Nedan följer information om de vanligaste frågorna vi får till oss angående fel vid export av lönefil innehållande reseräkningar.
Om du är intresserad av att komma igång med integration till Visma Lön kan du läsa mer här: Visma Lön Integration
Reseräkning exporteras i fel månad
Det som bestämmer vilken exportfil som en reseräkning tillhör är alltid reseräkningens Godkännandedatum. Viktigt att känna till och komma ihåg är att du kan inte välja godkännandedatum manuellt. Godkännandedatum blir alltid innevarande dagens datum när du väljer att placera reseräkningen i en status som i systeminställningarna definieras som Godkänd.
Exempel
Fråga: Det fattas reseräkningar i den filen jag exporterat från PM och importerat i lönekörningen som ska betalas ut i Oktober. Varför? Reseräkningarna har registreringsdatum i September samt är godkända och mina exportinställningar är inställda på "Förra månaden" så dessa borde väl komma med? Se bild.
Svar: Reseräkningarnas godkännande är daterade i Oktober och innebär därför att dessa kommer exporteras inför nästkommande lönekörning då exportinställningarna Tidsperiod - "Förra månaden" hänvisar till reseräkningar som har Godkännandedatum i föregående månad.
Det går inte att manuellt sätta tillbaka godkännandedatum i September för att kunna exportera reseräkningarna. Lösningen blir att lägga in reseräkningarna manuellt på lönebeskedet eller vänta tills nästa lönekörning med att betala ut reseräkning via exportfilen.
Företaget undivker dessa fel genom att den ansvarige går in och godkänner reseräkningar senast per den sista dagen i månaden.
Reseräkning exporteras dubbelt (2 olika månader)
Vid de tillfällen en och samma reseräkning exporteras i 2 olika månader är det med största sannolikhet för att godkännandedatum har blivit ändrat sedan den första exporten av reseräkningen genomfördes.
Det sker vanligtvis när företaget har satt upp fler än 1 status i systeminställningarna som är markerad i boxen Godkänd. Till exempel om man vill arbeta med ett flöde som även visar en Utbetald-status efter Godkänd, se nedan.
När en reseräkning placeras i status Godkänd så kommer reseräkningen få innevarande dagens datum som godkännandedatum. När du flyttar reseräkningen från Godkänd till Utbetald så kommer reseräkningens godkännandedatum uppdateras - samma gäller om den flyttas bakåt från Utbetald till Godkänd.
Det innebär att om företaget arbetar med 2 statusar som har markering som Godkänd i inställningarna är det jätteviktigt att vara noga med på vilket datum som reseräkningen flyttas från Godkänd till Utbetald. Det behöver inte nödvändigtvis vara på samma dag men inom samma månad annars kommer reseräkningen exporteras i nästkommande fil i och med det nya godkännandedatumet. Därför rekommenderar vi inte att arbeta på det sättet då det lätt skapar fel i filen.
Reseräkning saknas i exportfilen
Vid problem där reseräkningar saknas i exportfilen kontrollera följande:
Har användaren klickat på knappen Skapa reseräkning i Tid och Utlägg vid fältet Resekostnader klara för hantering efter att den regsitrerat resekostnader och utlägg?
Det måste göras för att skapa en reseräkning för vidare hantering av attetsansvarig.
Observera att knappen inte är tillgänglig för någon annan än användaren själv i PM.
Har resräkningen blivit skapad av användaren men ändå inte finns i filen:
Kontrollera reseräkningens godkännandedatum via Rapportgenerator > Tid och Utlägg > Resor > Reseräkningar att det finns ett godkännande datum som också ligger i rätt period som exporteras.
Vill du automatisera delar av faktureringsprocessen för att underlätta och minska det administrativa arbetet? Läs vidare för att lära dig om hur Schemalagd fakturering fungerar i Visma.net Project Management!
Funktionen Schemalagd fakturering finns under menyvalet Fakturering, vilka användare som har tillgång till funktionen kan ställas in per person via Användarhantering - välj användare - gå till Behörigheter och i sektionen Fakturering, markera kryssrutan Tillåt användning av schemalagd fakturering på varje användare. För att ställa in faktureringsbehörigheter måste projektbehörigheten vara minst "Projektledare". Det går också att redigera själva behörighetsprofilen om det ska gälla alla användare med en specifik profil från Inställningar - Behörighetsprofil - välj profil och i sektionen Fakturering, markera kryssrutan Tillåt användning av schemalagd fakturering.
För att skapa ett eller flera schemalagda faktureringsjobb gå till Fakturering - Schemalagd fakturering och klicka på Nytt planerat jobb.
Det Schemalagda jobbet är indelat i 3 områden.
Detaljer och Kalender: Här ställer du in Jobbets namn och Beskrivning för att göra det tydligt vad jobbet avser. Det är dessa 2 fält som du ser först i översikten för alla jobb när fliken Schemalagd fakturering öppnas.
Sedan ställer man in regel för Återkommande - Månatligen, Varje vecka eller Dagligen.
Månatligen: Välj vilken dag i månaden du vill att jobbet ska köras. Här finns även 2 val som är den Sista och Första när man väljer denna återkommande regel, när man väljer någon av de måste man också ställa in Veckodag eller Dag. Det innebär att om man väljer t.ex. Sista + Veckodag så kommer jobbet att köras den sista veckodagen i månaden. Väljer man Sista + Dag så körs jobbet oavsett om det är en veckodag eller helgdag. Varje vecka: Välj veckodag/veckodagar som jobbet ska köras, som standard är det valt Måndag. Det går även att inkludera helger. (För att kunna avmarkera Måndag måste en annan dag väljas först.)
Dagligen: Välj dagligen om jobbet ska köras varje dag. I tillägg kan man välja om jobbet ska köras Varje vardag eller Varje dag för att jobbet då också ska köras på helgdagar.
När upprepningsregel är inställd, välj vilka fakturerbara timmar och avgifter som ska inkluderas.
Välj en period i rullgardinslistan för att se en förhandsvisning av vilket datum som gäller för valet.
Projekt som ska faktureras
Ställ in vilka projekt som ska inkluderas i jobbet, det finns 4 filter i vyn och du kan lägga till flera genom att klicka på Lägg till filter. Här finns Försäljare, Inkluderar återkommande fakturabla artiklar, Kund, Kundkontots ägare, Nyckelord, Projekt, Projektets status och Totalt exkl. moms (SEK).
Fakturagenerering
Välj Fakturastatus - fakturorna som jobbet omfattar kommer att skapas till vald status. Till exempel om ni använder Autoinvoice- eller VnF integration med PM och inga manuella ändringar ska göras på fakturautkasten kan ni välja överföringsstatusen här och på så sätt slippa flytta fakturorna manuellt till denna status från utkast.
Markera rutan Slå ihop projekt på faktura om en kund har flera projekt som ska faktureras samtidigt och de vill få endast en faktura.
Välj Fakturagenerator, fakturor kommer att skapas utifrån den aktuella användarens behörigheter.
Sätt önskat Fakturadatum och Registreringsdatum, de kan vara lika eller olika. Det beror på i vilken period man vill att det ska rapporteras.
E-postnotifieringar - Välj om det ska skickas ut e-postnotiser när den schemalagda körningen är klar och till vem/vilka. Markera vilka PM-användare som ska motta e-postnotis angående körningen.
Klicka på Förhandsgranska för att se en vy över vilka projekt som ingår i nästa körning samt vilka ofakturerade timmar, resekostnader och produkter som kommer att faktureras. Välj sedan Spara när allt ser OK ut.
Håll muspekaren över ett av jobben för att se tillgängliga åtgärder till höger. Kör: Om du vill köra jobbet nu direkt
Inaktivera: Klicka här om du vill inaktivera jobbet för en period
Ta bort: Klicka här om du vill radera jobbet helt
När jobbet har körts så öppna fliken Överföringslogg för att se en översikt på Datum, Fakturanummer, Kund för fakturering, Projektnummer/Projekt och Jobbetsnamn. I kolumnen Meddelande ser du om Faktura skapats eller om det Misslyckades.
Notera: Skapande av faktura kommer att misslyckas om projektet är stängt.
För att ändra på uppgifterna i sidfoten på faktura eller offert (1) så letar oftast i företagsuppgifter men det kommer inte förändra uppgifterna. Lösningen är att gå till ditt företag i kundregistret och välj sedan fliken kontaktuppgifter (2). För att sedan redigera uppgifterna under Kontakter & adresser (3). När du sen sparar så är uppgifterna ändrade på faktura och offert.
Om du har version Premium eller Enterprise av Visma.net Project Management kan du använda funktionen Flextidssaldo för att beräkna användarnas flextid.
Vid Kugghjul > Inställningar > Frånvarotyper så lägger du in frånvarotyper som användarna sedan kan välja att rapportera in Frånvaro på i Tid & Utlägg.
När du skapar frånvarotypen kan du välja om frånvaron bibehålla flextiden eller inte genom att markera eller avmarkera rutan Bibehåll flextid.
Bibehåll flextiden innebär att när rutan är markerad och frånvarotypen används vid registrering av frånvaro så bibehåller du innevarande flextiden.
Se exempel:
Ej registrerad dag -8 timmar flextidssaldo
Registrering av Semester 8 timmar ger +8 timmar i Flextidssaldo (Markerad som Bibehåller flextid)
Registrering av VAB 8 timmar lämnar Flextidssaldo opåverkat (Ej markerad som Bibehåller flextid)
Bra att känna till:
* Du behöver inte skapa ett specifikt projekt för att registrera frånvaro i. Det är inte en obligatorisk uppgift att ange på frånvaro
* För att utesluta enskilda användare från flextidsberäkning, öppna den berörda användarens användarprofil och gå till avsnittet för arbetskontrakt. Öppna de befintliga arbetskontraktet och markera kryssrutan Inget flextidssaldo. Överväg att skapa ett nytt kontrakt beroende på om du vill att ändringen ska gälla för hela den angivna perioden på de innevarande arbetskontraktet eller inte.
* Flextidssaldo måste aktiveras när du använder export av fil till Visma Lön, annars kan inte filen exporteras med korrekt formatering.
(Visma Lön hanterar inte flex, flextidssaldo importeras alltså inte till Lön)
Hur skapar jag en kreditfaktura i Project Management och hur gör jag om jag av misstag krediterat en faktura? I denna artikel får du hjälp att kreditera fakturor och hur du gör för att fakturera krediterade poster på nytt.
Om du behöver kreditera en faktura går du till Fakturering - Fakturor - välj Faktura och klicka på Fler åtgärder och sedan alternativet Kreditera. Om valet Kreditera inte finns under fler åtgärder kontrollera att fakturan är placerad i en fakturastatus som i Inställningar > Fakturering > Fakturastatus är markerad i rutan Skickad.
Efter att du valt kreditera får du välja mellan två alternativ: ● Skapa endast kredit - krediterar originalfakturan och markerar de ingående posterna som ej fakturerbara så att de inte blir fakturerbara i en ny faktura
● Skapa kredit och nytt fakturautkast - krediterar originalfakturan och skapar ett nytt fakturautkast med posterna från originalfakturan så att du kan justera det som var fel och skicka en ny faktura
Tips! Om du väljer Skapa kredit och nytt fakturautkast och sedan direkt väljer Fler åtgärder - Ta bort på det nya utkastet finns tidposterna omedelbart tillgängliga som fakturerbara poster i projektet för fakturering vid ett senare tillfälle eller annan hantering.
Om du av misstag väljer Skapa endast kredit och vill fakturera posterna på nytt går du till Fakturering - Skapa fakturor - Skapa från grunden. Välj samma kund och projekt och fäll ut fliken Ofakturerade poster - markera Visa ej fakturerbara poster och håll muspekaren över posten du vill fakturera och bocka i rutan till vänster. Markera alla poster som du vill fakturera igen och välj "Fakturera nu" högst upp så läggs raden till på fakturan. Du kan också genomföra denna åtgärden genom att gå in direkt i projektet som du vill fakturera igen och klicka på Skapa faktura uppe till höger (även om den visar 0 i belopp).
Följ sedan stegen ovan när du fått upp ett nytt utkast.
I dagsläget kan du inte skapa en delkreditering av faktura. Hela fakturan måste krediteras och justeringar görs på det nya fakturautkastet. Du kan inte heller skapa fristående kreditfakturor via Skapa från grunden eftersom kreditfakturor i Project Management måste ha en hänförlig debetfaktura. (Det går att skapa negativa debetfakturor men detta klassas inte som en kreditfaktura)
Vid somliga tillfällen så kanske du och din kund istället har kommit överens om att inte kreditera en utstående faktura utan istället dra av det på nästkommande faktura.
Du skapar avdraget på nästkommande faktura genom att placera ett minustecken framför Antal.
Vid integration mot t.ex. Visma.net ERP så måste totalbeloppet vara positivt i slutändan - det går inte att föra över en debetfaktura med negativt belopp, synkroniseringen av en sådan faktura kommer att misslyckas.
Var skapar jag en sidfot? Jag har skapat en sidfot och anpassat fakturamallar - varför kan jag inte se fottexten? Jag behöver skapa nya avdelningar i min organisation - hur gör jag med sidfoten?
Fakturamallar skapas av administratörer i systeminställningarna för att underlätta faktureringsprocessen för verksamheten och att rätt information inkluderas samt att PDF-utskriften ser professionell och riktigt ut.
Klicka på en av de befintliga mallarna eller välj Lägg till ny. Här kan du placera muspekaren över någon av raderna för att till höger se de tillgängliga åtgärderna för mallen - Inaktivera/Radera. En standardmall kan inte inaktiveras/raderas innan en annan mall är vald som standard.
På en fakturamall kan du ställa in följande - alla ändringar är synliga i förhandsgranskningen till höger och du kan ladda ner en exempel-PDF:
Grundläggande information
Välj om denna mallen ska vara Standardmall - det innebär att denna mallen kommer användas som standard för fakturor om inget annat anges.
Visa fakturans referensnummer - om du väljer att avmarkera denna ruta blir referensnummer samma som fakturanummer.
OBS: Om du skickar e-fakturor via autoinvoice är referensnummer ett krav och det kommer automatiskt fyllas i <00> som referensnummer i filen som mottagaren får om du avmarkerar rutan på en mall som ska användas för e-fakturering.
Utställarens fakturakontakt - välj här om någon specifik kontaktperson ska inkluderas när en faktura skapas med denna mall. Det går att ändra i efterhand på fakturautkastet också.
Här finns även knappen för att Radera mallen. Det finns ingen generell spara-knapp för mallen då det mesta sparas automatiskt, vid exempelvis Fritext måste du klicka på spara.
Placering av adress
Välj om mottagaradressen ska vara vänster- eller högerjusterad. Adressen kan inte placeras på annat sätt.
Ryms i kuvert: Högerjusterad = C5 H2 / Vänsterjusterad = C5 V2
Färgschema
Välj färg för PDF utskriften, du ser till höger hur färgschemat påverkar fakturan.
Logotyp & Sidfot
Här är ditt företags logotyp och sidfot. Ladda ner en PDF för att förhandsgranska hur de kommer att se ut i själva dokumentet. Logotyp och sidfot kan ändras i företagsinställningarna. Välj om detta ska visas på utskriften.
Organisations hierarki aktiverat: Om företaget har flera underavdelningar som de fakturerar från och de har en egen logotyp och/eller sidfot kan du välja Avdelning för att förhandsgranska hur de olika avdelningarnas logotyp & sidfot ser ut i denna mallen. Behöver du ändra något i sidfoten gör du det i Inställningar > Avdelningar.
Fritext
Lägg till valfri fritext ovanför och/eller under fakturaraderna. I ovan fritextfält finns möjligheter att lägga till Taggar - läs mer om hur det kan vara användbart: Använda fakturataggar
Redigera fältet för att lägga till information som du vill ska visas varje gång mallen används, det finns tillgång till enkel formatering av fritexten. Klicka på Spara när du är klar.
Fakturarader och kolumner
Välj informationsfält som automatiskt ska genereras på fakturarader för Arbetstimmar, Resekostnader och Produkter. Notera: Om du använder Produkter med återkommande-regel i projekt så påverkar dessa informationsfält inte produktbeskrivningen.
Välj vilka kolumner som ska visas på fakturan och se resultatet i förhandsgranskningen. Du kan välja att visa/dölja Antal, Enhet, Enhetspris och Moms.
Gruppering av fakturarader
Välj om du vill Visa totalt antal arbetstimmar, resekostnader och avgifter som delsummor.
Välj hur Arbetstimmar, Resekostnader och Produkter ska grupperas
Välja om en specifikation ska inkluderas vid gruppering av rader för att förtydliga vad fakturan avser.
Väl vilka kolumner som ska inkluderas på fakturaspecifikationen om en sådan bifogas.
Användningsmöjligheter
När du har skapat mallar går det att koppla dessa mot kunder, projekt och avdelningar i Project Management.
Kunder:
Gå till Kunder, välj kund och öppna fliken Kundinställningar. Här i fliken Faktureringsinformation kan du välja en mall som då används för alla nya projekt som skapas för kunden. Det går att byta mall vid behov i projektet/på fakturautkastet.
Projekt:
Gå till Projekt - Välj projekt och vidare till Projektinställningar, här kan du välja mall i avsnittet Faktureringsinformation.
Notera: Väljer du en mall här överstyr det eventuell mall som du kopplat mot kunden i fliken kundinställningar på kundkortet för fakturor som skapas i projektet. Samt om du väljer en annan befintlig mall på något fakturautkast i projektet så kommer denna inställning att uppdateras i enighet med valet på utkastet och gälla för nästkommande faktura.
Avdelning:
Det går också att välja en standardmall per avdelning. Mallen hämtas då till alla fakturor som skapas i projekt där det i Projektinställningarna vid fliken Allmänna är valt att projektet tillhör den specifika avdelningen.
Organisations hierarki aktiverat:
Gå till Inställningar > Organisation > Avdelningar och vidare in på det gamla gränssnittet. Håll muspekaren över den avdelning du vill koppla en mall mot och klicka på kugghjulet. Välj mall och spara.
Inte aktiverat:
Gå till Inställningar > Organisation > Avdelningar och vidare in på det gamla gränssnittet.
Klicka på pennan till vänster om avdelningen du vill koppla en mall mot, välj mall och spara.
* Det går att byta mall och/eller redigera mallen på fakturautkastet vid behov.
Notera: Om du väljer en mall i projektinställningarnas faktureringsinformation överstyr det avdelningens inställningar.
OBSERVERA: När du byter eller redigerar den befintliga mallen på ett fakturautkast i faktureringsinställningarna betraktas det som en projektspecifik inställning och prioriteras då över kund- projekt- och avdelningsinställningarna för fakturamall. Läs mer om projektspecifika mallar nedan.
Projektspecifik mall
När du ändrar något på fliken Fakturainställningar eller redigerar i/lägger till något i fritextfälten på ett fakturautkast så kommer fältet Fakturamall i fakturainställningarna att uppdateras och visas som Projektspecifik. Det innebär att det har gjorts ändringar på den befintliga mallen som endast påverkar denna faktura och alla kommande fakturor i det specifika projektet.
Om något ändras på organisationens fakturamallar i systeminställningarna så påverkas inte projekt med Projektspecifik mall. Projektspecifika inställningar prioriteras alltid över standardinställningarna på kund eller avdelning.
Det går alltid att återställa mallen till en av organisationens fakturamallar på fakturor som inte är skrivskyddade genom att helt enkelt välja önskad mall i fältet Fakturamall på fakturainställningarna. Detta gäller då för innevarande och alla nästkommande fakturor i projektet.
Notera: Om du har redigerat fritextfältet på ett fakturautkast så att du fått en projektspecifik mall så kommer innehållet i fältet Fritext överskrivas om du återställer fakturamallen på ett utkast till en av organisationens mallar. Anteckningsfältet ovanför fritextfältet på utkasten varken påverkar eller påverkas av fakturamallen.
Spara som Fakturamall
I nedre vänster hörn finns det en kryssruta för att Spara som fakturamall. Användare med administratörsbehörighet har möjlighet att spara den projektspecifika mallen som fakturamall direkt från utkastet om så önskas. Ange bara ett namn och klicka på spara.
Fältet Fakturamall i projektets Projektinställningar för faktureringsinformation kommer då uppdateras med den nyligen skapade mallen som standardmall för projektet
Massuppdatera fakturamall för Kund eller Projekt
Vid behov går det att massuppdatera standard fakturamall för Kund och Projekt.
Kund: Gå till Rapporter > Rapportgenerator > Kunder > Kunder, markera de kunder du vill ändra mall för i rutan till vänster. Högst upp öppnas ett åtgärdsfält, välj åtgärd: Ändra fakturamall, välj fakturamall och klicka på uppdatera.
Projekt: Gå till Rapporter > Rapportgenerator > Projekt > Projekt markera de Projekt du vill ändra mall för i rutan till vänster. Högst upp öppnas ett åtgärdsfält, välj åtgärd: Ändra fakturamall, välj fakturamall och klicka på uppdatera.
Notera att du behöver korrekt behörigheter för att kunna utföra denna åtgärd.
Ett problem man ofta har är att man inte fått avisering om något gått fel i integrationen mot Visma.net ERP. Detta har medfört stora problem. Nu är det löst!
I denna video går vi igenom hur du gör för att ställa in så du får avisering när fel uppstår. Men även när felet är åtgärdat.
I Visma.net Project Management finns det möjlighet att skapa egendefinierade fält för Kunder och Projekt. Nedan visar vi Inställningar för dessa fält och användningsområden. Notera att företaget måste ha version Premium eller Enterprise för åtkomst till detta.
Anpassade fält på Kundnivå
Anpassade fält visas på alla befintliga kundkort i fliken Kundinställningar. För att se innehållet i dessa fält behöver användarna åtminstone ha läsrättigheter till kundinformation. Anpassade fält kan också visas i rapporter.
För att skapa egendefinierade fält att använda för Kunder öppnar man Inställningar - Kunder & Kontakter - Anpassade fält, klicka på Lägg till anpassat fält och välj vilken typ fältet ska vara. Det finns ingen gräns för hur många anpassade fält som kan skapas.
Datum: Här anges endast ett Anpassat fältnamn då fältet endast kan användas för att ange ett datum.
Numeriskt värde: Ange ett Anpassat fältnamn och om man vill också en Enhet.
Text: Här anges endast ett Anpassat fältnamn då fältet endast kan användas för att ange text.
Värde per enhet: Ange ett Anpassat fältnamn och om man vill också Enhet om det önskas. Bredvid Enhet står det KR (hämtas från företagets basvaluta) eftersom fältet avser Värde.
Nedan finns bifogat ett bildexempel från demokund som visar hur fälten ser ut när de är tomma i Kundinställningar. När du fyller i något i respektive fält så kommer fältnamnet att visas som en överskrift för fältet.
Anpassade fält på Projektnivå
Anpassade fält visas på alla befintliga projekt i fliken Projektinställningar. För att se eller redigera innehållet i dessa fält måste användaren minst ha projektledarbehörighet till projekt. Anpassade fält kan också visas i rapporter eller användas i KPI-beräkningar. Det finns ingen gräns för hur många anpassade fält som kan skapas.
För att skapa egendefinierade fält att använda för Projekt öppnar man Inställningar - Projektledning - Anpassade fält, klicka på Lägg till anpassat fält och välj vilken typ fältet ska vara. Här gäller samma sak som för anpassade fält för kunder, de skiljer sig inte åt. Se nedan exempel från ett demoprojekt för hur fälten ser ut i fliken Projektinställningar. När du fyller i något i respektive fält så kommer fältnamnet att visas som en överskrift för fältet.
Användningsområden för Anpassade fält
När egendefinierade fält är skapade går det att använda dessa för andra ändamål än att endast kunna lagra ytterligare information på i Kund- eller Projektinställningar.
Anpassade fält för Kunder kan användas som Filter och/eller Värde i Rapporter - Rapportgenerator - Kunder - Kunder. Öppna rapporten och klicka på Filter eller Värde och bläddra i listan över tillgängliga filter/värden till Custom fields.
Anpassade fält för Projekt kan användas i rapporten Projekt - Projekt som Filter och/eller Värde. Öppna rapporten och klicka på Filter eller Värde och bläddra i listan över tillgängliga filter/värden till Custom fields. Anpassade fält av typen Numeriskt värde och Värde per enhet kan inkluderas i formeln för nyckeltal (KPI:er) för projekt. Nyckeltal skapas i Inställningar - Nyckeltal (KPI:er), klicka på Lägg till nyckeltal och välj Projekt-KPI för att få möjlighet att använda de anpassade fälten du skapat för projekt i formeln för nyckeltalet.
Det går även att visa Anpassade fält som Projekt-KPI:er i fliken Finanser vid sektionen KPI:er som är tillgänglig för varje projekt. Öppna Inställningar - Nyckeltal (KPI:er) - Användning av KPI - Projekt-KPI:er för att välja vilka KPI:er som ska synas i sektionen för varje projekt.
När man då fyller i information på fliken Projektinställningar - Anpassade fält så kommer detta också att synas i sektionen KPI:er i fliken Finanser.
Saknar en eller flera av era användare vissa helgdagar i Project Management vyn Tid och Utlägg? I denna artikel får du hjälp med hur du kontrollerar individuella- och företagets övergripande inställningar för helgdagar.
Vilka helgdagar som inkluderas vid menyvalet Tid & Utlägg baseras på det land som är valt i användarens kontaktuppgifter. Du hittar kontaktuppgifterna genom att gå till Kugghjul - Användarhantering - Välj berörd användare - i fliken Personuppgifter hittar du Kontaktuppgifter. Användaren nedan berörs alltså av Sveriges helgdagar som kan definieras manuellt i systeminställningarna.
Företagets övergripande inställningar för helgdagar kontrolleras vid Kugghjul - Inställningar, uppe till vänster i inställningsmenyn kan du söka efter menyvalet Helgdagar eller så scrollar du i listan över inställningar fram tills du når valet. (Tid & Utlägg - Flextid - Helgdagar)
När du kommit fram till rätt vy ser du till en lista över alla befintliga och inaktiverade helgdagar baserat på det land och år som du väljer till höger.
När en anställds arbetsförmåga är nedsatt och den inte arbetar heltid så som förväntat och angivet enligt arbetskontraktet i Visma.net Project Management måste detta rapporteras i modulen Tid & Utlägg korrekt. Särskilt viktigt är det när ni använder er av export av lönefil.
Deltidssjukfrånvaro hanteras på samma sätt som enligt följade artikel:
Halvdagar och arbetstidsförkortning
Skapa en ny frånvarotyp i Kugghjul > Inställningar > Frånvarotyper döpt för att passa ändamålet t.ex. Sjukfrånvaro xx% eller Deltidssjukfrånvaro som markeras som Bibehåller. Den ska markeras som så för att flextidssaldo ska bli korrekt. Läs mer här:
Flextidssaldo påverkas av frånvaro
Den anställde rapporterar in sina arbetade timmar via standard arbetstyper och registrerar resterande tid av de förväntade dagliga timmarna på frånvarotypen angiven för deltidssjukskrivningen.
Det ska alltså inte skapas ett nytt arbetskontrakt med färre antal dagliga timmar.
När du använder export av fil till Visma Lön är det viktigt att ange rätt tidkod som på frånvarotypen i Kugghjul > Inställningar > Frånvarotyper och även lägga upp samma tidkod i Visma Lön kopplad till rätt löneart för sjukskrivningen.
Vidare instruktioner för filexport till Visma Lön
Vill du ha bättre koll på vilka fakturor som skickats till dina kunders inkorg via e-post? Då vill vi tipsa om två sätt som du kan prova om du har behov av en sådan logg. I dagsläget finns det ingen inbyggd funktion i Project Management där du enkelt kan hitta alla fakturor som skickats via e-post via programmet.
Använd tilläggstjänsten Visma Autoinvoice!
Om du inte har hört om tjänsten tidigare så innebär Visma Autoinvoice ett automatiserat flöde för att skicka ut fakturor till alla kunder med ett knapptryck oavsett vilket leveranssätt fakturamottagaren föredrar.
Vi samarbetar med operatören Inexchange. Efter aktivering av tjänsten får du en inloggning till deras portal där du kan se alla fakturor som skickats via tjänsten vilket innefattar e-fakturor, e-post och brev skickade via post. Här kan du ta fram filtrerade listor över skickade fakturor som endast visar fakturor med det leveranssättet du vill/behöver se.
Utöver filtrerade listor finns det mycket fler smarta funktioner med tjänsten givetvis!
För ytterligare information om tjänsten läs mer här: Kom igång med Visma Autoinvoice
Lägg till din personliga e-post som mottagare av fakturakopia när du skickar fakturan.
Om du istället letar efter en lösning utan tilläggstjänster:
När du är redo att skicka en faktura så väljer du på fakturan Fler åtgärder > Bifoga till e-post. Vid fältet Kopia till kan du välja att skicka kopia till en redan angiven användare eller så skriver du direkt in en ny e-post i fältet som du vill skicka till.
Beroende på vilken mejlportal ni använder för att ta emot dessa kopior kan ni skapa en specifik inkorg endast för att lagra fakturakopior. Behöver du vidare hjälp med att skapa inkorgen rekommenderar vi att kontakta/söka information hos leverantören för mejlportalen.
Vill du använda attest av resposter innan vidarefakturering i projekt?
(Gäller version Premium & Enterprise)
I Verktyg > Inställningar > Tid & Utlägg > Resräkningar går det att ställa in om resposter ska vara tillgängliga omedelbart för fakturering eller inte.
Markera om resekostnader måste godkännas eller inte innan de kan faktureras.
Om du väljer att Resekostnader måste godkännas innan de kan faktureras krävs det att den anställde skapar en reseräkning och får den godkänd av sin överordnade för att den ska bli fakturerbar i projektet den tillhör.
Alla resekostnader som rapporteras i fönstret Tid & Utlägg eller via en reseräkning visas även i det aktuella projektet under fliken Finanser.
Resekostnader kan antingen vara fakturerbara, fakturerade eller ej fakturerbara.
Resposterna hamnar under fliken Ej fakturerbart fram tills att posten är godkänd om inställningen att godkänning krävs innan fakturering kan genomföras är vald.
(Vi är medvetna om att även när posten finns i fliken ej fakturerbart så står det klart för fakturering: omgående på posten. Därför att så snart posten är godkänd är den omgående klar för fakturering.)
Hur godkänner jag reseräkningar?
Om du har behörighet att godkänna reseräkningar går du till Rapporter > Rapportgenerator > Tid & Utlägg > Resor > Reseräkningar.
Här kan du anpassa filter och värden om det behövs, klicka på ett reseräkningsnummer för att öppna den. När du har granskat reseräkningen kan du antingen ändra status till Godänd eller Ej godkänd. Du kan också markera kryssrutorna till vänster om du vill behandla fler samtidigt.
För att en respost ska finnas tillgänglig i rapporten och kunna godkännas krävs det att det har skapats ett utkast av en reseräkning där resposten ingår. Det går att skapa reseräkningar retroaktivt om de anställde har glömt eller liknande. OBS: Så länge inte perioden är låst.
Om resekostnader fortfarande visas som ej fakturerbara i projektet och inte dyker upp på fakturan efter godkännande kan du kontrollera sektionen Ange priser på fliken Finanser i projektet och säkerställa att resekostnader är markerade som fakturerbara.
Notera:
* Om du använder tjänsten Reseräkning kan du använda appen Visma Scanner för att bifoga kvitton till dina reseutlägg. * Vid integrationen till Visma Lön innebär detta att bara de utlägg och resekostnader som är kopplade till en godkänd reseräkning kommer med i lönefilen. Resekostnader som rapporteras in och läggs i en reseräkning kommer inte med i lönefilen förrän den månad som reseräkningen godkänns i sin helhet.
I samband med att det nya gränssnittet för integration mot Visma.net ERP blev tillgängligt introducerades även striktare initiala inställningar. Det innebär att vid uppsättning av integrationen är det ännu viktigare att följa integrations dokumentationen. Specifikt sektionen för Fakturastatus.
Tidigare gick det att föra över fakturaunderlag till Visma.net ERP även om fakturorna redan innehar ett fakturanummer i Project Management. Integrationen skrev över det angivna faktura- och referensnumret med nästkommande fakturanummer i serien från Visma.net ERP eftersom det är ERP som är överordnat (Master) gällande fakturanummer.
Framöver kommer fakturor som innehar ett fakturanummer genererat av Project Management inte kunna föras över av integrationen och ett fel genereras i Verktyg > Integrationer > Överföringslogg.
(Fakturanummer skapas i Project Management när fakturan placeras i eller passerar en status som är markerad i boxen Fakturanummer)
Därför är det extra viktigt att kontrollera så fakturastatusar är korrekt uppsatta innan integrationen tas i bruk. Se nedan exempel flöde.
Boxen Fakturanummer skall endast vara markerad för status “Överförd VnF/Skicka till Autoinvoice” och nedåt eftersom fakturanummer hämtas från VnF när fakturan synkroniseras. Standard efter kreditering bör markeras på status för överföring till Visma.Net ERP.
(För tillfället finns inte nedan inställning i nya användargränssnittet. För att kontrollera inställningen klicka uppe till vänster i det blå åtgärdsfältet på pilen, välj Home. Här ser du en gul/grå ikon Visma Severa, klicka på den så kommer du in i gamla gränssnittet och följ instruktionen nedan. Har du inte tillgång till gamla gränssnittet? Ta kontakt med din partner)
Vid Kugghjul > Inställningar > Fakturanumrering ska denna box förbli ej markerad vid integration eftersom inget fakturanummer ska genereras innan kreditfakturan överförts till Visma.net ERP.
Om situationen uppstår att du har genererat ett fakturanummer i Visma PM innan överföring till VnF och du nu får ett fel i överföringsloggen - ta kontakt med in partner!
För att kunna komma åt de tjänster som tillhör Visma Online loggar du in med ditt konto som finns registrerat i Visma Connect.
Visma Connect är den tjänst som alla våra molnprodukter använder för att autentisera användare. I denna artikeln visar vi hur du ändrar den e-postadress du använder för att logga in.
Klicka på din användarikon uppe till höger och välj Min profil.
Klicka sedan på Ändra e-postadress under fältet där din aktuella e-postadress finns synlig.
Du blir då omdirigerad till sidan Kontoinställningar. I fliken Konto högst upp klickar du på ikonen som ser ut som en penna och sedan Ändra e-post.
Du får nu ange ditt innevarande lösenord och den nya e-postadressen. När du klickar på Skicka e-postbekräftelse så mottar du ett bekräftelsemejl till den nya e-posten, du måste följa länken i mejlet och ange ditt innevarande lösenord för att bekräfta bytet. Länken är giltig i 15 minuter endast och när bytet är bekräftat börjar den nya e-posten gälla.
Behöver du vidare hjälp så kontakta systemadministratören eller er partner.
I menyvalet Tid & Utlägg kan organisationens användare rapportera arbetad tid i projekt och frånvaro samt diverse utlägg. Om behovet finns går det även att rapportera övertid, läs vidare för att lära dig hur man ställer in övergripande systeminställningar och användarspecifika inställningar för att kunna rapportera övertid!
Systeminställningar
Börja med att navigera till Verktyg > Inställningar > Register över arbetstyper, resekostnader och produkter > Övertidstyper
Här kan du även läsa kort information om hur du smidigt kan använda övertidstyper för att kompensera arbete de anställda utför utöver ordinarie arbetstid.
Välj Lägg till övertidstyp och fyll i uppgifterna för övertidstypen. Klicka på Spara. Du kan lägga till så många typer som du behöver för att täcka företagets behov.
Dessa övertidstyper finns sedan tillgängliga i vyn Tid & Utlägg när användarna skapar en tidpost. Mer information längre ner.
Kom ihåg att om du använder filexport/import till Visma Lön så måste du också lägga upp en tidkod för detta i Visma Löns tidkodsregister. Använd samma kod i både PM och Visma Lön.
Användarinställningar
För att användare ska ha tillgång till att registrera övertid måste detta anges i användarens arbetskontrakt.
Gå till Verktyg > Användarhantering > Välj användare och gå till avsnittet Arbetskontrakt.
Om användaren har ett pågående arbetskontrakt kan du välja att öppna det och markera Övertid tillåten. Tänk på att detta påverkar hela perioden som arbetskontraktet innefattar. Om ni inte önskar det så skapa ett nytt arbetskontrakt som ska gälla framåt och markera Övertid tilllåten.
Skapa tidpost med övertid.
Först så ska den ordinarie arbetstiden läggas till om det finns någon sådan för dagen som användaren ska registrera.
Alltså om ordinarie arbetstid är 8 timmar per dag och användaren har arbetat 2 timmar utöver dessa en dag så ska användaren skapa 2 separata poster för detta.
Det går inte att skapa en tidpost med 10 timmar för detta, systemet kommer då tolka alla 10 timmar som övertid.
Börja alltså med att skapa 1 post för ordinarie arbetstid om det finns någon sådan för innevarande dag. Skapa sedan en ytterligare tidpost för övertiden. Se exempel nedan.
På övertidsposten väljer du fortfarande en vanlig arbetstyp och sedan övertidstyp.
Notera att om du använder filexport/import till Visma Lön så kommer arbetstypen och dess kod som du väljer på övertidsposten att skrivas över i exportfilen med namn och kod från övertidstypen så att importen blir korrekt.