gäller avtalets startdatum som första fakturadatum.
Ange vilket intervall som ska gälla för avtalsfaktureringen, t ex 1 för varje månad eller 3 för varje kvartal.
På fliken Inställningar fyller du i uppgifter om t ex periodisering.
Fyll i artikelnummer, antal och objekt för kontering.
Klicka på Spara.
Uppdatering av avtal gör du under Försäljning / Operationer. Välj Uppdatera avtalsfakturor för att komplettera kundinformation på avtalen eller Justera priser för att ändra priser. Ett tips är att uppdatera avtalen för att säkerställa att alla förändringar i kundregistret har uppdaterats före varje avtalsfakturering. Du kan välja vilka uppgifter som ska korrigeras och vilka avtal som ska påverkas.
Du skapar dina avtalsfakturor under Försäljning / Fakturering / Avtalsfakturering och fliken Skapa avtalsfakturor. Här ser du vilka avtal som finns, när de senast har fakturerats och du kan inaktivera eller återaktivera avtal.
För att skapa en faktura markerar du de avtal som du vill skapa fakturor för och klickar på Generera. När du valt reskontraserie och fakturadatum kan du klicka på generera på nytt. Fakturan hamnar då i samma faktureringsflöde som övriga fakturor, under Försäljning / Fakturering och fliken Bokför fakturor.
Behöver du veta mer om fakturering? Kontakta visma.control@visma.com.