We use cookies to collect information on your interaction with our website and combine this with the data you provide us to build a profile so we can show you content tailored to your interests. By accepting, you allow us to collect and process your personal informationas described here.
Hur skapar jag en kreditfaktura i Project Management och hur gör jag om jag av misstag krediterat en faktura? I denna artikel får du hjälp att kreditera fakturor och hur du gör för att fakturera krediterade poster på nytt.
Om du behöver kreditera en faktura går du till Fakturering - Fakturor - välj Faktura och klicka på Fler åtgärder och sedan alternativet Kreditera. Om valet Kreditera inte finns under fler åtgärder kontrollera att fakturan är placerad i en fakturastatus som i systeminställningar har markerats i rutorna Inväntar betalning och Skickad.
Efter att du valt kreditera får du välja mellan två alternativ: ● Skapa endast kredit - krediterar originalfakturan och markerar de ingående posterna som ej fakturerbara så att de inte blir fakturerbara i en ny faktura
● Skapa kredit och nytt fakturautkast - krediterar originalfakturan och skapar ett nytt fakturautkast med posterna från originalfakturan så att du kan justera det som var fel och skicka en ny faktura
Om du av misstag väljer Skapa endast kredit och vill fakturera posterna på nytt går du till Fakturering - Skapa fakturor - Skapa från grunden. Välj samma kund och projekt och fäll ut fliken Ofakturerade poster - markera Visa ej fakturerbara poster och håll muspekaren över posten du vill fakturera och bocka i rutan till vänster. Markera alla poster som du vill fakturera igen och välj "Fakturera nu" högst upp så läggs raden till på fakturan.
I dagsläget kan du inte skapa en delkreditering av faktura. Hela fakturan måste krediteras och justeringar görs på det nya fakturautkastet. Du kan inte heller skapa fristående kreditfakturor via Skapa från grunden eftersom kreditfakturor i Project Management måste ha en hänförlig debetfaktura. (Det går att skapa negativa debetfakturor men detta klassas inte som en kreditfaktura)
Vid somliga tillfällen så kanske du och din kund istället har kommit överens om att inte kreditera en utstående faktura utan istället dra av det på nästkommande faktura.
Du skapar avdraget på nästkommande faktura genom att placera ett minustecken framför Antal.
Vid integration mot t.ex. Visma.net ERP så måste totalbeloppet vara positivt i slutändan - det går inte att föra över en debetfaktura med negativt belopp, synkroniseringen av en sådan faktura kommer att misslyckas.
Med fakturamallar kan man definiera standardinställningar för fakturor, såsom:
Fördefiniera inställningar för fakturor. T.ex. hur poster ska grupperas samt presenteras, färg på fakturan och vilken information som ska visas.
Placera element i sidhuvudet, t.ex. faktureringsadress och logga.
Definiera standardtexter som ska visas före och efter fakturans poster
Fakturamallar skapas under Kugghjulet > Inställningar > Fakturamallar. På den sidan väljer man även vilken fakturamall som ska vara standard samt om mallarna ska anpassas till nya eller gamla gränssnittet. Man kan också inaktivera och återaktivera de upplagda fakturamallarna vid behov.
PROJEKTSPECIFIKA MALLAR
En projektspecifik mall kan inte hanteras under inställningar. Projektspecifika mallar skapas när man redigerar inställningar eller ändrar texter direkt på en faktura.
När dessa inställningar sparas kommer nästa faktura i projektet att använda dessa inställningar istället för inställningar från fakturamallar. I projektet kommer det anges att man använder en projektspecifik mall.
Vill man ändra i en projektspecifik mall måste detta göras direkt på en faktura, och kommer alltså bara påverka fakturor skickade från detta projekt.
SKAPA ELLER REDIGERA EN FAKTURAMALL
Gå till Kugghjulet > Inställningar > Fakturamallar för att skapa en ny mall, ange det önskade namnet på fakturamallen och tryck på knappen Lägg till. Vill du redigera en befintlig fakturamall trycker du på pennan bredvid fakturamallen. När du redigerar inställningar i mallar gör du inställningar i två flikar: Faktura och Inställningar.
I avdelningen Faktura ändrar du inställningar för:
Layout bland fakturans huvudelement: adressfält, rubrik, totaltfält (med bankuppgifter och ocr-nummer) samt fakturainformation
Standard kontaktperson för fakturering (bland användare i Visma.net PM)
Text att visa ovanför och under fakturans poster. Texten ovanför fakturans poster kan innehålla taggar med dynamisk information
Texten i rutorna för adressfält och fakturainformation kan riktas från vänster eller höger. Detta styr man genom att hålla musen över fältet och trycka på symbolen som visas i hörnet:
I avdelningen Inställningar hanteras inställningar för fakturan:
Vilken färg fakturan ska formateras med
Vilka kolumner som ska visas på fakturan
Hur fakturans poster ska visas (arbetstimmar, resor & utlägg samt produkter)
Hur fakturans poster ska grupperas, och om de ska visas på bilaga
OBS!
Glöm inte att trycka på knappen Spara efter att ni har gjort era inställningar.
SKAPA FAKTURAMALL FRÅN FAKTURA
Alla inställningar, förutom placering av huvudelement, går fortfarande att göra direkt på fakturan i varje projekt. Då blir inställningen anpassad, och gäller för framtida fakturor i projektet.
Användare med administratörsrättigheter kan dessutom från fakturans inställningsavdelning längst ner välja att spara inställningarna i den aktuella fakturan som en ny fakturamall:
VÄLJ FAKTURAMALL
Inställningar för fakturamallar definieras i olika nivåer, från avdelningar till projekt och enskild faktura.
AVDELNING
För att välja fakturamall för avdelning, gå till Kugghjulet > Inställningar > Avdelningar. Redigera sen avdelningen och välj vilken fakturamall denna avdelning som standard ska få.
KUNDER
Gå till kunden och kundinställningar > fakturauppgifter, där kan ni redigera vilken fakturamall kundens projekt ska få som standard.
Det är också denna mall som automatiskt kommer användas när man samfakturerar flera projekt för kunden.
PROJEKT
Gå till projektet. Öppna avdelningen projektinställningar > faktureringsinformation. Här kan man välja vilken fakturamall fakturor i projektet automatiskt ska få.
FAKTUROR
På en faktura kan man välja vilken fakturamall som ska användas. Öppna avdelningen Inställningar och välj vilken fakturamall som ska användas. Nästa faktura i projektet kommer då också få denna mall automatiskt.
MASSUPPDATERA FAKTURAMALLAR FÖR KUNDER ELLER PROJEKT
Det är möjligt att massuppdatera projekt eller kunder med vilken fakturamall som ska gälla för respektive. Tänk på att du måste ha behörigheter för att genomföra uppdateringen.
Öppna en projekt- eller kundrapport.
Markera raderna som du önskar uppdatera (har du inte rättigheter att uppdatera visas inte någon ruta för markering)
Välj åtgärd Ändra fakturamall från menyn längst upp på sidan och välj vilken fakturamall du önskar uppdatera till
Tryck på uppdatera för att slutföra uppdateringen.
Vi har fått en del frågor gällande problem med inloggning som uppstår när man använder en gammal sparad länk för att logga in i Visma.net Project Management. Man möts då av ett felmeddelande enligt nedanstående:
Den nya inloggningssidan är https://connect.visma.com/ alternativt https://home.visma.com/home.
Ni kan också logga in direkt i programmet via http://projectmanagement.visma.net/
Hoppas att det hjälper er!
I detta dokument hittar du information om vad som förs över i vår integration mellan Visma.net Project Management och Visma Administration.
Om du vill ladda ner dokumentet som PDF-fil klickar du här.
Kundöverföring: Visma PM <> Visma Administration
Kontaktöverföring: Visma PM <> Visma Administration
Projektöverföring: Visma PM > Visma Administration
Fakturaöverföring: Visma PM > Visma Administration
Fakturauppgifter
Fakturarader
Leverantörsfakturaöverföring: Visma Adminsitration > Visma PM
Artikelöverföring
För information om hur du använder integrationen klicka här.
Kundöverföring
Fält/Uppgift
Information
Kundnummer
Måste vara numeriska för att kunna importeras till Visma.net PM
Kundnamn
Varje kundnamn måste vara unikt för att kunna importeras till Visma.net PM
Momsregistreringsnummer
Måste vara formaterat som ett svenska momsnummer.
VAT-nummer
Om kunden är markerad som momsfri i PM eller export i Administration, används VAT-nummer istället för Momsregistreringsnummer
Export/Momsfri
Om en kund är markerad som Momsfri i PM markeras den som Export-kund i Visma Administration. Omvänd logik gäller.
Valuta
Språk
Språkmappning i integrationsinställningar behöver göras.
Anteckningar
Betalningsvillkor
Betalningsvillkorsmappning behöver göras i integrationsinställningar.
E-post
Telefon
Från huvudkontorets adress
Fax
Från huvudkontorets adress
Adress
Gatuadress, postort, postkod och land för huvudkontorsadressen överförs. Övriga adresser överförs inte till Visma Administration
Kundkort Visma.net PM:
Visma Administration Grunduppgifter:
Visma Administration Fler uppgifter:
Kontaktöverföring
Kontaktöverföring sker i samband med kundöverföring
Fält/Uppgift
Information
Namn
Förnamn och efternamn från Visma.net PM
Adress
Gatuadress, postort, postkod och land
Telefon
Beskrivning/Anteckningar
Företagsnamn/Kundnummer
Visma PM kontaktkort
Visma Administration kontaktkort
Projektöverföring
Fält/Uppgift
Information
Kundnamn
Kundnummer
Projektnamn
Projektnummer
Startdatum
Slutdatum
Krävs för att projektet ska kunna föras över till Visma Administration
Avslutat
Avslutat datum
Datum då projektet stängdes
Projektinformation Visma PM:
Projektöversikt Visma Administration
Projektöversikt Visma PM efter att projektet är stängt:
Visma Administration projektöversikt efter att projeket är stängt:
Fakturaöverföring
Informationen om vilka fakturauppgifter som överförs är uppdelat i två delar, en för fakturansuppgifter och en för dess poster.
Fakturauppgifter
Fält/Uppgift
Information
Kundnummer
Kundnamn
Momsregistreringsnummer
Adressinformation
Adress, postort, postnummer, land. Överförs även till alternativ leveransadress i Visma Administration
Valutakurs
Valutakursen överförs från Visma.net PM
Valuta
Språk
Måste ställas in i integrationens inställningar för språkmappning.
Datum
Förfallodatum
Fakturanotering
Överförs från Visma PMs fakturainformation ovanför fakturaposter
Fakturanummer
Endast om fakturan har ett nummer från Visma PM, annars finns möjligheten att skicka Visma Administrations fakturanummer till Visma PM efter överföring.
Vår referens
Måste anges i Vår referens textfält i Visma PM
Er referens
Måste anger i Er referens textfält i Visma PM
Betalningsvillkor
Måste ställas in i integrationens inställningar för betalningsvillkorsmappning, där antalet dagar från Visma PM motsvarar koden för betalningsvillkoret i Visma Administration.
Beställningsnummer
Överförs till Ert ordernr i Visma Administration
Kreditfaktura
När kreditfaktura överförs även information om vilken faktura den krediterar.
Projekt
Om man har inställning att överföra projekt aktiverad överförs projektnummer.
Fakturaöversikt Visma PM:
Fakturainställningar Visma Severa
Visma Administration fakturaöversikt
Visma Administration kunduppgifter:
Fakturarader
Fält/Uppgift
Information
Artikelnummer
Vilken artikel som ska användas för fakturaposten. Kräver att produkter, arbetstimmar och reseersättningar har en kod definierat motsvarande artikelnummer. Om ingen kod finns angivet i Visma PM används standardkoden som är angiven i integrationens inställningar.
Artikeltext
Texten från Visma PM överförs som benämning för posten, maximalt 60 tecken är tillåtet i Visma Administration. Är texten längre från Visma PM "klipps" texten efter 60 tecken och fortsätter på nästa rad.
Antal
Överförs till Visma Administrations Levererat antal
Enhet
För att enheten ska överföras från Visma PM krävs att enhetsmappning är gjort i integrationsinställningarna, annars används produktens enhet.
Resultatenhet*
Vilken resultatenhet posten tillhör. Allt som rapporterats in via tidrapporteringen i Visma PM knyts till användarens resultatenhet. Allt som matas in i ett projekt knyts till projektets resultatenhet.
Enhetspris
Enhetspris för fakturaposten.
Projekt
Om man har inställning att överföra projekt aktiverad överförs projektnummer.
*Resultatenhet heter i Visma Severa Kostnadsställe (Verktyg > Inställningar > Kostnadsställen). Kostnadsställen anges på avdelningsnivå (Verktyg > Inställningar > Avdelningar).
Visma PM fakturaposter:
Visma Administration fakturaposter:
Leverantörsfakturaöverföring
Fält/Uppgift
Information
Projekt
Fakturadatum
Info
Texten i Info fältet från Visma Administration kombineras med leverantörsfakturans nummer och blir produktens namn i Visma PM.
Debet kr /Kostnad
Beloppet blir kostnaden för produkten i Visma PM.
Pris
I inställningarna för integrationen anges om priset ska vara detsamma som kostnaden eller om priset ska bli 0kr, och då bli ej fakturerbart i PM.
Visma Administration leverantörsfaktura:
Visma PM produkt:
Artikelöverföring
Det som kan hämtas från Visma PM som artiklar är produkter, arbetstyper och reseersättningstyper.
Fält/Uppgift
Information
Artikelnr/Kod
Benämning/Namn
Enhet
För att enhet ska överföras krävs att enhetsmappning är uppsatt i integrationens inställningar.
Visma PM produkt:
Visma Administration artikel:
Om du behöver skapa en API-nyckel i Visma.net Project Management för att kunna använda API:et och få tillgång till dataöverföring mellan olika system - exempelvis Visma Administration Integration - förklarar vi nedan hur du navigerar i systemet för att skapa en sådan.
För att kunna skapa en nyckel behöver du först rätt behörigheter.
Om du är systemadministratör klickar du på din användarikon högst upp till höger och väljer Min profil. Bläddra i inställningsmenyn till vänster vidare till avsnittet SOAP API.
Välj Tillåten på behörighet och klicka på slideknappen till höger Aktivera SOAP API.
Klicka sedan i fältet API-nyckel för att genrera, visa eller återställa nyckeln.
För att Användare ska kunna skapa och använda API-nyckel måste en Administratör ge behörighet till Användaren för att kunna använda SOAP API.
Som Administratör gå till Verktyg - Användarhantering. Klicka på den Användare som ska få tillgång och bläddra i inställningsmenyn till vänster vidare till SOAP API.
Välj Behörighet: Tillåten.
Notera att Administratören kan inte skapa eller visa Användarens API-nyckel, endast ge behörighet till Användaren för att hämta och skicka data via API.
Användaren kan nu skapa sin egen API-nyckel via Min profil likt beskrivet ovan för Administratörer.
I Visma.net Project Management kan du enkelt arbeta med prissättning i olika modeller, i denna artikel finns information om hur du kan fakturera ett projekt för ett fast pris, oavsett antal arbetade timmar.
Fastpris
När du i Visma.net Project Management ska fakturera kund ett fast pris för ett projekt använder du produkter.
En produkt kan faktureras direkt, vid angivet datum eller efter slutförd fas.
För att definiera fasta priser måste vi se till att timpriser inte faktureras, det gör vi i Prislistor.
Vi börjar med att ställa in så att timpriser inte debiteras
Gå till Kugghjulet > Inställningar > Prislistor (Under Organisation)
Vi skapar en ny prislista, Fastpris , och trycker på Lägg till :
Det viktigaste i denna prislista är att vi har ett förinställt pris på 0 kr/tim.
Detta eftersom vi inte kommer debitera någon kostnad per timme.
Om du har någon arbetstyp som faktiskt ska debiteras per timme kan du trycka på Ny rad , välja arbetstyp och ange kostnaden.
I min prislista vill jag alltid att arbetstypen Support ska faktureras per timme, så jag lägger ett timpris på 750 kr:
Gå längre ner på sidan och tryck på spara.
Vi har nu skapat en prislista där endast konsultation kommer debiteras baserat på antal timmar med den valda arbetstypen.
Vi ska nu skapa ett projekt och välja prissättning
Skapa nytt projekt och spara det.
Gå till avdelningen Finanser och tryck på pilen under Ange priser > Prislista . I listan för prislistor väljer jag den vi skapade, fastpris.
Tänk på att om även resekostnader ska ingå i det fasta priset och kommer förekomma i projektet att se till att Resor är urbockade.
Vi kan nu börja registrera arbetstid i projektet:
Vi har 11 arbetade timmar, men inget att fakturera. Det ska vi ändra på:
Vi fakturerar våra fastprisprojekt med hjälp av Produkter
Vi går i projektet till avdelningen Finanser > Avgifter och övriga kostnader > Produkter
Där kan vi genom att börja skriva i sökrutan skriva direkt vad vi vill att posten ska kallas, antal, enhet, pris och kostnad Denna produkt är det arbete vi har gjort åt kunden, så jag anger att kostnaden ska vara 0 kr. Projektet kommer fortfarande belastas med kostnaden för arbetstimmar.
Produkten blir omgående fakturerbar, vilket gör att den kommer läggas till i projektets nästa faktura.
Vill vi inte att produkten ska vara fakturerbar omgående kan vi under Fakturering > Klart för fakturering välja ett annat alternativ.
Det är också här vi kan ändra produktens uppgifter, t.ex. pris, moms och beskrivning:
Det går att skapa produkter i Visma.net Project Management och prissätta dem. Om man t.ex. levererar samma tjänst ofta.
Dessa skapas under Kugghjulet > Inställningar > Produkter (Under projekt) .
Nu kan vi skapa en faktura i projektet, för det fasta belopp vi vill fakturera kunden.
Om vi skulle rapportera in arbetstypen Konsultation skulle denna bli fakturerbar baserat på arbetade timmar:
Att hitta rätt sätt att ta ut informationen på i Visma.net Project Management kan ibland vara klurigt, denna artikel hjälper dig att se vilka olika alternativ som finns att använda sig av. Tänk först igenom följande:
Vad för information behöver jag? Visma.net Project Management erbjuder ett rikt utbud av rapporteringsalternativ och möjligheter att ta ut rapporter i flera olika format, och med hjälp av fördefinerade modeller går det snabbt att skapa din önskade rapport. Du kan bland annat ta ut rapporter baserat på:
Fakturering
Arbetstid
Finansrapport
Kostnader
Projektrapport
Kundrapport
med mera...
Hur vill jag ha den presenterad? Visma.net Project Management erbjuder olika rapportalternativ:
Matriser Matriserna summerar numerisk data efter t.ex. valda perioder.
Lista En listrapport listar innehållet i rapporten och dessutom summerar numerisk data (belopp, arbetstimmar etc.). En listrapport går dessutom att sortera efter önskade rubriker.
Grafiskt Ekonomiska rapporter kan presenteras som t.ex. stapel- eller linjediagram.
Vart ska den användas? Exempel:
Startsida i Visma.net Project Management
Detaljerad rapport i Visma.net Project Management
För sammanställning i kalkylprogram
SÅ HÄR SKAPAR DU EN RAPPORT I VISMA.NET PROJECT MANAGEMENT:
Välj vilket huvudområde du vill skapa rapporter inom
Välj en rapportmall Det finns ett antal fördefinierade rapportmallar som du kan utgå ifrån. Du hittar dem under Rapporter > Rapportgalleri .
Använd filter för att begränsa innehållet i rapporten
De vanligaste filtren är redan ifyllda för respektive rapport, men du kan anpassa dessa efter dina behov.
Dölj filtersektionen genom att klicka på rubriken, så får du större utrymme till att visa rapporten.
Välj vilka värdekolumner som ska visas i rapporten. Varje rapport har föreslagna standardvärden, men du kan ändra dem till vad du vill se.
Spara rapporten så att du snabbt kan komma tillbaka till den senare. Det gör genom att trycka Spara som. Du kan spara rapporten endast för eget bruk eller dela den med andra.
Markera rapporten som favorit, så kan du hitta den i huvudmenyn för favoritrapporter. Du gör detta genom att klicka på Spara som, skriva ett namn och markera Ange som favorit. Därefter trycker du på Spara.
Exportera rapporten Du kan exportera rapporter i XLS eller CSV -format, dock ej grafiska rapporter. Du hittar alla dina favoritrapporter under Rapporter > Rapportgalleri .
Egna : Rapporter som du skapat och som bara du kan se
Delad : Rapporter som delats med dig
Standard : Standardrapporter
Ikonen visar vilken typ av rapport det är
Listrapport
Grafisk rapport
Matrisrapport
Resursallokeringsrapport (ej tillgänglig i version Basic)
Favoritrapport
Egna
Delade
Vill du redigera en sparad rapport kan öppna den ifrån rapportgalleri eller favoritrapporter uppe på sidan ändra värden och filter.
TÄNK PÅ ATT:
Innehållet i rapporter kan variera på grund av användares olika behörighetsprofiler.
Möjligheten att dela rapporter styrs av behörighetsprofiler.
Visma.net Project Management ger dig stora möjligheter att skapa rapporter och anpassa dem till egna behov. Däremot är rapportgenerator Visma.net Project Management inget BI-verktyg, därav blir du ibland tvungen att skapa flera rapporter får att få ut alla de önskade informationen.
Den främsta orsaken att gå in på rapportsektionen i Visma.net Project Management är nog för att skapa en tidrapport. Vill du skapa en rapport med alla rapporterade timmar går du in under Rapportgenerator > Tid & Utlägg > Arbetstimmar > Arbetstimsanalys . Rapporten du får under Rapportgenerator > Tid & Utlägg > Godkännande av arbetstimmar visar bara timmarna som behöver godkännas.
Hej!
För er som vill använda den nya fakturalayouten bör ni uppmärksamma att den nya layouten använder ny font och storlek på texten i fakturahuvudet. Detta innebär att ni kan behöva justera placeringen av er text i era fakturamallar vid övergången till den nya fakturalayouten.
Nedan kommer ett exempel på en mall som har konverterats till den nya layouten, längst till vänster är hur den såg ut med den gamla layouten, bilden i mitten visar hur den ser ut med den nya layouten utan justeringar och bilden längst ut till höger visar layouten efter förändring i fakturamallen:
Vad vi kan se är att layouten från den gamla till den nya har flyttat runt våra texter en del för att anpassa de olika delarna för det nya formatet. I mitt exempel orsakade detta inte något oläsligt men i mallar där det är anpassat med mindre marginaler kan information i värsta fall hamna över varandra.
Så innan vi tar den nya fakturalayouten i bruk kan det vara läge att justera hur informationen ser ut på våra mallar. Först har vi hur fakturahuvudet såg ut i mallen som gav våra två första varianter:
Här anser jag att informationen är justerad för långt till höger samt att kundnamn och adress hamnar för långt till vänster. Jag justerar nu mallen för att få den att se ut som i den sista bilden ovan:
När jag är nöjd med redigeringen, sparat min mall och anser att fakturan ser bra ut är jag redo för fakturering med den nya layouten.
I Visma.net Project Management kan du enkelt arbeta med prissättning i olika modeller, i denna artikel finns information om hur du kan fakturera ett projekt efter antal arbetade timmar.
DEBITERING PER TIMME
Det viktigaste när det gäller att debitera projekt per timme är att ha korrekta prislistor eller prissättningar i projekt.
Alla arbetade timmar blir automatiskt fakturerbara enligt den valda prissättningsmodellen, som när som helst går att ändra.
Vi börjar med att skapa en prislista, med korrekta timpriser:
Gå till Kugghjulet > Inställningar > Prislistor (under Organisation)
Vi skapar en ny prislista, Debitering per timme, och trycker på Lägg till
Jag börjar med att låta den första raden, 0 kr/tim, stå kvar. Detta för att fånga upp alla timmar som inte ska debiteras (intern tid osv.). Vill ni istället ha ett lägsta standardpris anges detta här. Därefter trycker jag på Ny rad och lägger till ett pris för allt som ska debiteras. Jag kan ange pris för personer eller arbetstyper. Eller kombinera de båda:
I exemplet ovan har Max Norrsel och Tobias Söderlund en egen prissättning när de gör Konsultation och Planering, men alla andra personers priser baseras helt på vilken arbetstyp de registrerar.
Vi har nu skapat en prislista med våra priser, som kan användas i våra projekt.
Vi ska nu skapa ett projekt, och välja prissättning:
Skapa nytt projekt, eller gå till ett befintligt.
Gå till avdelningen Finanser > Ange Priser > Prislista och välj Debitering per timme i listan för prislistor.
Vi kan genom att välja Ändra till projektspecifik prissättning redigera priserna om vi vill att andra regler ska gälla i detta projekt. Eller om vi vill lägga till prissättningsregler i en fas görs detta i projektet genom att välja Lägg till undantag för fastpris (under Fasspecifika Prisundantag).
Registrerar du arbetstid i projektet går timmarna direkt in och blir fakturerade enligt vår prislista.
Om vi vill kan vi i fakturan redigera priserna, eller ändra antalet timmar som ska faktureras genom att klicka på på posten som ska redigeras.
Glöm inte att trycka på spara när ni är klara.
Använder man Visma.net Project Management för tidrapportering behöver man så småningom ta ut en tidrapport. Har man integration mot ett löneprogram (Visma Lön, Agda Lön etc.) behöver man oftast se aktivitetskoder på rapporten. För att ange koderna går man in under Inställningar>Aktivitetstyper och fyller i ett värde vid fältet Kod. Observera att denna funktion endast är tillgänglig för dem som har ett påslaget SOAP API. Som sista steget går man in under Rapportgenerator>Övriga tidrapporter>Aktiviteter där man väljer Aktivitetstyp kod under tillgängliga värden.
Därefter får man den önskade rapporten med aktivitetskoder och man kan ta ut den i både CSV -och XLSX-format.
Har man integration mot Visma Lön hämtar man tidrapporten under Dataöverföring>Visma Lön>Ladda ned lönefil istället.
Ni vet väl om att ni kan premunerera på Project management release notes? Följ denna länken för att se och prenumerera på Release Notes. Där hittar ni information om vilka förbättringar i programvaran som genomförts senaste månaden samt information om vilka problem som blivit åtgärdade.
Till exempel kan ni läsa om att ni nu kan navigera direkt via fakturor och offerter till kund respektive projekt:
**Rapport för projektledare med fakturerbara projekt**
En rapport som visar projekt där poster finns redo att faktureras kan byggas på följande sätt:
Nya Severa:
-Rapporter -> Rapportgenerator
-Välj projekt ->projekt
-Välj vilka kolumner och innehåll rapporten ska innehålla (t.ex. Kund, Projektets namn, Fakturerad kr, Ej fakturerad kr)
-Det viktigast är filtren:
Projektets ägare: Egen (Så att man bara ser sina egna projekt) Ej fakturerad: 1 - (Så att alla projekt med ofakturerat belopp listas)
Gamla Severa:
Ny > Rapport Välj Innehåll: Projekt Välj vilka kolumner och innehåll rapporten ska innehålla (t.ex. Kund, Projektets namn, Fakturerad kr, Ej fakturerad kr) Det viktigast är filtren: Projektets ägare: Egen (Så att man bara ser sina egna projekt) Ej fakturerad: 1 - (Så att alla projekt med ofakturerat belopp listas) Du kan se exempelbild bifogat, via denna rapport kan man sen gå in och fakturera.
KLART FÖR FAKTURERING
När det finns möjlighet att skapa en faktura av produkter, arbetstimmar eller resekostnader visas som standard klart för fakturering med beloppet uppe i högra hörnet i projektöversikten. För att skapa en faktura klickar man på beloppet. Därefter visas automatiskt utkastet av fakturan.
NY FAKTURA
Om det inte finns något redo att faktureras kan fakturor skapas manuellt. Detta kan man göra genom att antingen trycka på beloppet 0,00 kr i projektöversikten eller genom att i avedelningen Fakturering - Skapa fakturor trycka på knappen Skapa från grunden.
Finns något belopp redo att faktureras kommer detta också att automatiskt visas på fakturan. När en faktura skapas utan fördefinierat belopp får man själv ange informationen. Man använder då knappen Lägg till en avgift eller kostnad för att lägga till produkter som ska faktureras.
Om en ny produkt som inte är fördefinierad anges här kan den inte belastas med en kostnad. Lägg då istället upp produkten under Produkter i projektöversikten. Finns det ofakturerade poster i projektet kan man välja att fakturera dem på fakturan som skapas.
Det går även att visa ej fakturerbara poster genom att markera Visa ej fakturerbara poster. Ifall dem ska faktureras behöver posterna markeras. Därefter trycker man på Fakturera nu uppe på sidan.